Despre Japonia, pe amestecatelea

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Julie

Nu sunt "indoctrinati" pt. munca ci performanta, as zice, ci mai degraba dirijati spre respect pentru munca altora, inspre asumarea responsabilitatii, inspre gasirea unui domeniu in care se pot dezvolta ca individ si eventual excela - cu urmarea ca performanta proprie, oriunde ar fi ea, e pana la urma in folosul societatii.

Da. Asta e si concluzia mea (de aici, de departe) si aici cred ca sta diferenta intre ei si alti asiatici. Mi se pare, nu stiu cum, in ciuda performantelor, ca nu asta urmaresc si ca sint extrem de preocupati de dezvoltarea personala, dar in mijlocul societatii si in folosul ei... e atit de altfel fata de cum sintem obisnuiti sa vedem. De aceea ma fascineaza acesti japonezi cu societatea lor in care ai senzatia ca totul merge ca pe roate (de exemplu, stiu cum merg mijloacele in comun, cum se respecta orele, asta intr-o mare de oameni si cu o tehnica atit de complexa si avansata, ca te intrebi la ei cum dom'le nu se strica niciodata nimic?!)

Cornelia

Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité.
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia
Eu cu detaliile... asta mi se pare extraordinar! Dar acasa, femeile au ajutor la curatenie? Copiii se implica si acasa in curatenie?

In mod normal, intr-o familie obisnuita, nu exista ajutor la curatenie/menajere. Dar cei foarte bogati cica au...
Nu exista nici bone - desi expatii si familiile mixte, din cauza bulei culturale diferite in care traiesc si, evident, daca situatia materiala le permite - am auzit ca mai angajeaza filipineze pt. astfel de joburi...

Oamenii batrani si care locuiesc singuri (adica nu in aceesi casa cu fii/nepoti) beneficiaza de home-helper-i, in general voluntari, care le mai fac curatenie, ii ajuta la imbaiat, le numara medicamentele, le mai fac/cumpara de mancare, ii duc la doctor...

Copiii se implica in treburile casei in masura in care sunt solicitati de catre parinti, evident. Dar timpul pentru asa ceva e destul de putin. In orice caz, eu mi-am mai trimis baiatul la cumparaturi usoare - si prietenii lui o fac - la dus gunoiul, l-am mai convocat la curatenie si bucatareala, chestii dintr-astea mici. Pe care le face cu placere...

J.

PS la mesajul anterior am sa-ti raspund in timp

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

ai tinut cumva niste ore de japoneza in iasi (la palatul copiilor)?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Fara graba...

Cornelia

Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité.
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Julie, onoarea e tot asa de importanta ca pe vremea samurailor?

Da, onoarea e in continuare foarte importanta. Nu stiu cum sa fi fost pe vremea samurailor (decat de prin carti) dar exista si se practica in continuare suicidul "de onoare" (asociat, as interpreta eu, unei depresii majore datorate, de exemplu, unei umilinte publice sau din asumarea unei responsabilitati - exagerate, pt. ochiul unuia care nu traieste aici).

In general e practicat de varfurile societatii. A se vedea cazul ministrului japonez care a fost filmat acum cativa ani, beat, la o intrunire internationala la varf - si dat pe toate posturile de tv din lume - cu improscaturile cu noroi si rasul batjocoritor aferente... Aici a trebuit sa dea explicatii de ce si-a facut de ras tara, a explicat el ceva, dar la scurta vreme s-a sinucis.
Sau cazul unui sef de la "noi", care si-a pus capat zilelor acum un an si ceva, in urma unui mic accident la reactor... (fara scurgere de radiatii, o bara de combustibil a fost scapata si s-a rupt in reactor si a blocat tot dispozitivul... etc). :((((((((((((

N-am inteles intrebarea a doua... la ce te referi?

J.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

ai tinut cumva niste ore de japoneza in iasi (la palatul copiilor)?

Nu, nu vin in tara decat cam o data pe an, si abia reusesc sa ma impart atunci intre toti pe care trebuie/vreau sa-i vad, hartogaria pe care tre' s-o pun in ordine, locurile Romaniei pe care tin mortis sa i le arat copilului meu...

Katya, am sa revin maine la familia imperiala
J.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Julie, nu-i graba, nici saptamina viitoare nu-i tirziu, cind poti tu. Noi oricum iti multumim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Helou,
Ce zice Julie e corect ,dar si faptul ca se traieste in "sfere"...
Per total admir societatea japoneza insa am ajuns sa cunosc si o alta fata a ...unora.Nu pot sa zic decit ca incerc sa pastrez si sa vad partea plina a paharului .Nu stiu daca e o societate fara bube (nu mai mult de doua sapt. o prietena a fost socata sa gaseasca la biroul fortelor de munca sectia "Gaijin &Handicapati" la un loc.....)dar e adevarat ca e mult mult mai "departe" pe scara valorilor in comparatie cu alte societati.La nivel de indivizi ,ca veni vorba de sfere,acum incerc sa ma trezesc din soc dupa soc.

Sincer,nu mai pot aduce osanale dupa ce am stat fata in fata cu lenea,incompetenta,dezinteresul ...
Sau poate se adeveresc vorbele batranilor??

Da,sunt suparata.Sper sa-mi treaca.

Whatever happens don`t let go of my hand!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Cum este privita femeia in societate, adica.

Daca este egala barbatului, daca este supusa lui... Ce indatoriri are, fatza de sotz, de societate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Si eu citesc cu curiozitate ce povestesti, Julie,... multumiri!

De fapt fata mea (10 ani jumatate) este interesata de Japonia (mancare, scoli, traditii, manga/anime (filme, carti), origami plus ca ii gaseste pe japonezi f. frumosi (fete/baieti fara deosebire) . De vreo 6 luni incercam fara succes sa dam de vreo adresa de scoala interesata in corespondenta in engleza cu copii din alte tari (respectiv SUA). Cunosti, din intamplare?

Apropo de scoli, noi am vazut un documentar f. interesant (realizat de canadieni parca) si asa am reusit sa intelegem anumite aspecte legate de educatie.
Vi-l recomand, m-a impresionat pana la lacrimi, in special finalul (sunt 5 parti, pe YT):

http://www.youtube.com/watch?v=armP8TfS9Is

Mergi la inceput