Interpretare analize
Buna,
Am facut analizele fetitei mele in varsta de 1 an si 9 luni,nu am un tabel cu valorile normale pentru copii,insa din cate am vazut pe internet sunt cam in afara limitelor.Ma puteti ajuta,va rog?Luni voi merge la medic,insa sunt ingrijorata.Va scriu cateva din valorile de pe buletinul de analize:
Glicemie :70
TGO:30
TGP: 13
VSH :10
Examen citologic al frotiului sanguin
Neutrofile segmentate: 30
Limfocite :60
Monocite :8
Eozinofile :2
Hemoleucograma completa
Nr leucocite :6.52
Limfocite :63.1
Monocite :9.5
Granulocite :57.4
Limfocite(din nou): 4.11
Monocite: 0.61
Granulocite: 1.79
Nr.eritrocite:4.79
Hemoglobina: 12.3
Hematocrit: 39.5
Volum eritrocitar mediu: 83
Hemoglobina eritrocitara medie: 25.8
Concentratie medie Hb/Eritrocit :31.1
Largimea distrib eritroc #: 43.8
Largimea distrib eritroc %: 13.2
Trombocite: 243
Volum trombocitar mediu : 10.1
Largimea distributiei trombocitare#: 13.8
Largimea distributiei trombocitare % :37.9
La examenul coproparazitologic a iesit giardia.
Multumesc mult!
Raspunsuri
emilia.m spune:
Pentru ca persoanele cu pregatire medicala de pe forum sa isi poata da cu parerea referitor la analize e bine sa editezi mesajul si sa precizezi si normele de laborator ca sunt importante deoarece fiecare laborator are alte norme, sensibilitati ale aparatelor, unitati de masura, etc.
Eu stiu ca primul lucru de facut in cazul giardia este renuntarea la lapte si la dulciuri si tinerea cu constiinciozitate a tratamentului dat de medic.
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
PCOS, Tiroidita Autoimuna Hashimoto
diuta_20 spune:
Laboratorul nu mi-a dat valorile normale pentru copii,pentru varsta ei,mi-a dat valorile normale pentru adulti.
zmotocel spune:
valoarea de la hemoglobina e scrisa gresit. ai copiat de la hematocrit.
asa la prima citire si fara sa vad copilul par destul de normale.
eozinofilele sunt crescute, dar avand in vedere ca a iesit giardia pozitiv este normnal.
la frotiu nu ai scris nimic de eritrocite (forma, intensitate culoare, marime). defapt pt asta s-a facut frotiul.
diuta_20 spune:
Da,asa este,hemoglobina este 12,3.La frotiu nu imi apare nimic de forma, intensitate culoare, marime,nu scrie decat valoarea pt neutrofile segmentate,limfocite,monocite si eozinofile.Eozinofilele nu sunt mici(2)?Am vb azi la laborator,i-am rugat sa imi dea intervalul de referinta pentru copii,mi-au spus ca nu au,insa analizele fetitei sunt normale.Pe mine m-a ingrijorat VSH-ul =10,intelesesem ca la copii trebuie sa fie maxim 6, si limfocitele si neutrofilele segmentate,care sunt in afara limitei,insa mi-au spus de la laborator ca sunt normale la varsta ei.Asa este?Si mai este si largimea distributiei eritrocitare(#) in afara limitelor,este chiar dubla.Cu 3 zile inainte de analize fetita a facut febra 39 intr-o zi,aparent fara motiv.Dr a spus ca datorita faptului ca fusesem cu ea la strandul cu ape sulfuroase. Multumesc mult.
zmotocel spune:
hb e normala, probabil ca nu era nimic de mentionat pe frotiu.
eozinofilele sunt normal 0-0.5, 2 este crescut, dar cum spueam, este de asteptat in infectiile parazitare. vor ramane probabil crescute cateva saptamani dupa ce giardia va disparea cu tratament.
vsh-ul poate ramane marite si 2 saptamani dupa un episod infectios/ febril. iar 10 nu este mare. este inca relativ normal.
nu m-as gandi prea mult la distributia eritrocitara. izolata nu spune absolut nimic.
trebuie sa intelegi ca rezultatele normale sunt relative. valorile respective trebuie interpretate.
mergi la medicul de familie si le poate interpreta in contextul clinic, adica dupa ce vede copilul.
la copii, valorile normale ale leucocitelor, inclusiv monocite, limfocite, sunt mai mari decat la adult. cu cat e copilul mai mic cu atat valorile sunt mai diferite fata de adult