Viata dupa suzeta ..
De mai bine de o saptamana baietelul nostru,de 2 ani si 3 luni a renuntat singurel la suzeta.
Era intr-o duminica dupa-amiaza si luase suzeta in gurita si a tras cu dintisorii atat de tare de ea ca a rupt-o.Chiar nu aveam de unde sa ii luam alta fiind duminica si am zis ca ne asumam o eventuala noapte de ne-somn si apoi,dimineata urma sa ii iau alta.
Am luat suzeta rupta si i-am aratat-o,i-am spus ca acum daca a rupt-o va trebui sa doarma fara ea.La inceput nu a fost de acord si imi tot spunea sa ii iau alta.I-am dat-o pe cea rupta si i-am spus ca daca ii place asta,e ok,daca nu nu avem de unde sa luam alta atunci.
A inteles cred.A inceput sa o arunce si sa zica ca nu ii mai trebuie,ca e rupta si ca el e mare.
Seara s-a trezit o singura data si a intrebat de suzeta.I-am aratat-o pe cea rupta si i-am amintit ca a zis ca nu ii trebuie asa rupta,ca el e baietel mare.S-a intors pe partea cealalta si a adormit.
A doua zi am cumparat alta suzeta dar inca nu i-am dat-o.Pentru ca nu a mai cerut suzeta si am vazut ca s-a obisnuit fara ea.
Insa,de cand a renuntat la ea,e tot agitat,nu mai are rabdare sa faca nimic,arunca cu obiecte,tipa la noi plus ca adoarme mai greu(inainte de acest episod,ziua dormea la 13-14 cate o ora si jumatate-doua iar seara la 21-21:30 dormea bustean pana a doua zi dimineata la 8,cu 1-2 treziri pentru apa sau laptic)Acum ziua adoarme la 16-17 iar seara si la 24 uneori.
Intrebarea mea e : E normal sa reactioneze asa? E o faza trecatoare sau va fi asa mereu? Ar trebui sa ii dau iar suzeta? Voi cum ati proceda(t)?
Raspunsuri
blackgirl0 spune:
Acum ce faci: il intorci iar la obiceiul nesanatos? Pentru??
Cauta impreuna cu el un surogat: o jucarie moale de plus, o paturica, ceva tb sa fie care-l linisteste. Vezi dc nu cumva are eruptie dentara (canini, masele), asigura-te ca iese suficient de mult timp afara, nu la desene/TV, absolut niciun dulce dupa-masa (zaharul agita), fara ciocolata/cacao in cursul zilei.
Rabdare, rabdare, rabdare! Si arunca suzeta de schimb! Daca o tii in casa vei fi tentata sa i-o dai.
mami_stefi spune:
Am fost vineri intr-un hipermarket si acolo i-am spus ca de acolo il vom lua pe cel mai bun prieten al lui. Si l-am lasat sa isi aleaga ce jucarie a vrut.Si-a ales un Pinnocchio si un tort cu lumini si melodii.A fost fascinat de ele pana sambata dimineata.Acum zac in camera langa celelalte jucarii.Ne punem sa ne jucam impreuna cu jucariile si nu trec 5 minute si incepe sa le arunce,le rupe,tortuletul si Pinocchio .. pff.. nici nu le baga in seama.Ii spun povesti..se ridica si fuge de langa mine.Apoi vine sa ii spun povesti si iar fuge.
Vrea sa se joace cu telefoane,cu laptop,cu masina de spalat,cu fierul de calcat,cu placa de intins parul,vrea sa puna diverse obiecte pe foc cand vede ca gatesc.Ii explic frumos ca nu are voie sa faca aia si aia si ce se poate intampla daca el face asa sau asa si incepe sa urle pur si simplu,se tranteste pe jos.
De iesit afara iesim cel putin 3-4 ore pe zi,in parc nu sta o clipa,isi consuma energia frumos.Ajungem acasa,refuza sa manance.Mananca cel mult de 2 ori pe zi si si atunci nici jumatate din ce manca inainte.
Dintisorii ii are pe toti,la medic am fost acum 2 saptamani ca ne-am schimbat medicul si a trebuit sa facem un control.Nu ne-a zis medicul ca ar fi ceva in neregula cu el.
Am pastrat aceleasi obiceiuri.Cand ne trezim ne spalam si facem "gomnatica"(gimnastica),pregatim impreuna micul dejun si mancam,iesim in parc,ne intoarcem acasa gatim si facem ordine,luam pranzul,ne jucam cu jucariile,coloram si spunem cantecele si poezii,apoi doarme.Se trezeste,mananca fructe si/sau suc de fructe,iesim din nou in parc,ne intoarcem acasa,pregatim cina si mancam.Facem dus si apoi ne asezam in pat,cu carticele si citim povesti,vorbim pana adormim.
Dulciuri nu pot sa zic ca mananca.Rar(gen o data la 1-2 luni) o bucatica de ciocolata Kinder(mai primeste-noi nu ii cumparam).Mai mananca biscuiti si gem uneori,croissant simplu sau cu vanilie.
Acum stau si ma gandesc.. Cam de 2 saptamani unul din fratii sotului impreuna cu prietena lui s-au mutat deasupra noastra si evident mai tot timpul cand suntem acasa si sunt si ei,sunt la noi sau noi la ei.Sa fie si asta o schimbare mai greu de acceptat pentru micut ?
costyhunny spune:
Buna!!
Si al meu pitic mic de 1an jumatate si-a pierdut suzeta duminca seara pe afara si nu am gasit-o nicicum....asa ca,ca si tine am crezut ca o sa ne pregatim pt.o noapte alba din cauza suzetei...dar surpriza nici nu am avut probleme....mai greu ne-a fost vreo 2zile la somnul de pranz cand o cauta dar l-am distras cu altceva si i-am zis ca a papat-o catelul si gata...nu am avut probleme...
si acum si daca o gasesc nu o sa i-o mai dau deloc...
Referitor la ceea ce ai zis tu ca el este ff agitat..eu sincer nu cred ca este din cauza suzetei ci din cauza ca este la varsta la care au ffffffffff multa energieeeeeeeeeeee.....ca si al meu...nu reusim 2 persoane sa tinem pasul cu el....plus ca si el este agitat si nervos....dar incerc pe cat posibil sa il distrag cu altceva sau il las sa se linisteasca singurel si nu il mai bag in seama daca nu reusesc sa il distrag si dupaia vine singurel la mn sa ne jucam cu ce vroiam la inceput...
sper sa-ti fi fost de ajutor putin....
mami_stefi spune:
Multumesc frumos !
Pai da,au o energie incredibila.Dar ceea ce m-a ingrijorat pe mine a fost faptul ca inainte de episodul cu ruptul suzetei ne jucam frumos,asculta povestile si vorbeam frumos,fara sa se agite,fara sa tipe si sa tranteasca,sa arunce,sa sparga,etc.
De aceea am crezut ca lipsa suzetei e vinovata de acest comportament.
Incet-incet vad ca-si revine.Astazi a fost destul de linistit.Tot s-a mai agitat putin dar parca nu la fel ca zilele trecute. Am gatit impreuna,ne-am jucat frumos,am facut ordine si a adormit ascultand cantecele pentru copilasi.(bine,tot tarziu-pe la 15:45)
Astept sa vad si diseara cum adoarme.Poate-poate redevine copilasul linistit care era inainte.
emanouela spune:
Suzeta o avea permanent??? Daca da, e si asta, e ca si la fumatori, cand se lasa is nervosi....mananca seminte, rontzaie....pt ca e obiceiul format de a duce la gura. Ii va trece, se va linisti. Nitica rabdare necesita.
Al meu abia acum mai sta si se joaca cu puzzle sau mozaic sau alte jocuri, pana nu demult era vartej prin casa, nu statea locului si nu avea rabdare la nimic....banuiesc ca era, al tau este, in perioada in care nu se simtea satisfacut din activitatile de explorat, testat, etc. Deci, nu e anormal
diuta_20 spune:
Aoleu,as fi preferat sa o dezobisnuiesc pe fetita mea de 10 ori de pampers decat o data e suzeta.Are 1 an si 11 luni,de 3 sapt nu i-am mai dat suzeta.Era f atasat de ea.I-am spus ca a mancat-o catelul.La inceput (primele 4-5 zile)intreba de ea si plangea dupa ea,apoi,incet-incet s-a mai linistit.Si la fel patim si noi,adoarme mai greu si mai tarziu,pur si simplu parca nu isi gaseste locul in patut.Nici acum nu si-a revenit total la normal,insa e mult mai bine si acum ma bucur ca am luat decizia de a o dezobisnui.Este un obicei cu urme nefaste.Si lupta-te cu impulsul de a-i mai da alta suzeta,l-ai chinuit degeaba daca il inveti iar cu ea.Bafta!!!
mami_stefi spune:
Multumesc ! M-am mai linistit ! M-am inarmat cu mai multa rabdare si acum astept sa ii treaca.
Nu mai intreaba deloc de ea.Se pune in pat singurel zicand ca face nani.Dar nu vine Mos Ene fara "yaya" (). Ieri dupa amiaza si aseara a adormit mai repede si mai devreme. La 21:30-22:00 dormea.