Prajitura buna
Zilele astea mi-am adus aminte ca am mancat in Banat o prajitura nemaipomenita.
Poate o recunoaste cineva si imi da reteta.
Ce imi amintesc era ca se facea cam ca un pandispan dar cu mult gris si cand se scotea din cuptor se turna pe ea lapte si se putea manca numai dupa ce se absorbea tot lichidul.
Acum, pt. ca subiectul sa nu fie sarac poate sunt si alte amintiri ale voastre de prajituri bune la care doriti sa le aflati reteta.
Raspunsuri
emanouela spune:
Singura din gris si insiropata pe care o stiu e Galaktompouriko...doar ca e insiropata cu un sirop din apa, zahar + coaja lamaie, e delicioasa si asta
Alex@Sara spune:
o reteta deosebit de simpla,rapida si gustoasa
avem nevoie de 4 oua,4 linguri zahar,2 plicuri zahar vanilat,10 linguri de gris si o lingurita praf de copt.
Albusurile se bat spuma apoi se pune zaharul,se mai bate putin pana se topeste zaharul,se adauga galbenusurile,zaharul vanilat,grisul si praful de copt,totul se toarna intr-un vas yena uns si tapetat cu faina,se da la cuptor ptr aprox.30 de min,apoi se scoate si se insiropeaza cu 800 ml.sirop de zahar ars (obtinut din 5 linguri zahar lasat la caramelizat care se stinde apoi cu 800 ml.apa si se mai adauga 1 lingura zahar) se mai da la cuptor ptr 5 min,se taie rece si se orneaza cu dulceata si frisca.
oare asta o fi?
daca e nevoie iti dau si "sursa" pe PM sa vezi si pozele
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Merita sa bagati un ochi ....
b.nica spune:
Alex@Sara nu este asta dar cred ca poate fi adaptata inlocuind siropul cu lapte cald si indulcit.
Ramane ca fiecare sa aleaga varianta care ii place.
Alex@Sara spune:
ok,atunci poate e asta ;-))
Ingrediente: 3 oua, 6 linguri zahar, 9 linguri de gris. Pentru însiropat: 500 ml de lapte, 50 de grame de zahar (prevedea reteta, însa 4 pliculete de zahar vanilat sunt suficiente). Pentru decor - o lingura frisca, o lingura dulceata
Cum se procedeaza:
1. Separam galbenusurile de albusuri. galbenusurile se freaca cu zaharul (în loc de 6 linguri de zahar, puteti pune numai 4 linguri!).
2. Turnam cele noua linguri de gris (putin cu vârf, nu rase) peste galbenusurile amestecate cu zahar.
3. Batem spuma albusurile. Dupa aceasta etapa, se amesteca cele doua compozitii: cea de albusuri se adauga peste cea de galbenusuri, amestecând bine.
4. Se toarna într-o tava micuta; (23-24 cm, respectiv 17 cm este cea din poza) si se pune la cuptor, pentru 25-30 de minute, la 170 de grade Celsius (în cuptorul preîncalzit).
5. Pâna se coace prajitura, pregatiti jumatate de litru de lapte, îndulcit (dupa gust).
6. Dupa ce prajitura e coapta, o scoateti din cuptor si turnati laptele, apoi o mai dati la cuptor câteva minute.
7. Se taie rece si se pastreaza la frigider. Se orneaza (în momentul servirii), cu frisca si dulceata sau cu fructe in functie de preferinta
Se poate însiropa si cu ness sau cafea cu putin lichior, pentru adulti. Puteti turna într-o parte a tavii lapte iar în cealalta cafea, si veti avea deja doua prajituri diferite! Sau chiar trei (la mijloc va iesi pestrita). Dupa ce o veti pregati de câteva ori, veti modifica si cantitatile pe gustul dvs., mai mult sau mai putin însiropata.
Pofta buna!
prima reteta e de pe un blog al unei banacence ,de aceea ziceam ca e prajitura poftita de tine ;-)
huh.am editat sa corectez mesajul caci vad ca nu mi-a luat dicriticile
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Merita sa bagati un ochi ....
b.nica spune:
Multumesc mult pt. efortul depus, sunt convinsa ca asta este si sunt convinsa ca cine o va incerca iti va multumi!
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Zilele astea mi-am adus aminte ca am mancat in Banat o prajitura nemaipomenita. Poate o recunoaste cineva si imi da reteta. Ce imi amintesc era ca se facea cam ca un pandispan dar cu mult gris si cand se scotea din cuptor se turna pe ea lapte si se putea manca numai dupa ce se absorbea tot lichidul. Acum, pt. ca subiectul sa nu fie sarac poate sunt si alte amintiri ale voastre de prajituri bune la care doriti sa le aflati reteta. |
pe la noi prin targ i se zice "budinca de gris", gasesti reteta pe net...a facut una la tv Doru Octavian Dumitru, arata de milioane si cred ca era si f buna