Vaccinarea obligatorie la bebelusi
Buna ziua,
Am si eu o intrebare? Bebelusul meu pe 06.06.2012 implineste 3 luni si inca nu a facut vaccinul recomandat pentru 2 luni. Am optat pentru vaccinul Infanris Hexa, am luat decizia pentru acest vaccin cam tarziu, medicul de familie l-a comandat si el cu intarziere, a mai intarziat si reprezentantul zonal cateva zile si uite asa a trecut luna 2.
Astazi a sosit in sfarsit vaccinul dar pentru ca este wekend si ne deplasam din localitate pentru 3 zile am decis sa-l facem marti pe 05/06.2012, adica exact la 3 luni fara o zi.
Stie cineva daca pot decurge consecinte datorate faptului ca nu s-a facut la timp vaccinul?
Multumesc anticipat pentru un raspuns.
Raspunsuri
roxanaz spune:
bine ai venit pe
intarzierea nu ridica nicio problema. toate vaccinurile se vor decala ulterior cu ceva timp. atata timp cat se respecta intervalul de minim 60 de zile intre ele (sau 120, conform tipului de vaccin) este totul in regula.
sanatate
Roxana
klavier spune:
Dimpotriva, copilul tolereaza mai bine vaccinul - care este, oricum ai lua-o, un stres destul de mare pentru sistemul imunitar. Cunosc multe mame, inclusiv eu, care si-au decalat vaccinurile cu mai multe luni / ani, in conditiile in care copiii au fost alaptati si nu au fost expusi exagerat contactului cu strainii.
Hai sa o luam logic: tetanusul il pot face copiii doar cand sunt suficient de mari ca sa mearga in patru labe - si exista riscul de a se zgaria; practic, din casa nu iei tetanus, deci sunt expusi doar cand sunt suficient de mari ca sa mearga in padure / parc si sa se raneasca acolo semnificativ.
Difteria, polio - au cam disparut din Europa.
Hepatita exista, dar vaccinul obligatoriu este contra formei B - pe care copilul ar putea sa o ia prin contact sexual sau transfuzie de sange - no comment.
Hemofilia - da, exista un risc mai mare in primul an de viata, dar si ea e foarte rara.
Tusea convulsiva ar fi cea care prezinta cel mai mare risc din toate bolile de mai sus - si aici se pune intrebarea cu cine intra copilul in contact.
Deci - in concluzie - prin faptul ca i-ai dat copilului tau sansa sa mai creasca o luna inainte de vaccin, consider ca i-ai facut un bine: a mai crescut, e mai puternic, va avea un risc mai mic de alergii datorate vaccinului.