Buna
Am o intrebare pentru cele/cei mai experimentati in gradinarit.
Am plantat asta toamna 7 pomi fructiferi (caisi, gutui, visini si piersici).
In primavara, dupa ce a trecut zapada au inceput sa inmugureasca si apoi sa inverzeasca 5 din ei. Acum arata foarte bine. Culmea ca visinul a si rodit 2 visine
Problema e cu piersicul si gutuiul. Ambii au lastari doar la baza, linga altoi...sa zic cam 3, 4 lastari fiecare cam de 30 cm lungime. Arata foarte bine lastarii, verzi, ca niste crengute. Insa tulpina pomului nu a rodit absolut deloc...parca ar fi un bat uscat.
Intrebarea mea este...ce sa fac acum?
Sa tai tulpina si sa las lastarii? Sau sa tai din lastari si sa las doar unul care sa cresca drept tulpina? Sau oare tulpina initiala o sa-si revina la anu?
noi am patit cu caisul, care in final s-a uscat. Am descoprit ca vinovat era motanul care facea pipi la baza lui. A fost insa prea tarziu...
Lastarii sunt din altoi sau din portaltoi?
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Daca portaltoiul inseamna tulpina, da din portaltoi sunt rasariti lastarii. Adica chiar de la baza tulpinii un pic sub altoi, ca altoiul l-am lasat mai deasupra pamantului la plantare.
Iar acesti lastari, crengute ca sa spun asa, sunt destul la maricele cam 30, 40cm si sunt rasariti in jurul tulpinii, iar tulpina pana sus e uscata.
Citat: |
citat din mesajul lui marius Lastarii sunt din altoi sau din portaltoi? www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
In acest caz ati pierdut acei pomi. Altoiul este uscat iar portaltoiul a scos lastarii. Acestia nu au nici o valoare deoarece altoiul este ceea ce intereseaza.
Puteti sa scoateti complet din pamant si la toamna/iarna/primavara replantati alti pomi.
Pentru caisi nu este recomandabila plantarea toamna exceptie daca stiti sa ii feriti peste iarna. Desigur pot fi mai multe cauze.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa