Actiunea "Suspendation"
Raspunsuri - Pagina 73
glimmer spune:
Am sa incerc sa raspund cu o intrebare: tu ai avut impresia ca guvernul a lucrat independent de vointa presedintelui?
Mickyyy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui glimmer Am sa incerc sa raspund cu o intrebare: tu ai avut impresia ca guvernul a lucrat independent de vointa presedintelui? |
Eu sunt convinsa 100% ca niciun guvern nu va lucra independent de vointa presedintelui, dintr-un motiv extrem de simplu: in orice campanie merge presedintele, pe presedinte il aleg oamenii, nu pe primul ministru, nu pe membrii guvernului.
Ori presedintele, indiferent de culoarea lui politica, face niste promisiuni electorale, gen voi reduce cota unica, voi institui impozitul progresiv, etc. Oamenii il voteaza pe el si partidul lui pentru ca isi doresc ca respectivele promisiuni sa fie puse in practica. Cum ar putea el ca presedinte (oricare ar fi el) sa se tina de vreo promisiune neimplicandu-se absolut deloc in actul de guvernare?
Si ca sa iti raspund si punctual, nu, guvernul a lucrat in mare parte la unison cu vointa presedintelui, si eu personal n-am fost absolut deloc deranjata de acest fapt! Basescu nu a obligat/santajat membrii guvernului sa faca sau sa nu faca ceva! Deci nu, nu poate fi vorba de dictatura!!
glimmer spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mickyyy
Eu sunt convinsa 100% ca niciun guvern nu va lucra independent de vointa presedintelui, dintr-un motiv extrem de simplu: in orice campanie merge presedintele, pe presedinte il aleg oamenii, nu pe primul ministru, nu pe membrii guvernului. Ori presedintele, indiferent de culoarea lui politica, face niste promisiuni electorale, gen voi reduce cota unica, voi institui impozitul progresiv, etc. Oamenii il voteaza pe el si partidul lui pentru ca isi doresc ca respectivele promisiuni sa fie puse in practica. Cum ar putea el ca presedinte (oricare ar fi el) sa se tina de vreo promisiune neimplicandu-se absolut deloc in actul de guvernare? Si ca sa iti raspund si punctual, nu, guvernul a lucrat in mare parte la unison cu vointa presedintelui, si eu personal n-am fost absolut deloc deranjata de acest fapt! Basescu nu a obligat/santajat membrii guvernului sa faca sau sa nu faca ceva! Deci nu, nu poate fi vorba de dictatura!! |
Ei, pai zi asa, d-aia nu pricepi ce spun. Intelegem notiunile si percepem faptele in mod diferit.
Lala_D spune:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12759552-mircea-dusa-referendumul-desfasura-baza-ordonantei-guvern-din-5-iulie.htm
Distractia continua.
Mickyyy spune:
Citat: |
Ei, pai zi asa, d-aia nu pricepi ce spun. Intelegem notiunile si percepem faptele in mod diferit. |
Fara nici cea mai mica urma de sarcasm, ai dreptate, tot nu pricep ce spui, explica-mi.
corap spune:
sa raspund la o intrebare cu o alta intrebare (de fapt, cu mai multe) :
tu ai impresia ca guvernul (actual, ponta) lucreaza independent de vointa presedintelui?
guvernul ponta a fost numit de basescu?
stii ca basescu avea posibilitatea de a propune ad nauseam (ei, de trei ori, de fapt) un guvern aiuristic inainte de a avea posibilitatea perfect constitutionala de a dizolva parlamentul? ma gandesc ca daca dictator era, nu era mare chestie, nu? (art. 89 din Constitutie:
Dizolvarea Parlamentului
(1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului īn termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dup#259; respingerea a cel putin dou#259; solicitari de investitura.
(2) Īn cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura dat#259;.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat īn ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romāniei #351;i nici īn timpul st#259;rii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta."
asta doar asa, pentru coerenta discursului.
mrenescu spune:
Mikyyy, intrebai daca decizia CCR de azi e de bine sau de rau.
Pai sa explicam:
USL modificase acum cateva zile prin Ordonanta de Urgenta legea referendumului, in asa fel incat Presedintele sa poata fi demis cu 50%+1 din cetatenii care se prezinta la vot.
Inainte de modificare, legea referendumului stabilea ca Presedintele este demis daca 50%+1 dintre cetatenii care sunt inscrisi pe lista se prezinta ( conditie de validitate a referendumului) si voteaza in asa fel incat majoritatea lor este pentru demitere.
Cum se traduce schimbarea facuta pe genunchi de USL: daca din toti inscrisii pe liste ( aprox 18 milioane conform recensamantului din 2002) se prezinta la referendum 3 persoane, din care doua voteaza pentru demitere si una contra demiterii, Presedintele ar fi fost demis. Deci 5 milioane de voturi pe care le-a contabilizat Basescu in 2009 erau aruncate frumusel la gunoi pentru ca potential, doi din trei cetateni prezenti ar fi votat pentru demitere.
CCR a decis astazi in unanimitate sa le zica HALT! ( ca tot sunt la moda mesajele in limba germana zilele astea ). Daca ati schimbat niste virgule pe acolo, atunci e constitutional dar sa avem pardon, nu puteti schimba procentul. Si ramane procentul initial, adica 9 milioane de cetateni trebuie sa se prezinte la vot ( ca referendumul sa fie validat ) si majoritatea acestora trebuie sa voteze pentru demitere pentru ca Presedintele sa piarda mandatul.
Acum revenim la discutia dinainte: va publica monitorul oficial si aceasta hotarare inainte de 29 iulie sau ba?
Mai sunt niste lucruri de analizat: acum o saptamana ( joi, 5 iulie) USL schimba prin decizie a primului ministru vicepresedintii Institutului National de Statistica. Unul era al PDL si se ocupa de statistici economice iar altul era al UDMR si se ocupa cu infrastructura necesara INS. Sambata 7 iulie, dupa blatul UDMR din Parlament, Ponta se rezgandeste, decide ca doamna de la UDMR este totusi competenta si o reinvesteste in functie!!!. De ce e asa important Institutul asta? Pai printre altele el e ala care zice cati cetateni cu drept de vot are Romania conform referendumului din 2012 ( date inca nepublicate). Si INS ar putea decide brusc ca nu mai sunt 18 milioane de cetateni romani cu drept de vot. Sunt mai putini. Sa zicem 14 milioane. Atunci, nr. de cetateni care ar trebui sa se prezinte la vot pentru ca referendumul sa fie validat scade brusc de la 9 milioane la 7 milioane. Nu e putin lucru, nu?
Decizia de azi a CCR da o palma mult asteptata direct peste bot USL. Dar cum USL inca mai poate face multe, ramane de vazut ce mai inventeaza Hrebe.
Lala_D spune:
Primele reactii la decizia CCR
"Referendumul se va desfasura in baza ordonantei de guvern din 5 iulie potrivit careia presedintele poate fi demis daca 50% plus unul dintre cetatenii care participa la scrutin voteaza impotriva lui Traian Basescu, a declarat marti ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, pentru agentia Mediafax.
Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.
El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.
Dusa a aratat ca, dupa aceasta decizie a Curtii, initiativa legislativa urmeaza a fi trimisa la promulgare, ea nefiind lege.
In consecinta, potrivit lui Dusa, referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului care reglementeaza acest domeniu.
Dusa a mentionat ca textul Ordonantei concorda cu prevederile legislative in vigoare din 2007 pana la inceputul anului in curs, cand au intervenit modificari operate de catre PDL, el aratand ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 2007 s-a desfasurat in aceleasi conditii stipulate acum de Ordonanta.
Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Senatorul PSD Dan Sova a evitat sa comenteze declaratia colegului sau Mircea Dusa, afirmand doar ca exista un termen de 45 de zile in care legea trebuie pusa in acord cu decizia CCR.
"Sa asteptam motivarea deciziei Curtii, sa vedem exact ce spune si vom actiona in consecinta", a comentat el, notand ca ar fi nevoie de convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. "
glimmer spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mickyyy
Fara nici cea mai mica urma de sarcasm, ai dreptate, tot nu pricep ce spui, explica-mi. |
Parerea mea sincera este ca oricat m-as explica tot nu ne-am intelege. Nu e vina ta, nu e nici vina mea, desi este posibil sa nu reusesc sa ma fac inteleasa. Este vorba, cum am mai spus, despre faptul ca percepem lucrurile in mod diferit. Eu sunt de parere sa nu adaugam pagini la subiect incercand sa ne explicam/justificam una alteia de ce gandim intr-un anume fel, mai ales ca am cam spus ce am avut de spus.
glimmer spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corap sa raspund la o intrebare cu o alta intrebare (de fapt, cu mai multe) : tu ai impresia ca guvernul (actual, ponta) lucreaza independent de vointa presedintelui? |
Eu nu am discutat despre guvernul actual, oricum ceea ce s-a intamplat dupa instalarea lui nu a mai fost nici democratie, nici dictatura ci doar haos si neputinta.
Citat: |
guvernul ponta a fost numit de basescu? stii ca basescu avea posibilitatea de a propune ad nauseam (ei, de trei ori, de fapt) un guvern aiuristic inainte de a avea posibilitatea perfect constitutionala de a dizolva parlamentul? ma gandesc ca daca dictator era, nu era mare chestie, nu? (art. 89 din Constitutie: Dizolvarea Parlamentului (1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului īn termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dup#259; respingerea a cel putin dou#259; solicitari de investitura. (2) Īn cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura dat#259;. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat īn ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romāniei #351;i nici īn timpul st#259;rii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta." asta doar asa, pentru coerenta discursului. |
Este posibil sa fie vina mea ca nu vad de unde vine coerenta.
Din nou ajungem la faptul ca vedem lucrurile in mod diferit. Eu sunt convinsa ca presedintele nu a facut nimic fara un calcul prealabil. Nu stiu daca lucrurile au iesit conform calculului. Pentru ca ambele variante, atat numirea lui Ponta cat si numirea oricui altcuiva erau legale. Deci nu era dictator nici daca adopta a doua varianta, pentru ca legea ii permite, din cate stiu.