la umbra nucului nu prea creste iraba intr-adevar. insa la umbra nucului:
- poti bea o cafea
- tragi un pui de somn
- dai copiii in leagan
- faci poze de familie
- faci dulceata de nuci!
- si asa mai d eparte.
subscriu si eu, nucul nu dauneaza oamenilor. Doar troscotului si buruienilor mici :P
Adialex, nu stiu din ce oras esti, dar in Bucuresti nici nu e legal sa tai un copac cu o asa vechime ; stiu ca in curtea unei case pe care au avut-o ai mei era un astfel de nuc, de prin 1920 si primaria a interzis orice lucrare care l-ar fi afectat (iar amenda pt taiere e destul de piperata).
Se pare ca cica alunga insectele daunatoare, asa ca mai bine ca-i dai pace. ![]()
Poate fug si capusele din jurul lui, ca tot am un stres cu astea
;
stiu ca amenda pentru taiere era undeva intre 5000 si 10000 lei noi;
oricum, nucul va ramane la locul lui; in primavara va fi ,,coafat'', am vorbit cu o firma de amenajari gradini si mi-au zis ca doar in primavara foarte devreme putem sa cosmetizam copacul, altfel ii producem grave leziuni.
bravo adialex !
Profesionistii au dreptate, nucul se taie rar si la momentul potrivit (aici se face toamna, insa clima nu e la fel ca in Ro) si se aplica pe ranile de taiere un mastic/vopsea caci ranile sunt porti de intrare la o suma de daunatori.
Singurul pericol este legat de radacini. Dauneaza grav constructiilor...![]()
Pericolul se refera la subsoluri si trasee ale instalatiilor, dar si la fundatii, daca sunt prea aproape. Nu stiu de vreo lege care sa defineasca acest "aproape", dar cu siguranta n-as indrazni sa am o casa la mai putin de 4-5 metri de un nuc falnic.
Rufus, Tora si iadele