Se poate? daca da..cum?
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_man.png)
Julie spune:
Cristoiu,
Am citit vreo doua carti ale lui Amelie Nothomb, nu stiu daca una din ele e cea de care ai pomenit, dar - citindu-le pana la capat, le-am azvarlit cat colo. Ea are o intelegere total diferita de a mea a Japoniei - evident si experientele noastre sunt diferite, dar nu-mi plac laolalta nici stilul ei (desi e o scriitoare de succes) nici faptul ca prezinta cultura de aici special ca sa socheze Vestul si sa dea bine comercial. Este si o romanca ce-a a scris vreo doua carti despre Japonia cam in acelasi stil, e vorba de Claudia Golea.
Si da, pictez
Laura,
Da, ai citit bine. In Japonia, cat sunt copiii prescolari mamele se presupun a fi casnice si disponibile pt. orice le cere gradinita (exemplul din ziar - citit povesti; dar am fost convocata si la invatat copiii sa puna margele pe ata sau sa le cant din triola, si la invatat dans tematic- la ala m-am dus ca m-au incoltit -, cu copilul, despre dragostea dintre mama si copil). Am turbat anul ala cat a fost plodul meu la gradinita. Anul urmator mi-am gasit job in afara casei - ca meditatiile, oricat de aducatoare de bani si mancatoare de timp, nu se puneau, si mi-am bagat odrasla la un camin de stat. Fara fitze, dar unde i-a fost si lui mult mai bine, ca sa nu mai spun mie....
Atentie insa, gradinitele sunt particulare (si mamele care-si dau copiii acolo sunt casnice si pline de fitze), caminele sunt de stat (desi exista si private, scumpe si care nu tin seama de ce face mama, daca e sau nu casnica - dar astea mai mult in orasele mari) - iar acolo nu ti se primeste copilul decat daca se dovedeste ca mama are job - trebuie adusa adeverinta de la angajator, cu ce salariu, parafata la primarie - si dovada ca nu exista vreo bunica ce poate suplini rolul mamei atata vreme cat este ea la serviciu... Fara fitze, dar privite de fitzoase ca "vaaaaaaai, bietul copil abandonat!"Misto, nu?
Si da, cele din articol sunt in general valabile in toata Japonia, cu observatia ca unde locuim noi, in cea mai conservatoare zona a Japoniei, este si mai multa strictete si severitate.
Julie
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Julie spune:
Ah, si fac o adaugare, tot off topic, ca m-a luat avantul
Pe vremea cand imi era sotul doctorand la Todai (Tokyo University) si locuiam in suburbiile Tokyo-ului, studentilor straini si familiilor lor li se oferea un curs gratuit, intensiv - parca 4 zile pe saptamana, cate patru ore - de limba japoneza, timp de un an (tot la Todai). Fireste ca am tinut mortis sa fac acel curs - si am incercat sa-mi dau copilul la cresa de stat, fiindca in momentul ala traiam doar din bursa sotului. N-a fost chip - mi s-a motivat ca ala nu-i motiv valabil. Ideea fiind, desigur, ca o mama cu un copil de 18 luni isi vede de casa si copil, nu de invatat!
Asa ca l-am bagat pe baiat la o cresa particulara, m-a costat o mana si-un picior, am zis ca eu tot dau pe la universitate, chit ca mananc doar orez fiert cu apa chioara. N-a fost asa, mi-am gasit si job, am invatat si japoneza, am luat si-o diplomuta, copilul a fost fericit, multumit si-a socializat cu cei de-o varsta cu el etc. Din toate alea de inceput au ramas pana la urma amintirile placute...
J.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Laura25/Laura25.jpg)
Laura25 spune:
Julie
uau!
Citind ce zici tu se formeaza o imagine despre poporul japonez care e in totala contradictie cu faptul ca au cele mai 'funny' si nebunesti jocuri la tv (alea de le vad eu, cu sarit peste busteni imbracat caraghios sau tetris uman sau sarit de pe o trambulina si 'lipit' pe un perete stickycios ). Deci au totusi timp sa se si distreze
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
![](images/user_man.png)
Julie spune:
E si nu e o contradictie. Au un umor nebun, de la cel mai fin pana la cel mai grobian cu putinta si chiar stiu sa se distreze. Iti dai seama ca daca nu poti detecta acest umor, e imposibil de trait aici
Si da, au timp sa se distreze, mai ales astia de aici, din, culmea, cea mai talibana parte a tarii. Am fost surprinsa de acest lucru/atitudine mutandu-ma in zona asta, acum zic deseori pas la petreceri si distractii, ca sa vezi in ce hal am ajuns
J.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Bianca - inainte de toate da-mi voie sa iti spun bine ai venit - desi am senzatia ca am mai facut-o o data la sectiunea "check in"
Pe de alta parte te pot informa ca acest site are intradevar un anumnit specific care este posibil sa nu te atraga atat de mult. Insa in egala masura sunt si sectiuni care sunt specifice varstei tale sau cu sanse mai mari de a gasi raspunsuri la intrebari care poate te framanta.
Este vorba de aceasta sectiune:
http://forum.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=64&nm=Adolescentii-1218-ani
Cu toate acestea pot sa te asigur ca si daca ai intrebari mai specifice poate legate de nedumeriri de ordin personal, de ganduri legate de relatii intre tine si altii sau probleme legate de scoala sau de amicitii sau mai stiu si eu exista o sectiune unde de asemenea sunt sanse de a gasi raspunsuri care sa te ajute.
Este vorba de aceasta sectiune:
http://forum.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=69&nm=Cabinetul-Psi-consultatii-de-psihologie
Desigur daca doresti sa te mai destinzi sa mai gasesti si discutii degajate, cu o nota de umor sau diferite patanii amuzante sau sa iti povestesti pataniile tale avem de asemenea o sectiune dedicata.
http://forum.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=35&nm=Un-ochi-rade-unul-e-vanat-sushi-din-Madagascar
Si fiind adolesecenta sunt convins ca usor usor ai si intrebari mai personale sau cu un anumit grad de intimitate dar care intrebari au sanse mari sa primeasca raspunsuri corecte si sfaturi pertinente.
Toate la sectiunea urmatoare:
http://forum.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=7&nm=Femina-intim
In final as dori sa te asigur ca defapt chiar daca vei plasa intrebari la sectiuni nu tocmai potrivite sa nu-ti faci griji prea multe o sa avem noi grija sa le punem la locul cel mai bun.
In cazul in care ai intrebari sau nedumeriri despre cum anume sa utilizezi acest forum sau orice legat de acest subiect iti recomand sa utilizezi sectiunea:
http://forum.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=9&nm=Anunturi-tehnice-Probleme-Sugestii
sau sa iei legatura cu un moderator - te va ajuta in mod sigur.
Iti doresc o zi buna!
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Bianca, bine ai venit! Cred totusi ca un site cu adolescente si adolescentei te-ar ajuta mai mult sa-ti faci prieteni.
Daca vrei, eu am nepoate in Romania de virsta ta, pot sa le intreb pe unde isi fac prieteni (sau dusmani, ca ultima data una din ele era tare suparata pe net.
)
Julie, am intrat pentru ca simteam nevoia sa spun woau! Nu deschizi tu un topic despre Japonia, educatie si ce mai vrei, sa ne delectam si noi? Sau ai un blog pe undeva? Mie mi-ar placea mult sa te citesc si sa aflu mai multe despre Japonia, ca tot voia sotul sa se mute pe acolo acum vreo zece ani... observ ca i-a cam trecut. Avem o mare slabiciune pentru aceasta tara si multe care tin de ea (mie imi plac kimono-urile si mincarea, mai au si niste autori care povestesc dumnezeieste, dar cam atit, nu ma prea prind ei cu restul
)... As vrea sa dezvolti mai ales partea cu 'societatea de aici nu are nici o buba'.
Hai, ca am mai citit inca o data articolul... japonezii astia ai tai par mai extraterestri asa... De fapt, eu ii cunosc un pic de la kendo, sportul pe care il face sotul meu de vreo 20 si ceva de ani, au niste antrenamente atit de dure si sint atit de seriosi si concentrati in ceea ce fac incit pur si simplu mie si numai atit mi se pare greu de inteles... chiar daca as avea voie sa vorbesc in sala, as vorbi singura.
Toti fizicienii sinteti atrasi de Japonia?
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)