Criza economica in lume
Pacat ca Saskia a cerut sa se inchida subiectul, este unul de mare actualitate, deschid eu unul la fel si sper ca lumea sa doreasca sa participe. Nu ca putem face mare lucru, dar si eu simt nevoia sa discut despre ce se intimpla in Europa in lume, sint intrigata de starea in care au ajuns multe tari europene in 2012, de somajul in masa, de diferentele dintre saraci si bogati, de saracia care se raspindeste, de lipsa de viitor pentru multi tineri care nu au de lucru, nusi pot permite nici macar un apartament micut, traiesc cu parintii pina la virste inaintate etc. Traiesc in Portugalia momentan si vad prezenta crizei cu ochiul liber. Se inchid magazine, farmacii, restaurante, mallurile sint pustii, lumea nu mai consuma absolut nimic, mii de familii maninca la cantine sociale, e incredibil.
Raspunsuri
Deceneus spune:
Si eu cred ca-i un subiect interesant care merita discutat.
Cred ca omenirea este in criza pentru ca s-au concentrat capitalurile, si capitalul mare se orienteaza spre investitii mari si sigure, in genertal investitii de stat sau garantate de stat. Statul garanteaza pentru firmele mari, deci acestea au beneficiat si au acaparat si mai mult pietele provocand concentrarea.
In situatia asta randamentele investitiilor au scazut continuu si au dus la incetinirea evolutiei economiilor pe fondul cresteri populatiei.
Concentrarea capitaluirilor a fost accelerata si de pozitia dominanta a bancilor, care au inventat noi forme de spoliere a economiilor populatiei.
Din cauza asta consider ca solutia este "pulverizarea" sistemului bancar, si o politica de sustinere a micilor investitori si de descurajare a marilor firme multinationale.
Nu cred ca o asemenea politica va fi adoptata fara o presiune sociala foarte puternica, pentru ca politicienii sunt "motivati" si santajati de marile trusturi si de banci sa adopte politici in favoarea lor.
Ca sa adopte masuri antimonopol politicienii trebuie sa fie adusi in situatia de a-si pierde pozitiile.
Masurile discutate la nivel de UE vizeaza colectivizarea datoriilor.
Selene_Bunny spune:
cipcipcip, eu stiu doar cum e in Braila, in ceea ce priveste unul dintre hypermarketuri, Carrefour, adica. La orice ora din zi si din seara m-as duce, tot sunt clienti. Si nu 1-2. Iar cand e zi de salariu, e si mai si. Sa vezi ce-o sa fie de Sarbatori.
Si Kauflandul, la fel, ieri am fost, la 16, era multa lume.
Takko, un magazin de haine barbati, femei, copii, a avut de curand o promotie - orice la jumatate de pret. Rupere a fost, coada in U pe jumatate din magazin.
Prin comparatie, ce povestesti tu despre Portugalia, mi se pare... SF. In sensul ca e o diferenta imensa intre ce vad mereu aici si ce vezi tu, acolo.
Aici se deschid farmacii, nu se inchid. In jurul blocului meu, la o distanta de maximum 10 minute pe jos, in stanga sau in dreapta, sunt 1 farmacie in stanga si 5 in dreapta.
Acu' 2 zile s-a deschis langa bloc un magazin de covoare.
Ramonika spune:
de acord cu selene.
ma mira, dar ma si sperie ce spune cipcip. si ma sperie pt. ca stiu ca noi suntem mult in urma unor tari ca Portugali si altele de genul, de asta sunt ingrijorata pt. viitor.
nu zic ca nu sunt saraci si la noi, ca nu se mai duc pe rapa afaceri etc, insa imaginea de ansamblu din RO nu e nici pe departe cum zici ca e in Portugalia.
andacos spune:
Pai nu degeaba se spune ca in Romania nu e criza!
Portugalia,alaturi de Spania si Grecia,sunt tzari care s-au intins mai mult decit le e plapuma!Acum ca s-au intins...e treaba lor,nu m-ar interesa pe mine atita timp cit nu m-ar afecta!Problema e ca ma afecteaza...in calitate de stat EU!
Unele masuri sunt si preventive,vezi reducerea locurilor d emunca sau saptamina de munca scurta,aplicate de patroni ,pentru a nu ajunge in stare de faliment ,sau pur si simplu pentru a prevenii acest lucru!
Dar am spus ca ma enerveaza sa scriu la asemena subiecte,asa ca ma duc la ale mele!(a se citi a munci si a plati impozite ,de care sa se foloseasca cei ce s-au intins mai mult decit le e plapuma!)
editez sa adaug si italia pe "lista neagra"!
Dana
ela_04 spune:
Mie asta imi aduce aminte de bancul ala...
-ce face un roman cand ramane fara bani?
-mai schimba 100 de euro.
& +33
Selene_Bunny spune:
ela, serios daca nu e asa.
Terasele, restaurantele, pizzeriile din oras merg suficient de bine cat sa nu dea faliment. Ba chiar s-a mai deschis o pizzerie acum o luna, am primit pliant in posta.
In jur am magazinase de-astea de cartier, unul nu a "crapat" de cand cu "criza".
Stiu ca a "crapat" reteaua MIC.RO, dar in rest... Si la magazinasele astea este si adaosul comercial mare.
In centru s-a deschis un Dragon Shop. Si tot asa.
Ramonika spune:
Palas Iasi s-a deschis in plina criza. si e plin. se mai deschide un kaufland cam la 1 km de alt kaufland, s-au mai eliberat 2-3 zone bunicele in Iasi, deci le merge bine.
Selene_Bunny spune:
A, la Promenada Mall Braila s-au deschis Marionnaud, plus inca 2 chichinetze. Au disparut niste magazine, dar spatiul a fost rapid preluat de altele, cum a fost si cazul C&A si H&M, amandoua recent deschise.
Ce am vazut cam pustiu este spatiul WinMarkt, de acolo au mai disparut unii agenti comerciali. Dar nu mi-a lasat impresia de "criza".
Nu stiu, e posibil ca orasele mai mici sa fie in perioada investitiilor, iar orasele mari, in perioada retragerii investitiilor?
Aici a fost intors orasul cu fundul in sus, pe motiv de modernizare linie de tramvai. Daca asta nu e investitie...
ancadragoman spune:
Eu lucrez in constructii,in Bucuresti se construieste in draci iar in tara facem ca la balamuc magazine H&M si C& A
anca de fetita cu fundita Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca
AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!!
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ancadragoman Eu lucrez in constructii,in Bucuresti se construieste in draci iar in tara facem ca la balamuc magazine H&M si C& A anca de fetita cu fundita Maria Alexandra (4 noiembrie 2007) poze si filmulete povestea nasterii www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!! |
De C&A chiar m-am bucurat, au avut si in week-end niste chestii faine rau, reduse cu 20%, dar n-am avut eu fonduri.
H&M, asa si asa.