Autorizare pentru produse home-made
A incercat cineva sa-si scoata autorizatii pentru o activitate la domiciliu de genul asta ( producerea in sistem home-made, de dulceata, zacusca, prajituri etc.)?
Raspunsuri
boticelina spune:
Si pe mine ma intereseaza sa aflu (daca stie cineva mai multe detalii)
Din ce am investigat eu pana acum, daca si produci materia prima (fructele si legumele in speta) poti obtine un certificat de producator de la primaria orasului unde locuiesti si iti poti comercializa produsele in baza acestuia si a unui buletin de analiza a produsului eliberat de DSVSA judeteana (Directia sanitar veterina si pentru siguranta alimentelor). Ca sa le bagi in vanzare in magazine va trebui totusi sa convingi acele magazine sa-ti ia marfa pe borderou de achizitie (de la persoane fizice). Daca vinzi direct clientilor nu ai mai avea aceasta problema.
Daca nu esti in situatia de a fi producatorul materiei prime, cea mai simpla forma de organizare ar fi sa-ti deschizi o Intreprindere Individuala. Costa pana in 300 de lei, poti pune cate coduri CAEN vrei, poti chiar si angaja personal, poti emite facturi, iar contabilitatea se tine in partida simpla, deci ai nevoie doar de 2-3 tipuri de formulare, fara asistenta unui contabil autorizat.
Si eu sunt oarecum in situatia ta, producem si noi legume, fructe si conserve din fructe si legume si in plus oua de prepelita pentru consum si mi-ar placea sa scot biznisu la vedere dar inca n-am facut o vizita la DSVSA, vindem "din poarta" cum se zice
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
daniela_b spune:
Mersi, Monica!
Suna rezonabil. Nu mi-ar fi greu sa fac toate astea ca sa obtin o autorizare pentru activitatea mea.
Dar ma nedumereste o chestie: cum iti da DSV hirtia precum ca totul e in conditii perfecte? Vine cineva acasa la tine si iti verifica bucataria? Eu vrea sa fac produse de patiserie, mai mult.
Practic, am o bucatarie suficienta sa fac placinte, mai mare decit multe ale unor gogoserii sau fast-fooduri... Produsele sint apoi autorizate pe baza de retetar sau de...degustare?
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui boticelina Si eu sunt oarecum in situatia ta, producem si noi legume, fructe si conserve din fructe si legume si in plus oua de prepelita pentru consum si mi-ar placea sa scot biznisu la vedere dar inca n-am facut o vizita la DSVSA, vindem "din poarta" cum se zice Monica si Nancy, 04.07.2008 "If you are unware of your choices, then you have none" |
Am ramas fascinata de niste retete de chutney din legume pe care le vindea o doamna intr-o piata din Anglia ( am vazut intr-un reportaj).
Stiu ca in Romania lumea e reticenta la noutati dar m-am gindit inclusiv sa prepar si eu asa niste delicii. E de ajuns sa ai citiva clienti fideli...
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui daniela_b Dar ma nedumereste o chestie: cum iti da DSV hirtia precum ca totul e in conditii perfecte? Vine cineva acasa la tine si iti verifica bucataria? Eu vrea sa fac produse de patiserie, mai mult. Practic, am o bucatarie suficienta sa fac placinte, mai mare decit multe ale unor gogoserii sau fast-fooduri... Produsele sint apoi autorizate pe baza de retetar sau de...degustare? |
Cu siguranta trebuie sa indeplinesti cateva criterii, pentru ca bucataria de acasa nu este autorizata pentru produse destinate vanzarii Din cate stiu, exista niste normative, incepand de la marimea spatiului, finisaje, dotari, sterilizare, depozitare materii prime si produs final, chiar si imbracamintea pe care o porti (cand esti "la servici" conteaza; apoi cred ca trebuie contracte separate pentru utilitati, gunoi, etc. Da, trebuie sa gatesti dupa un retetar aprobat iar produsele trebuie verificate calitativ.
Cum naiba se intampla asta, habar nu am, dar e logic sa capeti autorizatie pentru ceva ce nu omoara pe cineva...(nici macar de placere)
Rufus, Tora si iadele
boticelina spune:
Daniela, DSV-ul iti elibereaza buletinul de analiza pe baza unei probe pe care o duci la ei. Sunt 2 tipuri de analiza, una microbiologica si inca una care-mi scapa. Costa 40 de lei/analiza.
Daca vrei sa te autorizezi "pe bune" pentru productie de produse alimentare se schimba treaba. Trebuie sa ai spatiu dedicat, cu magazii, depozite de stocare, mobilier din inot, instalatie de pasteurizare/sterilizare, tre sa faci pt fiecare produs un Standard de Firma (reteta si modul de preparare), facute de o persoana autorizata. Io nici nu m-as apuca sa citesc legislatia (Mama a lucrat in domeniul de producere a preparatelor din carne, de acolo stiu ca trebuie multe. Prea multe )
Cel mai recent vis-proiect al meu (latest day-dreaming subject ) este sa infiintez o asociatie de promovare a produselor traditional gospodaresti, cu un punct de vanzare mobil (intr-o rulota dotata cu frigidere) care sa fie deschis sambata sau duminica intr-un loc public - parc, parcare si de unde sa vand produse facute de mici producatori independenti. Magazinul ar avea si un spatiu virtual pe net, unde poti citi mai multe informatii despre produsele dorite (mai multe decat cele obligatorii sau care incap pe o eticheta) cu posibilitatea de a comanda on line si dea aridica produsele de la punctul de vanzare mobil la sfarsit de saptamana. Tot asociatia ar putea organiza degustari de produse "de casa", cursuri de instruire pentru doritori despre fabricarea acasa a iaurtului, branzei, gemurilor, painii, you name it. Mi-ar placea tare mult, am "pierdut" juma de sambata ploioasa visand
Mai am multe astfel de idei, vrei sa mai povestesc?
Dacian Ciolos, comisarul nostru UE pe probleme de agricultura si alimentatie a promis recent ca va sustine niste modificari legislative care sa permita fermierilor/micilor producatori comercializarea directa a produselor in "magazine de acasa"; sper sa-i iasa pasentele
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
marius spune:
DSV si nu numai face controale atat tematice cat si inopinate sau pe baza de reclamatie.
Autorizarea activitatii este una, autorizarea spatiului este alta, autorizarea produsului este altceva.
Nu are relevanta reteta ca e de la mama sau din carte, regimul de autorizare si certificare este acelasi fiind vorba de alimentatie publica in functie de unde te incadrezi.
Dar chestia asta cu fac prajitura buna pt nene Ghita contracost poti sa uiti.
Rufus este aproape de ceea ce exista in realitate.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
boticelina spune:
Hai ca m-ai starnit sa-mi strig nemultumirile. Legislatia noastra, si asa stufoasa si contradictorie uneori s-a suprapus peste cea comuna UE, si a rezultat pentru Romania un hatis supra-reglementat in care tre sa fii un intreprinzator "gras" ca sa razbesti.
In domeniul alimentar, principala preocupare a UE e trasabilitatea, adica posibilitatea, in cazul unei probleme de sanatate publica, de a depista "vinovatul" ca sa zic asa. Lucrul asta s-ar putea face si foarte simplu prin instituirea in cazul micilor producatorii a obligatiei de a "tine evidenta" bunurilor produse pe loturi, loturi inscrise in registre de ferma/productie si trecute si pe eticheta. Just that simple.
Dar nu, la noi in Romania tre sa ai echipamente ca la fabrica "Munca" (o fabrica de procesare a fructelor si legumelor de la noi din judet) ca sa faci 10 borcane de compot pe care sa le poti vinde la magazin. E logic ca va trebui sa ai o minima dotare si cunostinte de igiena producerii de alimente destinate consumului public, dar un astfel de mic punct de lucru ar putea fi autorizat cu mai putine rigori, si in caz ca produci vreo buba, sa raspunzi penal.
Deci deocamdata, pt noi astia care producem in propria bucatarie singura solutie e "subsolul" si vanzarea printre prieteni, pe net, pe facebook si prin recomandari, desi sunt sigura ca (,) clientii nostri si-ar dori sa stie ca am trecut printr-o minima inspectie sanitar-veterinara .
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
marius spune:
Totul pare Ok pana apare o problema de imbolnavire,handicap sau deces.
Atunci nu mai exista nimic in afara de depistarea responsabilitatii.
Nici o lege nu este stufoasa sau putin stufoasa cand discutam de securitatea alimentatiei si a consumatorului.
Ideea de trasabilitate este absolut justificata si necesara exact pentru identificarea corecta a responsabilitatii.
Nu exista ceva de genul " aaa tu faci trei prajituri in bucatarie,? Ok in acest caz nu e necesar decat sa stii ca ai luat oua proaspete, faina de la magazin si ulei de la alimentara din colt, te cred pe cuvant ca faci prajitura buna ca si tanti Mia de la colt stie asta".
Legea trebuie sa fie clara, completa, justificata si unitara.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
daniela_b spune:
Marius, vrei sa spui ca gogoseriile de la coltul strazii indeplinesc aceste conditii de maxima securitate de genul celor enumerate de Rufus?
Stiu o gogoserie de linga piata centrala care are maximum 4 metri patrati ) sapati intr+o fosta scara de bloc...
Deci, vreau si eu sa fac la fel, doar ca acasa.
Invata'ma tu, cum sa fac (daca, bineinteles, ai timp...)
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui boticelina Deci deocamdata, pt noi astia care producem in propria bucatarie singura solutie e "subsolul" si vanzarea printre prieteni, pe net, pe facebook si prin recomandari, desi sunt sigura ca (,) clientii nostri si-ar dori sa stie ca am trecut printr-o minima inspectie sanitar-veterinara . Monica si Nancy, 04.07.2008 "If you are unware of your choices, then you have none" |
Da, in conditiile astea, munca la negru devine foarte atractiva, din pacate.
Am vazut si persoane care vind in piata ardei iuti la borcan, muraturi...oare cum primesc aprobare?
Au ele certificat de producator agricol ( ok, am inteles) dar indeplinesc si celelalte conditii? A stat nenea Ghita ( ca tot l-a pomenit Marius) imbracat in halat si cu cizme de cauciuc impecabile cind a capsat borcanele?