Japonezul care tine matematica la degetul mic.
Am ramas placut surprins cand am citit articolul de mai jos mai ales ca este vorba de baiatul unei persoane dragi mie de aici de pe DC.
Pe de alta parte am retinut cateva elemente extrem de notabile despre sistemul de invatamant din Japonia.
As dori pe aceasta cale sa o felicit atat pe Lia cat si pe baiatul ei si sa le doresc numai bine si succes in viata!
Va las acum sa cititi articolul.
Enjoy!
Andrew Hiroaki Okukura are aproape 12 ani, este elev in clasa a VI-a la colegiul National “Roman-Voda” Si a strins pina acum un vraf de diplome si medalii, toate obtinute la concursuri de matematica. Nu are cont pe Facebook, pentru ca “nu cred in soliditatea acestei firme“, dar si pentru ca se plictiseste sa impartaseasca banalitati cu prietenii pe retelele de socializare, si petrece mare parte din timpul liber cautind solutii pentru problemele de matematica. “E interesant la matematica pentru ca mereu descoperi ceva nou si asta imi place“, spune el. si-a uimit parintii cind, la doi ani si jumatate, fara sa stie tabla inmultirii, reusea sa formeze siruri de numere, dublindu-le. “Nici el nu stia sa spuna cum face, dar erau intotdeauna corecte“, a spus mama sa, Lia Okukura.
Dupa ce a intrat la scoala, Andrew a descoperit ca ii place foarte mult sa se joace cu cifrele, sa calculeze in minte si sa-si bata capul pentru a gasi solutii neconventionale la problemele propuse spre rezolvare. La primul concurs a participat cind era in clasa a II-a si a iesit dupa 15 minute. “Nu s-a numarat printre premianti. De altfel, nici nu intelegea prea bine cum e concursul, credea ca e important sa termine cit mai repede. A invatat, apoi, ca este important sa aiba rabdare, atentie si sa-si verifice raspunsurile“, spune mama lui. De la concursurile care au urmat, Andrew nu s-a mai intors fara premii, indiferent daca a fost vorba de olimpiada de matematica, concursul Cangurul, Evaluare in educatie, Gazeta matematica, ultima sa reusita fiind premiul II si o medalie de bronz obtinute la concursul “Viitori olimpici – Gazeta matematica”, care a reunit cei mai buni elevi matematicieni din intreaga tara.
A invatat competitia in Romania
Andrew Hiroaki – cel de-al doilea nume fiind o combinatie pornind de la numele bunicilor, care contine si silaba japoneza care inseamna “inteligent” – s-a nascut in Japonia si a experimentat atit sistemul de invatamint romsnesc, cit si cel japonez. In fiecare an petrece citeva luni in Japonia, ceea ce ii permite sa mearga acolo la scoala. si, chiar daca la ceea ce inseamna limba japoneza nu mai tine pasul cu colegii sai de generatie, in ceea ce priveste matematica nu are rival. “In Japonia nu se fac probleme atit de dificile, la care sa fii nevoit sa gindesti, se fac lucruri repetitive, de exercitiu. De exemplu, timp de sase minute aveau de facut 30 de inmultiri, cu numere cu virgula. Toti lucreaza corect si cu foarte mare viteza“, spune Andrew.
Comparatia pe care Andrew si mama acestuia o pot face intre cele doua sisteme de invatamint reflecta linia ce separa doua lumi diferite. “In Japonia, educatia copiilor se face intr-un mod mai sobru, mai riguros. De mici, toti sint obisnuiti sa fie foarte ordonati si responsabili. In scoala nu exista personal de serviciu. Copiii sint cei care au grija de curatenie, fac de serviciu la cantina, pe rind, atit la pregatirea si servirea mesei, cit si la curatenie in sala de mese. Atit in scoli, cit si in gradinite, programul este prelungit. La prinz, copiii maninca la scoala sau la gradinita, iar copiii din familiile cu venituri mici nu sint obligati sa plateasca pentru asta. Masa este stabilita de nutritionisti, astfel incit copiii sint obisnuiti sa manince de toate, nu doar ce le place. Programul de dupa-amiaza include multe intilniri in cadrul cluburilor, in care se dezbat probleme si situatii din scoala, mult mai mult decit o ora de dirigintie, mult sport si activitati de dezvoltare a abilitatilor. Activitatile lor pun mare accent pe latura practica. Copiii sint implicati in proiecte in care invata cum sa puna flori sau chiar sa scoata cartofi. In ceea ce priveste dotarea materiala, nu exista termen de comparatie. Fiecare scoala de stat, simple scoli de cartier, au piscina si sali de sport si tot ceea ce au nevoie copiii si profesorii in clasa. Cel putin pina in clasa a VI-a, nivelul pina la care am ajuns noi, scoala ii formeaza in primul rind ca cetateni, le educa spiritul civic“, a spus Lia Okukura.
Daca la capitolul “dotare” nu exista termen de comparatie intre Romsnia si Japonia, Andrew spune, insa, ca in Romsnia a invatat ce inseamna competitia si lucrul acesta ii place foarte mult. Tocmai de aceea, va continua sa participe la concursuri si sa invete limba japoneza, astfel incit, la virsta la care va putea sa aleaga o cariera, sa aiba mai multe optiuni. “Nu i-am spus niciodata ca viitorul sau va fi in Romania sau in Japonia. Scopul nostru este acela de a-l ajuta sa fie puternic, educat, astfel incit sa aiba mai multe optiuni si sa poata alege ceea ce considera ca i se potriveste mai bine“, a spus Lia Okukura
www.ziarulderoman.ro/20965/japonezul-care-tine-matematica-la-degetul-mic/" target="_blank">Sursa
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Raspunsuri
desprecopii spune:
Marius, mi-am permis sa mut subiectul la generale fiind de interes general.
Baietelul in cauza e din generatia DC, apartine unei mamici de la noi pe care o iubim si de asta merita sa ne laudam si noi cu el.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
lorelei_19 spune:
Lia, , mamica mandra, sa-ti traiasca micutul geniu si sa creasca mare si fericit. Ma bucur din toata inima ca un copil "de-al nostru" e asa de destept
anangel_lexi spune:
Uau, am ramas muta de admiratie! Toate felicitarile mele sincere atat baietelului cat si mamicii!
de Maria Cornelia (20.09.2006) si Ioana Teodora (24.01.2012)
Din ce in ce mai mare
Creste si mezina
Perlute de domnisoara
Amonar spune:
Foarte frumos! Felicitari baiatului si familiei! Este intr-adevar o combinatie foarte reusita intre doua lumi. Poate asta e ceea ce va avea nevoie Romania in viitor!
Bravo!
My_Lady0091 spune:
Felicitari, Andrew!!!
Sa-ti traiasca, Lia! Si... la cat mai multe realizari din partea lui!
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |