Locuind in afara Bucurestiului
Dragi forumisti,
Intrebarea se adreseaza celor care locuiesc in jurul Bucurestiului si au copii care merg la scoala / gradinita - cum va organizati dpdv logistic cu dusul copilului la gradinita, cu mersul la locul de munca? Ati ales gradinite / scoli din apropierea casei sau din Bucuresti?
Multumesc!
L
Raspunsuri
carmencat spune:
Eu stau in Voluntari. Experimentat pana acum 3 gradinite private in zona (din Voluntari pana in Pipera) plus doua bone, plus incercari de cooptat bunici.
Am esuat lamentabil cu toate, din diverse motive.
Capacul l-au pus cateva blocaje pe podul Pipera. Cum gradinita inchidea teoretic la ora 18, si noi la ora 19.30 eram inca pe pod... a fost tare rau. Am sunat in stanga si in dreapta sa gasim solutii de luat copil de la gradi. Pana la urma a fost luata de o prietena a unei prietene care era vecina cu o prietena, la randul ei vecina cu gradinita. Asta ne-a dat mult de gandit.
Anul asta am inscris-o la o gradinita de stat langa servici. Noi incepem la 8, gradinita incepe la 8. Nu-i bai ca o lasam la 8 fara un sfert la gradi sa apucam si noi sa ajungem la servici. Noi terminam la 5, gradinita termina la 6. Ajungem sa o luam. Indiferent ce se intampla pe drum, blocaje, neblocaje, macar e cu noi in masina si nu trebuie sa ma mai rog de nimeni sa o ia, sa fac artificii, sa innebunesc de grija.
Alternativa la gradinitele de relativ langa casa era sa o lasam la cel tarziu 7 si un sfert la gradi, cu bucatareasa, care ne "iubea" ca sarea in ochi ca in loc sa isi faca treaba trebuia sa fie cu ochii pe ea. Si eu eram nelinistita, ca nah, nu stiu cat de tare o supraveghea cand ea avea de facut micul dejun. La plecarea de la servici nu vrei sa stii ce slalom faceam sa ajungem la timp sa o luam, si tot aveam parte de surprize.
Deci, dupa 1 an jumate de chinuri si cautari de solutii, am ajuns la concluzia ca cel mai bine pentru noi este sa fie la o gradinita in apropierea serviciului.
Cand vom ajunge la scoala, probabil ca vom opta pentru una cu semi internat, tot cumva pe langa servici, din aceleasi motive. Dar mai avem pana acolo.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
douaM spune:
multumesc mult pentru raspuns....de nebunia cu gradinita mi-e si mie teama. cea mare are aproape 5 ani, iar cea mica abia 8 luni...deci tre' sa gasesc solutie pentru amandoua. sper sa contabalansez agitatia legata de dute-vino cu bucuria de a se juca in aer liber la curte....
in ce zona ai gasit gradinita?
toate cele bune!
L
carmencat spune:
Pentru noi a fost dificil cu gradinita langa casa, pentru ca lucram in Bucuresti.
La tine este alta situatie. Inca stai cu cea mica acasa, deci macar pentru un an (in caz ca stai doi ani cu cea mica) ar fi ok sa o dai pe cea mare la o gradi in zona casei, sa iti fie usor sa o iei.
Dupa aceea deja trebuie sa te gandesti la scoala. Mie personal imi e groaza de momentul ala. Dar trecem noi de toate...
Din pacate pe noi nu are cine ne ajuta (ma refer la bunici, ca de bone... dupa doua experiente nu tocmai fericite... m-am cam lamurit, dar poate am fost noi mai ghinionisti...)
anya spune:
Partea asta cu copiii m-a facut sa aleg sa raman la bloc, in oras. Fratele meu sta langa Bucuresti si am vazut si varianta asta cum functioneaza.
Baietii mei au gradinita/scoala, cursurile de engleza, inot, basket si karate la 10 minute de mers pe jos de acasa. Bunicii locuiesc la o statie de tramvai si ma pot ajuta oricand. Indiferent de vreme sau blocajele din trafic, copiii nu sunt afectati. Programul in timpul saptamanii e oricum incarcat si nu au timp de iesit afara (daca as avea curte). In weekenduri plecam din oras sau mergem in parc. In vacante sunt permanent la munte/mare/...oricum plecati.
Fetele fratelui meu sunt la gradinita/after pana seara. Cand ajung acasa (7 seara) in perioada de scoala/gradi nu mai ies afara. El a ales o gradinita aproape de casa careasigura si after pt fetita mai mare. Scoala e in oras. Nu pot avea activitati suplimentare in timpul saptamanii pt ca nu are cine sa le duca/aduca. In weekend stau afara, mai vin prieteni, mai ies...E mai comod sa le lasi singure afara si tu sa mai poti face una-alta fara miauneala: "cand iesim". E adevarat ca la un moment dat intervine plictiseala si dorinta de socializare si tot se pleaca de acasa. Per total costurile sunt mai mari daca stai in afara orasului (ma refer strict la partea cu copiii).
carmencat spune:
Sunt avantaje si dezavantaje. Depinde si cum te simti tu bine ca familie. Eu una nu m-as vedea intorcandu-ma la bloc.
Din punct de vedere copil, am o gradinita in spatele casei. Problema e ca nu ajungem de la servici sa ne incadram in programul gradinitei. Chestie care mi s-ar fi intamplat si la bloc, cu gradinita din coltul blocului. Tot nu as fi ajuns de la servici sa ma incadrez in programul gradinitei.
Bunicii nu ar fi putut sa ne ajute nici daca ramaneam la bloc, asa ca... tot una, pentru noi.
irinabobe spune:
cat sunt mici in mod cert este un avantaj la curte, adica nu depinzi de locurile de joaca aglomerate, poate sta afara cat vrea. noi am ales o gradinita in drumul nostru spre servici, asa ca plecam toti , lasam copil, mergem la servici, la intoarcere adunam copil, mergem la cumparaturi sau acasa. optionalele le aleg dupa ora 18 sau in weekenduri cand nu suntem plecati. e drept ca are doar 2,5 ani asa ca ii ajunge socializarea de la gradi si de la diverse cursuri, cand va fi la scoala nu stiu cum va fi daca va simti nevoia de mai mult de atat, dar ma gandesc ca ne-om descurca cumva atunci.
douaM spune:
E complicata treaba...noi ne vom muta in curand in partea de nord, in Ciolpani...destul de departe de Bucuresti. Am cercetat zona si se pare ca nu prea am alternative pentru gradinita in apropiere. Tre' sa caut ceva in comunele invecinate. Daca stiti ceva care merita, mi-ar fi de mare ajutor!
Multumesc!
L
ingridnen spune:
fetelor, ce faceti cand sant copiii bolnavi, cu cine ii lasati ?
caci al meu in perioada gradinitei 1 saptamana era la gradi si una acasa
Noi am avut bona pana la jumatatea clasei I-a....
Ingrid si Cristi 9 ani
carmencat spune:
Pai... eu concediu medical, concediu de odihna, functie de gravitate, la schimb cu sotz, daca nu puteam eu si putea el, am mai incercat si cu bone, au mai participat si bunicile (mai rarutz asa)
Noi ne-am chinuit rau cu gradinita pana acuma. Am inceput de la 1 an jumate, program scurt pana la 2 ani si de la 2 ani program lung. Viroze peste viroze de toate soiurile, 1 saptamana la gradi 2 acasa, 2 la gradi 3 acasa pana in februarie cand, la sfatul mediculuid e familie a trebuit sa o retragem de tot si a stat cu o bona martie, aprilie si mai cand s-au adunat mai multe chestii si am renuntat definitiv la tanti cu pricina. In iunie am dus-o la mama, care sta in Bucuresti, adica trezit la 5 jumate, la 6 iesit pe usa, livrat la mama la 7, 7 fara un pic, functie de trafic, ajuns la servici in jur de 8; la plecare la 17, acelasi traseu: servici, mama, acasa. A fost destul de obositor dar a durat numai 2 saptamani, caci intre timp am gasit alta gradinita de vara, destul de aproape de casa si am dus-o iar la gradi. Dupa aia concediu 2 saptamani, dupa aia iar gradi. Cand sa zic si eu hop... nah, ca de vinerea trecuta a debutat herpangina. Prin urmare saptamana asta sunt in concediu medical acasa cu ea, bucurandu-ma maxim . De duminica aduc mama plus nepoata in vacanta la mine (Doamne ce bine ca am un dormitor in plus) si o sa stea acasa, ca la gradi nu mai e de dus, nu de alta dar gradi de vara - gradi de vara, dar e inchisa 2 saptamani pentru concediu.
Din toamna, asa cum am zis, am reusit sa o inscriu la o gradi de stat langa servici. Macar nu mai falimentez platind luna intreaga la gradinita particulara, luna din care se duce o saptamana maaaaaaaaaaxim doua, platesc si bona si doctori si medicamente
Nu stiu cat de coerenta am fost, sper ca nu v-am demoralizat (saptamana asta a mancat supa cu paiul, lapte cu paiul si, pot sa zic ca urasc herpangina asta????)