Calendarul gradinarului vesel (27)
Raspunsuri - Pagina 18
leeloo2004 spune:
Mi-am gasit putin timp weekendul asta ca sa scot bulbii de gladiole si ca sa plantez ultimii bulbi sositi de la bakker - lalelele "ice-cream" si un soi nou de narcise (anul asta am adaugat 3 soiuri noi de narcise - cred ca am acum peste 15 soiuri diferite - o sa le numar intr-o zi...).
Weekendul viitor trebuie tunsa iarba (ii merge tare bine acum, cu ploile si vremea mai racoroasa) - ma gindeam ca va fi ultimul tuns, dar intrucit meteorologii anunta vreme frumoasa si in octombrie, cred ca va mai beneficia macar de un tuns pina cade bruma...
Nu am avut ce face (deh, ma manca curiozitatea...) si mi-am facut lista cu narcisele a caror denumire o stiu - am 21 de soiuri si la astea se mai adauga vreo 3-4 soiuri a caror denumire nu o stiu (nu mi-am notat nicaieri si nici pe poze nu mai am denumirea...). Am incercat sa le identific pe net, dar nu sunt sigura - prin urmare in primavara viitoare, fiecare soi de narcisa va beneficia de o "photo-session" !
zuzi.simona spune:
nu am mai intrat de multa vreme, a venit toamna si frigul
gradina de legume e pe final, anul acesta fasolea a mers bine, rosiile si castravetii mediu iar ardei, vinete, bostaneii rau. mai e in paman morcovul, telina si sfecla rosie, cerd ca nici nu le scoate mama pana tarziu
planta de goji se lungise f. mult asa ca am taiat-o pe la 1,5 m, vazusem chiar o floricica abia cu in sept., poate va face ceva anul viitor
muscatele au inca multi boboci si oricum o sa ajung acasa abia peste vreo luna, atunci o sa le scot pt. iarna, impreuna cu daliile, altceva nu o sa mai pun la iernat, am in schimb o multime de bulbi de plantat, sper sa prind si vreme frumoasa
am mai pus yucca 3 soiuri (ca m-ati provocat ) si multe soiuri de crini de vara, unul chiar face inca flori, daca l-am pus tarziu saracu probabil crede ca-i vara , inca mai vanez unii pe net, plus un fir de magnolie galbena pe care vreau sa-l pun exact langa celelalte 2, pt. ca magnolia pusa anul trecut nu a fost soiul care-l doream am mai plantat una langa, ca atunci cand vor creste sa fie ca un trunchi comun, am mutat un rododendron destul de mare si e totul ok, a mai ramas de mutat intr-un ghiveci mai mare si bagat la interior leandrul
de clematis am fost f. dezamagita, dupa ce ca s-au uscat vreo 5 bucati din cele de anul trecut, le-am inlocuit si tot nu s-au dezvoltat cum trebuie, multe ramuri s-au uscat tocmai de jos, probabil o sa incerc altceva anul viitor pt. intins pe gard, cu parere de rau, ca imi place f.tare clematisul
mi-am propus sa pun branduse prin gazon si am reusit sa pun cam jumatate din bulbi, carciumaresele sunt frumoase dar inca mici comparativ cu anul trecut, cred ca le-am semanat cam tarziu, inca nu au inflorit toate, trandafirii nu i-am mai inlocuit, poate la primavara sa mai iau, ma bucur insa ca au iesit crinii adusi din ro, disparusera la un mom. dat, si sper ca anul viitor sa si infloreasca, ca anul asta ioc
spor la treaba!
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
georgipuia spune:
Buna ziulica... frumoasa ca de vara... nici nu stiu daca sa ma bucur sau nu...
Vad ca plantelor mele le prieste vremea de acum, ploicica scurta de zilele trecute... este oricum mai racoare Canna pitica cu frunza grena infloreste din nou, cea mare are in continuare flori mari, superbe, dar am observat ca nu e floarea precum in poza de pe ambalaj la colorit. Nu are nici o pata galbena... dar tot frumoasa este...
Garofitele de tot soiul sunt infloritoare... muscatele la fel...
Zuzi... explica si mie "muscatele au inca multi boboci si oricum o sa ajung acasa abia peste vreo luna, atunci o sa le scot pt. iarna" Ce anume le faci?
Leelloo... ce colectie interesanta ai... Doamne cum cred ca arata gradina ta primavara...
leeloo2004 spune:
georgipuia - asa e, arata superb cu toate bulboasele inflorite - de ce crezi ca am declarat primavara anotimul meu favorit?? Oricum narcisele sunt o boala veche de-a mea - ma fascineaza, mai mult decat orice alta bulboasa de primavara - asa de tare, ca ieri am mai luat un pachetel cu bulbi de narcise (soi nou! ) de la hornbach...
leeloo2004 spune:
Ma bucur de flori, desigur......dar ma ustura in buzunar... si cu toate astea nu pot rezista...dar asta-i propria-mi paradigma...
zuzi.simona spune:
am mai explicat anul trecut sau in primavara ce le fac
scot muscatele (nu si cele curgatoare) curat de pamant radacina, leg cu o ata mai multe la un loc (sa scutesc spatiu) de deasupra radacinii si apoi leg ata astfel incat ele sa fie cu rad. in sus, de ce gasesc (iarna trecuta de tevile de gaz), le scot in februarie, fasonez si radacinile si partea aeriana, cufund scurt rad. scurt in apa si le pun in pamant in jardiniere de plastic (eu le-am pus destul de inghesuite) fara sa ud pamantul, doar le pulverizezi din cand in cand, la lumina si nu f. cald, vor da lastari noi pe tulpinile vechi si astfel planta va fi mai mare dacat una din anul respectiv, le plantezi afara cand e vremea ok; la mine porcentul de viabilitate a fost mic, dar cum spuneam, le-am inghesuit, am pus si plante mai mici care s-au uscat in jardiniere, parca vreo 30% am scos plante bune, am spus ca anul asta nu mai pun asa multe dar chiar sunt multe viguroase si cu tulpina groasa, o sa le "spanzur" mai putine la un loc si la fel in jardiniere
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
leeloo2004 spune:
Interesant procedeul tau Simona - cred ca l-am trecut cu vederea in primavara, caci imi amintesc ca ai mai povestit...mie imi este frica ca le pierd...asa ca si anul asta am sa le bag in casa - incerc sa le mut undeva mai la racoare, iar in primavara am sa le tund ca sa se dezvolte frumos - ale mele au inflorit toata vara, cele rosii - au fost o frumusete! Acum am si una alba, e puiut deocamdata (dar a fost plin de flori) - pe asta il am deja in casa, in ghiveci, ca in jardiniera nu i-a mers foarte bine...
Eu imi aduc aminte de la bunica mea ca toamna baga muscatele intre geamuri (nu inghetau, insa le era mult mai racoare decat in casa) - ele cresteau inaltutze (si cam chele ) - iar primavara le scotea afara, le scurta (si din varfuri obtinea noi plante) si ele erau pline de flori toata vara!
georgipuia spune:
Am inteles... eu am doar muscate curgatoare... deci o sa le pun la geam in camerele in care nu avem incalzire si la primavara banuiesc ca voi proceda si eu la scurtarea celor adulte si lungi. Multe din ele sunt puiuti si unele abia le-am pus sa se prinda, desi jumatate par compromise... Oi vedea...
Eu as vrea sa mut margaretele intr-o alta zona a curtii si o garofita in locul margaretelor... ce ziceti? Le mut acum toamna sau mai bine in primavara?
Aseara am mai pus 2 fire de trandafir urcator luat de prin vecini si urmeaza sa-mi mai dea si vecina un trandafiras alb. Am zis ca e ultimul an cand ma mai chinui cu bucati de trandafir... vad ce se prind din astea multe anu asta si la anu nu mai pun decat mini roza de cumparat la 8-9 lei ca vad ca tare bine le merge...
Inca nu-s convinsa daca trandafirul catarator galben pus in primavara s-a prins ori a iesit portaltoiul... am tuns atunci la el mult, am lasat 2 fire mai lungi, intre timp s-a ramificat din nou, dar flori deloc... il mai urmaresc si anul urmator si daca nu infloreste deloc... ii vin de hac...