Alaturi de Mircea Cartarescu

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii
Ca orice scriitor insa, Cartarescu are simpatizanti si antipatizanti politici. Ar fi nedrept pentru el, ca scriitor, sa ignore viata cetatii... la urma urmei si EMinescu avea pareri si impreii foarte politice la vremea pe care o traia...

In ultima vreme, Cartarescu este insa tinta unor atacuri abjecte ...

sper sa il judecati pe Cartarescu, dupa ce i-ati citit cartile :)

E adevarat ca si Eminescu a avut opinii politice, dar opinile lui acum ar fi catalogate ca extremiste.

Trebuie facuta distinctie intre omul de cultura si omul implicat in politica.
Un om de cultura are nevoie de talent, iar ca sa fie om politic trebuie sa aiba caracter.

Este bine sa separam lucrurile, sa nu facem din oameni de cultura mari oameni de caracter daca le lipseste caracterul.

Paunescu a fost un mare poet, dar un om politic marunt, pentru ca i-a lipsit caracterul.
Monica Lovinescu spunea la Europa Libera cand s-a lansat poetul A Paunescu, ca A Paunescu ori va ajunge nemuritor, ori in Comitetul Central. El a vrut sa ajunga in CC, si s-a compromis ca om.
Daca fiecare isi cunoaste limitele si nu incearca sa se afirme in domenii pentru care nu are aptitudini poate fi persoana respectabila.
Cristian Mungiu este un exemplu de persoana care nu s-a implicat in politica si asta il face sa nu fie improscat cu noroi.
Sigur pot fi si oameni de cultura de mare caracter, care sa aiba succes si in politica si in arta.

Daca faceti distinctia intre cele doua laturi ale lui Cartarescu, cum il evaluati ca OM de caracter si ca om de cultura?
A excelat in ambele ipostaze?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Portocalia, eu cred ca si-au facut calculul cam asa: in multe cercuri se stia ca cel mai probabil nu ia Nobelul anul acesta. Dar totusi nominalizarea in sine este o mare onoare si l-ar fi adus in discutie si in prim plan. Desigur ideile lui deranjeaza mult prea mult mai ales daca o institutie atat de prestigioasa il confirma ca mare om de cultura contemporan.
Asa ca, sa distrugem ca sa fim siguri ca ne-am facut datoria. Metoda bolsevica aplicata cu succes din pacate. Se bazeaza pe faptul ca mare, mare parte din populatie nu citeste nimic astfel incat iau de buna ce aud la TV.

Deh, e veche meteahna de a nu-i aprecia pe deplin pe artistii de langa noi...

Oricum ma bucur ca exista si o alta fata a Romaniei cu oameni valorosi care scot bine de tot capul in lume. Iar daca un Institut Cultural l-a apreciat si promovat pe Cartarescu se cheama ca in sfarsit o institutie de stat a fost contemporana cu vremurile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Lali, da, makes sense. Nu prind antena 3, dar il si vad pe gadea, cu gurita aia a lui de bebelus pervers, care face puncte de saliva la colturi, cum citeaza din Cartarescu - citate subliniate cu markerul si alese pentru ca lui i se par obscene. eu ma intreb sincer, oare gadea e complet handicapat sau doar se face? si chiar e posibil sa te prefaci in halul asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
Eu cred ca la incultura si dispretul romanilor la adresa romanilor, o investitie in promovarea valorilor romanesti este binevenita, pentru ca poate sa reabiliteze imaginea de sine.

Si primul pas in directia reabilitarii imaginii de sine este, conform lui Marga, reabilitarea termica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Deceneus, in ce fel a fost implicat Cartarescu in politica in afara opiniilor publicate sub forma unor editoriale ?

Pana la urma editorialele lui ating teme diverse, unele dintre ele sunt si politice. Desigur delictul de opinie este inca la noi un delict, iar libertatea de exprimare si de opinie un ideal inca neatins.

Edit: Si mai am o intrebare pentru tine, Deceneus, pentru ca te vad ca ai usor alta parere decat majoritatea: Consideri ca o opinie politica contrara intereselor unui post privat de televiziune justifica balacarirea inimaginabila a unui candidat roman la premiul Nobel pentru literatura in preziua acordarii acestuia ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anemona11 spune:

Gadea are un nume predestinat. Si putin stiu ca dl Gadea este ruda cu celebra de trista amintire:Suzana Gadea ...cea care a nimicit cultura romana de dinaintea lui 89. Traditia continua in familie...Gadea Antena3 a avut misiunea, indeplinita cu succes, de a-l nimici pe Andrei Plesu in direct ...atacandu-i marsav opera, statura intelectuala si persoanitatea sa culturala. Sa il acoperi de minciuni si mizerie pe Andrei Plesu...grea misiune si ingrata si totusi usor de facut de Gadea si Antena3. Sa nu uitam ca si merele cele mai frumoase sunt atacate de viermi...

Probabil ca o parte din publicul Antena3 a fost convins de Gadea ...la cei care stau prost cu cultura, nu prea conteaza miezul ci coaja ...
Si de ce credeti ca l-a nimicit Gadea (ca si Badea) pe dl Plesu? Doar pentru ca nu adera la platforma politica a patronului sau,Voiculescu... Trista si mica viata trebuie sa ai ca sa te apuci sa combati marsav niste personalitati culturale doar pentru ca ai de platit niste bani patronului...
Iar acum,foc continuu pe Mircea Cartarescu. Naucitoare vremuri traim...Naucitor este insa si faptul ca acest post de televiziune, are audienta...si acest Gadea exista.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

eu cred ca si-au facut calculul cam asa: in multe cercuri se stia ca cel mai probabil nu ia Nobelul anul acesta. Dar totusi nominalizarea in sine este o mare onoare si l-ar fi adus in discutie si in prim plan. Desigur ideile lui deranjeaza mult prea mult mai ales daca o institutie atat de prestigioasa il confirma ca mare om de cultura contemporan.
Asa ca, sa distrugem ca sa fim siguri ca ne-am facut datoria. Metoda bolsevica aplicata cu succes din pacate. Se bazeaza pe faptul ca mare, mare parte din populatie nu citeste nimic astfel incat iau de buna ce aud la TV.

Deh, e veche meteahna de a nu-i aprecia pe deplin pe artistii de langa noi...

Oricum ma bucur ca exista si o alta fata a Romaniei cu oameni valorosi care scot bine de tot capul in lume. Iar daca un Institut Cultural l-a apreciat si promovat pe Cartarescu se cheama ca in sfarsit o institutie de stat a fost contemporana cu vremurile.

Este ciudat firul asta logic. Fiindca, de fapt, au reusit doar sa-l aduca pe Cartarescu in atentia prostimii.
Prostimea isi aduce aportul la cultura romaneasca si nu il mai ignora pe viitorul laureat Nobel.
Deci, concluzia este..., in opinia ta... o conspiratie impotriva... pentru..., iar rezultatul este....
Cam asa cu puncte, puncte vad eu tot ceea ce scrii tu la acest subiect. Multa pretiozitate fara fond.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Mie ca OM Cartarescu mi se pare absolut OK. Cum spunea cineva mai sus activitatea politica a lui Cartarescu se reeduce la niste editoriale atingand teme politice. In afara de viziunea politica opusa lui Voiculescu & Co ce il descalifica ca om, draga Deceneus?
Nu stiu de ce il toaca Antenele dar inteleg ca nu din cauza editorialelor ci din cauza faptului ca i-au tradus operele prin ICR. Personal consider ca asta e una din cele mai bune investitii facute de ICR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Strategia luptei politice este simpla.
Unii utilizeaza imaginea unor oameni de cultura si simpatia publicului pentru acestia, ca sa se promoveze pe ei ca oameni politici.
Este strategia transferului de simpatie si de incredere de la oameni de cultura la politicieni.

Basescu a marsat puternic pe acesata strategie a intelectualilor, spre deosebire de PSD-ul care a marsat pe strategia pomenilor electorale si pe protectia sociala.
Unii intelectuali s-au lasat utilizati cu buna stiinta. In general sunt intelectuali cu realizari modeste, care au avut pretentii mai mari decat le ofera viata si opera.
Au acceptat sa fie locomotive electorale si au beneficiat de o promovare in media, dar si de subventionarea unor opere prin care sa le fie amplificata valoarea, sau au fost propusi pentru premii internationale.

Un Arsinel, o Stela Popescu sau multi alti mari actori sau scriitori, nu s-au pretat la asa ceva, si au preferat sa duca o viata modesta dar demna.
V-am dat exemplu lui C Mungiu, care a reusit in cinematografie fara sa beneficieze de suport politic, dar este evitat de toate televiziunile, si de Antene si de B1tv.
Cine s-a inregimentat intr-o tabara politica benficiaza de avantaje materiale si mediatice, dar suporta si consecintele contraatacurilor politicienilor din tabara adversa.
Oamenii de cultura implicati in politica beneficiaza de promovare si suporta discreditarea.

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Deceneus, in ce fel a fost implicat Cartarescu in politica in afara opiniilor publicate sub forma unor editoriale ?

Pana la urma editorialele lui ating teme diverse, unele dintre ele sunt si politice. Desigur delictul de opinie este inca la noi un delict, iar libertatea de exprimare si de opinie un ideal inca neatins.

Edit: Si mai am o intrebare pentru tine, Deceneus, pentru ca te vad ca ai usor alta parere decat majoritatea: Consideri ca o opinie politica contrara intereselor unui post privat de televiziune justifica balacarirea inimaginabila a unui candidat roman la premiul Nobel pentru literatura in preziua acordarii acestuia ?

Lupta politica este una de opinie, si in viata politica romanesca opiniile sunt despre persoane si atunci ele se coboara la nivel de barfa.
Eu nu am vazut dispute politice pe strategii de reforme sau de masuri. Toate opiniile, fie la Antene fie la B1Tv sau EVZ, sunt aprecieri la adresa persoanelor din politica.
Nu citesc EVZ asa ca nu stiu ce a scris Cartarescu, dar pot sa estimez ca daca a scris editoriale cu conotatii politice, le-a scris in stilului traditional al politicii romanesti, in stilul lui T R Ungureanu cand scria in Cotidianul, adica scrise cu talent, dar pline de mizerii la adresa adversarilor politici ai celor pe care-i sustin.
In situatia asta Cartarescu culege ce-a semanat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
Basescu a marsat puternic ...

Faci ce faci si tot la Basescu ajungi ...
Citat:

In situatia asta Cartarescu culege ce-a semanat.

Cum ar veni, daca poetul Cartarescu isi da cu parerea pe teme politice, politicienii (Felix&Co) sunt indreptatiti sa-i conteste creatia artistica? Sa-i dea cu caloriferul in cap?

Mergi la inceput