Dieta fara Gluten in AUTISM
Tulburarile din spectrul autismului (TSA) sunt tulburari de dezvoltare care afecteaza copiii prin perturbarea capacitatiilor de a comunica side a interactiona social. Pentru a reduce simptomele unui copil de autism, parintii incearca de multe ori tratamente alternative, cum ar fi diete specializate. În ultimul timp, dieta gluten-free/casein-free a crescut în popularitate. Unii parinti imbunatatiri in simptome de autism cu acest regim alimentar.
O dieta gluten-fre estee cunoscuta sub numele de dieta FBCF. Acesta este unul din tratamentele de mai multe alternative pentru copiii cu autism. Atunci când în urma aceasta dieta de eliminare strict, toate produsele alimentare care contin;in gluten si cazeina; sunt eliminate din aportul alimentar de zi cu zi a copilului.
Unii parinti de copii cu autism cred ca copiii lor sunt alergici sau sensibili la componentele gasite in aceste alimente. Unii cauta metode de testare alergie pentru confirmare. Cu toate acestea, chiar si atunci când nu este confirmata alergia, multi parinti aleg sa ofere copiilor afectati de autism dieta FBCF. Printre beneficiile pe care le raporteaza sunt: schimbari în vorbire si comportament.
Cum se face o dieta gluten-free pentru autism?
Dieta gluten-free/casein-free se bazeaza; pe teoria ca multi copiii cu autism pot avea o alergie sau sensibilitate mai mare la anumite alimente. În special, teoria vizeaza alimentele care contin gluten si cazeina. Copiii cu autism, în conformitate cu teoria la anumite substante; peptide si proteine procesate în alimentele care le contin(in gluten si cazeina)reactioneaza diferit fata de alte persoane. Ipotetic, aceasta diferenta în procesul de prelucrare poate exacerba simptomele de autism. Unii cred ca; creierul trateaza aceste proteine, cum ar fi false de tip opiacee-chimice. Reactia la aceste produse chimice, spun ei, duce un copil sa reactioneze într-un anumit fel.
Bazat pe aceasta teorie, diete fara gluten si cazeina; este data la copii cu autism. Intentia este de a reduce simptomele si de a îmbunatati comportamente sociale, cognitive si de vorbire.
Este un merit stiintific al rationamentul din spatele unei diete gluten-free/casein-free. Cercetatorii au descoperit niveluri anormale de peptide, în fluidele corporale ale unor persoane care au simptome de autism. Cu toate acestea, ineficienta unei diete FBCF pentru autism nu au fost demonstrate.
Care alimente contin gluten?
Glutenul este o proteina care se gaseste in semintele de cereale de mai multe, cum ar fi orz, secara si grâu. Un numar mare de alimente contin gluten. Glutenul prevede structura sau cu caracter obligatoriu pentru produse coapte. Desi este destul de dificil pentru a evita gluten, multe magazine, în special magazine alimentare naturale, afiseaza; produsele alimentare într-o zona; fara gluten din magazin. Totusi, este important sa cititi etichetele de nutritie pentru a vedea daca exista; aditivi care contin gluten.
Când cineva este pe o dieta fara gluten, paine si produse de cele mai multe cereale sunt interzise. Prin urmare, este important sa va asigurati ca copilul (sau o alta persoana), primeste fibre amplu, vitamine si minerale. Suplimentarea poate ajuta la a face pentru lipsa acestor nutrienti atunci cand produsele alimentare care contin gluten sunt eliminate.