Despre rubeola
Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu medicii Retelei Private de Sanatate Regina Maria.
Vorbim astazi cu doamna doctor Lidia Mateescu - Medic specialist Pediatrie despre :
3. Rubeola
?1. Popular, stim ca rubeola face parte din "bolile copilariei". Ce sunt aceste boli, si cat de periculoase sunt pentru copii?
Min 00 :30
Bolile copilariei sunt boli infectioase in general, determinate in mare parte de virusuri dar si de bacterii. Sunt foarte contagioase pentru ca se transmit prin inhalarea de particule din secretiile nazale sau din saliva, care sunt eliminate atunci cand tusim, cand stranutam. De aceea contactul prelungit favorizeaza imbolnavirea. Sunt boli pe care le pot face si adultii, ele se intalnesc preponderent in copilarie din cateva motive: unul ar fi ca sistemul imunitar al copilului este imatur, incomplet dezvoltat; alt motiv ar fi acela ca ei sunt prezenti in colectivitate mult mai mult decat adultii si la varste mici nu au invatat sa respecte riguros regulile de igiena.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste faptul ca sunt periculoase aceste boli pentru copii lucrurile s-au schimbat dea lungul timpului, odata cu introducerea programelor nationale de vaccinari, incidenta asa numitor boli ale copilariei a scazut, dar inca exista boli cum ar fi scarlatina, rubeola, varicela care pot da complicatii cu sechele renale, cardiace, neurologice.
Rubeola este foarte periculoasa daca apare la femeia insarcinata. Aceasta risca sa piarda sarcina, sa nasca prematur, iar la fat daca se naste apare sindromul rubeolei congenitale care consta in defecte grave: lipsa auzului, lipsa vederii, retard psihomotor, etc
?2. Care sunt simptomele dupa care ne dam seama ca cei mici au rubeola?
Min:02:53
Manifestarile clinice tipice debuteaza cu febra moderata, cu adenopatie (umflarea ganglionilor in regiunea cervicala retroauricular si in regiunea occipitala), iar cam la 1-5 zile apare si eruptia care consta in pete rosiatice care apar la nivelul capului, iar in 24h se intind pe tot corpul. Tipic eruptia dureaza 3 zile cu variatie (1 sau 2 zile), se poate prelungi pana la 8 zile.
Trebuie precizat totusi ca in multe cazuri la varsta copilariei nu apar deloc simptome, boala e asimtomatica, sau sunt foarte usoare si nespecifice si ne dam seama mai greu.
?3. Care sunt vaccinurile care se pot face?
Min 04:05
Vaccinarea la noi in tara incepand cu 2004 e inclusa in schema nationala obligatorie. E cuprinsa intr-un vaccin trivalent care se numeste ROR: rujeola, oreion, rubeola si se administreaza la varsta de 12-15luni, dupa care se face rapel la 7 ani in campaniile scolare. Desi la copil, de cele mai multe ori nu capata forme grave odata facut vaccinul confera imunitate pe termen lung exista unele studii care demonstreaza ca cea mai buna metoda de a preveni rubeola la gravida este vaccinarea in masa la varsta copilariei.
?4. Daca avem un copil care are rubeola, la ce trebuie sa ne asteptam pentru fratiorul sau surioara lui? (in cat timp se instaleaza boala, trebuie sa mergem la medic mai repede decat in primul caz, putem face ca al doilea copil sa nu se imbolnaveasca?)
Min 05:17
Perioada de incubatie a bolii este intre 12 si 23 zile cu o medie de 14-18 zile iar persoanele infectate sunt contagioase cu una-doua saptamani inainte de aparitia primelor simptome. Daca fratii au fost in contact strans inainte ca primele simptome ale copilului infectat sa fie evidente, ne asteptam ca si celalalt copil din casa sau si ceilalti copii din casa sa faca boala. Asa incat atunci cand apar primele simptome e bine sa ne prezentam cu copilul la medic - care sa ne confime diagnosticul, cu mentiunea ca obligatoriu vizita la medic trebuie anuntata pentru preluarea copilului in conditii de siguranta, rapid, astfel ca imbolnavirea altor persoane (copii, adulti, femei insarcinate) aflate in clinica la momentul respectiv sa fie evitata. Daca ceilalti copii din casa sunt vaccinati situatie intalnita in majoritatea cazurilor la noi fie copiii nu fac boala, fie fac o froma foarte usoara.
?5. Care sunt complicatiile care se pot ivi si ce semne ar trebui sa ne trimita din nou la medic?
Min 06:40
Complicatiile rubeolei apar, unele mai des la varsta copilariei, altele in adolescenta. Cele mai frecvente fiind la adolescenti si adulti. Una dintre complicatii ar fi altralgiile si artritele intalnite mai des la adolescente, la fete si daca vorbim despre adulti, la femei. Apar in timpul eruptiei si pot persista pana la o luna de zile. Ca semne care ar trebui sa ne atraga atentia ar fi durere la nivelul articulatiilor, umflarea lor, inrosirea tegumentelor care acopera articulatiile. Mai des sunt afectate genunchiul, incheietura mainii, articulatiile degetelor, dar nu numai.
O alta complicatie rara, dar foarte grava, incidenta e de 1 la 6mii cazuri de rubeola, este encefalita. Se poate instala in decurs de o saptamana de la aparitia eruptiei dar poate aparea si la cazurile care nu au avut eruptie. In situatia in care copilul prezinta febra, durere de cap intensa, persistenta, convulsii, este neobisnuit de somnolent - obligatoriu trebuie mers la medic pentru a reevalua situatia. Ar mai fi semne care sa ne atraga atentia vis a vis de complicatii cum ar fi sangerarile. Pot fi un semn dat de trombocitopenie - complicatie care apare foarte rar, incidenta fiind de 1 la 3000 cazuri si apare mai ales la varsta copilariei.
?6. O femeie care doreste sa ramana insarcinata isi poate face vreun test sa vada daca a facut boala? Cu cat timp inainte ar trebui sa-si faca eventual un vaccin?
Min 09:05
Cu cel putin trei luni inainte se dozeaza anticorpii care ne spun daca a facut sau nu boala. Daca a facut-o - nu e nicio problema, poate ramane insarcinata si stie ca fatul nu va fi afectat; iar daca a facut recent boala - e bine sa mai astepte putin pentru ca organismul sa sintetizeze cantitatea necesara de anticopri ca sa o apere pe perioada sarcinii; iar daca nu a facut boala - se poate vaccina, putand ramane insarcinata la cel putin 3 luni de la momentul cand s-a vaccinat. Asadar e bine sa se investigheze din timp.
Sunt sigura ca atat viitoarele mamici cat si mamicile au aflat lucruri importanet de la noi astazi. Va multumim si va dorim o zi buna!