Viatza in Germania - cap.79
Raspunsuri - Pagina 6
Panseluta spune:
O fi Kirchensteuer folositor, cred, insa mi se pare mult: 9% din salariu?! (sau e chiar 10%?) M-am uitat zilele trecute pe statul de plata al sotului, da am uitat exact procentul scris acolo.
Intr-un an de zile de munca, e propriu -zis inca un salariu !
Din aceste considerente sunt si multi care ies di biserica si prefera sa se inscrie in acele Freigemeinden unde presupun (nu stiu exact!) ca si contributia se bazeaza mai mult pe donatii si implicare in actiunile bisericii.
V-as mai intreba ceva: dupa ce ne-am mutat aici in orasel, mi-am inscris baiatul pe toate listele de gradinite de pe aici. Cel mai mult imi place una din gradinite, cu Waldgruppe...unde sper de altfel sa si obtin un loc.
La Tagesmutter unde merge fii-miu este o alta fetita, cu cateva luni mai mare ca fii-miu, a carei mama, mai demult, imi povestise ca ea nu si-a inscris fata in aceasta gradinita pt ca nu i-a placut conceptul (cere multa implicare, voluntariat din partea partintilor). Acuma aflu cu surpriza ca fii-sa incepe cresa acolo in august !... Acum nu stiu ce sa fac. Pe de o parte imi vine sa sun acolo sa vorbesc cu directoarea, sa imi explice si mie cum de acel copil obtine un loc, tinand cont ca mie, cand l-am inscris pe fii-miu, mi-a zis nici sa nu-l pun pe lista de Krippe ca sigur nu prinde un loc.
Ma voi duce in orice caz sa o intreb pe aceasta mamica cum de a obtinut un loc, sa vedem ce zice...Banuiesc ca si aici a intrat in joc vitamina B.
Nu sunt eu genul care sa faca scandal, pe de o parte, pe de alta insa daca fac scandal mi-e teama ca nu mai pup eu nici un loc dupa aceea!
MAi e si faza ca ea e fetita si ei formeaza grupe mix 50/50, pesemne ca pt fetite mai sunt locuri...naiba stie! O s-o intreb pe aceasta mamica!.
Si poate sun chiar si la gradi si intreb cum mai e cu Krippenplätze, poate ca e si un loc de baiat, ca de fata am auzit ca ar fi. Sa vad eu ce zic ei atunci...
hai ça am vorbit destul!
Duminica placuta!
Panseluta spune:
Mda, intrebarea era voi cum ati proceda?
Pana una alta vad ca mi-am dat si singura un raspuns.
Da mai vin cu o intrebare: voi cum procedati in edcucatia copiilor, sa ii faceti sa fie mai luptatori? hai ca nu gasesc o exprimare mai usoara.
Ca sa intelegeti care-i treaba: fii-miu, un an si 8 luni, este super agil, un copil vesel, normal, zic eu. Il las sa alerge, sa cada, nu sunt genul de mamaica care cocoloseste, il las sa experimenteze, etc. Acum e chiar in faza "Neeeein, neeeeein", adica asa ne raspunde cam la toate sugestiile si face totul pe invers, tot o faza normala in dezvoltarea lui, zic eu.
Ieri insa am fost la un party cu mai multi copii si am observat ca fii-miu nu se impune, sau nu stie sa se impuna! i se luau jucariile din mana, era impins la o parte de copii ca sa se urce ei pe calut sau pe mai stiu eu ce...si el saracu nu reactiona deloc. Cativa dintre ei erau mai mari, acolo n-ai ce sa faci, dar erau si cativa mici...
Nu imi doresc acum sa fie un copil care le da tuturor peste ceafa, insa as vrea sa il "fördern" cum spun nemtii.
Nu stiu daca voi sunteti atente la astfel de aspecte, poate spuneti ca e inca mic, sa il las in pace, etc...eu cred insa ca "educatia" incepe de mic.
Aveti ceva tipps?
Loredana71 spune:
Si Lara e asa,dar eu nu vad asta ca fiind un defect...Mie imi place cumva ca e asa,ea imparte tot cu copiii,a avut cateva momente in primele zile de gradi in care incerca sa ia jucariile din mainile copiilor dar s-a potolit...Daca vad ca o impinge careva pe la spielplatz sau ceva de genul,o mai mut mai incolo,ii distrag atentia,sau chiar ii rog pe copii sa fie atenti cu ea,daca sunt mai mari,ca e mai mica...
Eu sunt genul care crede ca un pic de timiditate (un pic am zis) nu strica...nu e nevoie sa fie mereu in dispute,cred ca asta e problema zilelor noastre,ca suntem toti prea bataiosi...
Legat de botez,e neplacut ca asa tarziu ai aflat...Insa,daca stai sa judeci la rece,e corect...Adica oamenii se muta in alte biserici ca sa nu plateasca dar apoi vor sa foloseasca serviciile bisericii,e oarecum incorect,nu?Eu,daca as fi in situatia asta,as amana tot,nu l-as boteza fara nasi,parca mi se pare ciudat,cumva....Sau sa-l botezi catolic sau ortodox?
Miriluta spune:
Simina referitor la chestia cu gradinita: la gradinita unde sunt/au fost copiii mei, au prioritate copii ai caror frati mai mari au fost si ei la aceasta gradinita. La fel e si la gradinita/scoala catolica. De asemenea, la gradinitele finantate de Kirchengemeinde - cum ar fi gradinita evanghelica - au prioritate copiii ai caror parinti apartine de respectiva Gemeinde.
Eu as suna directoarea si as intreba-o care mai e situatia si in paralel as vorbi si cu mamica respectiva si as intreba-o cum de a obtinut loc.
Ieri cand veneam cu fie-mea si cu Mazarel de la sport, mi-a trantit Mazarel iarasi una din cugetarile lui:
Henrik: Papi ar trebui sa lucreze intr-o sala de sport!
Eu: hä? de ce?
Henrik: pai ca sa fie puternic!
Miruna: Papi e puternic deja!
Henrik (mirat): poate Papi sa rupa un tobogan in doua???
Eu: hä? pai cine poate asta?
Henrik: Nimeni! Insa daca ar putea Papi sa faca asta, as putea sa ma dau mare la gradinita!
Eram la volan si eram aproape sa intru in masina de pe banda alaturata de atata ras. Fie-mea la numit " Volltrottel" iar el a pus boticul.
aschiutza spune:
Simina, cred ca acum nu ai cum sa il "educi". Dar mai tirziu da-l la un sport de echipa, ajuta f mult. Al nostru e exact asa ca al tau si e timid fata de multi straini, ba chiar are "favoritii" lui. Dar nu am ce sa ii fac decit sa ii ofer sprijin cind il cere. Noi vrem sa il dam la fotbal, ba chiar si la karate cindva.
La noi la cresa se mai ia si virsta in consideratie, adica incearca sa faca grupe echilibrate ca virsta, de exemplu nu 6 copii de un an.
Tu l-ai trecut pe listele de asteptare sau doar ai intrebat? Mama aceia l-o fi trecut pe copilul ei cu mult mai devreme, chit ca a spus ca nu e incintata de cresa. Eu pina acum nu am auzit de Vit B si la crese, dar asta nu inseamna ca nu exista... Dar scandal poti sa faci cind ai vreo dovada, ceea ce va fi greu de obtinut.
CT spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza La noi la cresa se mai ia si virsta in consideratie, adica incearca sa faca grupe echilibrate ca virsta, de exemplu nu 6 copii de un an. |
Mdaaaa, cand a inceput Mona cresa, la un an si mai putin de-o luna, ea era singura "pitica" (cresa era de la un an), urmatorii copii erau doi nascuti in ianuarie (ea fiind nascuta in iulie), iar ceilalti erau si mai mari. Ei bine, in al doilea an au luat direct 5 (din 15, la 2,5 educatoare!!) copii de un an, Mona a suferit un regres enorm in primele luni ale celui de-al doilea an. Am intrebat-o pe directoare la sedinta cu parintii daca nu-s cam multi copii de un an. Raspunsul ei a fost ca au voie sa ia pana in 8 copii sub doi ani. Bine dom'le, dar nu-i totuna daca iei 8 copii de 1 an (si 5 au fost mult prea multi!) sau daca majoritatea dintre ei au peste 1,5 ani, ceea ce tot in categoria "sub 2 ani" ar intra.
In ce priveste cat de just sau nejust e Kirchensteuer: ortodocsii cum se descurca fara? Iau taxe pentru tot ce fac, ceea ce mi se pare just (mai putin just mi se pare faptul ca nu dau chitanta pentru toti banii incasati, dar asta-i alta poveste )
cristoiu spune:
Fii-mea a intrat la cresa la 2 ani si un pic, si e cea mai mare din grupa, cind a intrat ea erau toti copiii mai mici ca ea, aveau vreo 6 de 1 an si unul de 8 luni. A mea nu a suferit nici-un regres, dar educatoarele ii impart in grupe pe virsta si fac multe activitati cu ei. Mie mi se pare ca a invatat enorm la cresa.
Despre locuri la crese sunt mai multe criterii. Prioritate au Geschwisterkinder, apoi cei de mame singure sau tati singuri, cei de Arbeitsuchend si pe urma de Arbeitnehmer. Ah si imigrantii au prioritate la gradinite. Dar multe locuri se dau pe sub mina in zonele cu lipsa mare de locuri. Insa ce am invatat eu si a functionat e terorizatul cu telefoanele. Am sunat in disperare de cauza din 3 in 3 saptamini, ma stiau toate directoarele de crese dupa nume. Si rezultatul a fost ca am primit pina la urma loc la 3 crese diferite si am ales ce am vrut eu. Si la gradinite la fel, am primit 3 oferte, dar am hotarit sa o dau la una privata bilinguala.
aschiutza spune:
Christa, cum se descrca fara? Cu chiu cu vai . Din cite stiu mai primesc ei bani din Romania (de aceea nr de biserici ortodoxe romanesti e limitat), cvea bani fie de la luterani, fie de la catolici (nu imi mai aduc aminte exact), cei din Salzgitter erau inscrisi ca asociatie culturala si cred ca asa mai erau un pic sustinuti de autoritaile germane. Si banii tot nu ajungeau asa ca de fieacrea data ne rugau sa dam pe luna cel putin 25 de euro sau donatii. Eu nu am mai ajuns de mult pe acolo sa iti spun acum cum se descurca, asta era acu vreo doi -trei ani.
Stiu ca preotul din Berlin a alergat f mult ca sa obtina fonduri pt ridicarea unei biserici ortodoxe si multe se fac acolo cu munca benevola sau f ieftina a unor firme romanesti. Insa stii ce soarta a avut preotul din cauza asta...
Eu mai degraba prefer sa fie banii clar, decit tot soiul de taxe fara chitante. Daca stai sa consideri si in Ro bisericile primesc bani de la stat, dar fara sa te intrebe daca esti religios sau nu, tot din impozitul tau ii dau... Si pina la urma nu cred sa existe tara in care bisericile sa se descurce total singure, fara ajutor de la stat. Numai ca nemtii au vrut ei sa fie corecti si transparenti si sa dea fondurile direct in functie de citi sunt inscrisi in biserica aia. Daca ar baga sistemul asta in Ro, ma intreb citi s-ar mai declara ordoxosi din cei 80% acum...
tinatache spune:
neatza! Mi-a plecat copilul in Schullandheim pana vineri ma gândeam ca la al doilea e mai usor, da de unde...
Panselutza, conteaza si alte criterii cum ar fi situatia sociala, daca mama lucreaza, cum ai spus si tu varsta si sexul sunt f importante samd. Poti suna sa intrebi, apropo iti recomand un ton f calm daca vrei sa ai o discutie cat de cat folositoare, dar nu-ti fa mari sperante. Eu personal nu cred ca e vit. B la mijloc pt ca ar iesi scandal si nu cred ca risca asa ceva. Parerea mea. Pe mine nu m-a atras Waldgruppe , ies pe absolut orice vreme afara, se uda, se murdaresc, etc.etc. Pare interesant asa la prima vedere, dar pana la urma si la gradi normala ies afara pe aproape orice vreme, dar in curte si nu se fac ca niste mici porcisori. Si cu implicarea parintilor, da, parca asa era vorba, nu mai tin minte exact. La vremea respectiva am ajuns la concluzia ca daca muncesti macar 75% cum a fost cazul la mine cam tot timpul, nu e pt noi.
Intrebare / Rugaminte: ce-as putea sa iau cadou unei tinere mamici care implineste o varsta rotunda? Ceva frumos, inspirat...? care sa NU aiba legatura nici nu taliutza pierduta pe drum sau cu bb?