Ce educatie oferim copiilor nostri?
Nu stiu daca titlul subiectului e prea general pentru problema pe care vreau sa o ridic, insa e clar ca e ceva ce tine de educatie...
Concret - zilele trecute eram in parc cu carutul. Am stat mult timp pe o banca pentru ca bebe dormea si nu vroiam sa se trezeasca. Vrand nevrand am studiat lumea din jur, din lipsa de ocupatie. M-a revoltat scena urmatoare - un baietel de vreo 4 - 5 ani ii spune bunicii ca vrea sa faca pipi. Bunica ii spune ceva, n-am inteles ce anume si baietelul isi da pantalonii jos si face pipi langa banca pe care sta bunica. Nici macar nu a schitat vreun gest ca s-ar feri de privirile celor din parc sau ca s-ar simti prost ca face pipi pe alee pur si simplu. Bunica nici macar nu se ridica de pe banca. Dupa ce face pipi, baietelul isi trage pantalonii, ia bicicleta si se duce inapoi la joaca. nici vorba de vreun servetel umed sau de spalt pe maini. In schimb, imediat dupa scena asta, fetita cu care se juca si care probabil era tot nepotica bunicii sau in orice caz venise in parc cu aceeasi bunica, vrea sa ia de pe jos masinuta pe care o tragea de ata. Bunica striga la ea revoltata "Lasa draga masina, nu pune mana pe ea ca e murdara." Involuntar m-am intrebat cum se poate asa ceva????? Adica baietelului nici macar nu ii face observatie ca face pipi in vazul tuturor, pe alee, nu-l pune sa se spele pe maini, in schimb pew fetita o atentioneaza ca masinuta e murdara.... Ceva imi scapa si logica mea imi spune ca nu e normal ce am vazut.Recunosc ca imi venea sa ii zic ceva cucoanei respective, dar e logic ca m-am abtinut. Voi ce parere aveti despre astfel de scene?
MElise
Raspunsuri
dianad spune:
Ca asta e prima pe care ai vazut-o .... eu ii vad pe copiii acestia ajunsi in bancile scolii cum au mizeria pe parchet langa/sub banca lor si se uita patrat la profesor cand sunt rugati s-o duca la cosul de gunoi din clasa. Tot ei sau parintii lor sunt oamenii mari care fac toate locurile de parcare un depozit de mizerii.In lipsa sanctiunilor nu putem decat sa ne educam corect copiii si noi sa fim pentru ei un exemplu bun.DianaD & Alexandru 12 04 2006www.ghid-az.ro
sanziana27 spune:
Nu toata lumea intelege ca educatia inseamna tot: curatenie, respect, onestitate....
Fiecare face educatie, creste copii dupa propriile reguli si le ridica la rang de valori, ce sa te mai mire...
Eu merg pe principiul ii educ pe ai mei sa pastreze curatenia, regulile, ii sustin cand intreaba in gura mare: "de ce tanti fumeaza langa noi?" Pt ca vrea sa vina fumul pe noi !
Rufus spune:
Astazi, duminica, zi de votare
Pe calea Mosilor, o masina (limuzina, peste medie) oprita, mama in masina, tatal undeva plecat, o fetita de aprox 6 ani coboara, isi da chilotii jos si se aseaza, pe trotuar, pentru un pipi scurt. Eu, cu toata familia, trecem pe langa si comentam, nici o sfiala din partea nimanui.
Voiam sa spun, doar, ca mama avea cel mult 35 ani, nici vorba de mamaie...si nici macar un pomisor, un tufis nu era in zona...
Am vrut sa-i fac o poza, dar n-am fost destul de rapid...Si nici n-am fost atent cu ce s-a sters la final...
PS: Igiena (la pipi) nu e aceeasi la baiat-fata
Rufus, Tora si iadele
J G spune:
Nu pot sa inteleg, serios vorbesc, cum e asta cu facutul de pipi pe trotuar. OK intr-un tufis, undeva pe unde eventual nu trece nimeni, cu titlul de exceptie! nu ceva zi de zi, inteleg ca exista urgente, dar pe trotuar, langa masina...
Fi-mea a facut o sigura data pipi in parcarea de la aeroportul Baneasa, pedeapsa ca toaletele erau atat de jegoase ca nu am putut intra in ele (baltea urina statuta), era noapte... a fost singura data, in rest serios ca cu putin management nu e nevoie. Stiu ca o sa-mi sara in cap multa lume, dar ramane neigienic facutul in natura, in oras.
adra_bell spune:
Imi pare rau dar toaletele publice sunt niste jeguri ordinare in care nu as lasa copilul sa intre. Asadar va uda un pic in spatele unui tufis sau al unui copac, din cand in cand. Alta solutie nu avem, orasul este mic, nu exista restaurante sau fast-fooduri la tot pasul in care sa poti intra repejor.
Mai mult decat un pipi de copil pe mine ma irita slalomul printre rahatii de caine pe care in continuare nu-i strange nimeni. Si unii sunt, ohoooo, rahati seriosi. Ca sa nu mai spun de purtatori de paraziti, bacterii si alte cele
ladyJ spune:
Pai da, lasam copiii sa faca pipi pe trotuar ca de, doar sunt atatia rahati de caini, ce strica un pipi mic acolo
JG
Sanziana, poate ca e mai ok sa ii spui copilului adevarul, la intrebarea ´´de ce tanti fumeaza langa noi´´.
Sigur nu o face ca sa vina fumul pe voi, asta e o minciuna. O face pentru ca e fumatoare si acolo unde e ea, e fumatul permis. Cred ca copilul ar intelege foarte bine.
Ilinca_M. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Sanziana, poate ca e mai ok sa ii spui copilului adevarul, la intrebarea ´´de ce tanti fumeaza langa noi´´. Sigur nu o face ca sa vina fumul pe voi, asta e o minciuna. O face pentru ca e fumatoare si acolo unde e ea, e fumatul permis. Cred ca copilul ar intelege foarte bine. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Ba eu as zice ca, pentru a evita "minciuna", sa-i raspunda copilului:"fumeaza pentru ca nu-si da seama ca vine fumul pe voi, ca daca si-ar da seama, nu ar mai fuma sau ar pleca mai departe"- poate asa s-ar simti si doamna respectiva si nici n-am minti (si nu, doamna nu fumeaza langa copii mici fiindca "e permis" si fiindca e nesimtita, nepasatoare sau chiar e prea aeriana sa-si dea seama ce neplacere provoaca).
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
Ilinca_M. spune:
Si daca unii inteleg ca e permis fumatul in perimetrul locurilor de joaca pentru simplul motiv ca nu scrie mare "fumatul interzis!", poate acelasi principiu il aplica si parintii care-si pun sau lasa copiii sa-si faca treburile pe trotuar sau pe iarba...scrie undeva "pishu interzis"? A, nuuu? Deci e permis, ca fumatul!
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
grigutza spune:
Da...te inteleg ca ai simtit nevoia sa ne impartasesti si noua ceea ce te-a intrigat in parc. Din pacate vedem tot mai des astfel de scene, semn ca parintii/bunicii (unii chiar cu educatie cred eu) nu mai considera necesar sa transmita mai departe unele reguli de baza ale bunui simt!
Vad in parc tot mai des copii lasati sa faca ce vor (aruncat cu nisip in ochii altor copii, bataie cu bete, tipete, pishu la intamplare), in timp ce persoana ce ii insoteste este prinsa intr-o discutie, fumeaza relaxata etc.
Nu imi place nici mie sa fiu la polul opus, vreau sa le las libertate copiilor, macar in parc, dar de pe margine ii urmaresc cu privirea si intervin doar la nevoie, mergand langa copil si explicandu-i de ce nu trebuie sa ia si el nisip sa arunce ca ceilalti etc.
Persoanele "relaxate" se impart in doua categorii: cele care chiar nu observa ce fac copii lor si cele care observa si striga de pe banca(iritate ca le intrerupe siesta o imagine in care propriul plod cafteste un alt copil): "lasa-lllll!!!! ca vin la tine si te bat!!!!".
lorellay spune:
eu probabil sunt putin dusa..sau invechita..sau nu stiu..dar nu reusesc sa fiu alfel...
In ce priveste pishu...evitam cat se poate si incercam sa rezolvam cand plecam de acasa.Au fost foarte foarte putine cazurile in care am udat un tufis cand abea trecusera de la scutecel la wc si nu stiau sa tina pana ajungeam acasa sau la toaleta. Acum am trecut de faza asta.
Si educatia oricum inseamna mult mult mai mult. Sunt lucruri peste care eu nu pot trece:
- nu accept ca ai mei copii sa nu salute cand se intalnesc cu cineva, inclusiv cand iesim din magazin salutam frumos vanzatoarele,
- nu accept gunoi aruncat pe jos..sau oriunde altundeva decat la cos, i-am invatat sa bage in buzunar pana la primul cos, daca nu sunt eu sa-mi dea mie,
- nu aruncam nimic pe geam din casa si nici din masina..absolut nimic,
Si mai sunt dar nu-mi vin acum...cel putin in ce priveste educatia la scoala...scriu acum un subiect..ca sunt foarte suparata.
CODRIN *15.02.2005 si DIANA *10.11.2009
Cea mai mare bogatie din aceasta lume sunt copiii, mai mult decat toti banii din lume si toata puterea de pe pamant. Mario Puzo