Vitamina C, vitamina fertilitatii

Vitamina C, vitamina fertilitatii | Autor: alinah

Link direct la acest mesaj

Cred ca am ales bine topicul pentru a posta acest articol, daca nu, scuze si sa mi-l mute unde ii e locul unul din sefi, sefe
Articolul este preluat din "Evenimentul Zilei".
Sper sa ajute...


"C, vitamina fertilitatii

Cauzele infertilitatii - atit feminine, cit si masculine - pot fi multiple si, de aceea, tratamentul trebuie sa fie adaptat fiecarei persoane in parte. Iata insa ca specialistii japonezi de la Universitatea din Sapporo au descoperit ca, intervenind in complicatul joc de sah al hormonilor din organism, banala vitamina C (acid ascorbic) poate avea un rol extrem de important in cresterea fertilitatii. Rezultatele studiului lor a fost publicat recent de revista “Fertility and Sterility”.
Studiile efectuate de specialisti au demonstrat ca, administrata suplimentar fata de cantitatile existente in hrana zilnica, vitamina C poate ameliora fertilitatea anumitor femei. Ciclul menstrual este divizat in doua faze:
• faza foliculara - care incepe o data cu debutul singerarilor menstruale si dureaza 14 zile. In aceasta perioada, hipofiza - o glanda situata undeva la baza creierului - secreta un hormon foliculostimulant (FSH) care permite maturarea ovulului. Ovarele secreta in aceasta perioada in special estrogeni
• Faza luteala incepe aproximativ din a 14-a zi a ciclului. In aceasta perioada, concentratia de hormoni estrogeni din singe declanseaza in hipofiza secretia unui alt hormon, luteinizant (LH), care provoaca ovulatia. Aceasta consta in ruperea foliculului si eliberarea ovulului in una dintre trompele uterine. Foliculul rupt care a eliberat un ovul se transforma ulterior in corpul galben care secreta progesteron - hormonul dominant in celelalte 14 zile ale ciclului menstrual. Rolul progesteronului este sa pregateasca uterul pentru a primi eventualul ovul fecundat. Acest hormon este, de asemenea, esential pe toata perioada sarcinii. Nivelul insuficient de progesteron din singe poate fi responsabil de tulburarile de ciclu, de infertilitate, de repetate sarcini pierdute in primele luni sau de senzatiile de sarcina falsa. Secretia insuficienta de progesteron determina, in aproximativ 35 la suta dintre cazuri, aparitia falselor sarcini si, in 5 la suta dintre cazuri, infertilitate feminina. Cauzele insuficientei secretii a progesteronului sint diverse tulburari hormonale: insuficienta ovariana sau hipersecretie (secretie crescuta peste limitele normale) a hormonilor masculini. Dupa cum se stie, ovarele secreta si ele testosteron (hormon specific sexului masculin), dar in cantitate mult mai mica decit la barbat.

Acidul ascorbic, protectorul gonadelor

Mai multe studii au aratat, inca de acum citiva ani, ca radicalii liberi - substante nocive pentru organism - ar putea fi responsabili de pierderea sarcinilor in mod repetat. Cercetarile au dezvaluit ca femeile cu aceste probleme aveau in singe cantitati mici de vitamina C si E. Recent, 150 de femei au participat la un studiu efectuat de cercetatorii japonezi de la Universitatea din Sapporo. Acestia au masurat nivelul de progesteron si estrogen din singele participantelor la studiu, timp de trei cicluri menstruale consecutive. Jumatate dintre femeile aflate in studiu au primit 750 de miligrame de vitamina C la sfirsitul ultimului ciclu. Masuratorile au aratat ca nivelul de progesteron si estrogen a crescut in cazul femeilor tratate cu vitamina C, in vreme ce in cazul celor care nu au luat suplimentar acid ascorbic, concentratia din singe a estrogenului si progesteronului nu a crescut. Specialistii au consemnat si faptul ca 25 la suta din femeile care au luat suplimentar vitamina C au ramas insarcinate in urmatoarele sase luni. Din grupul celor netratate cu acid ascorbic, doar 11 la suta au ramas insarcinate.
Studiile japonezilor sint cu atit mai importante cu cit cercetari anterioare au demonstrat ca vitamina C protejeaza ovulele de actiunea radicalilor liberi, in special in momentul fertilizarii. Potrivit specialistilor, vitamina C - care se acumuleaza in gonade (testicule sau ovare) - amelioreaza atit fertilitatea feminina, dar si pe cea masculina prin stimularea productiei de hormoni."

Alina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anis spune:

Multumim Alina,
E adevarat in privinta Vitaminei C, atat eu cat si sotul o luam de peste 6 luni.



AniS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anne-marry spune:

multumim alinah!
......stai ca ma pun pe luat vitamina C acum....ca le-am cam epuizat pe celelalte....

pupici dulci...
anne-marry

NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aime spune:


f interesant articolul despre vit C, care ar fi doza maxima?
Stie cineva ceva despre vit E? Cica ar ajuta si asta... stiti si voi cum e, daca n-ajuta, nici nu strica

aime

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuche spune:

sa aduc o completare la articolul asta - mancati catina (puteti sa faceti suc sau sa mancati bobitele cu miere).
Catina contine foarte multa vitamina C (mai multa decat citricele)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copilutzu spune:

aime,
eu am luat vit.E forte.Am luat ptr. reglarea ciclului. Aveam dereglari f.f. mari(imi venea ciclul o data la 6 luni sau de 2 ori pe luna).Am inteles ca este f. buna in general in af. ginecologice.
Cel mai bine mergi la farmacie si cere putin prospectul sa il citesti.


am sa incerc si eu sa iau vit.C dar mie teama sa nu imi faca pofta de mancare ptr. ca si asa trebuie sa mai slabesc cam 5kg.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Eu stiam despre vitamina C ca indiferent de cantitate organismul asimileaza doar cat are nevoie, restul elimina.

Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aime spune:

Buna dimineata "gagici"

am intrebat cu privire la vitamina E si mi-a spus ca o doza de 100 mg este binevenita fiind benefica in orice afectiuni gineco, tonifica... si iata ce am gasit pe net:"protejeaza structurile celulare fata de efectele negative ale proceselor oxidative; participa la mentinerea unei activitati normale a inimii, precum si a circulatiei sanguine; influenteaza pozitiv fertilitatea si potenta; contribuie la incetinirea proceselor de imbatranire" si am mai gasit si "Vitamina E este un antioxidant puternic, dar mai ales este „vitamina fertilitatii” ,fiind esentiala pentru functionarea normala a organelor genitale feminine".

in loc de si sa auzim numai de

aime

Mergi la inceput