Japonezii altfel decat ii stim noi

Japonezii altfel decat ii stim noi | Autor: Danuka30

Link direct la acest mesaj

Inainte de a incepe subiectul propriuzis vreau sa mentionez faptul ca Nu sunt rasista , iar subiectul nu are nici o legaturA cu rasismul nici nu fac o comparatie intr e doua tari total diferit si nici nu este o barfa la adresa japonezilor .
Scriu doar ce am vazut si auzit eu si ce au comfirmat si alte persoane.Iar subiectul se adreseaza persoanelor "minutioase" ( care vor sa stie mai amanuntit despre anumite lucruri ) si persoanelor care pana acum "s-au complexat" cu dorinta de a fi ca japonezii sau cu dorinta ca in Romania sa fie la fel ca in Japonia .
Nu in ultimul vreau sa mantionez ca tot ce scriu eu nu este valabil pentru toti japonezii si nu toti romanii au aceleasi experimente placute sau neplacute in Japonia

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danuka30 spune:

Ca emigrant al unei tari ai ocazia de a cunoaste
Tara respectiva si desigur latura ei neagra nu intarzie sa apara. Din propria experienta imi era mult mai bine si mi se parea totul mult mai interesant cand nu stiam nimic . Am fost dezamagita cand am cunoscut aceasta latura neagra dar este vina mea ca ma asteptam sa gasesc aici perfectiunea intruchipata . Japonezii sunt oameni civilizati disciplinati muncitori si care isi pastreaza traditiile dar nu sunt toti la fel . Se gasesc si aici :-probleme, complexe , rautati,rasisti, mafioti,hoti , criminali, oameni fara adapost,saraci, bogati, betivi (alcoolici) , sinucigasi,"eroi",someri,fanatici de tot soiul, genii, clasa muncitoare, cersetori("cu predea "), dependenti (pc , ps, droguri,etc),soti gelosi si batausi, DV,mame "inconstiente" , divorturi , rapiri , lipsiti de maniere , oameni manierati,patroni care te exploateaza, refuzat cu CV-ul in mana, exploatarea strainilor ( la locul de munca ) , conditii mizere la locul de munca , spaga, camatarie, pedofilie,accidente si faptasi care fug de la fata locului , spargeri;jefuiri in plina strada, casute cu fete " de vanzare" , sechestrari, incesturi , batai in plina strada ,onaniti, parinti criminali S.A.M.D

Mergi la inceput

Dupa cum am spus se intampla si la japonezi ce se intampla in alte tari . Despre disciplina lor si regulile lor stricte ( pentru romanii care isi doresc asta)
Nu stiu daca noi romanii am putea face fata unor astfel de reguli stricte sau disciplinei japoneze , ori acea cale zen in care privesti o piatra minute in sir fara sa scoti un cuvant sau sa gandesti ceva , nu stiu daca ne am putea abtine de la "vorba multa" si daca ne-am putea "inghiti" cuvintele cand vrem sa i spunem unui om ceva direct scurt si la obiect , iar daca noua romanilor ne trece supararea in 5 min la ei procesul de a trece de la o stare la alta dureaza mai mult si in unele cazuri acea suparare nu mai trece niciodata . Unii au fost chiar uimiti de noi europenii si trecerea noastra de la o stare la alta intr-un timp atat de scurt. Aici nu merge cu "nasul" cand n ai bilet de tren si in primul rand nu te urci in tren sau autobuz daca nu poti achita costul biletului. Daca asculti
Muzica in autobuz sau tren trebuie sa ajustezi volumul astfel încat vecinul de langa tine sa nu auda ai el sunetul emis de casti. Nu se vorbeste la telefon in autobuz sau in tren si nici ce melodie "canta "tel tau cand suna nu trebuie sa i deranjeze pe ceilalti pasageri , tel ori il inchizi ori selectezi mod silentios sa nu l auda nimeni .
Nu se merge cu guma de mestecat in gura cand mergi la interviu si nici la locul de munca nu ai voie cu guma de mestecat . Nu se mananca in magazin nici in autobuz si nici in tren ( un biscuite mic o bomboana ) nu zice nimeni nimic dar nu sa scoti salamul prajit din geanta si sa faci picnic in autobuz . La locul de munca sunt interzise :- barba , par vopsit blond sau mai deschis decat nuanta de saten (val. Si femei si barbati ) , decolteuri, machiaj strident , parfum,accesorii multe , unghii lungi , unghii "colorate" cu o nuanta mai stridenta decat culoarea initiala a unghiilor , guma de mestecat . Nu exista n-am sa ti dau rest 25 de bani sau n am sa ti dau rest du te tu si schimba la magazinul de langa ..chiar daca a gresit clientul tu ca angajat trebuie sa-ti cer scuze , nu ai voie sa te certi cu clientii si nici sa raspunzi provocarii lor (deci taci inghiti in sec si iti ceri scuze ulterior)
Toti clientii trebuie salutati si la venire si la plecare si se face plecaciunea aceea specifica japonezilor .
Aici nu merge sa platesti chiria cand ai bani sau cand iti aduci aminte
N ai platit vine politia si te da afara cu tot cu catrafuse
Nu se da spaga nu se lasa "ciubuc"
Ai uitat o " hartie " sau un act acasa te duci dupa el sau vii data viitoare mai bine pregatit .
Te urci in autobuz in ordine primul sosit in statie se urca primul in autobuz
Samd
Se sta la rand oriunde ; nu-ti convine pleci acasa
Nu merge cu " ma grabesc " pot sa intru inaintea dvs?
Daca asculti muzica tare sau tv iti vine politia la usa ca sa nu maizic de petreceri cu boxele pe geam sa vada si auda toata lumea ; si astea sunt interzise
Si asta nu etot ce am scris eu aici este o parte din regulile care trebuiesc respectate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Clar nu e de mine in Japonia
Cred ca faceau apoplexie daca ma vedeau de Pasti, proaspat si frumos vopsita intr-un portocaliu stralucitor si cu unghiile pictate cu outze colorate. Deh, daca am fost cu fi-mea la coafor si a vrut ea sa aleaga culorile si modelele...
Interesant subiect, a mai fost unul pe care il citeam cu mult interes si s-a inchis din pacate.
Sper ca acestui subiect sa ii mearga mai bine

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

carmencat stai linistita iti spun imediat unde se poate lucra chiar daca ai parul portocaliu si unghiile pictate .
Locurile de munca unde nu conteaza neaparat culoarea ungiilor sau a parului
-magazinele cu articole vestimentare ( nu toate sunt , in unele locuri nu se accepta " blondul)
Pe santier
Fabrici mai mici
-frizerie , coafor
-unele cluburi sportive
- cei care lucreaza pe cOnt propriu
- manager la gradinita
- daca esti propriul tau sef
-salon de manichiura ,pedichiura
-cluburi de noapte , discoteci , baruri
- vedeta tv
Fotbalist, alte sporturi
-solist vocal
-dansator
-incarcator descarcator

Mergi la inceput

Am uitat sa mentionez un lucru foarte important
Unde nu primesti un post si unde nu esti acceptat chiar daca esti client
Persoanele cu tatuaj nu pot lucra in cluburi sportive , bai comune , piscine
Clientii tatuati nu Au voie sa intre in majoritatea cluburilor sportive in piscine,
Bai comune , baile acelea binefacatoare
Poti intra daca Ai un tatuaj mic nu spui nimanui despre el si il ascunzi atat de Bine incat nu l observa nimeni .
Multi tatici de aici nu si pot insoti copiii la piscina din cauza tatuajelor pe care le detin
Desigur problemA cu tatuajul
Se refera la yakuza la cei tatuati din cap pana in picioare dar cum nu se pot referi la ei in mod special nici nu pot invita clientii sa intre dupa marimea tatuajului Asa ca toti tatuatii cu mic si mare intra in aceeasi oala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui Danuka30

Dupa cum am spus se intampla si la japonezi ce se intampla in alte tari . Despre disciplina lor si regulile lor stricte ( pentru romanii care isi doresc asta)
Nu stiu daca noi romanii am putea face fata unor astfel de reguli stricte sau disciplinei japoneze , ori acea cale zen in care privesti o piatra minute in sir fara sa scoti un cuvant sau sa gandesti ceva , nu stiu daca ne am putea abtine de la "vorba multa" si daca ne-am putea "inghiti" cuvintele cand vrem sa i spunem unui om ceva direct scurt si la obiect , iar daca noua romanilor ne trece supararea in 5 min la ei procesul de a trece de la o stare la alta dureaza mai mult si in unele cazuri acea suparare nu mai trece niciodata . Unii au fost chiar uimiti de noi europenii si trecerea noastra de la o stare la alta intr-un timp atat de scurt. Aici nu merge cu "nasul" cand n ai bilet de tren si in primul rand nu te urci in tren sau autobuz daca nu poti achita costul biletului. Daca asculti
Muzica in autobuz sau tren trebuie sa ajustezi volumul astfel încat vecinul de langa tine sa nu auda ai el sunetul emis de casti. Nu se vorbeste la telefon in autobuz sau in tren si nici ce melodie "canta "tel tau cand suna nu trebuie sa i deranjeze pe ceilalti pasageri , tel ori il inchizi ori selectezi mod silentios sa nu l auda nimeni .
Nu se merge cu guma de mestecat in gura cand mergi la interviu si nici la locul de munca nu ai voie cu guma de mestecat . Nu se mananca in magazin nici in autobuz si nici in tren ( un biscuite mic o bomboana ) nu zice nimeni nimic dar nu sa scoti salamul prajit din geanta si sa faci picnic in autobuz . La locul de munca sunt interzise :- barba , par vopsit blond sau mai deschis decat nuanta de saten (val. Si femei si barbati ) , decolteuri, machiaj strident , parfum,accesorii multe , unghii lungi , unghii "colorate" cu o nuanta mai stridenta decat culoarea initiala a unghiilor , guma de mestecat . Nu exista n-am sa ti dau rest 25 de bani sau n am sa ti dau rest du te tu si schimba la magazinul de langa ..chiar daca a gresit clientul tu ca angajat trebuie sa-ti cer scuze , nu ai voie sa te certi cu clientii si nici sa raspunzi provocarii lor (deci taci inghiti in sec si iti ceri scuze ulterior)
Toti clientii trebuie salutati si la venire si la plecare si se face plecaciunea aceea specifica japonezilor .
Aici nu merge sa platesti chiria cand ai bani sau cand iti aduci aminte
N ai platit vine politia si te da afara cu tot cu catrafuse
Nu se da spaga nu se lasa "ciubuc"
Ai uitat o " hartie " sau un act acasa te duci dupa el sau vii data viitoare mai bine pregatit .
Te urci in autobuz in ordine primul sosit in statie se urca primul in autobuz
Samd
Se sta la rand oriunde ; nu-ti convine pleci acasa
Nu merge cu " ma grabesc " pot sa intru inaintea dvs?
Daca asculti muzica tare sau tv iti vine politia la usa ca sa nu maizic de petreceri cu boxele pe geam sa vada si auda toata lumea ; si astea sunt interzise
Si asta nu etot ce am scris eu aici este o parte din regulile care trebuiesc respectate

"Cine poate oase roade cine nu nici carne moale"
Mami de Leon Mihail 12.09.2009

Astea sunt pur si simplu reguli de bun-simt! Mie mi-a placut tare, tare mult in Japonia: liniste, curatenie, respect!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria_mami

Astea sunt pur si simplu reguli de bun-simt!

o parte. partea cu vopsitul blond, cu unghiile nevopsite (sau ma rog, explicati-mi care nuanta nu e mai stridenta decat cea naturala, exceptand lacul transparent) si cu telefonul pe silent in autobuz sau tren (nu tin s-ascult concerte de manele cand suna telefoanele, dar totusi nu-i biserica, si-as prefera sa il aud daca suna)....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

dar de ce musai sa nu te vopsesti blond? si sa nu ai culori pe unghii?
de ce ar fi astea musai reguli de bun simt?
uite eu acuma sunt gri (portocalie am fost o perioada scurta ca i-a placut fica-mii si s-a distrat teribil, plus a inclus perioada de mers la mare cand eram imediat reperata, pai cine mai avea mama cu par portocaliu? )
si cu telefonul, nici mie nu imi place ca unii asculta la telefon de bruiaza 30m de jur imprejur, dar faptul ca imi suna telefonul, da, prefer sa il aud
cu restul de reguli nu am nimic, dar culorile la par, unghii si telefonul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmencat

dar de ce musai sa nu te vopsesti blond? si sa nu ai culori pe unghii?
de ce ar fi astea musai reguli de bun simt?
uite eu acuma sunt gri (portocalie am fost o perioada scurta ca i-a placut fica-mii si s-a distrat teribil, plus a inclus perioada de mers la mare cand eram imediat reperata, pai cine mai avea mama cu par portocaliu? )
si cu telefonul, nici mie nu imi place ca unii asculta la telefon de bruiaza 30m de jur imprejur, dar faptul ca imi suna telefonul, da, prefer sa il aud
cu restul de reguli nu am nimic, dar culorile la par, unghii si telefonul...

Eu ma refeream in special la regulile referitoare la galagie, la muzica ascultata de tot cartierul, vrand-nevrand.
Tel. poate fi dat incet, sau pe vibratii; daca stau pe ultimul scaun din autobuz, de ce e nevoie sa auda si soferul ca mie-mi suna tel?
Guma de mestecat! Mi se pare de bun simt sa stii ca nu e ok sa apari la un interviu sau in fata clientilor molfaind guma!
Salutul: normal e sa saluti clinetii la intrare si sa ii saluti si sa le multumesti la iesire.
Chiria: DA, chiria trebuie platita la timp!
"Nashul" nu merge niciunde, in nici o tara civilizata! N-ai bani de bilet, mergi pe jos sau cu bicicleta (Daca ai).
"Clientul are dreaptate!" Asa e si aici; de la clienti faci bani, nu-si permite nimeni sa piarda bani ptr. ca TU, angajat ai o zi proasta si te certi cu clientii!
Restul la casa: patronul trebuie sa se asigure ca intotdeauna are maruntis! Nu mi se pare normal sa nu-mi de arestul sau sa-mi dea o guma sau un plic de zahar! Poate nu imi place guma, poate sunt diabetica si nu pot consuma zahar, cazuri in care i le las pe tejghea sau le arunc la iesirea din magazin. Banii mei sunt banii mei! E dreptul meu, e inacceptabil sa nu mi se dea restul!
Actele necesare: si eu am uitat certificatul de nastere al fetei acasa, cand m-am dus sa-i fac pasaport nou si a trebuit sa ma intorc in alta zi! Nu am comentat, nici nu m-am enervat, regulile sunt reguli!
Urcatul in autobuz: primul venit-primul suit! Eh, chestie de civilizatie. Nu se impinge nimeni, toti isi asteapta randul!
Se sta la rand: normal ca se sta la rand: asa cum pot restul, eu de ce nu as putea? Nu, nu mi se pare normal sa intre cineva in fata mea, sau sa intru eu in fata altcuiva! Daca ma grabesc, ori revin in alta zi, ori astept si intarzii unde ma duc dupa...
Boxele pe geam: cand altii au chef de petrecut, poate eu am chef de somn, poate imi doarme copilul, poate ma doare capul... de ce sa fiu eu obligata sa ascult muzica vecinului de peste drum? Poate pur si simplu avem gusturi muzicale diferite.
Deci, ce nu e bun-simt aici? Ce e de neinteles? Respectul pentru cel de langa noi??? Asa cum eu am pretentia sa fiu respectata, asa cum eu am DREPTUL la respect, am si obligatia sa respect pe altii!

Vopsitul: par, unghii... nici eu nu le inteleg.

Mergi la inceput

Victoria da asa cum ai spus si tu sunt niste reguli de
Bun simt dar aici sunt respectate de majoritatea . Si nici eu nu am nimic impotriva acestor reguli spun doar cum este pe aici .
Despre parul blond si manichiura
P unora li se pare super dezgustator sa primeasca o shaorma de ex din mainile tale cu unghii lungi si mov si de asemenea este considerat dezgustator dacA nu aiunghiile
T#259;iate scurt chiar daca nu esti bucatar ospatar sau nu lucrezi la teleshoping
Parul blond este considerAt Tot dezgustator de unii din diferite motive , sau persoanele vopsite blond nu prezinta seriozitate
Si in Romania unii avem probleme cu blondele vopsite si sunt adeseori considerate neserioase
Regula cu vb la tel in tren cu taraitul tel sau muzica care 'iese afara din casti" Mai sunt si din aceeia care nu respecta aceste reguli dar foarte rar mi se intampla sa intalnesc

Mergi la inceput