Grecii românii si ortodoxismul!

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Eu cred ca ar trebui spitale patronate de biserici.....

Mai da la greci cum e?Ca in afara de plaje ,hoteluri si obiective...nu prea stiu nic`.....la ei cum e cu biserica si societatea ca parca asta era titlul subiectului.

Madalina

Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."

Din ce spune filozoful grec, mentalitatea in zona ortodoxa are caracteristi comune.
- fiecare se gandeste doar la el si la familie, nu este nimeni interesat de comunitatea locala sau de natiune
- gandim pe termen scurt, nu ca occidentalii care privesc in perspectiva generatiei urmatoare
- nu facem proiecte pe termen lung
- facem alegeri sentimentale. Am schimbat un sistem electoral rational, care era orientat spre discutarea si alegerea programelor politice, cu unul in care alegem persoane dupa simpatiile sau antipatiile pe care le produc asupra electoratului.

E la fel la greci, la bulgari, la ucraineni, rusi sau la sarbi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Dupa parerea mea si americanii l-au ales pe Obama din ratiuni sentimentale. Ca doar nu era nimeni timpit sa creada rational si logic in atitea promisiuni.

Iar occidentalii pe care i-am intilnit eu se gindesc la generatia lor si atit. De exemplu cind un neamt isi construieste o casa, o face pt acum si nu si sa incapa familiile urmasilor si urmasilor. Multi dintre nemti cind ies la pensie se gindesc cum sa isi petreaca timpul lor si nu cum sa aiba grija de nepoti. Cred ca mai mult cei din estul Europei se gindesc la generatiile urmatoare. Iar politicienii se gindesc cel mult in bucati de 4 ani si cum sa cistige electoratul actual, pe majoritatea in cot ii doare de generatia urmatoare. Asta o fii insa valabil numai pt Germania in Vest.

Eu cred cu tarie ca de vina e mentalitatea romana, greceasca, est-europeana si nu religia in sine si preotii actuali si nr de biserici. Mentalitatea e oarecum influentata de credinta, dar de exemplu generatia mea si a parintilor mei, care sunt acum la putere in Romania, nu au crescut intr-o atmosfera religioasa. Pina la 14 ani eu nu am stiut ce e Dumnezeu si nici nu m-a interesat tema. Chit ca multi s-au botezat si cununat religios, nu inseamna ca intr-adevar au absorbit din religie mentalitatea lor, ci mai degraba din societatea care ii inconjoara. Tatal meu nu e religios deloc, in schimb un pesimist de mare clasa, pt care degeaba misti un deget - nu vei schimba nimic. Cu asa o crestere, cu greu m-am eliberat de anumite opinii negative.

Cred ca tipica pt menatlitatea romana e piesa Tache, Ianche si Cadir .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

BA"D`ALE CARNAVALULUI".....

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Dupa parerea mea si americanii l-au ales pe Obama din ratiuni sentimentale. Ca doar nu era nimeni timpit sa creada rational si logic in atitea promisiuni.

Americanii au ales prin vot politic intre candidatii: republican si democrat si nu conta candidatul. Obama era un ilustru necunoscut pana sa-si depuna cndidatura.

Citat:
Iar occidentalii pe care i-am intilnit eu se gindesc la generatia lor si atit. De exemplu cind un neamt isi construieste o casa, o face pt acum si nu si sa incapa familiile urmasilor si urmasilor. Multi dintre nemti cind ies la pensie se gindesc cum sa isi petreaca timpul lor si nu cum sa aiba grija de nepoti. Cred ca mai mult cei din estul Europei se gindesc la generatiile urmatoare. Iar politicienii se gindesc cel mult in bucati de 4 ani si cum sa cistige electoratul actual, pe majoritatea in cot ii doare de generatia urmatoare. Asta o fii insa valabil numai pt Germania in Vest.

Eu am avut impresia ca occidentalii isi indruma copii spre meserii care le permit sa fie antreprenori, liber profesionisti, sa aiba un cabinet particular de avocatura, medic sa nu fie salariat. De ce nu se inghesiue occidentalii la informatica? Pentru ca nu ofera perspective de promovare in functii de management, si atunci pentru meserii de executie importa indieni, bulgari, romani care au crescut in cultul "sa ai o meserie", "sa fi un bun profesionist", sa ai un salariu din care sa traiesti onorabil.

Citat:
Eu cred cu tarie ca de vina e mentalitatea romana, greceasca, est-europeana si nu religia in sine si preotii actuali si nr de biserici. Mentalitatea e oarecum influentata de credinta, dar de exemplu generatia mea si a parintilor mei, care sunt acum la putere in Romania, nu au crescut intr-o atmosfera religioasa.
...
Cred ca tipica pt menatlitatea romana e piesa Tache, Ianche si Cadir .

------------------
Still looking for pieces of heaven...

Religia crestina este aceeasi sau cu diferente nesemnificative, din din Franta pana in Krimea. Pacatele sunt aceleasi.
Ce difera sunt bisericile si implicarea lor in societate.
Mentalitatea implicarii sau neimplicarii sociale a fost influentata de biserici nu de religie, si prin social s-a transmis ca mentalitate si la cei care nu merg la biserica.

Mergi la inceput

www.bursa.ro/de-ce-prelungeste-europa-agonia-greciei-172280&s=jurnal_de_criza&articol=172280.html" target="_blank">De ce prelungeste Europa agonia Greciei? BURSA 18.06.2012 - Calin Rechea

Citat:
În cartea "De ce esueaza natiunile" (n.a. "Why Nations Fail", Crown Publishers, 2012), profesorii Daron Acemoglu si James Robinson arata ca "tarile difera din punct de vedere al succesului economic din cauza institutiilor diferite, a regulilor care influenteaza modul de functionare al economiei si a stimulentelor care îi motiveaza", iar "tarile sarace sunt sarace deoarece cei care detin puterea aleg politici care creeaza saracie".
Institutiile statului pot fi "extractive", atunci când sunt construite astfel încât sa faciliteze transferul bogatiei catre elite în detrimentul maselor, sau "inclusive", când sunt bazate pe respectarea dreptului de proprietate, statul de drept, furnizarea nediferentiata a serviciilor publice si libertate economica.
Doar un stat cu institutii inclusive poate motiva cetatenii sa se perfectioneze continuu si sa faca investitii pentru acumularea capitalului, iar aceasta va conduce la cresterea productivitatii si a avutiei, mai arata cei doi profesori de la MIT si Harvard, pentru care "saracia nu este un accident istoric"
..
În urma cu doi ani, Bloomberg News a cerut în instanta publicarea unor documente ale BCE despre tranzactiile swap ale Greciei. "Publicul are dreptul sa stie daca autoritatile UE au permis Greciei sa-si ascunda deficitul, unul dintre factorii care au ajutat la declansarea crizei datoriilor suverane din Europa", a declarat Matthew Winkler, editor-sef la Bloomberg News.
Se pare ca publicul nu are, de fapt, niciun drept. si în prezent Banca Centrala Europeana îi refuza accesul la informatii. Legile transparentei publice sunt sfidate deschis, pentru ca situatia a devenit foarte serioasa, iar aceasta permite autoritatilor europene sa minta cu nerusinare, dupa cum ne învata Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului si presedinte al Eurogrupului.
Acum, BCE considera ca publicarea informatiilor despre modul în care s-au utilizat instrumentele swap pentru ascunderea datoriilor Greciei poate "inflama criza care ameninta viitorul monedei unice", dar totul nu pare decât o încercare de acoperire a vinovatilor si responsabilitatilor.
Mai pot fi acuzate pietele si investitorii ca actioneaza irational, când lipsa transparentei nu face decât sa amplifice gradul de incertitudine si sa induca o paralizie care poate fi fatala Europei Unite?
Bloomberg mai scrie ca "documentele cerute pot ajuta la dezvaluirea rolului jucat de autoritatile UE, timp de peste zece ani, în procesul de mascare a deficitului". În aceste conditii, se mai poate arunca vina exclusiv asupra poporului grec? Trebuie acesta sa fie condamnat la o suferinta nesfârsita?
Este greu de crezut ca responsabilitatea cea mai mare o are poporul. Acesta nu a facut decât sa raspunda la stimulentele oferite de institutiile statului, în conditiile în care mecanismele de autoreglare ale economiei au fost blocate prin injectarea permanenta a drogului numit bani ieftini.
În cazul Greciei, "traficantul" principal a fost Lucas Papademos, guvernator al Bancii Greciei din 1994 pâna în 2002 si vicepresedinte al BCE din 2002 pâna în 2010. "Adevarul teribil este ca Dl. Papademos este mult mai responsabil pentru criza disperata cu care se confrunta natiunea Greciei decât oricare alta persoana publica", scria, în urma cu câteva saptamâni, Ambrose Evans-Pritchard în cotidianul britanic The Telegraph. Acelasi Papademos strabate acum Europa propovaduind apocalipsa pentru Grecia, daca nu se supune cerintelor impuse de "salvatorii" sai.
..
"Cei care ajung la putere, oriunde si oricând, cauta sa obtina controlul complet asupra guvernului, subminând progresul societatii pentru propria lacomie. tineti acei oameni sub control printr-o democratie eficienta sau priviti cum va esueaza natiunea", scrie Simon Johnson, fost economist-sef la FMI, într-o nota pe marginea cartii "De ce esueaza natiunile".

Mergi la inceput

www.ted.com/talks/lang/ro/peter_eigen_how_to_expose_the_corrupt.html" target="_blank">Peter Eigen: Cum sa-i expuneai pe corupti - explica o parte din mecanismele indatorarii guvernelor, in special cele din tarile cu democratii slabe/nefunctionale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mari9 spune:

Nu cunosc amanunte legate de ''ortodoxia la romani'' sau ''ortodoxia la greci'',dar am sa relatez ce am observat eu.
La greci preotul este vazut ca un sfant,i se ofera un respect deosebit.
La noi...un mic afacerist.
La greci preotul are parul netaiat,barba la fel,poarta vesmintele preotesti peste tot,are un aspect mai putin ingrijit.
La noi preotii au un cult aparte al aspectului fizic,extrem de aranjati, dichisiti,parfumati(vorbesc de preotii de mir).
La greci,preotul isi petrece Pastile impreuna cu familia su ucenicii spunand pilde din Sfanta Scriptura.
La greci e plin de troite si biserici de mici dimensiuni.Se simte nevoia prezentei divine peste tot,niciodata nu e prea putin.Nu deranjaza,se incadreaza perfect urbanistic,se armonizeaza cu atmosfera mistica a ortodoxiei.
La noi sunt biserici mari, siropoase, sau cosmelii,sau ce fantezii mai are mai marele locului.
La greci se canta frumos,bizantin,la noi(cu mici excepti-Stavropoleus) se canta o populara amestecata cu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

La greci preotul e vazut ca un mare om de afaceri si in general cei ce locuiesc in orase nu dau doi bani pe ei. Sora mea a cununat vara trecuta in Grecia si nasul a negociat cu preotul pretul slujbei asa cum dau nuntasii bani la lautari. Toti grecii din Bucuresti pe care ii stiu (si nu sint putini) spun exact acelasi lucru, biserica greaca e corupta si bagata in afaceri, asa ca poate calugarii de pe Athos or fi speciali, dar aia din orase sunt cel putin la fel de corupti ca ai nostri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Eu cred ca tu idealizezi societatea vestica si biserica catolica...dar dincolo de asta..crezi tu ca vesticii nu-si indeamna copiii catre meserii "reale" de grija sa ca nu pot ajunge mangeri? Eu sunt aproape sigura ca nu. Mai degraba cred ca din cauza ca abstactizarea necesara performantei in matematica/informatica...nu-i chiar la indemana oricui...si vor pentru copii lor o viata mai usoara. Desigur s-ar putea sa ma insel..astept fetele din societatile vestice sa ma lumineze..ca m-ai pus pe ganduri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cortexia spune:

E la moda sa incriminezi crestinismul si mai ales ortodoxia. Ba chiar e indicat, ca sa fii in trend. Poti spune orice despre crestini, sa ii acuzi de orice; nu va fi nicio problema.

In schimb, daca eu as face cea mai mica aluzie la o minoritate (sa zicem barbatii cu parul multicolor si pantofi cu picatele), mi-ar sari userii in cap, mi-ar fi invocate felurite parti ale regulamentului forumului si as primi avertisment.

Deceneus, am mai spus: generalizarile pe care le faceti in functie de religie sunt reductioniste si, as spune, foarte subiective. Traim intr-o lume in care religia si-a pierdut de foarte multa vreme influenta pe care o avea in trecutul istoric. Daca e bine sau nu, asta e alta discutie.

Diferentele intre popoare sunt dictate mai ales de nivelul de instructie al oamenilor; vreti cumva sa spuneti ca multi dintre noi nu suntem educati (si deci facem tot ce ati enumerat mai sus) - pentru ca suntem ortodocsi?

Mergi la inceput