anemie de la sterilet
Buna,
va rog ajutati-ma cu un sfat: am un sterilet de un an jumate, din asta normal, cu fir de aur, nu mirena cu hormoni, din cauza caruia ciclul este mult mai abundent decit era ianinte. la inceput a fost doar acest disconfort, dar pe urma am inceput sa am ameteli si sa-mi cada parul. mi-am facut analizele si mi-a iesit hemoglobina mica, eritrocitele mici, hematocritul mic, neutrofile mici. mi s-a dat sa iau fier care a avut efect 2 luni (adica a oprit caderea parului si ametelile) dupa care am inceput din nou sa ametesc. probabil o sa renunt la sterilet, dar ce pot sa fac ca sa revin la valorile normale cu analizele ?
multumesc
Raspunsuri
Alex@Sara spune:
Si eu tot sterilet Gold T am,de un an,si nici vorba sa am asa ceva ce descrii tu.Si cu Cm dimpotriva,mie mi l-a diminuat,am luni in care deabia pic pci cativa stropi,si am luni in care vine normal,adica nici hemoragie,nici pic pic .
Poate ar trebui sa mai investighezi si alte cauze ale anemiei si a starilor tale,ca e posibil sa nu fie neaparat de la sterilet.
sanatate si numai de bine sa auzim
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Merita sa bagati un ochi ....
magdaz_ina spune:
Si eu am avut anemie de la sterilet (aveam ciclu abundent si mai des); am ajuns in spital cu hemoglobina 4, mi-au pus perfuzii cu sange pana a ajuns la 8 si apoi am continuat acasa tratamentul. Bineinteles, am scos steriletul.
Hemoglobina a revenit in timp la normal; acum nu mai am curaj sa incerc niciun fel de sterilet.
Analizele vor reveni la normal dupa ce renunti la sterilet pentru ca dispare cauza care genereaza anemia.
ladybird32 spune:
Va multumesc mult pt raspunsuri !
Magdaz_ina maitii minte ce ai luat ca tratament ?
o sa merg si la doctor (la alt doctor, pt ca am fost la 2 pina acum si ambii mi-au datsa iau doar fier - tardiferon Fol). ti-au dat cumva si B-uri ? multumesc
carolinah spune:
Eu am un lung istoric de anemie feripriva (din cauze genetice, nu de sterilet) si stiu ca Fe se ia neaparat cu vit C si la distanta de mese in care ati mancat lactate sau alte alimente care contin Ca. De asemenea, fara cafea! Calciul si cofeina impiedica absorbtia fierului.
O solutie rapida este Venofer (intravenos, in perfuzie) dar se face numai intr-o unitate spitaliceasca, sub supraveghere medicala si la indicatia medicului. Pe mine asta m-a rezolvat cand situatia a fost nasoala rau!
lavi02 spune:
Acidul folic din Tardyferon Fol e vitamina B9.
Tardyferonul e un fier bun, se absoarbe bine si eu am luat in sarcini si acum, in lauzie.
Fara cafea, ceai negru sau macar la alte ore decat iei fierul. Fierul sa nu-l iei dupa masa ci sa-l iei inainte de o gustare de frucre, care au vit C. calciul incetineste sbsorbtia fierului, deci nu lamga o masa cu lactate.
Ce ai de facut e sa scoti steriletul si sa continui sa iei fier mai multe luni ca sa se refaca depozitele si sa creasca hemoglobina. Daca opresti fierul dar pastrezi steriletul e normal sa te anemiezi iar, of.
Sanatate multa!
magdaz_ina spune:
Exact cum au scris Lavi02 si Carolinah, asa stiu si eu.
Inainte de a ajunge la spital cu perfuzii de sange, medicul de familie (in incercarea de a evita internarea) mi-a pus o perfuzie cu fier la el la cabinet; insa fara rezultate imediate pentru ca deja era hemoglobina prea mica.