M-am saturat de Romani!!!

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Cheers!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:
citat din mesajul lui maraki
Netul este plin de info corect si eronat. Am trait eu in alta Romanie probabil.

n-am invatat gramatica de pe net (oricum in '93 n-aveam, insa stiam scrie corect) era doar un simplu link care sa arate ca n-a existat vreo perioada intermediara. intreb din nou, tu imi poti arata un link/poti face referire la vreun manual sau alta publicatie oficiala sau mai putin oficiala care sa prezinte ideea pe care o sustii?

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

ce-i asta.....Tribunalul Poporului?!!! e musai sa se justifice? se intelege ce spune, eu una am inteles, rezulta ca nu am nicio problema cu shantzu'

... i din i din a din u...mama lor de litere, daca eram chinezi nu ne mai descalcea nimeni din paruieli

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui nadaflorilor

ce-i asta.....Tribunalul Poporului?!!! e musai sa se justifice? se intelege ce spune, eu una am inteles, rezulta ca nu am nicio problema cu shantzu'

daca nu-i nicio problema, de ce a trebuit folosit sh-ul? nu cumva ca sa se faca diferenta intre chestia de pe marginea drumului si-o conjugare aproximativa a unui verb?

musai nu-i, da-i elegant, mai ales dupa un "nu stiu de unde le scoti" si alte trei posturi care sustin c-a existat o asemenea regula. dac-ar fi fost doar "scriu asa ca asa vrea muschii mei" nu mai ziceam nimic, cu muschii nu ma pun. dar cand sustii ca exista/a existat o regula pe care se pare ca restul o ignora, zic ca n-ar strica un argument. eu n-am zis ca nu-nteleg, am avut doar niste dubii ca "sant-ul" (fara sh) ar fi fost pus (impus) in circulatie vreodata. si inca le mai am, si le-as vrea lamurite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
de ce a trebuit folosit sh-ul?

sh-ul ca sh-ul, dar tz-ul?

De unde eshti? Din Bucureshti.
Dar tu? Din Tzhandharei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Ca sa fiu corecta, postez ce am gasit pe net:
http://diacritica.wordpress.com/2009/06/15/i-din-a-si-a-din-i/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
Dar voi santeti total impotriva muzicii ascultata tare! Nu aveti intelegere absolut deloc si nu pot sa cred ca nimeni din cei care afirma ca nu este ok, deci repet, nu cred ca toti care afirmati asta, nu ati ascultat in adolescenta sau la petreceri facute acasa, muzica data tare. Scriem asa sa umplem randurile....

Si mie imi place muzica tare...la casti. Serios acum, daca e muzica ascultata de unul singur, cumpara-i copilului casti. Daca vrea petrecere, inchiriaza o sala si pot sa petreaca acolo si nici nu-ti face mizerie in casa. Eu nu vad necesitatea terorizarii vecinilor cu muzica.

Aici unde stau, la casa am avut o singura data probleme. Aveam niste vecini super, unul din ei si-a cumparat alta casa si s-a mutat si a inchiriat casa de langa noi la niste tineri. Au rezistat aia 2 saptamani, dupa ce a venit politia pentru galagie de 3 ori, proprietarul i-a evacuat.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
de ce a trebuit folosit sh-ul?

sh-ul ca sh-ul, dar tz-ul?

De unde eshti? Din Bucureshti.
Dar tu? Din Tzhandharei!

sau din Bhai..le Govora

forma "ejti" e mult mai cool

justificare: am folosit sh si tz caci pe forum nu putem folosi diacriticele... si trebuia sa diferentiez cumva incorectul sant de corectul sant (cu s din sh sau sh din s) .... daaaah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

La mine in casa nu se asculta muzica tare. Am copil de 6 ani iar pe cel mare nu il las sa asculte prea tare. Nici nu asculta tare pt ca nu avem statie de amplificare iar boxele pt comp le tin nefolosite. In masina mai ascult la volum mare insa doar cand sant singura.

Mergi la inceput

nu am avut de lucru si am studiat linkul postat de Maraki...

la comentarii vine un comentator si posteaza si el un link...ete ce zice Academia Romana:

Raspunsul Academiei Romāne - Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan - Al. Rosetti la petitia domnului Nicolae Benga, trimis la data de 30 mai 2006 Administratiei Prezidentiale:

Ca raspuns la Manifestul pentru sint de Nicolae Benga, Elena Radulescu si Iulia Radulescu, transmis mai multor institutii de dna Papusa Radulescu, prin posta electronica, la 1 aprilie 2006 si transmis presedintelui Acedemiei Romāne, acad. Ionel Haiduc, de catre Administratia Prezidentiala, cu borderoul nr. 720/09.05.2006, dupa verificarea si analizarea aspectelor semnalate, va comunicam urmatoarele:

1. Conform art. 8, alin. (1), pct. b) din Legea privind organizarea si functionarea Academiei Romāne nr. 752 din 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romāniei nr. 843/2001, printre atributiile principale ale Academiei Romāne - ca si ale altor academii din lume, precum si pe linia traditiei academice romānesti - se numara, pe unul dintre primele locuri, aceea ca se ingrijeste de cultivarea limbii romāne si stabileste regulile ortografice obligatorii.

2. Inlocuirea formelor "sīnt, sīntem,sīnte#355;i, sīnt" ale verbului "a fi" cu "sunt, sunteti, sunt" a fost aprobata prin Hotararea Adunarii Generale a Academiei Romāne, publicata in Monitorul Oficial al Romāniei nr. 51/1993. Ea a fost insusita de Ministerul Educatiei si Cercetarii si de Ministerul Culturii si Cultelor si aplicata, pa aceasta baza, in documentele oficiale, in invatamant si de catre edituri si mass-media.

3. Prin aceasta Hotarare s-a revenit la formele din seria sunt, care reprezentau norma limbii romāne literare si in perioada interbelica. Ele se inscriu pe linia traditiei limbii romāne culte, care a promovat aceste forme inca din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea din dorinta de a pune mai bine in evidenta latinitatea limbii romāne. Sub cunoscuta influenta a scrierii asupra pronuntarii, aceste forme se impusesera si in exprimarea orala.

4. Din ratiuni populiste, in 1953, formele din seria sunt fusesera inlocuite cu cele din seria sīnt.

5. Formele mostenite din seria sīnt caracterizeaza, intr-adevar, limba populara si textele vechi. Hotararea mentionata nu exclude libertatea de a le folosi in continuare (cu grafia sānt) in redarea vorbirii populare si in editarea unur asemenea texte, precum si in opere beletristice (cu atat mai mult cand sunt cerute de rima) si in vorbirea diverselor persoane, cum sunt cei trei semnatari ai "Manifestului" in cauza.

6. Dupa 13 ani de aplicare a Hotararii mentionate, care s-a impus fara dificultate, este, evident, lipsit de orice sens sa se schimbe din nou o norma generala a limbii romāne literare, indiferent de argumentele care s-ar putea aduce in favoarea revenirii la o recomandare anterioara, perturbandu-se din nou scrierea si rostirea romāneasca literara.

Acad. Marius Sala

erata: #355; = tz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
Asa este la bloc, unii scandalagii, altii canta la pian, altii cu gura, adolescenti care-si fac de cap cand sant singuri acasa.Cine vrea liniste cand nu este program de liniste, sa se mute la curte

Normal este sa iti respecti vecinii si sa intelegi ca fiecare are dreptul sa se bucure de apartamentul lui fara sa fie deranjat de ceilalti. A avea posibilitatea sa faci galagie este un lux. Eu am un coleg care are o trupa cu care canta si ii place muzica rock ascultata tare. DAR, are o proprietate de aproape 2 hectare la marginea orasului, iar acolo are o magazie mare de tot cu toate sculele si amplificatoarele. Cand face galagie nu-l aude nici macar nevasta-sa din casa .

Normal ar fi ca daca vrei sa faci galagie sa te muti undeva unde sa nu deranjezi vecinii, nu sa se mute vecinii sa scape de galagia ta.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput