Motive de fugit din RO cu 10 picioare(3)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui violetan

Foarte interesante perspectivele voastre. Ale ambelor "tabere".
Daca iti petreci timpul doar invatand iti va lipsi practica si intri in acel cerc vicios al pietei muncii greu de parasit, daca muncesti si inveti e posibil sa le faci prost pe amandoua si sa sfarsesti in mediocritate sau confuzie, iar daca muncesti doar, dar ai capacitati intelectuale, lumea te va compatimi in cel mai bun caz, pentru ca in societatea noastra snoaba si obtuza (inca) nu exista nici cel mai mic respect pentru munca fizica.
Violeta, mami de Laurentiu Cristian 15.08.2007

Nu cred ca lumea-i snoaba, dar dezavueaza faptul ca se iroseste un potential. Viata-i plina de tentatii, si daca te lasi dominat de ele risti sa-ti plafonezi viitorul.
Imbinarea invatamantului cu practica ajuta, dar practica nu trebuie sa duca la sacrificarea instruirii pentru ca asta ar limita perspectiva. Eu am lucrat inainte de facultate si mi-a prins foarte bine. Alftfel percepeam si intelegeam notiunile. Lucrurile, care pentru multi pareau abstracte, pentru mine aveau logica si corespondent in viata reala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rall

Citat:
citat din mesajul lui oanap85

daca ar fi asa de simplu ar ramame Romania goala:)))cu politicienii:)


Unii aleg sa ramana in Romania, chiar daca le-ar fi la fel de simplu sa plece.

ai dreptate rall,daca le este bine aici de ce sa plece?
mai ales ca aici au prieteni,parinti,frati etc

Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violetan spune:

Deceneus, poate ai dreptate; nu e bine sa generalizezi. Dar snobismul, din pacate irumpe din fiecare por al diverselor straturi sociale din tarisoara asta, incepand cu cele mai joase si terminand cu cele mai de sus. Nu putem nega un fenomen care ia amploare. Cum numim predilectia pentru masinile scumpe si "goldeanu'" care se lipesc ca raia de anumite "paturi", tratarea CSR-ului de catre multe, foarte companii, opulenta in straie si expunerea permanenta la TV a diverselor "vedete" si mimetismul tinerilor??? Cum putem ignora dorinta apeoape violenta a populatiei de a deveni urgent "manageri"? Dar denumirile pompoase ale functiunilor intr-o companie care a inceput demult, nu de ieri-de azi? Dar facultatile particulare (nu toate) care au napadit peisajul academic romanesc asa incat avem un popor de "intelectuali" cu diplome si doctorate care habar n-au sa scrie corect si, cu atat mai putin cu ce "se mananca" diverse profesii pe care le-au imbratisat cu fericita ocazie oferita sa zburde direct din bacul luat "pe merit" in scoli inalte terminate la FF, in club, si cu licenta cumparata? Daca asta nu e un fenomen de masa retrag tot ce am spus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
Nu cred ca lumea-i snoaba, dar dezavueaza faptul ca se iroseste un potential. Viata-i plina de tentatii, si daca te lasi dominat de ele risti sa-ti plafonezi viitorul.

In Romania viata parca e o cursa manica. Totul trebuie facut intr-o anumita ordine, nu poti 'pierde' un an, nu poti iesi din rand. Imi aduc aminte cand fratele meu nu a intrat din prima la facultate, ce dezastru ca 'pierde' un an .

Aici viata are alt ritm. Cunosc oameni care au ajuns cineva in domeniul lor (nu doar un angajat cu diploma) si care nu au inceput la 18 ani. Unul din fostii mei sefi, pentru care am un respect enorm ca profesionist si om a inceput ca macelar la 18 ani. Castiga bani foarte frumosi si ne zicea ca transa 100 vite/zi. Lucra pe langa fermele de vite (Australia exporta foarte multa carne de vita), intr-un oras mic si era platit pe carcasa transata. A avut un accident si s-a decis sa vina la oras si sa se apuce de altceva. A devenit tamplar pe la 22 de ani si a invatat foarte multe in domeniul constructiilor. La 24 de ani a cumparat o casa care statea sa cada intr-o zona foarte buna, a renovat-o si a facut o gramada de bani. La 27 de ani renovase deja 6 case si avea bani sa-si cumpere casa lui cu banii jos. La 29 de ani, cu casa platita si un cont substantial in banca a decis sa faca facultate. Eu l-am cunoscut pe la 58 de ani cand conducea o organizatie in domeniul sanatatii unde incepuse de jos, imediat ce a terminat facultatea. Un tip extraordinar de inteligent, foarte profesionist, foarte modest, foarte sufletist.

Cunosc foarte multi cu povesti asemanatoare. Am o colega care a lucrat chelnerita pe un vas de croaziera 3 ani dupa ce a terminat liceul. Pe vas l-a intalnit pe sotul ei si s-au hotarat sa se stabileasca, a facut primul copil si abia apoi s-a apucat de scoala.

Eu nu inteleg goana asta, unde se grabeste lumea asa? Fiica-mea vrea sa calatoreasca un an, nu am nimic impotriva, cred ca e un lucru bun. I-am zis ca trebuie sa invete, sa intre la facultatea pe care o vrea si apoi poate amana un an si poate merge in Europa sa predea engleza. Sunt scoli care recruteaza tineri de aici si stau cate 3-4 luni intr-un oras si apoi se muta in altul. Cred ca este grozav sa faca asa ceva.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui oanap85
bird cum spui tu mi se pare usor:) dar cum practica "bate" teoria mi se pare greu..
ca sa poti sa emigezi ai nevoie macar de cativa banuti sau sa ai unde sta,cine sa te ajute...mai ales cu 3 copii nu e usor sa te ajute cineva ,sa te primeasca
ce sa mai spun ca si bani de drum iti trebuie

Cum spun eu nu este usor .

Noi am vandut apartamentul si cu banii aia am venit. Pe vremea aia, dupa ce am platit biletele de avion nu a mai ramas mare lucru. Acum preturile la apartamente in Romania sunt mult mai mari si cei care au venit recent au venit cu bani frumosi. Eu am avut 5 dolari in cont cand sotul meu a luat primul salariu . Nici de tinut nu trebuie sa te tina nimeni, iti inchiriezi o locuinta si gata. Noi am avut totusi ceva bani cand am venit dar stiu oameni care au venit cu cateva mii de dolari bani imprumutati. Si au muncit si au reusit.

Citat:
cat despre sa ne reprofilam ..se poate ,adica sa isi gaseasca un loc acolo..,poate sa lucreze asa fara sa-i ceara exp[erienta si o diploma ,adica daca se pricepe banuiesc ca nu e o problema..ca de invatat nu e greu cand vrei sa lucrezi si iti doresti
mie cel mai greu mi se pare sa ajungi acolo..si cu locul ,unde stai

Nu cred ca ai inteles. Eu vorbeam de oameni care s-au reprofilat ca sa poata ajunge aici, nu dupa ce au ajuns aici. Adica meseria lor nu se cerea, asa ca au invatat in Romania o alta meserie, au facut un an de experienta si apoi au aplicat la emigrare. Stiu oameni care si-au pregatit emigrarea timp de 4-5 ani. Stiu oameni care aveau o meserie cautata aici dar in Romania nu puteau trai din meseria aia si faceau altceva (deci nu indeplineau conditia de experienta recenta) si si-au gasit un job pe meserie platit de rahat si au muncit si pe langa pentru bani timp de un an, numai ca sa indeplineasca conditiile de emigrare.

In final, stii cum e...daca ar fi usor de ajuns aici, ar ajunge toata lumea si nu ar mai fi asa bine .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

M-am gandit in ce conditii as incuraja munca in adolescenta :

- daca avem nevoie de bani,
- daca nu exista posibilitati financiare de a-i oferi altceva pt timpul vacantei - sport (unul, doua), tabere, schimburi de experienta.
- ca alternativa la statul acasa si navigatul pe facebook
- daca devine conditie de intrare in college, asa cum zice Maru ca e la ei.

Ma gandesc ca totusi au 14 ani, nici macar nu sunt la college ... o sa le iasa munca si pe nas si pe urechi. In afara de faptul ca toata lumea face asta, le umple timpul in care noi parintii nu suntem acasa, si ceva bani de un tatuaj discret, nu vad la ce le poate folosi o munca necalificata.






De ce neparat necalificata ( prin asta intuiesc ca te referi la munca fizica nu neaparat la diplome/scoala terminata)?
Cand aveam 13 ani ( si ma pregateam si de examenul de admitere la liceu) mi s-a dat ocazia sa lucrez la un post de radio si nu peste mult timp am avut propria emisiune. In liceu si in facultate ( pana in anul 3) am lucrat in radio/ tv si presa scrisa - am prezentat / redactat emisiuni /prezentat stiri/ am realizat reportaje.
As lucra in presa si acum dar ,sincer ,nu eram bine platita. Ca adolescenta era ok, ca adult cu familie nu.
Cine lucreaza in domeniu stie despre ce vb , cat de greu este sa te desprinzi si sa te orientezi catre altceva.
In gimaziu / liceu si facultate insa m-a ajuta enorm. Ca intrebai cu ce ii ajuta pe adolescenti...Nici nu pot descrie cat de mult m-a ajutat.
Atat la CV ( pe cand la altii era 0 ca nu terminasera facultatea) , si mai ales pt ca am devenit o persoana f confidenta , reposnsabila si f dornica sa aiba o cariera si , nu in ultimul rand, pt ca aveam banutii de buzunar munciti de mine.
Am avut noroc de parinti care mi-au inteles dorinta de afirmare/ de independenta si pasiunea , nenoroc de profesori care imi spuneau :’ In prag de admitere???’ sau’ Ah ..la latina n-ai putut sa inveti 100 de proverbe pe derost !!! dar la radio te-am auzit duminica ….” si groaza…de vecini care ma compatimeau si ma intrebau ‘ ce problem financiare au parintii mei…ce s-a intmplat de tb sa muncesc?!!!!’
Deci ocazii existau si pe vemea mea – dar tb sa fii interesat. Nu m-a cautat nimeni acasa sa ma intrebe daca vreau.Pur si simplu m-am prezentat la sediu lor, am vb cu directorul de programe si l-am convins sa imi ofere o sansa. Da, la 13 ani . Si eram si f timida. A fost un fel de a-mi invinge timiditatea.
Si daca nu ar fi fost de acord sa vb 5 minute cu mine sau sa imi ofere o sansa incercam in alta parte.
Directorul respectiv ( caruia ii sunt profund recunoscatoare) probabil a fost impresionat mai mult de curajul meu de a-i cere sa imi acorde cateva minute si de dorinta de a face mai mult decat scoala –casa- meditatii- casa, decat de vreun talent fantastic. Ce am invatat am invata dupa aceea , din mers si da, recunosc, am ajuns destul de talentata, de aceea imi pare rau ca nu am putut continua.
Chiar iainte de a pleca din Ro m-am reorientat catre o meserie mai bine platia. Mult mai bine platita.
In anul 3 de facultate am obtinut un internship platit in Olanda ( nu inteleg de ce se tot spune ca mai toate sunt neplatite) si mi-am dat sema ca tb sa fac altceva in viata. Ma consolez facand fotografii si filme documentare care ( cateodata) mai castiga si premii la concursuri si festivaluri ( nu in Ro).
Cand am lucrat in presa scrisa mai lucrau si alti studenti si – poate dau la cineva o idee care poate fi valorificata- ei aveau facultatea platita de ziarul respectiv. Adica nu platita efectiv cu bani, dar ziarul avand contract de publicitate cu mai multe universitati accepta si barter si astfel oferea angajatilor care se calificau si luau examenele necesare posibilitatea de a nu plati pt studii. Eu nu am avut nevoie insa ofereau o sansa extraordinara tinerilor.
Hai ca m-am intins- esenta este ca se gasesc si alte 'meserii' care pot fi facute de adolescenti/ tineri care inca studiaza nu doar cele ce implica munca fizica.

Un scurt serch pe google si deja am gasit cateva.

Si da, conteaza ce ai facut / si mai ales ce conceptii aveai ca adolescent –ca sa o aprob pe Xio- chiar daca nu esti inca mama de adolescent. Ca daca gandeai ca profesorii mei din generala…


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui violetan

Deceneus, poate ai dreptate; nu e bine sa generalizezi. Dar snobismul, din pacate irumpe din fiecare por al diverselor straturi sociale din tarisoara asta, incepand cu cele mai joase si terminand cu cele mai de sus. Nu putem nega un fenomen care ia amploare. Cum numim predilectia pentru masinile scumpe si "goldeanu'" care se lipesc ca raia de anumite "paturi", tratarea CSR-ului de catre multe, foarte companii, opulenta in straie si expunerea permanenta la TV a diverselor "vedete" si mimetismul tinerilor??? Cum putem ignora dorinta apeoape violenta a populatiei de a deveni urgent "manageri"? Dar denumirile pompoase ale functiunilor intr-o companie care a inceput demult, nu de ieri-de azi? Dar facultatile particulare (nu toate) care au napadit peisajul academic romanesc asa incat avem un popor de "intelectuali" cu diplome si doctorate care habar n-au sa scrie corect si, cu atat mai putin cu ce "se mananca" diverse profesii pe care le-au imbratisat cu fericita ocazie oferita sa zburde direct din bacul luat "pe merit" in scoli inalte terminate la FF, in club, si cu licenta cumparata?
Daca asta nu e un fenomen de masa retrag tot ce am spus.

Violeta, mami de Laurentiu Cristian 15.08.2007

Eu am spus ca nu orice dezavuare a renuntarii la instruire si la o diploma, trebuie atribuita snobismului, si ca exista si argumente logice.

Fenomenul a luat amploare si pare mai mare decat este in realitate, pentru ca este mediatizat, si snobismul se afiseaza pe cand modestia nu. Mediatizarea l-a alimentat, l-a cultivat, pentru ca mass-media este si formator de opinie.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
Nu cred ca lumea-i snoaba, dar dezavueaza faptul ca se iroseste un potential. Viata-i plina de tentatii, si daca te lasi dominat de ele risti sa-ti plafonezi viitorul.

In Romania viata parca e o cursa manica. Totul trebuie facut intr-o anumita ordine, nu poti 'pierde' un an, nu poti iesi din rand. Imi aduc aminte cand fratele meu nu a intrat din prima la facultate, ce dezastru ca 'pierde' un an .


Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Da aici se spune ca "toate trebuie facute la timpul lor", expresia pe care am auzit-o des la tata.
Eu le-am facut la timpul lor, dar cu ceva ani intarziere.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Sa mai si radem:

19 motive sa ramâi în România. --Merita Citit--

1) Pentru ca din România poti sa pleci totusi, oricând. Nu te tine nimeni cu forta;
2) Pentru ca aici ceilalti sunt gata sa împarta cu tine tot ce au: manelele din masina, gripa din autobuz si nevasta de acasa;
3) Pentru ca aici marinarul a ajuns presedinte. Îti dai seama unde poti sa ajungi ca pompier sau mecanic auto?
4) Pentru ca doar în România sunt mai multe Jeep-uri decât milio-nari si mai multi milionari decât firme;
5) Pentru ca doar aici ni se pare firesc ss primim fara sa oferim ceva în schimb;

6) Pentru ca România e singura tara în care numai daca privesti la cei care muncesc, primesti un spor de spectator numit "indemnizatie de conducere";
7) Pentru ca doar aici te poti bucura în orice clipa de ospitalitatea proverbiala a poporului român. De pilda, în trafic toata lumea vrea sa iti cunoasca mama si sa-ti iubeasca copiii, mootii si sfintii;
8) Pentru ca suntem singurul neam la care "hotule" este o vorba de alint;
9) Pentru ca doar aici putem vorbi urât de unguri, bulgari, evrei, olteni, moldoveni, ardeleni. si sa fim considerati haiosi în acelasi timp;
10) Pentru ca avem cea mai buna saorma, chiar daca arabii sunt minoritari;
11) Pentru ca aici cineva se poate numi Simona Sensual, fara sa fie neaparat actrita porno;
12) Pentru ca avem mai multe Silicon Valley, dar nu între doua dealuri din California, ci între doi sâni din Dorobanti;
13) Pentru ca aici poti sa devii sofer, fara sa dai vreun examen;
14) Pentru ca numai în România se poate organiza campionatul mondial de 3000 km slalom printre obstacole (carute, gropi, câini morti de foame, betivi;
15) Pentru ca pe meleagurile românesti zapada este considerata sfânta, numai pentru ca a picat din cer. Odata asezata pe sosea, o luna de zile nu o mai atinge nimeni;
16) Pentru ca în România se iau pauze înainte de a începe munca;
17) Pentru ca românii sunt foarte atasati de notiunea de politete. Atât de atasati, încât, de pilda, le este foarte greu sa dea de la ei un simplu "buna ziua";
18) Pentru ca doar aici parfumul se cumpara dupa nume, nu dupa miros;
19) Pentru ca atunci când toate locurile din iad vor fi ocupate, România va deveni destinatia de rezerva. Cei care ramân aici vor fi scutiti de cheltuielile de transport.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui violetan

Deceneus, poate ai dreptate; nu e bine sa generalizezi. Dar snobismul, din pacate irumpe din fiecare por al diverselor straturi sociale din tarisoara asta, incepand cu cele mai joase si terminand cu cele mai de sus. Nu putem nega un fenomen care ia amploare. Cum numim predilectia pentru masinile scumpe si "goldeanu'" care se lipesc ca raia de anumite "paturi", tratarea CSR-ului de catre multe, foarte companii, opulenta in straie si expunerea permanenta la TV a diverselor "vedete" si mimetismul tinerilor??? Cum putem ignora dorinta apeoape violenta a populatiei de a deveni urgent "manageri"? Dar denumirile pompoase ale functiunilor intr-o companie care a inceput demult, nu de ieri-de azi? Dar facultatile particulare (nu toate) care au napadit peisajul academic romanesc asa incat avem un popor de "intelectuali" cu diplome si doctorate care habar n-au sa scrie corect si, cu atat mai putin cu ce "se mananca" diverse profesii pe care le-au imbratisat cu fericita ocazie oferita sa zburde direct din bacul luat "pe merit" in scoli inalte terminate la FF, in club, si cu licenta cumparata? Daca asta nu e un fenomen de masa retrag tot ce am spus.

Nu stiu daca e vorba de snobism. Pentru mine a fi snob inseamna a afisa ceva ce nu-ti permiti. Si aici ca si in Romania, cine isi permite, traieste ma scump si arata asta - casa e mai mare, terenul e mai verde si masinile sunt mai scumpe.

Acelasi rationament se poate extinde termenului "a munci". Cine poate efectua munci calificate, nu doreste sa le practice pe cele necalificate. Respect exista pentru orice meserie, dar cred ca fiecare pastram pentru copiii nostri dorinta de a ajunge la acelasi nivel cu noi, daca nu chiar mai sus. Prin urmare, daca eu am reusit a depasi nivelul de "necalificat" de ce mi-as dori sa-mi vad copilul acolo. Satisfactia unie munci necalificate este remuneratia de buzunar pe care o ofera ... toata lumea repeta "experienta de a munci" - eu acum nu vad aportul acestei experiente in formarea unui adult, dar poate nu am copil de adolescent ca sa vad ...

Si inca o data - divergenta a pornit de la adolescentii de liceu care trebuie sau nu sa lucreze ...si nu de ce care sunt sau ati lucrat in college. In college, de prin ultimii ani, cred ca inteleg ... dar abea intrati in clasa a 9 a ?

Mergi la inceput