De la ce varsta pot duce copilul la logoped?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

[quote]

Giulia, spune-mi te rog, ai dus copilasul la un logoped particular ? Cate minute facea exercitii cu copilul ? De cate ori pe luna ati mers ? Tu aveai voie sa asisti la sedinta ?

ti-am raspuns pe pm

Caught between the devil and the deep blue sea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

Citat:
citat din mesajul lui irinabobe

porumbita la ce logoped ai fost?

mamica de Rares 21.02.2010

iti scriu pe pm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myky791 spune:

buna. voiam sa deschid si eu un topic pe aceasta tema, dar lipsa de timp e mare la mine.
piciul meu are 2 ani si 4 luni si singurele cuvinte care le spune clar mama, tata si bapa adik apa. in rest vorbeste pe limba lui cuvinte neintelese de nimeni. cand face cate ceva ne cheama si ne explica :"mama" si vorbeste vorbeste si iar ne explica dar nu e nimic inteligibil. ne arata pisica catelul dar in limba lui. comunicam foarte bine noi ii stim nevoile ne intelegem, dar ink nu vb limba romana!o sa caut un logoped bun si sa mergem sa vedem ce ne spune. ne cere apa ii zic este in dormitor se duce o ia, e un copil sociabil, se joaca cu alti copii si vorbim mult cu el. are si un frate mai mare care la fel sia dat drumul mai tarziu la vorba.
eu nu miam facut probleme ca ma gandesc ca fiecare copil are ritmul lui, dar o sa ma duc la logoped pentru linistea mea sufleteasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomaca spune:

Citat:
citat din mesajul lui myky791

buna. voiam sa deschid si eu un topic pe aceasta tema, dar lipsa de timp e mare la mine.
piciul meu are 2 ani si 4 luni si singurele cuvinte care le spune clar mama, tata si bapa adik apa. in rest vorbeste pe limba lui cuvinte neintelese de nimeni. cand face cate ceva ne cheama si ne explica :"mama" si vorbeste vorbeste si iar ne explica dar nu e nimic inteligibil. ne arata pisica catelul dar in limba lui. comunicam foarte bine noi ii stim nevoile ne intelegem, dar ink nu vb limba romana!o sa caut un logoped bun si sa mergem sa vedem ce ne spune. ne cere apa ii zic este in dormitor se duce o ia, e un copil sociabil, se joaca cu alti copii si vorbim mult cu el. are si un frate mai mare care la fel sia dat drumul mai tarziu la vorba.
eu nu miam facut probleme ca ma gandesc ca fiecare copil are ritmul lui, dar o sa ma duc la logoped pentru linistea mea sufleteasca.

Nici noi nu suntem departe. Am evoluat de la bapa la apa, dar podul e tot apa, padurea e tot apa pentru ca a facut ceva corelatii in diverse contexte. L-am mai ajutat eu si am mai introdus in diferite contexte, cuvinte scurte care contin sunetul i caci ii este usor de pronuntat (zizi, pici). A mai ales si el cateva cuvinte interesante gen calculator, furnica, bus, lemne. Dar nu foarte multe.
Il vad ca exerseaza incet in barba cate un cuvant, de parca i-ar fi rusine sa spuna tare ca nu reuseste sa pronunte si e tare mandru cand il felicit dupa ce l-a rostit.
Este prea devreme pentru logoped. Cel mai devreme te primeste dupa 3 ani. La gradinita mi-au spus ca e prea mic ca sa am pretentii sa vorbeasca pentru ca fiecare are ritmul lui si maturizarea proprie pentru muschii folositi in pronuntie. Poate sa vorbeasca si abia la 3 ani.
Daca vrei poti sa faci exercitii pentru stimularea musculaturii, cum ar fi umflatul balonului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

Citat:
citat din mesajul lui tomaca

Este prea devreme pentru logoped.

nu este adevarat

dupa 2 - 2.5 ani e f ok

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Oana, am o prietena aici care a facut specializarea de logoped si a lucrat ceva ani in domeniu. Vorbind la general cu ea, dar si despre flacaul meu, pot sa iti spicuiesc anumite aspecte din ce mi-a povestit ea.

Aici in Germania nu sunt multi logopezi specializati in asa virste mici, dar logopedia poate incepe asa devreme! Ea facuse o specializare pt perioada de pre-vorbire, in care teoria este sa te uiti la un copil cum percepe spatiul si cum se misca. Exista teoria (nu stiu daca am inteles-o eu bine, asa ca nu dati cu pietre ca vii se pare total o prostie, plus e o explicatie simplificata din partea prietenei mele) ca o dezvolatre nearmioasa a coordinatiei copilului in partea motorica poate duce la greutati in vorbire, deasemnea daca nu percepe spatiul bine, mai ales ce se intimpla in spatele copilului. Creierul unui copil trece prin etape de dezvoltare, si daca unele nu sunt complete, vor fii probleme cu celelalte etape. Vorbirea e o treapa "superioara" fata de miscare si miscarea poate arata semnale pt o vorbire "cu probleme".

Asa ca prietena mea, cind ii venea un copil mic, se uita la ce relatie cu spatiul si exteriorul are copilul, daca percepe corect sunetele care vin din spate si din fata (mi-a spus sa fac zgomote in spatele si la stinga si dreapta baiatului, ca sa ii dezvolt perceptia) si cit de buna ii este coordinarea miscarilor si mersul. Prin exercitii si joaca incerca sa corecteze aceste parti.

Poti sa te uiti in acest sens la copilul tau sa vezi daca sunt semne
de intrebare sau sa lucrezi in partea asta. Poate ajuta!

Dar in orice caz daca ai semne de intrebare poti cauta un logoped. Sunt insa intr-adevar si copii care vorbesc mai tirziu. Important e sa intelega cuvintele si sensul lor, chiar daca nu le pronunta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Copilul meu e ff bine dezvoltat din punct de vedere motric, a mers ff devreme singur (8 luni), are un echilibru fantastic si isi coordoneaza ff bine miscarile, se cocoata si face chestii pe care le fac copii mai mari...intoarce capul daca il strig, de auzit eu zic ca aude ff bine...incearca sa imite dar nu-i iese..de exemplu astazi ma jucam cu el si il apasam usor pe nas spunand :"tit-tit"..el imediat a facut acelasi gest numai ca in loc sa zica tit-tit a zis "na-na"..am o jucarie care faca nu e folosita o vreme zice "bye-bye"..cand o aude zice "ta-ta"...ieri mergeam cu tati in oras si a vazut o pisica si a inceput sa zambeasca, cand l-am intrebat cum face pisica a zis :"mau"..deci se vede ca totusi se straduieste, dar ceva il retine..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomaca spune:

Citat:
citat din mesajul lui Porumbita

Citat:
citat din mesajul lui tomaca

Este prea devreme pentru logoped.

nu este adevarat

dupa 2 - 2.5 ani e f ok

atunci probabil ca depinde de logoped

Mergi la inceput