am cumparat o masina furata
Raspunsuri - Pagina 2
fdoina spune:
Ma bucur mult ca mi-ati raspuns, multumesc de suport. De cand cu povestea asta doua lucruri m-au afectat teribil: mai intai faptul ca politia romaneasca, atat de eficienta si prompta cand a fost vorba de punerea sub sechestru a masinii, nu a miscat un deget pentru a ne apara noua drepturile, nici nu au vrut sa auda sa depunem plangere la ei, ba mai mult l-au luat un pic peste picior pe barbat-miu, care "trebuie sa zica mersi ca nu l-au prins in Germania cu masina , ca lua amenda 3000 de euro si intra si in puscarie":(
pe urma m-a afectat teribil atitudinea unui avocatel, care se lauda ca a schimbat 34 de masini in ultimii 10 ani, ca stie toate trucurile, si ca se practica inselaciunile de genul: "bai, iti dau masina, tu o dai mai departe si cand o dai la Fraier ma anunti ca s-o dau disparuta"
Lady, si mie mi s-a parut bizara povestea asta, dealtfel in tot acest timp politaii ne-au spus sa stam oarecum linistiti, pentru ca msina nu este data la "furturi" ci la "inselaciuni", deci exista posibilitatea sa descurce lucrurile intre ei si sa ne dea un raspuns favorabil la final, dar uite ca nu a fost asa
am trimis o plangere la politia din Leipzig cu toata povestea si cu rugamintea de a ne sprijini, ramane de vazut daca vor putea face ceva
opinia lui Marius mi se pare foarte coerenta, nu cred ca ne vom hazarda sa mai pierdem niste bani pe care nu-i avem (cred ca dealtfel pe asta si mizeaza aceste retele de escroci)
imi pare rau ca nu putem apela la protectia consumatorului, ni s-a spus ca de politie nu prea se tem, in schimb nu le convine sa-i ia la intrebari cei de la protectia consumatorului
marius spune:
De apelat puteti sa apelati asta nu costa - ma gandeam daca eventual sa fie cumva incadrabil ca voi ati fost inselati cu buna stiinta de vanzator ca el ar fi stiut ca acest bun prezinta vicii dar este greu de demonstrat si acest "viciu" este deja la capitolul justitie deci sunt exrem de rezervat.
Personal raman la opinia ca inainte de a achita orice suma de bani autovehicolul sa fie verificat pe baza actelor la Politie si Registru Auto unde se face identificarea. Acolo e greu sa scapi altfel decat daca e Ok cu masina considerand desigur ca actele sunt in corespondenta cu masina.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
cristoiu spune:
doina, vorbeste cu protectia consumatorului si raporteaza dealershipul din leipzig. pe urma daca nu e inselaciune pe fata, si povestea e adevarata, incearca sa iei legatura cu proprietarul masinii, sa vezi daca nu cumva iesi mai ieftin dind diferenta aia de bani pe care nu a platit-o rusul si sa ramai cu masina. altfel, in instanta poti merge si fara avocat, dar procesul ar fi in Germania si toate costurile aferente, asa ca ar trebui sa va tot deplasati aici, daca l-ati da pe rus in judecata.
dar stai, voi de la cine ati luat masina, de la rus sau de la un dealership? daca e de la dealership, ei au obligativitatea sa verifice masinile pe care le vind si sunt responsabili pentru o actiune ilegala, cum e vinzarea unei masini furate, deci ar trebui sa va despagubeasca. daca vinzarea e intre rus si sotul tau, e mai greu sa te lupti cu o persoana privata decit cu un business. ca un business nu prea vrea sa se compromita si e mai dispus la compromisuri sau despagubiri.
ladyJ spune:
Eu zau daca pricep ce treaba are inselaciunea dintre rus si bulgar cu voi! Voi ati cumparat masina de la un autohändler , un turc, care v-a dat masina plus actele iar voi ati achitat.
Nici turcul nu are de-a face cu inselaciunea dintre rus si bulgar!(daca povestea e adevarata). Probabil ca turcul a cumparat masina de la rus, dar evident ca nu l-a intrebat pe acesta daca el i-a platit toti banii proprietarului anterior
Sau se poate la fel de bine sa fie si turcul implicat.
Bulgarul sa isi rezolve problema cu rusul, e chestiune civila, ce treaba aveti voi? Sa platiti voi?
Ma depaseste rationamentul, e drept ca nu am suficiente cunostinte in doemniu.
Marius, tie nu iti suna ciudat povestea asta?
Alina spune:
Da,si mie mi se pare complicata povestea dar nici eu nu ma pricep.
Zic si eu ca cristoiu,daca ai luat-o de la Autohaus,din cite stiu eu (am cumparat masini de la Autohaus deci nu scriu din carti )ei trebuie sa se asigure ca masina e curata,fara sa fie data in urmarire cu vreo problema,etc.Uita-te ce scrie in contractul cu ei.
Ok,e bine ca ai trimis plingerea prin posta.Si eu am trimis odata,cind locuiam in Leipzig o plingere la Politie prin posta si a durat enorm (sa zic 4 luni)pina am primit raspuns dar am primit.Acum poate ca s-ar putea trimite pe mail.
Daca e cumparata oficial de la Autohaus,eu cred ca poti reclama fara probleme la protectia cumparatorului.
Sau cum zice Lady,mai pierzi 100-150 de euro pt o consultatie la vreun avocat in Germania si cred ca vei fi lamurit daca mai ai vreo sansa....
marius spune:
Nu mai fac speculatii. Pe baza datelor scrise ultimul din lant pierde indiferent de situatie. Atata vreme cat exista un contract valabil masina a plecat si a sosit in conditii legale intre parti. Insa daca masina are acte falsificate sau nu le are falsificate si au fost furate cu masina - deja fac speculatii - odata identificata masina este indisponibilizata (asta a inteles ca s-a realizat) si se inapoiaza proprietarului de drept. Ultimul proprietar(posesor) vavda in judecata vanzatorul pt recuperarea prejudiciului + daune interese.
E tot ce pot sa spun.
Desigur am observatii majore -
1. O masina daca este furata si vanduta cum de are actele originale la ea? Nu e vorba doar de talon ci de toate actele ei (cartea de identitate)
2. O masina cand este vanduta de la A->B exista inregistrarea trecerii de proprietate si in actele masinii. Ca sa nu mai spun ca in prealabil este verificata in acte.
.....
si mai sunt intrebari dar nu m-am gandit sa le ridic ci am raspuns strict la intrebarea pusa.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
fdoina spune:
Noi am luat masina de la un parc auto, de aceea am si intrebat de protectia consumatorului, pentru ca si eu consideram normal ca daca o firma iti vinde o masina ar trebui sa fie sigur ca masina aceea e ok
sotul meu nu putea verifica in niciun fel masina in germania, el doar a semnat contractul si a asteptat vreo doua ore pana a venit un neamt de la autoritatea locala cu numerele provizorii (pe care le pastram in beci, aunt inscriptionate cu numele autohausului, asta ne-a ramas din masina)
ulterior am luat legatura cu un roman din Leipzig(prietenul unui prieten), i-am trimis prin fax contractul nostru sa verifice daca nu are vreun viciu de forma (pentru ca realmente sotul meu a semnat punand degetul, nu stie o boaba nemteste) si ne-a asigurat ca e ok (el se ocupa la randul lui de vanzarea de masini si a dus contractul spre verificare avocatulului sau)
recunosc ca am fost tare imprudenti, ne-am grabit pentru ca am vandut dacia cea veche si eu ma deplasez foarte greu fara masina (am o familie mare si probleme de sanatate in ultimul timp ), o cunostinta ne promisese ca ne cumpara o masina din Germania si ne tot amana, si s-a intamplat ca un vechi prieten care e sofer de TIR sa plece la Hamburg pe 27 aprilie (stiti, chiar inainte de minivacanta de 1 mai), iar sotul meu a profitat de ocazie ca sa mearga cu el
sotul meu a vrut sa cumpere masina de la nemti (si neaparat o masina nemteasca:))...ce n-a prevazut insa a fost ca toata lumea avea liber, ca si el...asa ca a strabatut Germania de la sud la nord si de la nord la sud, uitandu-se lung printre gard la parcurile nemtesti de masini
si marti au facut ultimul popas la Leipzig inainte de a iesi din Germania
a vazut masina asta prin gard, i-a placut, a gasit-o si pe net, i-a convenit si pretul, si am hotarat impreuna sa ramana in Leipzig si sa vina cu masina acasa...ceea ce n-am prevazut iarasi a fost ca proprietarul parcului auto nu era neamt
Cristoiu, se gandise si sotul meu sa luam legatura cu bulgarul, sa platim noi diferenta pe care o are de recuperat, dar, sincera sa fiu, eu nu mai am incredere in nimeni, toata povestea asta multietnica e cel putin indoielnica...am vorbit de pilda cu turcul de la care am cumparat, inainte sa trimitem plangerea la politie (ne-a ajutat un prieten turc cu telefonul, ca noi nu vorbim nici turceste nici nemteste) si acesta sustine ca el a cumparat masina de la proprietarul german, primul proprietar, cel care apare in actele masinii...ceea ce e absurd (adica e clar o minciuna)
sotul meu i-a dat toate datele si a promis ca va merge el la cetateanul bulgar care a depus plangerea la politie (pentru ca acesta are la randul lui un parc auto in Leipzig) ca sa vada despre ce e vorba...azi o sa ne spuna ce-a zis bulgarul
vom trimite plangerea catre politie si prin fax, dar inteleg ca dureaza practic pana fac ei cercetari
edit: evident ca multi ne-au spus ca n-au mai vazut masina furata cu acte cu tot si cu doua randuri de chei
DidiAlex spune:
Doina, activeaza te rog PM sa iti trimit numele unei persoane care locuieste in in zona de unde ati luat voi masina si cunoaste cat de cat afacerile astea.
Mi s-a facut paru maciuca cand am citti nesimtirea politiei romane..ce tupeu. io tot cred ca e o neintelegere la mijloc. Cand cumperi o masina si iti dau numerele alea mergi la primarie. nu cred ca iti da nimeni niste numere aiurea daca nu e corect. Politia nu are legatura cu vanzarea de masina. Tot as clarifica cu un avocat.
Edit: ca sa iti de-a numerele iti trebe cartea masinii..daca unul s-a inselat ulterior asta e treaba lui. oricum la fatza locuilui ar fi mai bine. scrisoarea asta unde ei tirmis-o la leipzig nu o poti trimite si intr-un fax? asa ai confirmarea de primire
fdoina spune:
"Carte de identitate nr. ..... numar de identificare sasiu.... utilizat, asa cum s-a inspectat in prealabil, cu excluderea asigurarilor corespunzatoare, cu referire la defectiunile vizibile si invizibile, in mod special cu referire la numarul de kilometri, accidente si alte defectiuni care ar fi putut aparea in urma accidentelor precedente. Deoarece autovehiculul nu a fost inspectat de catre vanzator pentru defectiuni, nu este exclusa aparitia unor defectiuni etc (...) Vanzatorul nu preia responsabilitatea pentru starea de fapt si omologarile oricaror componente sau modificarile autovehicolului."
Am copiat din traducerea contractului de vanzare, asta inseamna ca s-a inspectat ce? ca eu inteleg ca nu-si asuma responsabilitatea pentru partea tehnica, dar ca s-a verificat provenienta masinii.
DidiAlex, multumesc, voi activa PM. Vom trimite si prin fax, vreau sa zic ca am luat adresa si fax-ul politiei de pe net, pentru ca politaii nostri au ridicat din umeri cand i-am intrebat.
Intre timp turcul nostru si-a amintit ca nu a cumparat masina de la proprietarul din acte, ci de la un rus. De cetateanul bulgar n-a reusit sa dea pentru ca nu a inteles bine la telefon adresa autohausului:D] ne-a dat o adresa de email ca sa putem comunica mai bine
inca un amanunt bizar: initial politistii ne-au spus ca masina e data in urmarire de pe 25 aprilie, sotul meu a cumparat-o pe 2 mai(la prima ora, cand s-a reluat activitatea in germania)
luni, cand ne-au dat vestea cu rusul si bulgarul care urmeaza sa vina sa-si recupereze masina, ne-au spus ca plangerea la politie a fost inregistrata pe 2 mai, si ca bulgarul a reclamat ca masina a disparut pe 25 aprilie...adica omului i-au trebuit trei zile lucratoare si inca patru nelucratoare ca sa-si dea seama ca i-a plecat cumparatorul fara sa-i dea banii
fdoina spune:
citat din mesajul lui marius
Citat: |
1. O masina daca este furata si vanduta cum de are actele originale la ea? |
masina nu este furata, proprietarul a vandut-o, iar cel caruia a vandut-o nu i-a dat banii, sau i-a dat doar o parte
Citat: |
2. O masina cand este vanduta de la A->B exista inregistrarea trecerii de proprietate si in actele masinii. Ca sa nu mai spun ca in prealabil este verificata in acte. |
in acte nu e trecut decat primul proprietar al masinii, un cetatean german, am inteles ca masinile astea sunt radiate si cand le cumpara cineva primaria locala le da numere provizorii...de verificat, nu stiu ce sa zic, nici prin cap nu mi-ar fi trecut pana acum ca un parc auto ar putea sa-ti vanda o masina neverificata, dar se pare ca se poate
edit: Alina, multumesc pentru site