mancare bio versus conventionala-studiu
Raspunsuri - Pagina 3
aschiutza spune:
Pe mine rezultatul nu ma mira, si nu pt ca nu ar fii cultura bio cu mult mai buna!
Una dintre cauze:
"Other variables, like ripeness, had a greater influence on nutrient content. Thus, a lush peach grown with the use of pesticides could easily contain more vitamins than an unripe organic one. "
Majoritatea legumelor si fructelor nu sunt lasate sa se coaca la soare natural. Multe din sera sunt crescute mai rapid cu cicluri de lumina alterate si udate mai mult. Apoi daca pamintul e mai sarac in nutrienti, cum se intimpla adesea cu pamintul recultivat ani in sir, si legumele vor avea de suferit. Asa ca bio sau nebio, e clar ca sunt mai mult apa si ca nu au timpul sa aiba aroma si valoare.
De aceea bio sau nebio e bine sa cumperi legumele cind le e sezonul si din tara in care locuiesti. E clar ca legume culese mai devreme pt a rezista la un trasnport lung, transportate, inghetate, conservate, etc, nu vor fii la fel de valoroase ca cele lasate pina la punctul optim pe cimpuri. Eu nu prea cumpar iarna ce stiu sigur ca nu e de sezon. Iarna rosiile pot fii ele bio cit or vrea nu vor fii ca rosiile de vara.
De aceea eu nu prea cumpar bio, decit anumite legume / fructe. Pt ca nu am observat diferenta de gust. La oua insa am depistat clar diferente de gust intre diverse categorii.
Din pacate carne bio nu imi permit, avind un barbat care maninca multa carne.
Amonar spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Mancarea ecologica e totuna cu cea bio? pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Cred ca da. Eu nu am auzit inca de termenul 'mancare ecologica' in alta limba. Wiki spune acelsi lucru despre agricultura biologica si ecologica. Exista restrictii in ceea ce priveste modul cresterii animalelor cu referire la hormoni, antibiotice si modul cum traiesc animalele. Poate ca ecologia se refera si la sistemul de biodiversitate care exista la fermele unde se practica agricultura biologica. Adica modul in care fermierul trateaza natura in general si pe teritoriul unde se afla 'business'ul.
mihaela_s spune:
Mersi Amonar.
Aici in Suedia exista numai mancare ecologica. Am citit si eu acum pe Wiki ce inseamna...sunt produse care sunt cultivate ecologic: fara stimulatori de crestere, produse care nu au fost transformate genetic sau ingrasaminte chimice. Nu scrie nimic de antibiotice, pesticide...
Carne ecologica nu am vazut. Doar pui si oua de la gaini crescute in aer liber si hranite cu porumb. La pui nu am vazut nicio diferenta (decat ca sunt mai mult decat dublu la pret), inca sunt mai gustosi puii neecologici. Nu inteleg de ce...
La oua insa am vazut diferenta...cele de la gaini crescute afara (desi tot in ferme) sunt mai ferme ca si consistenta asa crude si galbenusul e galben, nu palid.
Amonar spune:
Pe wiki in lb olandeza scrie f detaliat si despre pesticide si antibiotice. Am vazut ca in lb suedeza nu scrie. Poate incerci in lb engleza.
Despre antibiotice: este interzis tratamentul preventiv cu antibiotic, eventual doar cand animalul este bolnav. Un porc pt carne are voie doar un singur tratament cu antibiotic pe durata vietii, oscroafa cu pui doar de 2 ori. Pt vaci doar pt doua boli diferite pe an. In schimb se folosesc tratamentele homeopatice care nu sunt restrictionate.
Despre hrana biologica se spune ca nu are voie sa contina aditivi chimici-sintetici pt gust,culoare si miros. Si nici conservanti.
Se spune ca cercetarile cu referire la cat de sanatoase sunt produsele biologice sunt inca intr-un stadiu incipient pt ca domeniul stiintei in alimentatie este inca unul nou. Se pare ca o cercetare din 2005 dovedeste de exemplu ca produsele lactate de la animalele crescute in mod biologic contin mai multe elemente care favorizeaza sanatatea. Se mai vorbeste de rosiile biologice care contin de 2 x mai multe flavonoide.
Pe de alta parte se pare ca nu exista un fundament bazat pe metode stiintiice care sa dovedeasca ca produsele biologice sunt mai sanatoase decat cele conventionale. Cel putin dpdv stiintific. Singura garantie este faptul ca nu se folosesc produse supuse modificarii genetice.
mihaela_s spune:
Am mai cercetat si eu . Am gasit pe site-ul administratiei nationale a alimentelor (nu stiu echivalentul in romana, am tradus aproximativ ;)) de aici mai multe, cam ceea ce scrii si tu Amonar. Sunt reguli generale care se aplica in toate tarile EU.
In Wiki engleza am gasit ca Suedia era in 2005 a treia tara din Europa in ceea ce priveste suprafata cultivata organic (organic food e echivalentul in engleza a produselor bio-cum e in Ro sau ecologice cum e la noi) dupa Lichtenstein si Austria.
Romania are 1% din suprafata agricola, cultivata organic (bio) dupa statisticile din 2005.
Pacat ca nu sunt statistici mai recente...
Kallista spune:
Mihaela nu stiam ca esti interesata de alimentatia organica
Eu una am in continuare mari dubii ca ceea ce gasim in magazine sub denumirea de organic este chiar organic. In Ro gaseam si foarte greu anumite produse. Aici sunt de toate si nu exagerat de scumpe, ceea ce-mi ridica semne de intrebare cu privire la autenticitatea lor.
Dar asta e... pana voi avea o gradina a mea si vecini la un km distanta , singura alternativa ramane tot magazinul. Organice... neorganice... pana la urma macar sa fiu cu sufletul impacat ca am facut tot ce se putea ca sa evit mancarea artificiala.
Adevarul e ca, cu toate modificarile climatice din ultima vreme (tot "beneficii" ale civilizatiei noastre ultra-tehnologizate), nu stiu cate locuri au mai ramas pe lume in care sa poata fi respectat ciclul de dezvoltare natural.
mihaela_s spune:
Oh, am avut si io niste pitici la un moment dat . Si cand am vazut ca umblu ca habauca dupa produse, la unele am renuntat. Mai iau oua care cica sunt de la gaini crescute afara, carne care e la pret mediu (nu cea mai ieftina, nu cea mai scumpa) si tot asa...
Alina spune:
Fetele,am citit si eu cu interes ce ati scris.Si eu sunt fff preocupata de ce cumpar,studiez si cercetez si incerc sa cumpar numai bio la produse care ma conving,cumpar cam 75%...
Citisem mai demult in legea produselor bio din Germania ca 10% din hrana ce o primesc puii bio este conventionala...ce inseamna asta si mai ales cum poti sa masori 10% din ce maninca puii?
De 10 ani cumpar aproape numai pui bio sau cind nu am gasit,din cei pe care scrie ca sunt hraniti cu cereale,in special faina de porumb,sunt mai galbeni,asa .
Oua cumpar din zona mea,de la taranii care vind...sunt gaini tinute afara,hranite cu cereale,normal ca nu sunt bio 100% dar ...cred ca sunt mult mai bune decit ouale bio de pe piata aduse din Italia sau Olanda...
Ma feresc de produse si in special legume si fructe din Olanda si Belgia,adica nu cumpar niciodata,am citit ca au soluri f proaste,clima destul de nefavorabila si culturile sunt foarte "stimulate"chimic...asa ca cumpar numai fructe de sezon,in special din Germania(merele de Bodensee...),Austria,uneori Spania, Italia si Franta.
Vreau sa va spun ca din fericire,stiu cam cum se fac studiile acestea si in general,e bine sa le tratam ca "orientativ",nu ca litera de lege....
Productia mea de mere din gradina numara 30 de bucati,nestropite cu nimic dar totusi nu la o distanta fff mare de strada...asa ca,cum sa le socotesc? .
Amonar,mezeluri bio fara conservanti gasesti la magazinele bio,in supermarkete doar carnea din ei e bio in rest...de toate!
Mai revin...
Amonar spune:
Alina, asta era secretul deci.... Nu avem magazin bio in zona....traim in jungla. Pe bune, nu stiu de ce....poate ca nu se merita costurile fiindca aici mai exista tarani care mai au animale pe acasa si nu cumpara. In orice caz, exista ferme care au de tot felul dar nu am ajuns inca sa ma duc sa le cercetez. Cred ca e timpul...
In general legumele si fructele din Europa de Vest nu au gust si nu sunt 'in regula'. Cele de 'departe' iarasi au inconvenientul ca sunt culese prea repede si stropite cu ceva ca sa se coaca...asa ca cum o dai sau o intorci, tot in gradina personala e mai bine...Noi ne-am gandit la ceva gaini, numai ca mai asta imi trebuie pe cap, curatat dupa ele. Da', na, ce nu face omul pt sanatate