Autorizare pentru produse home-made

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui boticelina


Cel mai recent vis-proiect al meu (latest day-dreaming subject ) este sa infiintez o asociatie de promovare a produselor traditional gospodaresti, cu un punct de vanzare mobil (intr-o rulota dotata cu frigidere) care sa fie deschis sambata sau duminica intr-un loc public - parc, parcare si de unde sa vand produse facute de mici producatori independenti. Magazinul ar avea si un spatiu virtual pe net, unde poti citi mai multe informatii despre produsele dorite (mai multe decat cele obligatorii sau care incap pe o eticheta) cu posibilitatea de a comanda on line si dea aridica produsele de la punctul de vanzare mobil la sfarsit de saptamana. Tot asociatia ar putea organiza degustari de produse "de casa", cursuri de instruire pentru doritori despre fabricarea acasa a iaurtului, branzei, gemurilor, painii, you name it. Mi-ar placea tare mult, am "pierdut" juma de sambata ploioasa visand

Mai am multe astfel de idei, vrei sa mai povestesc?





Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"


Da! Categoric! E foarte interesant si generos din partea ta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus


Cum naiba se intampla asta, habar nu am, dar e logic sa capeti autorizatie pentru ceva ce nu omoara pe cineva...(nici macar de placere)

Rufus, Tora si iadele

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde


Hai ca m-ai facut sa zimbesc. Am avut imaginea unor clienti care se sufoca de ...placere si a masinilor de salvare tiuind pe strazi si culegind "lesinatii" care stringeau la piept o...placinta!!!...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui daniela_b
Am vazut si persoane care vind in piata ardei iuti la borcan, muraturi...oare cum primesc aprobare?
Au ele certificat de producator agricol ( ok, am inteles) dar indeplinesc si celelalte conditii? A stat nenea Ghita ( ca tot l-a pomenit Marius) imbracat in halat si cu cizme de cauciuc impecabile cind a capsat borcanele?
Fara semnatura. Ma simt mai bine.


Nu stiu daca au - presupun ca nu au si este ilegal ceea ce fac. Iar prin faptul ca se produce un fapt ilegal ce anume sa iti raspund?
Daca intrebarea este "pot sa vand ilegal produsul X?" nu am un raspuns.
Daca intrebarea este daca se poate vinde legal? Nu stiu in mod particular "pt zacusca" pentru ca nu ma ocup de legalitatea vanzarii zacustii in piete si oboruri. Dar ca exista legislatie concreta - precis exista. Ca trebuie respectate prevederile legale - sigur ca de aceea exista. Ca nu sunt respectate de tanti Aglaia - tot ce este posibil dar care este intrebarea atunci?

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

He he, Daniela, bine ai venit in clubul visatorilor!

Info avant la lettre: noi avem o casa la tara, cu 4000 mp, livada si gradina de legume. Mai am si vreo 30 de prepelite outoare, 6 curcani si 10 oua de potarniche la incubator Deci nici macar nu depasesc dimensiunea unei gospodarii de subzistenta, in limbaj comunitar-agricol Mama e de profesie inginer alimentarist, deci e doxa si de teorie si de practica in domeniul fabricarii de produse si sub-produse alimentare.

Vindem "prin cunostinte" oua de prepelita, legume, fructe si conserve din legume si fructe. Nu o facem pentru profit ci doar pt convertirea in produse a surplusului din gradina si livada si acoperirea cheltuieilor (o parte) cu producerea lor (in speta zaharul si furajele pasarilor, pe care le cumparam). Orele de munca sau consumul de apa si gaz nici n-am indraznit inca sa le luam in calcul. Deci acum io vand maxim 10 borcane de conserve si 500 de oua de prepelita pe luna. Legumele si fructele oricum sunt de sezon, deci vindem doar cand avem, daca avem si daca ni se cer.

Pentru prima data anul asta o sa fac si o actiune de tip "pick-your-own", mai mult pentru copii, in care voi avea invitate doua prietene cu copiii aferenti si care isi vor culege singuri capsunile din gradina. Scopul e evident mai mult educativ, ca sa aiba copiii ocazia sa vada de unde vin fructele, sa le poata manca direct din tufa, chiar nespalate (fiindca nu sunt stropite/ierbicidate). Sper sa le placa

Curcanii sunt o premiera pentru noi si recunosc ca-i crestem foarte "inginereste", adica cu cartea in brate, free-range (cu acces liber la padoc inierbat la placere), cu mancare ecologica, na, ca pentru noi. Nu ca daca as creste mai multi i-as creste diferit sau i-as injecta cu hormoni pentru ca noi ne producem toate bunurile intr-o filozofie "verde". Imi place la nebunie noul meu hobby pasaresc, mama isi iubeste gradina si pomii, tata mestereste tot felul de device-uri ca sa ne optimizeze noua "pasiunile" si DA, mi-ar placea sa-mi pot valorifica SI comercial pasiunea.

Dar nu pot decat sub sau la limita legii. Daca as depasi 50 de capete de pasaret in ograda, ca sa pot sa le comercializez ar trebui sa le abatorizez la o unitate autorizata sau sa-mi fac eu una . Nu vrei sa stii ce presupune autorizarea unui abator, trust me... Spre deosebire de la noi, in State ai voie sa tai in batatura pana la 1000 de pasari pe an, intr-un punct de abatorizare la tine in curte, ti se dau conditiile minime - spatii separate pt sacrificare, oparire si deplumare, si eviscerare+ambalare. Care spatii pot fi separate printr-o simpla perdea de cauciuc. Ai obligatia sa tii registre pe loturi de sacrificare, cu specificarea acestora pe o eticheta cu informatii obligatorii pe care ti le comunica ei. Carnea o poti stoca maxim 30 de zile la congelator si o poti vinde din poarta sau pe comanda. Totul legal, curat, inspectat sanitar-veterinar, mai mare dragul sa fii mic producator acolo...

Cel mai grandios vis al meu e sa fac parte dintr-un grup de producatori traditionali local, care, cu sustinerea comunitatii locale (primariei) sa faca un punct de desfacere a acestor produse, fara intermediari, cu o mica terasa amanajata, cu loc de joaca, cu un peting-zoo cu animale de ferma si cu o sala dedicata instruirii doritorilor in fabricarea de produse traditionale, fie ei copii sau adulti. Daca as fi un orasean preocupat de sanatatea mea si a copiilor mei, si as vrea sa petrec juma de zi intr-un loc frumos, de unde sa-mi fac si piata cu produse sanatoase, as urca in masina si as merge cei poate 15-20 de km pana la o astfel de locatie.

Care magazin ar putea comercializa de la produse de patiserie artizanale, fructe, legume, lapte si produse lactate, carne, oua de gaina si prepelita, cosmetice home-made (sapunuri, creme), plante medicinale...

Un astfel de grup ar pune in legatura producatorul de cereale cu cel care creste pasari, capre, vaci, ar insemna pt ei desfacere asigurata pt cereale, eliminand samsarii (sau o parte din ei).

Dar suntem tare departe de asta. O sa incerc sa organizez ceva asemanator, dar la scara foarte mica, insa imi dau timp pt ca va trebui sa vad cu ochii mei ce si cum produce fiecare inainte sa pornesc o asemenea asociatie. Dar este un proiect drag si mie imi place sa visez frumos

Deocamdata sunt doar mama curcilor (asa cred ele) si ma bucur cand mi se urca in carca si-mi ciugulesc atent lentilele ochelarilor de soare



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Daniela, totul e sa nu abandonezi proiectul tau. Am o prietena buna, medic stomatolog, care, ca sa se intretina in facultate, facea torturi (la negru evidement). A terminat facultatea, crezi ca plombeaza dinti? Nu, face in continuare torturi. S-a autorizat, are un punct de lucru deschis intr-un sat langa Constanta, produce si acolo si in propria bucatarie in continuare si sper sa-i mearga la fel de bine ca pana acum.

Cauta comenzi particulare, formeaza-ti o retea si cand crezi ca vei putea sustine un efort in vederea autorizarii, fa-o. Daca-ti faci o II, cu mai multe obiecte de activitate, vei avea acoperita si partea de asigurari sociale si te vei familiariza cu lumea contabila (de care eu de ex sunt complet straina, am facut niste eforturi fantastice de concentrare numai sa citesc un capitol din Codul fiscal, ala usor, cu contabilitatea in partida simpla )



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

Boticelina,
Nu stiu de unde stii ca in state ai voie sa tai ceva in batatura....nu poti!
Unde stau eu (in Ca) la oras nici nu ai voie sa ai mai mult de 2 animale in casa/curte(pets); daca vrei sa cresti animale trebuie sa traiesti in afara orasului (adica pe virf de deal undeva unde nu deranjezi pe nimeni) si nu ai voie sa tai nici un animal la tine in curte; stiu asta pe ca soacra-mea si-a cumparat casa la tara(pe virf de deal)nu stiu cum o fi in alte state dar aici nu ai voie sa tai nimic decit la abator altfel faci ceva ilegal si ajungi la puscarie daca te piraste cineva pt orice faci ilegal( la tara ai toate sansele sa fi pirit ca is foarte "constiinciosi" americani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Citat:
citat din mesajul lui msl1

Boticelina,
Nu stiu de unde stii ca in state ai voie sa tai ceva in batatura....nu poti!
Unde stau eu (in Ca) la oras nici nu ai voie sa ai mai mult de 2 animale in casa/curte(pets); daca vrei sa cresti animale trebuie sa traiesti in afara orasului (adica pe virf de deal undeva unde nu deranjezi pe nimeni) si nu ai voie sa tai nici un animal la tine in curte; stiu asta pe ca soacra-mea si-a cumparat casa la tara(pe virf de deal)nu stiu cum o fi in alte state dar aici nu ai voie sa tai nimic decit la abator altfel faci ceva ilegal si ajungi la puscarie daca te piraste cineva pt orice faci ilegal( la tara ai toate sansele sa fi pirit ca is foarte "constiinciosi" americani)


Iata, aici e explicat: http://youtu.be/kbjvPHUKFSI

Trebuie sa aplici la Agricultural Cooperative Extension Office a statului de care apartii pentru exceptia referitoare la ferme sub 1000 de pasari, explica tanti in video ce si cum...

Stiu ca sunt restrictii pentru zona urbana vis-a-vis de cresterea animalelor (prea multe chiar) dar pentru fermele din mediul rural se poate.




Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui boticelina

E logic ca va trebui sa ai o minima dotare si cunostinte de igiena producerii de alimente destinate consumului public, dar un astfel de mic punct de lucru ar putea fi autorizat cu mai putine rigori, si in caz ca produci vreo buba, sa raspunzi penal.

Deci deocamdata, pt noi astia care producem in propria bucatarie singura solutie e "subsolul" si vanzarea printre prieteni, pe net, pe facebook si prin recomandari, desi sunt sigura ca (,) clientii nostri si-ar dori sa stie ca am trecut printr-o minima inspectie sanitar-veterinara .




Asta nu se poate. In domeniul asta, nu se merge pe incredere si, daca gresesti, platesti. De multe ori, greselile aici pot insemna tragedii colective...degeaba platesti tu dupa.
De asemenea, vanzarea "pe sub mana" nu te scuteste de consecinte; in cazul in care se intampla, Doamne fereste, ceva cu consumatorii, platesti toate oalele sparte, civil, penal, de te saturi.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui daniela_b

Marius, vrei sa spui ca gogoseriile de la coltul strazii indeplinesc aceste conditii de maxima securitate de genul celor enumerate de Rufus?




Probabil ca nu, desi autorizarea lor presupune, cu siguranta, indeplinirea tuturor conditiilor. Riscul este impartit: si de cel care utilizeaza si de cel care autorizeaza ceva ilegal.
Iar borcanele de ardei iuti, hrean si muraturi din piata se vand ilegal; probabil ca exista cerere, din moment ce apar pe tarabe. Din nou, este riscul comerciantului. Sa-l pinda, sa-i ia marfa, sa fie amendat, sa raspunda pentru ca m-a imbolnavit.
Sigur, cand cumperi trebuie sa te asiguri ca o faci in siguranta. Dar pot fi prostul satului si sa presupun ca daca apare ceva la vanzare, apoi asta imi garanteaza ca e totul legal.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui boticelina

Daniela, totul e sa nu abandonezi proiectul tau. Am o prietena buna, medic stomatolog, care, ca sa se intretina in facultate, facea torturi (la negru evidement). A terminat facultatea, crezi ca plombeaza dinti? Nu, face in continuare torturi. S-a autorizat, are un punct de lucru deschis intr-un sat langa Constanta, produce si acolo si in propria bucatarie in continuare si sper sa-i mearga la fel de bine ca pana acum.

Cauta comenzi particulare, formeaza-ti o retea si cand crezi ca vei putea sustine un efort in vederea autorizarii, fa-o. Daca-ti faci o II, cu mai multe obiecte de activitate, vei avea acoperita si partea de asigurari sociale si te vei familiariza cu lumea contabila (de care eu de ex sunt complet straina, am facut niste eforturi fantastice de concentrare numai sa citesc un capitol din Codul fiscal, ala usor, cu contabilitatea in partida simpla )



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"


Mersi mult!
Monica, adevarul este ca felul in care abordezi tu lucrurile mi se pare extraordinar! Ai o gindire foarte fresh, plina de imaginatie. As vrea sa aud sau sa citesc ca ti-ai indeplinit visele exact asa cum le-ai descris aici. Nu stiu, mie imi pare chiar ca ai putea sa vinzi franchize pentru afacerea cu magazinul (mobil) cu produse traditionale...

E super! Bafta multa!



Mergi la inceput