Despre manualele scolare
Raspunsuri - Pagina 2
filofteia spune:
Daca ai un Abecedar de pe vremea noastra si ti se pare OK, de ce nu lucrezi din el?
Inca nu a inceput scoala poate ca nu veti invata dupa cel de la Aramis... mai sunt multe altele.
Una peste alta, eu, de cand copilul a inceput scoala, am trecut prin mai multe faze... prima de surprindere, apoi de revolta (am vrut sa schimb invatatoarea / scoala), apoi de agitatie (gen trebuie sa fac ceva)... acum in clasa a VI-a sunt in una de resemnare. Asta dupa ce am stat de vorba cu alti parinti cu copii la scoala si am constatat ca la noi este foarte bine... inca se invata, notele se dau dupa cat inveti si primeaza profesorii OAMENI in fata celorlalti profesori... ca nici aici lucrurile nu stau roz.
Lala_D spune:
Eu nu am ajuns sa ma resemnez in schimb m-am adaptat
La fel ca la Filofteia avem norocul de scoala unde inca se face carte cu profesori dascali ce si ei s-au adaptat. Daca manualul are lacune predau dupa fise facute de ei, le cauta culegeri mai acceptabile, toata lumea cauta solutii.
E greu cand ai ghinionul sa dai si peste un profesor ce nu il intereseaza mai ales la o materie importanta sau peste unul cu ideii crete din care nu il scoti.
Acestia te imbolnavesc de nervi.
Dar si atunci te adaptezi, lucrezi acasa dupa alte materiale, cauti manualele din copilarie, mai este net-ul etc.
filofteia spune:
Resemnat + adaptat
Recunosc ca a V-a mi s-a parut mai usoara din punctul de vedere al grijii pentru ce anume trebuie invatat.
Spre exemplu in primara s-au facut foarte putine ortograme. Am vazut ca la multi copii ele vin de la sine. Insa nu si la fiimiu, asa ca am lucrat acasa la greu ortograme. Nici acum nu le sesizeaza foarte bine. In schimb stie cum este cu atributul apozitional .
Materia se pierde in amanunte si nu invata esentialul.
Iti trebuie timp ca sa poti tria materialele de pe net, sa stai in librarie si sa citesti culegeri. Mi s-a intamplat sa iau o culegere cu metoda grafica si sa constat ca avea probleme rezolvate gresit.
Cu timpul am devenit experta in edituri, ceea ce nu mi se pare normal.
anya spune:
Adevarat. Trebuie sa gasesti solutii alternative scolii. Nu te baza pe ea ca-si face treaba si gata, tu verifici copilul sa aiba lectiile facute si atat. Poate doar daca ai marele noroc de copil istet, muncitor si invatatoare deosebita. Mergand pe medie (copil mediu si invatatoare la fel) daca vrei ceva mai mult va trebui sa te implici. Ori lucrezi tu cu copilul (daca accepta - al meu refuza orice exercitiu dat de mine) ori ajungi sa platesti cursuri, meditator ca sa compensezi.
boticelina spune:
Filofteia, ce edituri te-au multumit? Si eu pierd destul de mult timp in librarii atunci cand cumpar carti, m-ar ajuta experienta ta
Anka74 spune:
Problema din culegerea de mate de clasa I:
" Mihai are 15 timbre. El ii da lui Ionut 5 timbre. Cate timbre are acum Dan?"
Sau
"Intr-un tramvai sunt 16 calatori. La prima statie coboara 5 si se urca 2. Cati calatori sunt acum in autobuz ?"
Rufus spune:
Nu va temeti. Copiii nostri sunt capabili sa invete, iar programele scolare nu pot ramane cele "de pe vremea noastra". Ana intra in clasa I si stie ce-i ala macaleandru si cred (nu-i aici s-o intreb) ca stie si ce-i ghionoaia. Sunt multi ca ea, altii invata acum ce-s alea.
Mult, mult mai important este ca micutii sa citeasca, sa le placa, s-o faca constant...si se rezolva toate, cu macaleandru cu tot.
Greseli in texte au fost dintotdeauna, am gasit destule in culegerile de mate, probleme cu rezultat sau enunt gresit.
Eu zic sa puneti voi burta pe carte, ca sa fiti pregatiti la intrebari. Astazi, asteptand la medic, Teodora (15 ani) citea o carte si m-a intrebat ce-i ala mosc si argint viu. Test: ganditi-va daca stiti raspunsul corect. Si apoi o sa recunoasteti ca macaleandru e chiar dragut...
Rufus, Tora si iadele
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Anka74 Problema din culegerea de mate de clasa I: " Mihai are 15 timbre. El ii da lui Ionut 5 timbre. Cate timbre are acum Dan?" Sau "Intr-un tramvai sunt 16 calatori. La prima statie coboara 5 si se urca 2. Cati calatori sunt acum in autobuz ?" |
Intrebarea corecta ar fi fost Cate timbre sunt acum in autobuz?
filofteia spune:
Filofteia, ce edituri te-au multumit? Si eu pierd destul de mult timp in librarii atunci cand cumpar carti, m-ar ajuta experienta ta |
Primar - Romana
editura ELIS - Culegere de exercitii si texte gramaticale pentru clasele II-IV - Angelica Gherman - o culegere foarte buna, cu texte originale ce pot ajuta si ca exemple de compuneri, cu exercitii de ortograme si gramatica de la usoare la grele
editura Carminis - Tainele ortogramelor -Ioan Danila, Olga Chiroiu, Ileana Berza Ana Dandu - si aici sunt texte care ajuta la compuneri, foarte bine structurata
Carminis are culegerile cele mai bune.
Paralela 45 (seria : Foarte bine) mie mi s-a parut foarte slaba.
Gimnazial Romana:
Culegerile de la Editura Art, foarte foarte bune, atat pe gramatica cat si pe comunicare.
Culegerile de la ELIS, sunt mai bune pe partea de gramatica decat de comunicare.
editura Badea - Limba si literatura romana pentru elevii de gimnaziu - prof Mariana Badea - noua ne-a folosit, desi doamna noastra profesoara are pretentii sa stie fix cum preda ea definitiile.
editura Badea - Limba si comunicare pentru elevii de gimnaziu - prof Mariana Badea - aici sunt si exercitii rezolvate, ceea ce ne ajuta foarte mult.
Matematica
Aici este mai simplu pentru mine... eu sunt fan Mate 2000 - editura Paralela 45. Am cumparat si alte culegeri, dar erau prea slabe sau prea grele.
La matematica in clasa a V-a s-a lucrat foarte mult pe fise scrise de mana de doamna si trase la xerox, fise care sintetizau foarte bine ce se facuse la clasa si care nu stiu de unde erau "culese", foarte probabil sa fi fost create d edoamna noastra. Oricum pe baza lor faceam si eu probleme acolo unde vedeam ca avem dificultati.
Eu zic sa puneti voi burta pe carte, ca sa fiti pregatiti la intrebari. Astazi, asteptand la medic, Teodora (15 ani) citea o carte si m-a intrebat ce-i ala mosc si argint viu. Test: ganditi-va daca stiti raspunsul corect. Si apoi o sa recunoasteti ca macaleandru e chiar dragut... |
Rufus al meu pune intrebari la care chiar nu stiu cum sa raspund (nu am gasit inca un raspuns convingator) ex "De ce face saliva bule?"