Sa renunt la afterschool?
Raspunsuri - Pagina 3
Savvy spune:
Nu mi se pare deloc mult sa platesti 1000 de lei (nu roni, ca nu asta e moneda oficiala) pentru a avea grija de doi copii, nu de unul, timp de 4-5 ore pe zi, cinci zile pe saptamana.
Sa ai grija si de un singur copil inseamna o responsabilitate uriasa, daramite de doi, chiar daca sunt mai marisori si mai pe picioarele lor. Cate nazdravanii nu fac copiii cu noi de fata si nu apucam sa le impiedicam, cu atat mai mult cu o persoana straina, care nici nu-i cunoaste si nu le stie apucaturile, cel putin la inceput.
Asta ca sa vorbesc doar de un aspect al problemei.
Mai ales ca vrem si sa ii ajute activ la teme, din cate inteleg, adica sa le explice diverse, nu doar sa stea in spatele lor si sa-i imboldeasca: "Hai, scrie-ti tema!".
Citat: |
citat din mesajul lui Dorsilia in conditiile salariale de azi, la bugetari cel putin, functionari publici, a plati after-ul pt doi copii inseamna ca iti mai raman ceva bani de-un abonament de tramvai sau asa ceva :(( Deci tinand seama ca: - after-ul costa ~ 500 ron/luna/copil, - copilul mananca pranzul zilnic de la caterig, - sta in bancile scolii in aceleasi haine 8-9 ore, trag linie si-mi da absolut incomod pt copil si neconstructiv financiar. De la anul si eu voi avea doi scolari deci after-ul e exclus. Tu ai nevoie practic de cineva pt 4-5 ore/zi care sa ti-i aduca de la scoala si gradi, sa le puna celor mici o farfurie cu mancare in fata si sa i supravegheze si ghideze la teme pana ajungi acasa. O educatoare/invatatoare/profesoara/cadru medical pensionar e o varianta buna. Nu-ti va cere mai mult de 500 de ron pt ceea ce are de facut. Intre noi fie vb eu am gasit si persoane care mi-au cerut 1000 ron/5 ore pt ca avea de supravegheat 2 copii nu unul....si mi s-a parut exagerare. a o aduce pe maicata la voi e o optiune buna cu conditia sa nu se mute cu voi, sa-si aiba ea apartamentul ei in care sa se retraga cand va adunati acasa :) bafta |
Mami de Robert (07.07.11)
Mickyyy spune:
citat din mesajul lui Savvy Nu mi se pare deloc mult sa platesti 1000 de lei (nu roni, ca nu asta e moneda oficiala) pentru a avea grija de doi copii, nu de unul, timp de 4-5 ore pe zi, cinci zile pe saptamana. |
Fiecare se intinde cat il tine plapuma! Simplu. Castigi mii de euro pe luna, atunci dai mii de lei pentru supravegherea si ingrijirea copiilor. Castigi putin peste salariul minim pe economie, ii lasi in casa cu cheia de gat, si eventual vorbesti cu vreo vecina sa mai bage un ochi din cand in cand.
In teorie, niciun efort financiar nu e prea mare ca sa iti stii copiii in siguranta, bine ingrijiti si supravegheati. In practica insa.....cand majoritatea familiilor abia au bani pentru hrana si rechizite, 1000 de lei aia sunt un efort nu urias, IMPOSIBIL. Gandeste-te la 2 bugetari cu 2000 de lei salariu impreuna si cu 2 copii. Adica fiecare din ei munceste din greu 8-10 ore pe zi ca sa castige mia aia de lei, si ajunge seara acasa si o da pe toata unei bone, ca a avut grija 4-5 ore de copii lui. Ce zici, e realistic?!
Dorsilia spune:
nu judec cat vrea sa ceara fiecare pt serviciul ce-l ofera ci doar faptul ca raportat la bugetul meu de bugetar (care as munci 8-9 ore/zi batute pe muchie, 5 zile pe saptamana pt 12 milioane) mi-e mult sa platesc o bona sau after-ul. Nu e nimic greu de inteles e ceva simplu, matematic, un calcul din care ies la zero cu banii desi as fi plecata de acasa 8-9 ore zilnic. Da, daca as castiga dublu...ar fi altceva.
Savvy spune:
Aduc in discutie doua perspective: si pe cea a bugetarului, si pe cea a bonei, pentru ca am am fost de ambele parti ale baricadei (nu chiar direct, veti vedea).
Sunt bugetar, deci departe de mine salariul de mii de euro, stiu ce inseamna sa faci economii la sange si sa traiesti de pe o zi pe alta.
Am o prietena foarte apropiata care a lucrat si lucreaza ca bona. A avut grija de fiecare data de copii unici, i-a luat "sub aripa ei" de la un an si i-a dus pana la 3-4, pana cand parintii i-au dat la gradinita, dar si dupa.
Repet, este o mare responsabilitate sa stai cu copilul altcuiva, si nu sa stai sa te uiti pe pereti sau sa-l lasi in fata televizorului, ci sa incerci sa-i formezi niste deprinderi, sa-l educi, nu doar sa-l plimbi prin parc, aruncand niste seminte din coltul buzelor, cum din pacate am vazut nenumarate femei facand. Stiti prea bine cat de "autonom" este un copil de un an si ce presupune ingrijirea lui.
O alta problema este ca, de fiecare data cand aceasta prietena s-a angajat, parintii i-au spus: "Vrem doar 6 ore, nu faceti menaj, nu nimic, doar aveti grija de copil, ii dati micul dejun, pranzul, va plimbati in parc si pe urma venim noi si-l luam si gata" (un exemplu). Dupa care prietena mea se trezea ca parintii suna si-i zic ca n-o sa poata ajunge la ora fixata, ca se duc si ei la piata, sa cumpere de-ale casei, sa fie intelegatoare, ca e doar o data. Si prietena mea intelegea, dupa care lucrurile se repetau, de ajungea sa munceasca 8-9 ore pe zi si ajungea acasa terminata, franta, nu mai avea timp de sot, de casa ei proprie, de nimic, in weekend doar statea in casa si se odihnea. Ba de multe ori, pentru 600 sau 700 de lei pe luna (pentru ca avea nevoie de bani), a acceptat sa ia copilul si la ea acasa, in weekend, cand se duceau parintii la o nunta, la un botez etc.
Credeti ca la finalul lunii primea vreo recompensa pentru orele suplimentare lucrate? De obicei, nu. Intr-un singur caz a primit flori si ciocolata, ba chiar una dintre mamici, la sfarsitul "contractului", nu i-a mai dat banii pe jumatate de luna.
Revin: nu mi se pare mult sa platesti 1000 de lei unei persoane care are grija de doi copii, fiintele cele mai importante din viata ta, mai ales daca se implica, daca pune suflet, daca ii si educa in lipsa ta.
Mai ales ca sunt bugetar si stiu ce inseamna sa muncesti eficient, constant, sa dai totul si sa primesti un salariu... stim noi de care. Recunosc ca nici eu nu mi-as permite aceasta suma si ma gandesc cu frica la momentul in care mi se va termina concediul si ma voi intoarce la lucru. Probabil voi apela la mama mea, dar si asta e cu dus si intors, pentru ca nu e intr-o forma foarte buna.
Asta e situatia, toti incercam sa supravietuim. Multa sanatate si bafta in rezolvarea problemei!
Mami de Robert (07.07.11)
Celena2 spune:
Mickyyy, eu ma aflu in situatie inversa: am bona, aceeasi persoana de cca 4,5 ani, insa as opta pentru after school. Ce ma nemultumeste? Pai, tocmai faptul ca nu are nevoie numai de supraveghere. Desi o platesc cu 10 mil/luna, nu se implica in nici o activitate, in plus, nu are autoritate in fata Ioanei pentru ca a rasfatat-o de micuta (desi i-am interzis). Avantajele unui after-school, cel putin din punctul meeu de vedere: are un cadru didactic care indruma copilul, acesta nu e lasat sa stea la TV cu orele (asa cum e cazul meu in zilele ploioase, doar ca sa treaca timpul), il poti inscrie la diverse activitati ca sa nu se plictiseasca si multe altele.
Eu cu siguranta voi opta pentru after-school in cls.I, deocamdata la pregatitoare voi mai pastra bona, Doamne fereste de vreo boala (inca nu mi-a facut nici una din bolile copilariei asa ca ma astept sa le faca in primii ani de scoala) pentru ca nu am alta solutie.
Celena2 spune:
citat din mesajul lui Dorsilia O educatoare/invatatoare/profesoara/cadru medical pensionar e o varianta buna. Nu-ti va cere mai mult de 500 de ron pt ceea ce are de facut. Intre noi fie vb eu am gasit si persoane care mi-au cerut 1000 ron/5 ore pt ca avea de supravegheat 2 copii nu unul....si mi s-a parut exagerare. bafta |
Eu, sincer, ma indoiesc ca poti gasi o astfel de persoana pe 500 RON, chiar si pensionarii (mai ales cei scoliti) au pretentii. Pe bona mea de exemplu, o platesc cu 1000 RON/luna, in conditiile in care imi ia copilul la pranz de la gradi o trece strada, o culca si pune mana pe telecomanda pina se trezeste copilul, apoi asteapta sa ajunga unul din noi acasa ca sa poata pleca. Nu face absolut nimic altceva. Le-am lasat fise de lucru si le-am gasit facute gresit sau incomplete, motiv pentru care m-am lipsit sa le mai las ceva de teama sa nu invete gresit copilul si dupa aceea sa-mi fie mult mai greu sa o dezvat. Numai in vacatele de vara sta aproape toata ziua cu copilul pentru ca am inscris-o la diverse cursuri ca sa o tin ocupata, toata activitatea bonei se rezuma la supraveghere ori copilul are nevoie de niste reguli clare (pe care nu le respecta daca bona nu stie cum sa puna problema), de un program bine definit....
ingridnen spune:
Mickyy ce-ai facut pana la urma, ai gasit bona sau ramaneti la after-school ?
La noi after-ul s-a scumpit un pic, in loc de 30 lei pe zi, acum vom plati 33 lei/zi.
Ingrid si Cristi 9 ani
Mickyyy spune:
citat din mesajul lui ingridnen Mickyy ce-ai facut pana la urma, ai gasit bona sau ramaneti la after-school ? La noi after-ul s-a scumpit un pic, in loc de 30 lei pe zi, acum vom plati 33 lei/zi. Ingrid si Cristi 9 ani |
Da, am gasit pe cineva recomandat de o mamica de pe forum .
Am oscilat mult intre after si bona, recunosc, dar pana la urma sper ca am ales cea mai buna varianta.
Cornelia spune:
Mickyyy, chiar am cautat azi subiectul sa vad daca ai mai scris. Imi poti spune, eventual prin PM, daca e mai avantajos din punct de vedere financiar asa?
Mickyyy spune:
citat din mesajul lui Cornelia Mickyyy, chiar am cautat azi subiectul sa vad daca ai mai scris. Imi poti spune, eventual prin PM, daca e mai avantajos din punct de vedere financiar asa? Va pup, Cornelia, mami de Maria (2 iulie 2003), Stefan (4 mai 2005) si Vladimir (27 iunie 2009) |
In cazul meu financiar e nesemnificativa diferenta. Afterul ar fi fost cu 100 lei mai scump, dar aveau masa de pranz asigurata, asa ca daca trag linie, nu stiu daca financiar sunt in pierdere sau castig.
La mine marele castig este ca o poate lua pe cea mica de la gradi la o ora decenta (ea pleca intotdeauna ultima, ramanea educatoarea special pentru ea, pentru ca desi programul era pana la 17.30, majoritatea copiilor plecau pana la ora 17), si nu mai alergam noi ca nebunii seara sa le adunam pe toate de peste tot. Nu mai rup nici eu usa la sfarsit de program, nu ma mai invoiesc cand are barbata-meu delegatii, nu mai aduna el copii ca apoi sa ii preiau eu si el sa se intoarca la munca.....astea's principalele avantaje la mine, nu financiare.
Tinand cont ca azi e prima zi cu noua lor "bona", nu pot sa va dau detalii prea multe despre cum a fost, dar am mai stat o zi impreuna saptamana trecuta, de acomodare, si fetele au fost incantate.