COPLATA

Raspunsuri - Pagina 28

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

ei, normal, sari sa linsezi medicul.
Si la noi, ca in alte tari, inainte sa vii la urgente normal este satreci pe la medicul de familie daca nu este o urgenta.
Nu consider ca trebuiau tratate in urgenta o femeie care a sunat ambulanta ca sangereaza si ea de fapt a venit pt. ca avea prurit si nu putea face sex cu barbatul, sau o alta femeie care a sunat ambulanta sa vina dupa ea la sat ca are dureri de burta, ca sa afle daca e insarcinata si sa ne mai si spuna senina ca vrea sa ii facem atunci un chiuretaj, ca ea nu vrea copilul.

Urgentele astea 2 s-au facut pe banii contribuabililor, pt. pers. neasigurate care au abuzat de tot ce au putut.
Asta cu banii, repet, daca eram economista intelegeam sa imi spui, dar cum am lucrat zi de zi acolo, permite-mi sa te contrazic.

**Fur is for petting***

http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Xio, stii ce mie mi se pare la fel de abuz? Gandirea romanului cu "ma duc sa ma internez sa-mi fac niste analize", "ma internez o saptamana, ca n-am bani de concediu, da' macar in spital ma odihnesc", "imi fac toate analizele o data pe an, ca e dreptul meu". Deci, numai de aici, sunt 22 milioane de analize complete facute anual absolut aiurea. Sa presupunem ca analizele complete per pacient sunt $100. De aici rezulta $2.200.000.000 ANUAL irositi aiurea! Bani care altfel ar putea fi indreptati spre salariile personalului medical. Ca sa nu mai vorbim de cat costa/zi sa tii pe cineva internat aiurea. Plus ca poate ia patul altuia care chiar are nevoie si sta in urgenta, ca nu-s paturi pe sectie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

michelle, asa este, petru tine mama ta este mama ta.
Sa incercam insa sa gindim la rece.

Intr-un post anterior eu incercam tocmai sa spun ca imensa majoritate a celor care citesc pe aici se identifica cu pacientul.
Cind se discuta despre medici, ceea ce se pune in lumina este cuplul medic-pacient.
Pacientul este cel slab, medicul este cel care detine puterea.
Bineinteles ca toata simpatia este dirijata spre pacient.
Ticalosii care va manipuleaza, imaginea asta o tot subliniaza, insistind pe coarda sensibila.

Decit ca imaginea asta care se vehiculeaza cu atita insistenta nu este cea despre care ar trebui sa se vorbeasca.
Adevaratul cuplu unde se joaca salariul medicilor este cuplul contribuabil -medic.
Si in cuplul acesta medicul nu mai este cel care detine puterea, ci contribuabilul.
Si in cuplul acesta tu, contribuabilul, esti cel care detine puterea.

Oho, gresesti! Cuplul este guvernantii-doctorii. Contribuabilul plateste o taxa. Ce face guvernul cu acesti bani nu mai e la 'puterea' contribuabilului. Ca eu, un om de rand, nu pot sa zic 'eu platesc taxe numai banii ce se duc la dr.". Eu platesc taxe si atat. Cum sunt impartiti de aici... e alta poveste care nu mai depinde de mine, aia mica si neinsemnata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madanic spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Citat:

Eu ce incerc sa spun (desi e greu sa lupti de unul singur importiva unei propagande sustinute cu artileria grea) este ca daca refuzati sa-i platiti cum trebuie pe cei ce merita, ei or sa plece, sau or sa se orienteze spre altceva, si o sa ramineti la mina ticalosilor.
Daca o sa va lasati manipulati ca niste copii, o sa va meritati soarta.

Aha, deci rezolvarea este ca pacientii sa schimbe sistemul. Nicidecum reorganizarea medicilor.

"The surest sign of intelligent life in the universe is the fact that none of it has tried to contact us". Calvin and Hobbes

Da, ocebine, potentialii pacienti trebuie sa schimbe sistemul.
Cum vrei tu ca un medic tinar, fara nici un sprijin, sa se lupte cu mafiotii de la virf?

Imaginea formata in mintea pacientului/contribuabilului este ca daca ai nevoie de un medic trebuie sa platesti, si nu oricum ci bani(multi) la negru. Imaginea asta nu a fost creeata de pacient/contribuabil si nici macar de stat. Imaginea asta a fost creeata de medici. Nu toti medici iau, insa chiar si cei care nu o fac inchid ochii la ceea ce fac colegi lor (din indiferenta, colegialitate, alege tu), iar imaginea ramane.
Opinia publica ar putea sa fac presiuni sa ajute medicii dar ... e formata din oamenii care au imaginea de mai sus in cap asa ca ei vor ramane indiferenti.
Daca medicii vor sa isi asigure o sustinere a publicului trebuie sa isi spele imaginea.
Pentru pacienti lucrurile nu arata roz oricum s-ar uita. Daca se schimba inseamna costuri mai mari la sanatate, daca nu se schimba inseamna costuri mai mari la spaga deci ei oricum platesc. Intrebarea este medicul ce vrea? Sa traiasca bine in continuare luand banii pe sub mana? Sau sa se lupte sa schimbe un sistem prost si sa ajunga sa-si incaseze banii corect fara frica de flagrante?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Gmmm,
cum sa sustina omul de rand medicii? Nu cred ca exista un roman care sa nu fi fost afectat de ticalosia din sistemul sanitar, de la nemultumire la tragedie.

Oamenii s-au saturat, cutitul a ajuns la os. Magariile medicilor si asistentelor au fost trecute cu vederea si acceptate foarte mult timp. Pe vremuri cand aveau salarii bune tot mizerabili erau, tot luau mita, tot profitau de pacientul vulnerabil. Acum nu au salarii si se asteapta ca pacientii de care si-au batut joc atatia ani sa-i ajute. Ce gluma buna .

Oamenii nu au incredere DE LOC in medici si in sistem. Ce folos ca un medic e corect si nu ia mita daca stie pe altii care iau, stie pe altii care sunt incompetenti si mizerabili si nu face nimic ca sa protejeze pacientii. Schimbarea trebuie sa se produca din interior. Sistemul are nevoie de un Tepes care sa taie si sa spanzure. Viitorii medici trebuie educati ca ei nu sunt niste Dumnezei ci rolul lor este sa SERVEASCA publicul.

In Australia se face in fiecare an un sondaj sa vada care sunt meseriile cu cea mai mare incredere din partea populatiei. In fiecare an pe primele locuri ies pompierii, asistentele medicale si paramedicii. Imediat dupa sunt medicii si farmacistii. Ce spune asta? Cu toate astea nimeni nu se asteapta ca publicul sa 'le creasca salariile'. Daca ai o nemultumire o prezinti la angajator, la guvern, etc. Acum vreo 3-4 ani paramedicii au avut o actiune pentru a primii salarii mai mari. Pentru genul de munca pe care o fac, salariile erau ridicole. Asta nu inseamna ca au inceput sa ceara de la pacienti sau sa se poarte mizerabil. Au fost si sunt in topul meseriilor in care populatia are cea mai mare incredere, indiferent de problemele personale. Stii de cate ori pe zi aud de la pacienti: 'voi nu sunteti platiti suficient pentru ce faceti'?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui XIO
P.S:Morfina deprima centrul respirator, sun alti analogi pt terapia durerii care se folosesc.

In Romania exista specializare paleativa la medici? Pentru ca e inuman sa nu dai morfina la un pacient terminal. E inacceptabil sa lasi pacientul sa se chinuie doar ca sa ii prelungesti viata cu 1-2 zile. Noi punem o pompa cu morfina care merge tot timpul la bolnavii terminali.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Da, BIrd, exista pana si in Romania asa ceva, chiar si asa ceva:
http://oncohelp.ro/cine-suntem.html

Deci sa vad daca am inteles: din cauza ca atata timp s-a obisnuit sa se dea bani la diversi medici, iar medicii aia sa ii ceara sau sa ii accepte, hai sa ne bagam picioarele in generatiile urmatoare.
Ce conteaza ca ACUM salariile sunt de toata jena, si ca medicii DE ACUM nu au nici o vina pt. cum a fost in trecut. Sunt si ei niste nesimtiti care trebuie sa invete in facultate ca nu sunt dumnezei

Nu stiu ce profesie ai tu, dar tare as vrea sa te pui din cand in cand in papucii altora, ca atunci sa vezi cum te domolesti.

Referitor la ce spune Gmmm, medicii au incercat, au facut greve si degeaba. Ba chiar s-au si rasculat atuncii diversi oameni spunand ca ce le trebe dom'le la astia salarii mai mari, ca oricum primesc bani de la pacienti.
Chiar presedintele a spus ca sunt liberi sa plece din tara medicii carora nu le convine ceva.
Si il asulta multi, sa stii.mai nou in facultate nu te mai intrebi ce sa imi aleg la rezi, ci in ce zona din Germania-Franta-Irlanda-Suedia etc sa merg.

Eu ca rezident ce crezi ca as putea face in situatia in care ii stiu pe altii care cer bani?In contextul urmator:am auzit de medicul X ca cere bani. Eu cred ca tu nu stii ce vorbesti cand faci astfel de afirmatii iesite parca din Basmele pt. copii. pai ai tu impresia ca eu ca rezident incepator ma apuc asa, de capul meu, sa ma trag de sireturi cu un sef de sectie si sa il iau la rost ca cere bani? Poate mai vreau si eu sa lucrez si sa am macar salariul ala mic, nu sa ma duc sa ma angajez ca vanzatoare. Nu stiu cum sa iti spun, nu stiu repet, ce profesie ai si daca ai lucrat in Romnia ca medic sau ceva de genul, dar in Ro. noi facem garzi. Gratis, ca nu ne plateste nimeni.In garzi cei mici lucreaza, seful vine doar daca e ceva fantastic.Ei, daca eu refuz sa merg in garzi, ce crezi ca se intampla? Nu mai primesc la spital pacienti, nu mai intru in operatii, nu fac decat foi. Cam ce crezi ca s-ar intampla daca m-as apuca sa umblu cu Politia sau reportofonul dupa mine?
Hai sa nu intram in povesti nemuritoare si astfel de fantezii.Pacientii carora li se cer bani sunt cei care pot face o schimbare, nu un angajat al celui care cere bani.Mai ales cand e vorba de sistemul medical.

Victoria, de cate ori aveam asa un caz ii explicam pacientei.Mai veneau la urgenta pt consult de rutina, ca atunci au terminat lucrul.Noi le explicam frumos ca urgentele sunt pt urgenta, pt altele exista Policlinica.
Pacat ca nu isi dau seama oamenii de asta.Sau unora pur si simplu nu le pasa.

Michelle, tu poti face diferenta intre un homeless/nebun/neasigurat, si cineva care vine la medic MINTIND ca are sangerare, pt ca nu a putut sa faca sex cu sotul din cauza mancarimilor vulvare?
Hai sa iti explic:un drum cu ambulanta costa minimum 3 milioane. Daca ambulanta este cu medic costa vreo 6 milioane vechi. Cand eu sun sa vina ambulanta ca am o vulvita si nu am putut sa fac sex, se chletuie DOAR 12 milioane vechi, se tine o ambulanta ocupata, se prinde o vena, se pune ser, se vine la urgente, se cheltuie alti bani.
Toti banii astia nu au fost cheltuiti pt ca cineva e fara adapost sau neasigurat sau nebun, ci pt ca cineva este nesimtit, si nu il intereseaza de ceilalti.
Una este om al strazii cu escara/plaga sau orice alta problema, si alta este om al strazii care vine ca sa vada cat are colesterolul.
Sper ca ai inteles diferenta dintre ce spun eu si ce spui tu, iar daca nu, citeste ce a scris Victoria.

Mergi la inceput

Xio,
motivul pentru care am ales sa NU ma implic in sistemul de sanatate din Romania a fost ca nu am vrut sa fac parte dintr-o institutie pe care o gaseam dezgustatoare si nu am vrut sa ma inhaitez cu oameni de morala dubioasa. Nu am vrut sa ajung sa inchid ochii la mizeriile altora, sa ma fac ca nu vad bolnavi abuzati de personalul medical. Aveam 18 ani si mi-a fost foarte clar ca nu pot tolera situatia din sistemul de sanatate romanesc. Am ales sa fac medicina veterinara in Romania. Am preferat sa ma intorc la facultate aici si acum lucrez cu oameni. Dar pot sa ma duc acasa linistita zilnic si sa fiu multumita ca am facut tot ce pot pentru fiecare pacient. Nu as inchide ochii si gura daca as vedea un pacient abuzat sau de care se profita si nu ma intereseaza ce rang poarta cel care o face. Eu am duty of care pentru pacient nu pentru colegi sau sefi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

A, bine, pe mine ma pasioneaza medicina si asta am vrut sa fac, nu a existat altceva.
Astfel ca am ales sa fac asta, si sa incerc sa schimb ceva si sa ajut oamenii.
Prin urmare este cam enervant sa citesc generalizarile astea si ideile acestea care sincer, numai realistice nu sunt.
Pacientii sunt cei care pot depune plangeri, nu medicii.

Desigur ca tu in Australia probabil iti pemiti sa comentezi, in Romania nu. De-aia nici macar nu te-ai gandit sa faci medicina in Romania, ca ai stiut ca tot ce spui acum e un vis.
Bineinteles acum din alta postura e usor sa arunci in cei care au ales altceva. Acum imi si explic vehementa ta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Madanic, medicii nu au cum sa-si spele singuri imaginea.
chiar daca x si y nu cer bani, e suficient ca z sa primeasca, pentru ca totul sa se duca pe apa simbetei.
si ironia situatiei este ca tocmai z este mina in mina cu mafiotii de la virf.
si ce face z?
o face pe lupul moralist si apar in presa nu-stiu-cite articole cu ce ticalosi (incompetenti, hoti, ce vrei tu) sint medicii.
si atunci opinia publica, perfect copilareasca in gindirea ei, o sa zica vaaai, ce ticalosi.
si printr-un proces de selectie mentala or sa-i uite e cei care n-au cerut nimic (uite cu cite timiditate spun unii pe aici ca, totusi, mai sint si oameni de treaba) si apare imaginea asta cataclismica descrisa pe aici.
si, gata, medicii fara sprijin or sa plece, iar ticalosii ramin fara concurenta.
(nu mai vorbesc ca in timp ce atentia este distrata in acest mod, alti ticlaosi, din alte domenii, pot sa-si vada linistiti de afaceri.)

Da, oamenilor li se pare normal sa-i plateasca pe medici mai putin decit isi platesc bona.
Asta e problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Acum 10 min a fost ridicat un doctor ginecolog de la maternitatea Bucur pt luare de mita. Cica un f cunoscut dr.
Ce declara presedintele colegiului medicilor Astarastoaie Vasile...
"sa nu-mi spune-ti mie ca doar la noi doctorii primesc astfel de atentii de la pacienti... peste tot in lume dupa ce actul medical s-a incheiat pacientii isi arata recunostinta"
deci? cum e pana la urma???
cum vi se pare declaratia stimabilului...

+28

Mergi la inceput