Miserupismul copilului
Raspunsuri - Pagina 29
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Hai frate ca ti-am scris noi o carte deja aici.... |
:)) :)) :))
Corect si asta.
kariguld spune:
La multi ani Selene. tot ce-ti doresti sa-ti fie implinit.
cu multi ani in urma, am fost la o reuniune unde erau invitate cam 50 de familii cu tot cu copii. (asta se intampla in Germania) eram intr-o sala imensa, fiecare statea la masa si servea ceva. atunci, in sala aceea imensa cu aproape 200 de persoane in ea, am avut o revelatie.
langa masa noastra era o familie compusa din tata, mama (in caruciorul cu rotile) plus trei copii micuti. cel mai mic avea putin peste un an iar cea mare probabil cel mult 6.
copii au stat sub masa cea mai mare parte din timp, s-a intins pe jos printre mese, si-au luat castronelele cu mancare acolo. tatal nu spune animik, din cand in cand le mai baga in gura mancare, la fel si sotiei lui. intr-un tarziu mi-am dat seama ca femeia era prea bolnava ca sa mai poata manca singura.
in jur mai erau si alte familii, ai caror copii stateau sub masa sau pe jos si mancau in timp ce se jucau. si ma uitam la lumea din jurul meu, nimeni nu striga "hei, Hans iesi afara de sub masa, Karoline treci pe scaun". parintii erau foarte relaxati, cu un ochi pe copil dar fara agitatie. (nu va grabiti inca cu trasul concluziilor!)
revelatia mea de atunci care apoi mi s-a confirmat de alte zeci de ori. copii erau lasati sa se manifeste asa cum simteau, in modul lor copilaresc fara ca parintii sa puna presinue pe ei.
ai mei copii erau mici pe vremea aia, fata abia umbla in picioare. asa ca mi-am insusit lectia bine si nu le-am ingradit manifestarile, chiar daca pe moment mie nu-mi conveneau. a nu se intelege ca i-am lasat sa bage cuie in prize sau ca le-am permis sa-mi arunce ciocane in cap. nici n-au avut astfel de "inclinatii".
vrei afara desi ploua, nici o problema. vrei sa sari in balti, nici o problema. nu vrei mancare acuma, nici o problema. vrei sa scoti farfuriile si cratitile din dulapul din bucatarie, nici o problema. (eram si eu acolo) vrei sa scrii pe pereti, ai "aici" zona de desfasurare. vrei sa torni apa pe jos, nici o problema. curatam apoi impreuna. si inca multe altele.
am fost constienta ca timpul meu de atunci este in mare parte al lor. ca daca ascult si sunt acolo disponibila (chiar daca nu aveam poate chef si disponibilitate) nu intram in conflicte si rezolvam rapid doleantele nebune.
cand il ingradesti pe copil (mai ales pe unul micut) "nu facem acum asta, ci mai incolo sau maine" ai aprins deja scanteia conflictului. sau cand ii spui am sa-ti cumpar cutare, daca... conditionarea asta nu are nici o relevanta ptr el, copilul traieste clipa. ai prins ideea?
nu spun sa-l lasi pe copil sa faca tot ce vrea si sa te faca kaput in cateva ore. dar spun ca, {} cu putina abilitate si diplomatie poti rezolva orice aspect, fara sa se ajunga la conflicte.
niciodata nu le-am spus copiilor mei cand erau mici "ma simt rau, ma doare capul, taceti ca vreau liniste sau altele de gen" . cand simteam ca nu mai pot, chemam bona sau pe ai mei sa stea cateva ore cu ei.
cand tipi la copil, e clar (prea clar poate) ca inima ta nu mai este pe aceasi lungime de unda cu el. ca te deranjeaza modul lui de manifestare. vorbeste-i in soapta, langa ureche (chiar daca iti vine sa tipi in acele momente) si ai sa vezi alta receptivitate de la el.
o mama este cea care poate modela caracterul puternic al copilului. o mama este cea care sadeste in copil intelepciunea, chiar atunci in cei mai fragezi ani.
ma deranjeaza destul de mult titlul. nu exista copil "miserupist". exista doar parinti care gestioneaza gresit situatiile.
Selene, tu ai ceva de lucru ca sa schimbi asa cum iti doresti comportamentul Dariei. dar se poate, daca te schimbi intai pe tine.
si repet inca odata, spun din experienta tot ce spun. eu am avut doi ca Daria ta, cu caratere puternice.
inca ceva, indeparteaza persoanele care nu vin pe aceasi lungime de unda cu tine. da o directie clara celor care stau cu Daria cand tu esti ocupata iar daca nu respecta dorintele tale, nu mai lasa copilul in preajma lor. tu vrei sa construiesti ceva trainic, iar altul vine si pune paie langa. nu functioneaza.
iara spun, nu am permis ca [] copii mei sa vina in contact cu soacra sau alte persoane care nu-mi respectau dorintele. afirmatia asta poate parea contradictorie cu ce spuneam mai sus, dar nu nu este contradictie in afirmatiile mele.
m-am lungit cam mult, ciorba mea e deja gata, asa ca trec la etapa urmatoare cu treburile casei.
edit, sa corectez greselile de ortografie
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kariguld vrei afara desi ploua, nici o problema. vrei sa sari in balti, nici o problema. am fost constienta ca timpul meu de atunci este in mare parte al lor. |
Te iubesc pentru vorba asta,Kari!!
Iaca una proaspata de-a noastra, de aseara.
kariguld spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui JuliaSM
Te iubesc pentru vorba asta,Kari!! Iaca una proaspata de-a noastra, de aseara. |
vrei sa-ti spun ca eu si acuma mare mai trec prin balti? ca de sarit nu mai pot. sau ca ma plimb prin ploaie in tricou si pantaloni scurti?
Selene_Bunny spune:
Julia, nu m-as supara daca ai trimite si la mine vreo 2-3 zile de ploaie suvoaie...
Am 29-30 de grade in casa, la orice ora din zi si din noapte. Afara nu spun cate sunt, si asa parerea mea este ca nici astia de la meteo nu spun chiar real, sa nu creeze panica. Ieri, la 12, un termometru de-ala mare, cu afisaj electronic, de la o farmacie arata 38 de grade la umbra.
maru spune:
la sf de iunie am fost la o petrecere pe insula la Toronto, petrecere la care au fost invitati toti fellowshii, trecuti, prezenti si viitori (cei ce raman inca 6 luni), cu familiile.
pentru mine nu mai e asa o noutate, sa vad familii cu copii de diferite varste adunate sa ia lunchul in loc public, fara drama si tipete la copii
so am avut un bebe de pana la 6 luni venit cu tatal (Bruno- brazilian), mama era on call, (scriu tarile de provenienta sa dovedesc ca se practica crescutul asta liber, si acordatul de incredere copiilor de la varste fragede, cam peste tot in lume), familie daneza cu 3 copii de varste de la 9 la 15 ani, familie britanica cu 2 fetite de 3 si 5 ani, plus un tata irlandez cu 2 fetite de 3 si 5 ani, bebe abia nascut ramas acasa cu mama. Plus noi ceilalti veniti fara copii...
am stat 3 ore, am mancat, baut un pahar de vin, discutat, glumit. Peste 20 de oameni plus copii in tow, fara tipete, fara admonestari, cu alergat dupa baloane, cu venit la masa si gustat ce se comandase. Parintii au studiat menu-ul si au intrebat copii ori nu ce sa comande. Copii au mancat sau nu, dupa placul lor,au plecat sa alerge dupa baloane, bebe mic a fost in centru atentiei pana s-a plictisit de noi si dupa un biberon a dormit ...ca un prunc! Adolescentele nu au facut crize de dat ochii peste cap si plictisit, ci au plecat sa exploreze insula pe role, s-au intors dupa 15 min f incantate si l-au rugat pe tata sa vina cu el, sa faca o intrecere... irlandezele si britanicele de aceeasi varsta au tras o joaca si un ras de ne-au molipsit si pe noi...
Ce vreau sa spun Selene e ca atunci tu ai sa te relaxezi si ai sa ai incredere in tine, atunci si Daria se va relaxa, va deveni mai confidenta! Eu ma uit la noi, daca eu am o perioada stresanta la servici, si acasa am fitilul mai scurt, nici Andrei nu e ok, imi simte agitatia si stresul si se transmite si la el...
mamitzica spune:
Scuze Selene...
Am o intrebare Aqai tu in care Canada traiesti ca mie nu-mi e frica de aia de la Child protection sa-mi ia copilul chit ca incerc sa-l educ si nu-l las de capul lui.Cred ca ai cam exagerat cu propozitia aia.Iar diferenta este intre Romania si Occident nu intre Europa si Nord America.
Selene_Bunny spune:
maru, inteleg, teoretic, ce spuneti, si tu, si kariguld. Dar nu stiu cum reusesc sa fie asa de relaxati. Vezi ca si mamagiuliei a spus ca, pana la 5 ani ai Giuliei, nu reusea sa stea pe banca, tot dupa copil era. Si blackgirl, acum.
Am mai auzit despre non-stresul strainilor vizavi de una, alta, inclusiv vizavi de copil.
Repet, nu stiu cum reusesc. Or fi mai miserupisti, asa.