Tesutul de Cordon Ombilical
Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu specialistii Retelei Private de Sanatate Regina Maria.
Vom aborda multdiscutatul subiect al celulelor stem, cu doamna Magda Dulugiac, Director Procesare Laborator Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA.
5. Astazi vom vorbi despre "Tesutul de Cordon Ombilical"
Min 00.30
?1. Am auzit in ultima vreme despre prelevarea tesutului de cordon ombilical. Ce inseamna acest lucru?
Min 00.30
Tesutul de cordon ombilical reprezinta puntea de legatura dintre fat si mama in timpul sarcinii. In structura, el are doua artere si o vena ombilicala inconjurate de un tesut mucos numit gelatina Wharton. Intreresul acordat tesutului de cordon ombilical a inceput in anii 1990 cand s-a descoperit ca gelatina Wharton e bogata in celule stem mezenchimale. Astfel tesutul de cordon ombilical nu a mai fost considerat un deseu rezultat in urma unei nasteri, ci a fost considerat o valoroasa sursa de celule stem mezenchimale. Daca prin colectarea sangelui de cordon ombilical putem obtine celule stem hematopoietice, prin stocarea tesutului de cordon ombilical putem obtine celule stem mezenchimale.
?2. Care sunt aplicatiile celulelor stem mezenchimale?
Min 1:21
Studiile clinice arata ca ele sunt deosebit de valoroase si vor fi folosite cu succes in medicina regenerativa si in terapiile celulare si genice. Celulele stem mezenhimale au o serie de caracteristici extrem de importante. Au capacitatea de a diferentia in diferite tipuri celulare, cum ar fi: celule nervoase, osoase, pancreatice, celulele miocardice, hepatice. Au proprietatea de a migra la locul tesutului lezat si de a interactiona cu mediul inconjurator facilitand regenerarea tesutului lezat. Astfel, celulele stem mezenchimale sunt folosite in tratarea unor maladii precum: ciroza hepatica, diabetul de tip 1, infarctul miocardic, paraleziile cerebrale, leziunile traumatice ale maduvei spinarii sau chiar leziuni tegumentare care nu sunt vindecabile in mod normal. Celulele stem mezenchimale au de asemenea, un rol imunomodulator, induc subpresia raspunsului imun si toleranta organismului in urma unui transplant de celule sau tesuturi si organe sau in contextul maladiilor autoimune sau inflamatorii. De aceea ele pot fi folosite in tratarea unor afectiuni precum poliartrita reumatoida, boala Crohn sau pentru tratarea efectului „grefa contra gazda” rezultat in urma unui transplant.
De asemenea, celulele stem mezenchimale pot fi modificate prin inginerie genetica, acestea putand fi transformate in vehicule celulare si pot deveni furnizori de medicamente in contextul tratarii unor maladii greu accesibile.
?3. Constituie un avantaj stocarea concomitenta a celulelor stem hematopoietice si a tesutului de cordon ombilical?
Min 3:22
Da, este un avantaj pt ca prin transplantarea simultana a celulelor stem hematopoietice cu celule stem mezenchimale creste rata de reusita a transplantului deoarece celulele stem mezenchimale au rol adjuvant. In prezent se deruleaza multe studii de cercetare in ceea ce priveste multiplicarea in laborator a celulelor stem hematopoietice. Acest lucru pare sa fie dificil de realizat deoarece, in cultura celulele stem hematopoietice au proprietatea de a diferentia si nu isi pastreaza caracteristica de stem. Facand culturi mixte de celule stem mezenchimale cu celule stem hematopoietice se reuseste obtinerea si pastrarea trasaturii celulelor stem hematopoietice, celulele stem mezenchimale oferind mediul asemanator conditiilor din organismul uman.
?4. Cum este procesat si stocat tesutul de cordon ombilical?
Min 4:22
Fragmentele de tesut de cordon ombilical sunt procesate in vederea izolarii gelatinei Wharton prin indepartarea vaselor de sange. Apoi tesutul ramas este conditionat pentru crioprezervare prin imersarea in plasma autologa provenita din procesarea sangelui de cordon ombilical. Plasma este un fluid bogat in hormoni, in electroliti, in proteine si in factori de crestere care asigura un mediu nutritiv optim, natural pentru stocarea tesutului de cordon ombilical si nu influenteaza fenotipul sau capacitatea celulelor stem mezenchimale care vor fi ulterior izolate din tesutul de cordon ombilical.
?5. De ce stocam tesut de cordon ombilical si nu celulele stem mezenchimale?
Min 5:13
Momentan nu exista protocoale standartizate pentru obtinerea celulelor stem mezenchimale. Desi exista mai multe metode de izolare a celulelor stem mezenhimale, acestea implica folosirea unor reactivi precum seruri de origine animala, enzime de digestie, factori de crestere care nu sunt omologate in general pentru uzul uman. De aceea, cea mai eficienta metoda actuala este aceea de a stoca tesut de cordon ombilical, oferind posibilitatea clinicilor de transplant sau clinicilor de terapii celulare de a izola celule stem mezenchimale conform propriilor protocoale acreditate.
Consider ca informatiile vor fi interesante pentru viitoarele mamici, va multumim!