Ponta a plagiat!
Raspunsuri - Pagina 23
b.nica spune:
Cat de nerusinat poti sa fii incat sa suporti un verdict de plagiat si sa nu-ti dai demisia in secunda urmatoare acestuia!
Lala_D spune:
Universitatea din Bucuresti: Victor Ponta a plagiat
Concluziile raportului Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti:
Teza de doctorat "Curtea Penala Internationala" sustinuta in 2003 la Facuoltatea de Drept a Universitatii din Bucuresti de catre domnul Victor Ponta incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare.
Teza de doctorat a autorului Victor PONTA, "Curtea Penala Internationala" are 432 de pagini numerotate. Textul propriu-zis, fara anexe, fara prefata semnata de profesorul coordonator Adrian Nastase si fara cuprins, are 297 de pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini.
1. Preluarea copy-paste, fara citare, a unor blocuri masive de text care ajung si la 8-10 pagini ca intindere.
La nivelul celor patru lucrari-sursa ale plagiatului au fost identificate aproximativ 68 de blocuri de text care se regasesc in cuprinsul a 115 pagini din cele 303 cat continme teza de doctorat, fara anexe. Plagiatul identificat este concentrat in capitolele I (30 de blocuri de text preluate incorect) si III (37 de blocuri de text preluate incorect).
2. Ignorarea voita a bunelor practici din lucrarile-sursa pentru plagiat. Plagiatul masiv din teza de doctorat a lui Victor Ponta nu poate fi pus pe seama unei culturi specifice de redactare pentru perioada in care a fost elaborat5a teza sau pentru domeniul ei de referinta
Argumentul esential in sustinerea acestei formulari este dat de faptul ca lucrarea-sursa pentru plagiat (in special cele semnate de Victor Duculescu - VD, Ion Diaconu - ID si Cretu Vasile - CV), din domeniul dreptului, lucreaza frecvent cu citari complete prin marcare de paragrafe si localizare precisa a textului citat. In fapt, teza de doctorat, evaluata sub aspectul integritatii academice, este construita prin antiteza cu lucrarile model folosite ca sursa pentru plagiere.
3. Eliminarea autorilor sursa-majora de plagiat din corpul lucrarii (VD, ID, CV, DD) prin contrast cu indicarea frecventa, in corpul lucrari, a unor autori precum Pella, Politis, Geamanu etc. care nu sunt sursa directa de plagiat.
4. Degradarea modurilor de citare corecta din lucrarile sursa: - blocuri de text care contineau citate in lucrarile originale sunt prezentate in teza numai prin marcarea cu ghilimele, fara a mai indica sursa. La sursa, in VD, citatul este dat asa cum trebuie, cu ghilimele, autor, an, pagina. In teza de doctorat nu mai raman decat ghilimelele si autorul. Restul specificarilor necesare sunt incorect ignorate.
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lala_D Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini. |
Deci juma' din lucrare nu-i apartine, pistolul lui Nastase il mai poate salva!
Lali spune:
Fostul ministru interimar al educatiei, dl. Pop a precizat ieri ca cei din conducerea Facultatii de Drept (a carei comisie de etica a dat ultimul verdict) de la Universitatea Bucuresti, ar trebui sa ... citeasca legile si sa vada ca nu au competenta de a se pronunta.
Deasemenea actuala Ministru a declarat ca sanctiunile la adresa Universitatii Bucuresti ar putea merge pana la a i se ridica dreptul de a mai conduce lucrari de doctorat.
Deasemenea acelasi fost ministru interimar a demis prima comisie care a analizat lucrarea de doctorat a lui Ponta.
Cei doi ministri insa au aprobat formarea unei comisii de experti secreta, pentru a o feri de ...presiuni politice.
Ar fi de ras daca n-ar fi de plans.
Lala_D spune:
Este interesant de facut o analiza a celor doua raspunsuri contradictorii, ale celor 2 comisii.
Prima, ce a dat ieri verdictul de "nu a plagiat" si-a motivat decizia pe legislatia sau lipsa acesteia din 2003 ( in principal), nu a facut nicio referire la paginile ce au dus la sesizarea comisiei.
Motivarea de azi, cu verdictul de "a plagiat" se refera strict la paginile in discutie si refuza explicatia penibila "asa se faceau lucrarile atunci".
Trecem peste componenta primei comisii ce a fost "atent aleasa" dupa ce prima data au fost destituiti toti membrii initiali ai acesteia si apoi 2 dintre membrii nou alesi au avut coloana vertebrala si au demisionat.
La fel cum trecem peste faptul ca Abramburica i-a amenintat in presa pe profesorii din cea de a doua comisie ca va desfiinta scoala lor daca verdictul va fi pozitiv.
Sincer intreb acum : se indoieste inca cineva ca este ceva "putred in Danemarca" in aceasta teza de doctorat?
Lala_D spune:
De citit si motivarea dl Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica:
" - Am dorit sa dam un semnal foarte comunitatii academice ca totusi ar trebui sa ne gandim la lucrurile simple, care tin de moral
- Oare in 2003 normele de redactare nu erau aceleasi? Normele de a cita corect, de a pune ghilimele, note de subsol - Nu exista o teza de dr serioasa care sa aibna bibliografie selectiva la final. Nu se permite asa ceva. Nu este posobil sa ai o teza de doctorat cu 40 de note la final.
- Avem un caz foarte interesant: traduse din limba engleza pagini intregi. Avem o alta tehnica: mixaj. Sunt copiate bucati si le tesi intre ele conform unui scenariu stabilit inainte. Asta arata intentia de copiere: aici a fost o munca de ansambla paragrafe. Sunt elemente de judecata care apartin autorilor copiati si care au fost coipiate ca atare de dl. Ponta in teza sa.
- Cat din lucrare este plagiata? Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Pasajele sunt copiate in succesiunea lor din autorul din care s-a preluat, nu mai este nicio justificare aici.
- In general, acasa esti invatat cum sa te porti. Ti se spune sa nu furi, sa spui buna-ziua. Pentru asta nu iti trebuie norme de legislatie. Dar ele au fost produse de academie cu aporoape 230 de ani in urma.
- Cu aceasta ocazie Comisia de Etica isi exprima serioase dubii cu privire la teza. CE doreste sa exprime foarte clar urmatorul aspect: traim o perioada complicata, e vorba de o teza de doctorat din 2003 si pare ca nu-i corect sa o evaluezi in 2012. In acelasi timp regulile de buna conduita si normele etice in baza carora CE a evaluat teza existau inainte de 2003, de aproape 230 de ani.
- Plagiastul este o forma de copiere a formei, ea nu se refera la cotinut. Teza are 297 de pagini din 432, restul fiind anexe. Elemente de plagiat au fost identifacte mai ales in cap I si III.
- Este pentru prima data cand in cazul tezei a trei autori va sunt puse la dispozitie un set atat de amplu de materiale. Comisia nu a facut decat sa examineze forma tezei de doctorat, ea nu s-a pronuntat in legatura cu continutul tezei. Inseamna sa observi ceea ce este preluat identic dintr-un autor fara sa-l citezi cirespunzator. Recunoasterea plagiatului este data de necitare.
- Comisia de Etica si UB nu au niciun fel de satisfactie sa nunte ce urmeaza sa anunte
- Teza de doctorat incalca princpiile eticii de la activitatea de cercetare
- Nu am decat sa va comunic lucruri pe care dvs le cunoasteti. De data asta e vorba de a prezenta diversele aspecte pe care autorisesizarea le-a ridicat in aceasta perioada de cand comisia a examinat teza, lucru care s-a intamplat concmitent cu procesul de constituire a comisiei"
catrinik spune:
Mai este o comisie, prima, care a dat verdict tot de plagiat.
CNADCU, care a fost dizolvata de urgenta, in timp de dezbatea plagiatul.
Deci scorul este 2-1 pt plagiat.
capcaunul spune:
Deci azi e zi cu DA! Ieri a fost cu NU.
PS. Daca continuam cu DA, NU, DA, NU samd, ne iese ... NU pe 29 iulie.