Castraveti murati pt iarna pusi VARA
Raspunsuri - Pagina 2
lbelciug spune:
Am facut acum 2 saptamani o proba cu reteta clasica: apa cu sare gronjoasa (nu stiu daca e iodata sau nu ca nu scrie pe ambalaj), frunze de telina si crengute de marar. Rezultatul a fost ca o parte din ei s-au inmuiat, borcanul a fost tinut la cca 28-30 grade cat am in casa, dar nu in soare. Nu stiu ce soi sunt castravetii mei, dar au seminte mai maricele si mai multe decat cei "clasici" de la piata. In w-e am pus din nou 2 borcane de castraveti, de data asta am adaugat cate un ardei iute si usturoi.
Stiu ca sunt persoane care au conservat castraveti cu succes vara pt iarna (fara sa aiba beci) - motivul subiectului deschis aici era sa aflu secretele.
Multumesc
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
carmencat spune:
Incearca sa folosesti castravetii de dimensiuni mai mici, cu cat sunt mai mari cu atat probabilitatea sa se inmoaie e mai mare.
Eu am pus castraveti de vara: spalati, asezati bine in borcan astfel incat sa ocupe cat mai bine spatiul, turnat deasupra saramura rece (fiert apa, 1 lingura de sare la litrul de apa, dat putin in clocot si inchis, lasat sa se raceasca foarte bine si turnat peste castraveti)si presarat cateva boabe de mustar, atat, fara usturoi, fara marar, ca sansele sa se baloseasca zeama sunt mai mari cu diverse adaosuri. La mine au tinut foarte bine. Trebuie tinuti la umbra macar.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
adita spune:
Mie castravetii in saramura mi se inmoaie foarte repede, in schimb cei "bulgaresti", in otet, imi tin si cate doi ani, intr-un dulap din bucatarie, deci destul de cald
claudia_a spune:
Nici eu nu am posibilitatea sa ii tin la rece; asa ca de 12 ani pun castravetii "bulgaresti", care tin si la temperatura mea din debara de 30 grade...
reteta este:
castraveti, boabe mustar, usturoi, ceapa, morcov, marar uscat
la un borcan de 800 grame, 1 lingurita sare si 2 lingurite rase zahar
se face un amestec de 1 parte otet si 5 parti apa - care se toarna in borcane dupa ce am pus castravetii si mirodeniile de mai sus; se inchid bine borcanele si se pun la sterilizat in cratita cu apa sa le cuprinda pana aproape de buza de sus a borcanului; se lasa pe foc mic pana se schimba culoarea castravetilor in galbui; se inchide focul si se lasa sa se raceasca in cratita pana a doua zi cand pot fi pusi in debara!
Eu am pus deja 2 ture de cate 5 kg in acest mod - anul acesta!
Spor la treaba!
paulinio spune:
Pana acum am stat la bloc, etajul 10 din 10, fara camara sau beci.
Puneam castravetii in sare, in bidon si ii tineam in bucatarie. Tineau destul de bine, dar se pun toamna mai tarziu (octombrie) si tin cam pana in ianuarie-februarie.
Alfel, daca vrei sa pui de acum... sterlizati la borcan (bulgaresti).
ina.click spune:
Am vazut ca se intinde pe a doua pagina subiectul si n-am mai intrat, am crezut ca va certati :))
as incerca si eu sa pun muraturi anul asta, mie imi plac la otet deci voi cauta sa cumpar . multumesc mult pentru retete!
vroiam sa intreb, am mancat la o familie din alba iulia fructe murate. oh cat erau de grozave! stie cineva sa puna la murat mere, pere, pepeni?
manon spune:
stau la bloc si in casa e foarte cald dar castravetii pentru iarna au rezistat intotdeauna dupa aceasta reteta: spalati (nu tai coditele, nu-i intepi, nu-i crestezi!! intregi!) ii oparesti cu apa chioara (dupa ce clocoteste o lasi cateva minute inainte sa o torni peste castraveti, nu mai mult de 5 min.). eu ii oparesc intr-un lighean mare, merge si in borcane dar e mai greu a doua zi. daca ii oparesti in borcan, sa pui dedesubt doua cutite, sa nu crape borcanul. ii acopar si-i las pana a doua zi, nu neaparat 24 ore, se poate si de seara pana dimineata. a doua zi ii scot si-i asez frumos in borcan impreuna cu frunza de visin (e facultativ), doi ardei iuti in fiecare borcan (borcan de 10l), boabe de piper, ienibahar, ramuri de cimbru si cateva radacini de hrean. deasupra pun marar uscat si usturoi pisat. pun o cana de otet alimentar si torn o saramura clocotita cu o lingura mare de sare (neiodata, mare, speciala pentru muraturi) la 1l apa. saramura, tot asa, lasata cateva minute inainte de a fi turnata. obligatoriu doua lame de cutit sub borcan. acopar cu o farfurie (uneori mai trebuie completata saramura dupa vreo jumatate de ora...), apoi pun o folie deasupra, leg si gata!! folosesc de multi ani aceasta reteta si nu am avut probleme niciodata. succes!
nadaflorilor spune:
in saramura castravetii tin f bine si peste iarna chiar daca ii pastrezi in bucatarie, secretul este vanturatul, vanturi saranmura cateva zile inainte de a capsa sau lega borcanele
manon spune:
am auzit de tehnica "vanturatului" dar numai pentru castravetii pusi cu apa rece. la cei opariti...n-am auzit. am auzit, in schimb, gospodine care oparesc castravetii de trei ori. n-am incercat. am fost foarte multumita de rezultatul obtinut prin oparirea de doua ori.
andacos spune:
Catravetzii"oparitzi"nu se vintura!
Cine pune castravetzi bulgaresti,tzin,care e retzeta!
Eu am spus ca nu mai pun castravetzi la murat dupa esecul ultimilor 2 ani(nu are de-a face cu metoda ci cu faptul ca pur si simplu castravetzii nu sunt proaspetzi,sunt pastratzi saptamini intregi in camere frigorifice)insa acum iar m-am razgindit si as pune cu putzin otzet,deci metoda bulgareasca!
Daca nici astia nu vor tzine...chiar ca nu mai pun!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit