Confidentialitatea datelor
Acum 12 ani, o adolescenta de 17 ani pe numele ei Marianne a fost violata si apoi ucisa intr-un sat din nordul Olandei. Criminalul nu a fost gasit nici pana in ziua de astazi, desi eforturile autoritatilor au fost deosebit de intense.
Cu incepere de maine, 8080 de barbati care locuiau la data crimei pe o raza de 5 km in jurul locului faptei vor primi o scrisoare prin care li se solicita sa incuviinteze a li se recolta probe de ADN. Aceasta este considerata ultima metoda de gasire a criminalului, deoarece toate celelalte metode specifice au fost epuizate. Anchetatorii spera sa-l poata indentifica pe faptas prin intermediul unei eventuale rude de sex masculin care ar da o proba din propriul ADN investigatorilor. Pe trupul fetei s-au gasit urme de ADN strain, insa pana in momentul de fata, baza de date cu ADN a politiei nu a identificat un "match".
Anchetatorii dau asigurari ca probele recoltate vor fi folosite numai pentru aceasta investigatie, dupa care vor fi distruse (deci nu vor intra in baza nationala de date care include (,) datele infractorilor condamnati).
Eu sunt oarecum nedumerita vizavi de aceasta metoda de investigatie. Fireste ca toata lumea isi doreste ca faptasul sa fie prins si condamnat, insa cum ramane cu mult vehiculata confidentialitate a datelor personale?
Iar in contextul in care multi barbati refuza sa li se recolteze ADN, care mai e eficienta acestui demers extrem de scump, de altfel?
Intre primul si cel de-al doilea razboi mondial, administratia olandeza pastra date precise cu privire la apartenenta religioasa a cetatenilor tarii. Acele date au fost ulterior folosite de nazisti pentru scopuri pe care le stim cu totii..... Asadar date colectate fara scopuri ascunse au facilitat crimele comise impotriva evreilor.
N-ar putea ajunge si probele de ADN sa fie folosite intr-un cu totul alt scop decat cel initial declarat? Unii comentatori ai acestei stiri pomeneau de eventualul refuz al societatilor de asigurari de a asigura cetatenii cu grave probleme de sanatate depistabile prin analiza ADN-ului.
Raspunsuri
coracora spune:
Pai e... confidentialitatea datelor.
Tu ti-ai da acordul pentru recoltare de ADN in scopuri similare celor descrise?
Pe mine nu ma intereseaza cat de spectaculoasa este crima petrecuta, nu asta e scopul subiectului; am dat doar cateva detalii ca sa priceapa lumea despre ce este vorba si cum s-a ajuns ca anchetatorii sa isi doreasca sa testeze 8080 de barbati.
ab5174 spune:
Da imi dau acordul......dar te intreb din nou - care e scopul subiectului?
Ca totul se petrece in Olanda,si banuiesc ca 40 - 50 (poate gresesc)de forumisti locuiesc in Olanda.
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ab5174 Da imi dau acordul......dar te intreb din nou - care e scopul subiectului? Ca totul se petrece in Olanda,si banuiesc ca 40 - 50 (poate gresesc)de forumisti locuiesc in Olanda. |
Ti-am spus care e scopul, daca nu ai inteles, asta e.
Cazul de la care porneste dezbaterea a avut loc in Olanda dar, ar fi putut la fel de bine sa aiba loc in New York sau Paris, nu are nici o importanta.
desprecopii spune:
Cora, nu stiu ce vor face olandezii cu datele de ADN dar legislatia ce apara confidentialitatea datelor e foarte restrictiva si dura in acest sens. Sincer ma gandesc ca daca aceste date confindentiale ar ajunge pe mana unor societati de asigurare, ar iesi un scandal planetar ... si riscul este mult prea mare pentru acele firme de asigurari. In plus, in Olanda, fiecare om e obligatoriu asigurat medical - deci nu stiu la ce le-ar mai folosi datele alora pentru a-i respinge pe respectivii, asa cum ar fi celor care isi dau cu parerea.
ma rog, asta e parerea mea.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
alinuk spune:
Cora
daca o societate de asigurari doreste sa obtina date despre sanatatea clientilor...
nu cred ca e ft complicat sa le obtina ...chiar de la sursa directa, de prin spitale, clinici particulare, centre medicale
...etc
(stiu ca ar tb sa fie confidentiale... dar e o baza de date la care hackeri priceputi, persoane bine stimulate din interiorul acestor institutii ar putea sa le ofere)
...asa ca eu nu pot sa traiesc cu sabia deasupra capului
mai mult... nu am polite de viata la soc de asigurari (am avut si am renuntat la ele), nici pt mine nici pt copii
au fost primele la care am renuntat cand a venit mom de criza si s-a pus pb sa taiem de pe lista de cheltuieli
avem asig medicale insa la clinici private... deci cred ca suntem expusi la scenarii de genul celor enuntate de tine
legea nu cred ca ne protejeaza 100%...asa cum se lauda
edit: poate in alte tari e altfel si cetatenii au mai multa incredere in sistemele de securitate ale instituiilor
Ce am scris mai sus e un efect al felului in care percep eu mersul si functionarea insitutiilor din Romania
..cu tristete spun asta
o lege se schimba de la o zi la alta... pt ca asa vrea o pers care vremelnic detine puterea (cel mai la indemana ex e cel din sist de invatamant...masura cu saptamana de vacanta in plus, schimbarile la nivel de sustinere a examenelor, etc...)
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)
Melodia...unei veri tarzii
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Cora, nu stiu ce vor face olandezii cu datele de ADN dar legislatia ce apara confidentialitatea datelor e foarte restrictiva si dura in acest sens. Sincer ma gandesc ca daca aceste date confindentiale ar ajunge pe mana unor societati de asigurare, ar iesi un scandal planetar ... si riscul este mult prea mare pentru acele firme de asigurari. In plus, in Olanda, fiecare om e obligatoriu asigurat medical - deci nu stiu la ce le-ar mai folosi datele alora pentru a-i respinge pe respectivii, asa cum ar fi celor care isi dau cu parerea. ma rog, asta e parerea mea. |
Desprecopii, eu ma refeream in principal la asigurarile de viata. Eu am cunostinte cu probleme relativ mari de sanatate carora le-a fost refuzata aceasta forma de asigurare.
Eu nu as putea sa-i las sa-mi recolteze ADN si apoi sa fiu cu inima impacata ca il vor folosi numai in scopul promis. Dar ii si inteleg ca vor sa rezolve cazul.
coracora spune:
Alinuk, in principiu societatile de asigurari trebuie sa-si "procure" datele din surse si cu metode autorizate.
Daca am incredere ca chiar asa se si intampla.... am si nu prea.
Intrebarea e: pana unde merge controlul statului asupra individului?
In cazul de fata sunt implicate si aspecte emotionale - toata lumea vrea sa se rezolve cazul fetei ucise, insa daca stai sa te gandesti bine, cooperand la acest apel al autoritatilor, le dai despre tine inca si mai multe date decat au... Si spun asta pentru ca fiecare dintre noi este deja un "numar" in sistem.
Se stie unde stai, cand esti nascut, ce istoric medical ai, daca beneficiezi sau nu de subventii de la stat, cand ai fost ultima data la dentist, daca esti la zi cu plata impozitelor, ce masina detii, pe unde ai fost cu acea masina (autostrazile sunt pline de camere de supraveghere), etc.
E nitel.... infricosator in opinia mea.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui coracora E nitel.... infricosator in opinia mea. |
Religia a utizat frica de pedeapsa divina si omniprezenta lui Dumnezeu.
De ce este mai infricosatoare omniprezenta autoritatilor?
Daca nu mai exista frica de o forta supranaturala, trebuie pus ceva in loc pentru a mentine securitatea sociala.
In Romania, coruptia ne face sa ne fie frica sa nu fie utilizate informatile impotriva noastra. Asta-i alta problema. Trebuie sa rezolvam problema garantilor ca informatile sunt securizate.
In ce priveste firmele de asigurari, ele rezolva simplu. La incheiera contractului declari pe propria raaspundere ca nu ai boli grave sau altele decat cele dceclarate, si la un eventual deces, sau internare, daca se constata ca ai indus in eroare firma de asigurari, intra in vigoare clauza de anulare si nu se elibereaza despagubirea.
Deci firmele de asigurari pot sa-si rezolve problema fara sa apeleze la ADN.
Probele ar putea fi daca o forma vrea sa faca angajari si exista probabilitatetea sa ai niste boli ascunse si pe considerentul respectiv sa nu te angajeze, si sa nu sti de ce ai fost respins.
b.nica spune:
Coracora, datele personale sunt un secret numai pt. cine are ce ascunde.
Eu, daca mi se cunosc datele de identificare, inclusiv ADN-ul, ma voi considera protejata pt. ca stiu ca nu sunt complice la vreo infractiune.