Clubul "babelor" FIV-oase 45

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

concediul de risc maternal este 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni. nu se platesc nu stiu ce taxe. eu in fiecare luna de risc maternaal luat net-ul > decat il aveam cand mergeam la lucru (nu cu mult insa, cu 1-200 lei).
problema cu riscul maternal este ca se acorda destul de greu persoanelor care au munca de birou (mie mi s-a refuzat riscul maternal la sarcina cu albert) si daca nu ai un medic ok de medicina muncii, va refuza sa ti-l dea (si doar el poate decide daca te incadrezi sau nu in risc maternal; ginecologul poate face recomandarea de repaos strict la pat, sarcina cu risc mare, etc - dar decizia o ia dr de medicina muncii in baza recomandarii ginecologului).
se acorda mult mai usor celor ce lucreaza in fabrici, medii toxice, etc.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui alina_alba

Balanta, cum nu e asa? A fost acum ceva vreme (vreo 2-3 ani) o tipa din Aiud, jud. Alba, care are gemeni sau tripleti, nu mai stiu si care a dat statul roman in judecata, sa primeasca pentru fiecare copil si indemnizatie si alocatie. Si a castigat. Credeam ca a stabilit un precedent si ca asa merge treaba. De fapt, am o cunostinta care are gemeni, si mi-a spus ca primeste de toate de doua ori...Acum, nu stiu ce sa zic... Si ea mi-a spus ca a depus un catralion de cereri pana i s-a aprobat. Poate nu dau de la ei putere, ci trebuie sa le ceri si sa-i ameninti cu datul in judecata, sa se sperie...

alina, ai inteles gresit cu tipa din aiud care a dat statul in judecata.
datorita ei se iau acum cate 600 lei in plus pt fiecare copil rezultat dntr-o sarcina de multipleti (daca ai gemeni iei 600 lei in plus pe langa indemnizatie, daca ai tripleti iei 600x2, etc), dar indemnizatia este una singura. in nici un caz nu e vorba sa se ia 2-3-4 indemnizatii, in fct de nr de copii. e vorba de un fel de bonus in valoare de 600 lei pt fiecare multiplet.
despre cunostinta ta, nu stiu ce sa spun. daca ea avea indemnizatia minima (600 lei), poate de aceea a considerat ca are indemnizatie dubla si de fapt ea avea acel bonus de 600 lei pt bb2.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina_alba spune:

Balanta, intr-adevar, cunostinta mea are indemnizatie minima, de aia poate... Si cu tipa din aiud, se prea poate sa nu fi inteles eu bine, ca nu ma prea interesa subiectul. Oricum, mi se par prea putini bani dati mamelor aflate in concediu....mai ales la cat costa scutecele si laptele praf (pentru cine trebuie sa il foloseasca)...Oioi, nasoala tara asta.
Am auzit cazuri in care a trcut aproape un an pana au inceput sa primesca indemnizatia si alocatia. Iti dai seama ce nasol de cei care abia se descurca cu banii....

Mergi la inceput

asa este, alina, sunt putini banii mai ales in caz de gemeni - pe tine, ca parinte, pt bb geaman, totul te costa dublu iar ca "sprijin" primesti de fapt lunar 600 lei acel bonus + 200 lei alocatia...
macar de ar fi lasat varianta aceea cu indemnizatia de 85% pe doi ani, unde plafonul maxim ce se putea lua era 4000 lei/luna. dar deh, asa e la noi...
si da, din pacate pt indemnizatie trebuie sa astepti de ordinul lunilor pana vine.... si eu m-am intrebat cum se descurca cei care nu au ceva pus deoparte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns samira33 spune:

da mai fetelor...e cam naspa situatia cu banii pentru bebelusi.
si am vazut ca nu-ti mai dau nici amarata aia de indemnizatie daca ai datorii la stat chiar si de 1 leu...iti sisteaza banii.
sunt foarte multi oameni pentru care chiar conteaza banii aia...si-i asteapta luna de luna.

asta-i tara in care traim...deh!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianaady spune:

Deci eu cu doi bebei daca optez pt varianta asta as lua = 600+600(pt bebe2)+2x200 alocatie = 1600 ron ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina_alba spune:

adriana, iei, in functie de salariul pe care il ai. La un salariu bunicel, daca optezi pt varianta pe 2 ani, iei asa:
pt. un copil iei 1200+400
pt. al doilea copil iei 600+200.
Eu asa am preceput, cu neuronul meu gravid, vorba fetelor.
Balanta cea incercata, ce zici, asa e? Sau iar vorbesc aiurea-n tramvai?
Eu acum imi tot calculez optiunile, sa vad cu ce salariu sa ma trec. norocul meu e ca lurez pentru mine si asa mai pot face misculatii...Ca deh, legea asta din Romanica te invata sa smecheresti...

Mergi la inceput

sunt doua variante de indemnizatii:

1. cine opteaza pt doi ani de stat acasa ia 75% din media veniturilor, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 1200 lei lunar. alocatia bb este 200 lei.
pt geaman, se iau in plus inca 800 lei lunar (600 lei acel bonus si 200 lei alocatie bb2).
2. cine opteaza pt un an de an de stat acasa ia 75% din media veniturilor, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3400 lei lunar. alocatia bb este 200 lei.
pt geaman, se iau in plus inca 800 lei lunar (600 lei acel bonus si 200 lei alocatie bb2).
cine vrea, poate sta inca un an in CIC, dar este concediu fara plata. adica nu se ia nici un fel de indemnizatie. se ia doar alocatie bb = 200 lei => la gemeni = 400 lei.

eu ies mai bine daca optez pt un an de stat acasa si al doilea an stat fara plata (varianta 2)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianaady spune:

Balanta acum am inteles perfect, multumesc mult
Tu de la cite saptamini ai intrat in concediu de risc maternal?

Mergi la inceput

adriana, in risc maternal am intrat din sapt a 9-a. apoi am avut o luna de medical, apoi 16 zile de concediu de odihna iar de vineri am sa intru in prenatal.

la varianta 2, in care alegi sa stai un an acasa, dar chiar te intorci dupa un an la lucru (adica nu stai inca un an fara plata), daca revii mai devreme de 1 an la job (fie si cu 2-3 inainte de implinirea anului), primesti un stimulent de insertie de 500 lei/lunar pana face bb varsta de 2 ani.

si am uitat sa zic ca au mai bagat o tampenie de anul asta, de prin martie parca: din perioada cic, o luna tre' sa stea tati cu bb acasa , iar mami revine la lucru mai devreme cu o luna. nu esti obligata sa lasi tatal sa stea cu bb o luna acasa in cic, dar daca nu sta, acea luna se pierde. adica tu ca mama oricum revii la lucru mai repede cu o luna (fie ca tati sta sau nu o luna acasa in cic).
noi renuntam la acea luna in care ar trebui sa stea tati acasa pe o indemnizatie de toata jena...

Mergi la inceput