Idei de...refolosit mancarea
Raspunsuri - Pagina 4
Burtocika spune:
Hai ca acum am idei destule :-)))
Deci, s-o iau pe indelete:
Gatitul: Mie nu-mi place si nu am timp sa gatesc in fiecare zi, si nici nu tusesc daca mananc 2 zile aceeasi mancare. De obicei am o ciorba pe saptamana + 2 feluri de carne + 2 garnituri, pe care le rotesc intre ele astfel incat sa acopere toata saptamana.
Cumparaturile: imi fac un plan pentru ce voi gati saptamana viitoare si cumparam cantitati cat mai apropiate. Daca sotul e "luat de val" si cumpara mai multe, portionez alimentele in exces CRUDE si PROASPETE si le bag la congelator. In special legumele se preteaza la asta, pt ca in 2-3 zile se deshidrateaza si nu mai sunt "fresh". Daca am mai multe, pot folosi si robotul de bucatarie pt operativitate; asa pregatesc portiile de legume pt ciorba.
Resturile:
Mezelurile nu prea imi raman, cumpar cam 200 grame dintr-un fel, si inca 200 din alt fel, din care mancam 2 adulti + 1 copil pana se termina (sau se invechesc prea tare si nu le mai folosesc la nimic, pt ca nu mi se pare sigur). Salamul de Sibiu o fi scump, dar poti cumpara 100 g fara jena, si in plus este si foarte rezistent in timp, nu se altereaza intr-o saptamana ! Daca nu vrei sa mananci mezelurile decat in primele 2 Zile, pt ca ti se pare ca nu sunt proapsete, le poti prepara termic in omlete, caserole (tavi cu diverse amestecuri de legume / paste / cartofi + mezel / carnat / crenvursti / carne de pui, toate gratinate cu smantana + cascaval). Cam asta e genul de "refolosire" pe care il practic ...
mina spune:
Carnea ramasa de la friptura se re-afirma in:
- placinta cu paste si carne (in diverse combinatii, cu sau fara branza, cu diferite condimente, etc)
- placinta cu piure
- sandvisuri si tartine dupa inspiratie
- pizza
- quesadille
.... si ce-mi mai trece prin cap.
Resturile uscate de branzeturi de prin frigider - ca noi suntem mari consumatori de branza si inevitabil raman cate 2-3 bucatele din 2-3 sortimente - le pun fie la pizza, fie le fac praf la robot si le punem peste paste sau cartofi pai. Sau fac o placinta cu branza mai sarata.
Resturile de gem de prin borcanele indesate in frigider le infratesc cu resturile de fructe de prin castronul de fructe de pe masa, le dau un clocot cu ceva zahar vanilat si le fac placinta cu fructe. :D
Fructele din borcanele de compot, daca nu se manca in 1-2 zile, le pun in pandispan cu fructe (care se preteaza, cel mai bine perele si ciresele).
Cand fac friptura de pui la cuptor, oasele ramase (daca-s mai multe, ca nu-s bone collector :D ) le combin cu multe legume (ceapa, usturoi, radacinoase, rozmarin, piper) si le fierb pentru o supa de baza pe care o pastrez congelata in portii mici. E grozava la sosuri sau pilaf, cand sunt in viteza si nu am timp sa fierb carne.
Ultimele felii din prajiturile cu aluat (pandispan, cozonac, etc) le fac cubulete si le usuc ca pe crutoane. Merg peste un compot sau peste o inghetata.
Daca am prea multe radacinoase prin frigider si stiu ca nu voi gati in urmatoarele 2-3 zile, le curat, le toc cubulete, si le congelezi in pungi de-o portie. Nu amestec sortimentele in aceeasi punga ca sa le pot folosi la orice (de ex eu nu pun telina la sosuri, asa ca o punga de telina + morcov ar merge doar la ciorba).
Cand fac ciorba si folosesc telina care a fost cumparata cu frunze, pun radacina in ciorba iar tijele le toc marunt si le congelez, tot asa, in pungi de-o portie. Dau aroma ciorbelor la iarna :).
Iaurtul sau smantana expirate (doar de 1 maxim 2 zile) le amestec cu malai si iese crema pt gomaj corporal (nu e culinara, dar e utila, nuuuu? ).
Mamaliga rece devine mamaliga coafata: straturi de mamaliga, unt, branza si ceva carne (bucati de carnat sau friptura) puse alternativ in tava de yena, mult cascaval ras deasupra, eventual ochiuri, si la cuptor pana se fac frumoase.
Aaaa, salata ramasa de pe o zi pe alta (din asta de vara, rosii, castraveti, ceapa, ardei, etc) merge minunat intr-o tocana, pusa cand se pune sucul de rosii. Legumele din salata sunt astfel marinate si dau gust f bun mancarii.
Usturoiul mujdei ramas de pe o zi pe alta (fi-miu e mare consumator, asa ca in 90% din timp eu am in frigider cate un castronel de mujdei concentrat de poti porni motoreta cu el) se pune in tava de friptura sau in sosul de ostropel. In cateva randuri m-am apucat sa fac ostropel numai ca sa nu se strice bunatate de mujdei :).
Legumele fierte natur ramase de la o masa la alta le bag la cuptor, presarate din belsug cu cascaval ras si pudrate cu piper.
Rosiile obosite, care nu-s nici de salata, dar nici de aruncat, le tai bucati, le pun intr-o oala si le dau un pic de sare, le fierb inabusit (fara apa) pana-si lasa sucul si se inmoaie binisor, dupa care le trec prin sita, sa ramana doar suc si pulpa, fara coji si seminte. Mai clocotesc o tura, racesc si congelez in cutiute de 1 portie (cat sa pun la o mancare). Asa nici n-arunc rosiile alea, si am si solutie rapida cand sunt in viteza cu gatitul.
Mai pastrez la congelator si sosul ramas de la o friptura, daca s-a afirmat prin gust si consistenta, dar asta pe perioade scurte, am grija sa-l folosesc repede.
La fel pastrez si zeama de la supe, uneori, cand plecam de acasa pentru cateva zile si am in frigider supa abia gatita, strecor zeama si o congelez, ca pana ne intoarcem oricum nu mai e buna. Dar o folosesc ca supa de baza, nu o consumam ca atare.
Si painea veche o fac crutoane, dar s-a zis.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
Raza de soare spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mina Carnea ramasa de la friptura se re-afirma in: - placinta cu paste si carne (in diverse combinatii, cu sau fara branza, cu diferite condimente, etc) |
Nu pot sa spun decat atat...Wow!
Si indraznesc sa cer reteta de placinta cu paste si carne. Te roooggg...
DE VANZARE
Uneori am impresia ca daca animalele ar putea vorbi, noua ne-ar fi rusine sa mai deschidem gura.
ina.click spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mina Carnea ramasa de la friptura se re-afirma in: - placinta cu paste si carne (in diverse combinatii, cu sau fara branza, cu diferite condimente, etc) - placinta cu piure - sandvisuri si tartine dupa inspiratie - pizza - quesadille .... si ce-mi mai trece prin cap. Resturile uscate de branzeturi de prin frigider - ca noi suntem mari consumatori de branza si inevitabil raman cate 2-3 bucatele din 2-3 sortimente - le pun fie la pizza, fie le fac praf la robot si le punem peste paste sau cartofi pai. Sau fac o placinta cu branza mai sarata. Resturile de gem de prin borcanele indesate in frigider le infratesc cu resturile de fructe de prin castronul de fructe de pe masa, le dau un clocot cu ceva zahar vanilat si le fac placinta cu fructe. :D Fructele din borcanele de compot, daca nu se manca in 1-2 zile, le pun in pandispan cu fructe (care se preteaza, cel mai bine perele si ciresele). Cand fac friptura de pui la cuptor, oasele ramase (daca-s mai multe, ca nu-s bone collector :D ) le combin cu multe legume (ceapa, usturoi, radacinoase, rozmarin, piper) si le fierb pentru o supa de baza pe care o pastrez congelata in portii mici. E grozava la sosuri sau pilaf, cand sunt in viteza si nu am timp sa fierb carne. Ultimele felii din prajiturile cu aluat (pandispan, cozonac, etc) le fac cubulete si le usuc ca pe crutoane. Merg peste un compot sau peste o inghetata. Daca am prea multe radacinoase prin frigider si stiu ca nu voi gati in urmatoarele 2-3 zile, le curat, le toc cubulete, si le congelezi in pungi de-o portie. Nu amestec sortimentele in aceeasi punga ca sa le pot folosi la orice (de ex eu nu pun telina la sosuri, asa ca o punga de telina + morcov ar merge doar la ciorba). Cand fac ciorba si folosesc telina care a fost cumparata cu frunze, pun radacina in ciorba iar tijele le toc marunt si le congelez, tot asa, in pungi de-o portie. Dau aroma ciorbelor la iarna :). Iaurtul sau smantana expirate (doar de 1 maxim 2 zile) le amestec cu malai si iese crema pt gomaj corporal (nu e culinara, dar e utila, nuuuu? ). Mamaliga rece devine mamaliga coafata: straturi de mamaliga, unt, branza si ceva carne (bucati de carnat sau friptura) puse alternativ in tava de yena, mult cascaval ras deasupra, eventual ochiuri, si la cuptor pana se fac frumoase. Aaaa, salata ramasa de pe o zi pe alta (din asta de vara, rosii, castraveti, ceapa, ardei, etc) merge minunat intr-o tocana, pusa cand se pune sucul de rosii. Legumele din salata sunt astfel marinate si dau gust f bun mancarii. Usturoiul mujdei ramas de pe o zi pe alta (fi-miu e mare consumator, asa ca in 90% din timp eu am in frigider cate un castronel de mujdei concentrat de poti porni motoreta cu el) se pune in tava de friptura sau in sosul de ostropel. In cateva randuri m-am apucat sa fac ostropel numai ca sa nu se strice bunatate de mujdei :). Legumele fierte natur ramase de la o masa la alta le bag la cuptor, presarate din belsug cu cascaval ras si pudrate cu piper. Rosiile obosite, care nu-s nici de salata, dar nici de aruncat, le tai bucati, le pun intr-o oala si le dau un pic de sare, le fierb inabusit (fara apa) pana-si lasa sucul si se inmoaie binisor, dupa care le trec prin sita, sa ramana doar suc si pulpa, fara coji si seminte. Mai clocotesc o tura, racesc si congelez in cutiute de 1 portie (cat sa pun la o mancare). Asa nici n-arunc rosiile alea, si am si solutie rapida cand sunt in viteza cu gatitul. Mai pastrez la congelator si sosul ramas de la o friptura, daca s-a afirmat prin gust si consistenta, dar asta pe perioade scurte, am grija sa-l folosesc repede. La fel pastrez si zeama de la supe, uneori, cand plecam de acasa pentru cateva zile si am in frigider supa abia gatita, strecor zeama si o congelez, ca pana ne intoarcem oricum nu mai e buna. Dar o folosesc ca supa de baza, nu o consumam ca atare. Si painea veche o fac crutoane, dar s-a zis. Mina si Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati din:09.09.2004 www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte Some people dream of success...while others wake up and work hard at it |
Ok, we have a winner.
Stimata doamna,
!
Asa sa ajung si eu de priceputa si / sau pragmatica, tare bine ar fi!
Just derpin' around
b.nica spune:
Refolositul eu il practic mai mult la compozitia de ardei sau dovlecei umpluti unde nu nimeresc cantitatea care imi trebuie si surplusul il bag la congelator.
As dori insa sa atrag atentia asupra unor aspecte: legumele in general este bine sa fie folosite proaspete, fasolea "teci" mai ales.
Painea , mai ales daca a stat in punga si la caldura, poate dezvolta unele microorganisme care dau tulb. digestive, unele chiar f. grave.
mina spune:
Ina, hai ca ma rusinezi, zau asa! Trebuie mentionat ca eu mor dupa bucatarit, daca ma lasi, n-as mai iesi din bucatarie. Din pacate, sau din fericire, mai am si altea obligatii.
B.nica, ai dreptate, trebuie sa consumam legumele cat mai proaspete insa realitatea este ca foarte putine dintre noi reusesc sa faca drumul la piata exact inainte de a gati. Din pacate aprovizionarile se fac saptamanal (sau cel putin eu asa fac). Eu mai am si alt motiv, multe legume le primesc din gradina socrilor si-atunci prefer sa le conserv prin congelare, macar stiu ca-s cultivate curat.
Cu fasolea pastai ai dreptate, nici mie nu-mi place congelata. Noi o pastram in saramura la borcan (reteta soacrei mele, n-am nici un merit).
Raza de soare, e simplu cu placinta. Din pacate nu pot sa-ti zic cantitati exacte, dar te prinzi tu din mers. Ai nevoie de :
- carne ramasa de la friptura, taiata cubulete sau fasiute
- paste fierte - cam de 2 ori mai mult decat carnea
- ceva branza rasa
- 2-3 oua, in fct de cantitate
- condimente, eu pun sare si piper, si marar uscat, dar poti pune si busuiocc, sau cimbru, in functie de cum va place.
Toate astea se amesteca bine, fara sa le zdrobesti si, daca e necesar, poti sa mai subtiezi cu un pic de iaurt simplu sau smantana.
Pui la cuptor intr-o tava de yena unsa cu unt si tii pana se aureste deasupra, fara insa a fi pre rumenit pe fund. Poti sa testezi si cu scobitoarea, daca iese curata.
Saaaaau, in loc de paste poti pune cartofi fierti, dar in cazul asta neaparat sa adaugi smantana sau iaurt, ca sunt mai uscaciosi cartofii.
Saaaau, tot in loc de paste, poti pune dovlecei nitel opariti in apa sarata. Asta iese mai zemoasa, acu depinde daca va plac dovleceii.
Cam asta ar fi. Pofta mare!
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
Mik spune:
Mina, am citit, m-am regasit in parte, am aflat lucruri noi si am votat.
C-o singura de chestie nu-s de acord : cu salata de vara transformata (am oroare de rosiile lasate in zeama si ofilite).
Pentru fetele care citesc in franceza :
http://cuisine.journaldesfemmes.com/gastronomie/recettes-faciles-pour-cuisiner-les-restes/
sunt aici idei de transformat albusurile, carnea ramasa, piinea veche, etc.
paulinio spune:
Mie mi-ai placut ideile Minei... mai putin cu mujdeiul refolosit. Eu stiam ca usturoiul si ceapa devin toxice dupa 2 ore de la preparare daca raman crude: se oxideaza, ceapa aduna toxinele... iar de usturoi nu mai tin minte de ce.
mina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui paulinio Mie mi-ai placut ideile Minei... mai putin cu mujdeiul refolosit. Eu stiam ca usturoiul si ceapa devin toxice dupa 2 ore de la preparare daca raman crude: se oxideaza, ceapa aduna toxinele... iar de usturoi nu mai tin minte de ce. |
Si eu am citit multe teorii despre asta insa cred ca adevarul este undeva la mijloc. E clar ca o leguma trebuie folosita cat mai curand dupa cules, oricum in cel mai scurt timp dupa ce e curatate. La fel de adevarat este, insa, ca si in restaurante ceapa pentru salata sau usturioul mujdei nu=s facute pe loc, de multe ori le primesti curatate macar de vreo ora...
Pe de alta parte, mujdeiului ii pun sare si ulei de masline, si-l tin la frigider, asa ca nu cred ca e riscul prea mare.
...Aseara, mobilizata de subiectul asta, am casapit o franzela s-o fac crutoane, si am lasat-o la uscat peste noapte. Acuma cand sa bag crutoanele la cuptor....nu-s gaze :(.
A, mai era o idee de re-folosit: carnea ramasa de la friptura o fac pasta de sandvisuri. Carne+crema de branza sau resturi de branza rasa+un strop de mustar+condimente, dat la blender, subtiat daca se cere cu niste iaurt sau smantana, la final niste cubulete mai grosiere de cascaval, sau feliute de masline. Merge tare bine in tartine, ornate cu felii de castravete sau de rosii.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
Raza de soare spune:
mina, multumesc pentru reteta!
DE VANZARE
Uneori am impresia ca daca animalele ar putea vorbi, noua ne-ar fi rusine sa mai deschidem gura.