Alaturi de Mircea Cartarescu
Raspunsuri - Pagina 5
desprecopii spune:
Tilia, uiti mereu despre ce vorbim - nu vorbim de propuneri ... ci ce propuneri care au avut sanse reale la premiu.
Tilia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Tilia, uiti mereu despre ce vorbim - nu vorbim de propuneri ... ci ce propuneri care au avut sanse reale la premiu. |
E adevarat ca nu am urmarit subiectul - in ultimii ani Nobelul a ajuns sa insemne foarte putin pentru mine -, dar de unde stim ca ar fi avut sanse reale?
Singura referita internationala pe care am gasit-o era la o casa de pariuri, unde avea cota de 26/1, in rest numai siturile romanesti il coteaza cu ,,mari sanse".
Sper sa castige, mi-e fost profesor si e un scriitor foarte bun. Poate asa scapam si noi de obsesia Nobelului, cine stie.
Alizee spune:
Ma indoiesc ca un scriitor, ca si Cartarescu, cu o valoare recunoscuta la nivel international, ar putea fi subminat in vreun fel de oamenii politici romani.
Din ce am citit pe net, oameni de cultura au sarit, deja, in apararea lui.
Lali,
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Deceneus spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui capcaunul
Faci ce faci si tot la Basescu ajungi ...
Cum ar veni, daca poetul Cartarescu isi da cu parerea pe teme politice, politicienii (Felix&Co) sunt indreptatiti sa-i conteste creatia artistica? Sa-i dea cu caloriferul in cap? |
Unde vrei sa ajung, daca toata disputa politica se reduce la lideri.
Eu ajung la Basescu, voi la Voiculescu, Ponta si Antonescu.
Am vorbit de strategie de promovare mediatica, si am dat exemple de strategii utilizate de cele doua blocuri politice.
Repet Cartarescu nu-si da cu parerea despre reforme, isi da cu parerea despre Voiculescu, Ponta si Antonescu, deci ataca persoane si atunci e normal ca si respectivii sa contraatace persoana.
Toat lupta politica este formata din atacuri la persoane.
O practica ambele tabere.
Nu stiu de ce va indignati cand unii devin victima dupa ce au fost in linia intai si au facut ce au facut constienti de consecinte.
Citat: |
www.formula-as.ro/2012/1034/lumea-romaneasca-24/mircea-cartarescu-n-am-fost-nimic-altceva-vreodata-decat-poet-15491" target="_blank">MIRCEA CARTARESCU - "N-am fost nimic altceva, vreodata, decât poet” Iata ca au venit însa evenimentele de la începutul lunii iulie. Ce se-ntâmpla acum nu mai tinea de politica obisnuita, ci era un atac al unui grup organizat, la institutiile statului, în dispretul total al legii, al democratiei si al lumii civilizate. Un puci, adica, bine planificat, pentru cucerirea puterii si subordonarea justitiei, poate chiar si pentru reorientarea politicii noastre catre Moscova. Va dati seama cât de ridicol ar fi fost ca eu sa îmi scriu mai departe articolele pe teme culturale sau general-sociale în acest context. Am avut de ales între a tacea complet, adica a-mi da demisia de la ziar, si a reveni la comentariul politic. Am vorbit întâi cu sotia mea si am pus-o-n garda cu ce s-ar putea întâmpla daca ma implic, caci de data asta nu mai e gluma si riscurile sunt reale. .. As vrea sa subliniez ce nu se-ntelege de multe ori: eu n-am aparat nici un moment o persoana. Nu ma intereseaza soarta presedintelui din ultimii ani decât în masura în care acum, el e simbolul statului de drept, pe când adversarii lui promoveaza faradelegea. Daca debarcarea presedintelui s-ar fi facut normal si legal, adica daca ar fi existat motive pentru asta si pasii legali s-ar fi respectat, n-as fi avut nici o problema. Dar cine calca legea într-o situatie o va calca mereu, asta e problema noilor guvernanti ai României. |
Nu a avut cine sa-i dea replica, ca a fost un "tonomat", respectiv ca a repetat obsesia cu tema puciului, ca a aparat un presedinte care a utilizat institutile statului pentru a-si salva pielea de o condamnare penala, si care incearca sa realizeze un regim autoritar putinist prin metode aparent democratice. Peste 7 mil. de cetateni au considerat ca T Basescu este un pericol pentru democratie, care pozeaza in independent fata de Moscova la fel cum poza si Ceausescu.
Pericolul rusesc este utilizat in campanie ca pericolul maghiar in anii '90. USL-ul ne vinde la rusi dar PDL-ul le-a vandut energie la pret redus si le-a cumparat gazul la pret piparat.
Basescu s-a opus investitiei americane de la Brasov in fabrica de elicoptere, cand era la guvernare cu CDR, si ministrul apararii Babiuc voia sa faca investitia. Tot el a blocat autostrada cu Bechtel. Unde le incadrati? La o pozitie anti ruseasti?
Cand faci afaceri cu rusii si te dai omul occidentului nu se cheama ipocrizie?
Sa consideri ca majoritatea romanilor sunt spalati pe creier de Antene si numai cei din jurul lui Basescu vad realitatea, mi se pare deplasat.
portocalia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Ma indoiesc ca un scriitor, ca si Cartarescu, cu o valoare recunoscuta la nivel international, ar putea fi subminat in vreun fel de oamenii politici romani. Din ce am citit pe net, oameni de cultura au sarit, deja, in apararea lui. allinta |
allinta, cartarescu nu e subminat de oamenii politici (ponta chiar s-a comportat inteligent de tura asta) ci de o parte din media. de cea mai jegoasa parte din media, mai precis. daca acest lucru ii submineaza valoarea de scriitor, e relativ irelevant. insa dpv uman, cred ca e foarte greu de suportat. ia imagineaza-ti cum ar fi ca timp de o saptamana, subiectul antenelor sa fii tu, ca om, ca profesionist, ca mama, whatever. cu detalii sordide (fabricate sau nu, reintrepretate sau nu) din trecutul tau, din trecutul partenerului tau si al familiei tale. n-ar fi funny deloc, nu?
si spun asta nestiind daca esti o persoana sensibila, dar stiind ca mircea cartarescu ESTE un om hipersensibil. altfel nu ar scrie asa cum scrie. ei bine, imagineaza-ti ce impact are o astfel de campanie asupra unui om ca el.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Nu am stiut asta :(((( am inca probleme cu netul si sunt in urma cu informatiile. De cand e caloriferul legat de cultura?????? |
Marga spune ce spuneam si eu intr-un mesaj anterior, respectiv cultura nu se reduce la arta.
Citat: |
www.cotidianul.ro/raspunsurile-lui-andrei-marga-presedintele-icr-la-intrebarile-presei-196920" target="_blank">Un concept largit de cultura Raspunsurile lui Andrei Marga, presedintele ICR, la întrebarile presei (fragment) - Ati spus într-o emisiune, la Realitatea TV, ca veti promova si obiectele inventate în România si ati dat ca exemplu caloriferul. Aveti o lista cu aceste obiecte? ANDREI MARGA: Ceea ce am spus s-a extras din context, încât nu se mai întelege. Trec peste sofismul, folosit copios de unii, de a deforma ceea ce se spune cineva pentru a putea sa combata mai usor. Am spus, efectiv, ca este nevoie sa operam cu o întelegere mai cuprinzatoare a culturii si civilizatiei. Mai cu seama atunci când este vorba despre reprezentarea culturii si civilizatiei nationale – care este însasi misiunea stabilita prin lege a Institutului Cultural Român – trebuie sa includem, în cultura si civilizatie, literatura, artele, muzica, stiintele, aplicatiile acestora, institutiile, filosofia, reflectia teologica. Si altele, desigur. Trebuie sa sincronizam întelegerea culturii la noi cu ceea ce se petrece în jurul nostru. Am dat în emisiunea mentionata exemplele unor contributii care se origineaza în tara noastra în stiinta si tehnica: construirea caloriferului, radiatorului (Heizkörper) de catre Meissner (validata la Viena, conform istoriilor sasilor transilvaneni), primul calcul matematic al zborului cosmic, efectuat de catre Oberth, crearea biospeologiei de catre Racovita. Pot adauga, la exemplele evocate în emisiunea televizata, punerea bazelor sociometriei de catre Moreno, contributia lui Henri Coanda la motorul cu reactie, initierea logicii interogatiilor de catre Eugeniu Sperantia si altele. |
Sabina spune:
saracu marga, din ce in ce mai penbil.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
ddana spune:
Il iubesc pe Cartarescu. La fel cum iubesc inca cativa alti scriitori (inclusiv femei) foarte apropiati felului meu de a intelege viata. Il iubesc pe Cartarescu cu mult inainte sa se fi afirmat in vreun fel pe scena politica. I-am citit toate cartile, de cateva ori, le luam de la biblioteca dupa singurul criteriu "le-a scris el", si ele imi reconfirmau iubirea :)
Acest lucru - ca eu iubesc un scriitor - este cat se poate de nerelevant si subiectiv. Altii o iubesc cu aceeasi ardoare pe Sandra Brown. E o lume libera! nu cam asa zic americanii? Putem iubi ce scriitori dorim, in orice fel, de cate ori vrem.
Iubirea mea de mai sus, oricat de patimasa, n-are nimic de-a face cu omul(el e insurat, eu sunt maritata...) la fel cum vecina mea se infioara de placere la scenele hard ale Sandrei Brown, dar stie ca ele nu sunt reale. Este ca sexul virtual :) te bucuri o clipa, pe urma reintri in realitate.
Criticii (politici) ai lui Cartarescu au alte optiuni sexuale. Mai...de baza, asa. Pur si simplu sunt incompatibili, natural si firesc, nimeni nu-i poate condamna, nu? Acu' dupa ce au fost ei nesatisfacuti pe taramul fictiunii, isi aduc frustrarile in public dupa principiul "ce mie nu-mi place, altuia i-om face".
Singura problema, in toata ecuatia asta, este ca frustrarile exprimate n-au de-a face deloc cu calitatea actului, ca sa continui metafora. E ca si cum mi-as cumpara cercei cu diamante si pe urma as face reclamatie la OPC ca au fost impachetati in cutiuta roz. Sau ma rog, portocalie.
Asta nu-i face mai putin sclipitori, dupa mine, asta dovedeste doar un daltonism tembel.
PS1: nu impartasesc optiunea politica a lui Cartarescu, dar il iubesc la fel.
PS2: daca nominalizarile la Nobel sunt ASA de simple, va rog frumos careva, si eu vreau pe lista la anu'.
Tilia spune:
Nu-i greu, daca-ai scris ceva si cunosti un profesor universitar,
Nomination and Selection of Literature Laureates
The Nobel Committee sends invitation letters to persons who are qualified to nominate for the Nobel Prize in Literature. Other persons who are qualified to nominate but who have not received invitations may also submit nominations. The names of the nominees and other information about the nominations cannot be revealed until 50 years later.
Process of Nomination and Selection
The Swedish Academy is responsible for the selection of the Nobel Laureates in Literature, and has 18 members. The Nobel Committee for Literature is the working body that evaluates the nominations and presents its recommendations to the Swedish Academy, and comprises four to five members.
Who is eligible for the Nobel Prize in Literature?
The candidates eligible for the Literature Prize are those nominated by qualified persons (see below) who have received an invitation from the Nobel Committee to submit names for consideration. Other persons who are qualified to nominate but have not received invitations may also submit nominations. No one can nominate himself or herself.
How are the Nobel Laureates in Literature selected?
Nomination process
Below is a brief description of the process involved in choosing the Nobel Laureates in Literature.
September – Inivitation letters are sent out. The Nobel Committee sends out nomination forms to 600-700 individuals and organizations qualified to nominate for the Nobel Prize in Literature.
February – Deadline for submission. The completed forms must reach the Nobel Committee not later than 31 January of the following year. The Committee then screens the nominations and submits a list for approval by the Academy.
April – Preliminary candidates. After further studies, the Committee selects 15–20 names for consideration as preliminary candidates by the Academy.
May – Final candidates. The Committee whittles down the list to five priority candidates to be considered by the Academy.
June-August – Reading of productions. The members of the Academy read and assess the work of the final candidates during the summer. The Nobel Committee also prepares individual reports.
September – Academy members confer. Having read the work of the final candidates, members of the Academy discuss the merits of the different candidates' contribution.
October – Nobel Laureates are chosen. In early October, the Academy chooses the Nobel Laureate in Literature. A candidate must receive more than half of the votes cast. The Nobel Laureates names are then announced.
December – Nobel Laureates receive their prize. The Nobel Prize Award Ceremony takes place on 10 December in Stockholm, where the Nobel Laureates receive their Nobel Prize, which consists of a Nobel Medal and Diploma, and a document confirming the prize amount.
Are the nominations made public?
The statutes of the Nobel Foundation restrict disclosure of information about the nominations, whether publicly or privately, for 50 years. The restriction concerns the nominees and nominators, as well as investigations and opinions related to the award of a prize.
Qualified Nominators
The right to submit proposals for the Nobel Prize in Literature shall, by statute, be enjoyed by:
1. Members of the Swedish Academy and of other academies, institutions and societies which are similar to it in construction and purpose;
2. Professors of literature and of linguistics at universities and university colleges;
3. Previous Nobel Laureates in Literature;
4. Presidents of those societies of authors that are representative of the literary production in their respective countries.
ddana spune:
Tilia, multumesc, chiar nu stiam cum functioneaza sistemul.
Deci s-a facut... voi reusi sa "traiesc" pana in aprilie, cand ii selecteaza comitetul pe cei realmente eligibili. Din luna mai incolo e vremea geniilor. Acolo era problema mea :)