De la ce varsta pot duce copilul la logoped?

De la ce varsta pot duce copilul la logoped? | Autor: oana_lex82

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor, Iustin implineste curand 2 ani..inca nu vorbeste aproape deloc (tata si ff rar mama,na in loc de una, tia in loc de trei si in rest vb pe limba lui)..Sunt tare ingrijorata si as dori sa merg cu el la logoped...dar nu stiu daca mi-l primeste asa mic..nici nu cunosc un logoped in orasul meu...Va rog pe cele cu experiente de genul asta sa imi spuneti daca trebuie/se poate sa merg de acum cu el sau sa il mai las sa creasca?Mi-l primeste un logoped daca e asa mic?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Mai lasa-l...eu n-am vorbit DELOC pana la 2 ani si un pic, dupa care am deschis "robinetul" direct cu propozitii si de-atunci nu m-a mai oprit nimeni.

Eu zic sa nu te ingrijorezi, nepotul sotului nu a vorbit pana la 3 ani deloc, acum are aproape 5 si vorbeste fluent. Fiecare cu ritmul lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cellia78 spune:

Oana, eu l-as duce doar de o evaluare. Doar pt ca logopedul sa-l vada/ auda si sa-ti dea tie, daca e cazul (dar nu as crede), cateva exercitii pe care sa le lucrezi cu copilasul.

Eu mi-am dus fetita tot la doi ani, mica-mica, desi vorbea (mai mult pe limba ei, dar vorbea) pt ca la noi situatia o cere. Mi-a dat dna dr logoped cateva exercitii de lucrat cu puica acasa; am revenit iara pe la 2 ani jumate , idem. Mi-a spus ca e prea micuta, dar ca e ok ca a evaluat-o. Saptamana viitoare mergem iara; Ade are 3 ani si o luna; dna dr a spus ca inca e micuta, dar ca vom incepe usor-usor sa lucram cu dansa de acuma, pt ca la noi, repet, situatia o cere - va avea de lucru sa poata pronunta anumite litere :T, D mai bine, V mai bine, dar T la noi este granita pe care cand o vom trece vom spune ca e ok si recuperata.

Succes!

Sorry ca m-am intins atat, am zis sa-ti faci o parere!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Eu nu cunosc pe nimeni de specialitate in oras la mine dar ma voi interesa...Copilul meu incearca sa imite uneori, dar de la sine putere nu zice mai nimik..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

oana buna, daca cunosti un logoped bun, care face aceasta meserie din dragoste pentru copii, atunci poti merge si acum la o verificare si la o parere specializata care iti va spune clar daca trebuie sau nu sa te ingrijorezi.Eu aici in germanica merg cu cel mare la logoped dar din alte motive, si am vazut in ora cat astept , multe pliante unde se spune ca un copil poate merge la logoped inca de la un an .De la un an la 2 se poate observa modul cum incepe sa vorbeasca,si iti poate face tie ca parinte recomandari cum sa vorbesti cu el, cum sa-l stimulezi, asa in mod natural.Nu poci cuvintele, nu le diminutiva, nu vorbi repede si ca o morisca, daca copilul nu e din cei ce asimileaza ca un burete din zbor.Apoi de la 2 la 3 se face alte exercitii la logoped cu ei, au tot felul de jocuri specifice si ii poate face sa vorbeasca, iar pentru cei mai mari de la 4 ani alte jocuri si proceduri.
Am vazut si copii mici care vin acolo.
Eu am doi dupa cum vezi la semnatura, foarte diferiti, cel mare a vorbit tarziu dupa 3 ani si eram in tara pe atunci, unde la fel mi se spunea lasa-l ce vrei sa-ti recite luceafarul de acum...si am lasat sa treaca timpul ca la 4 ani cand am inceput sa mi se spuna ca ce am asteptat atat, de parca eu eram vinovata.El vorbea dar pe limba lui si nu se intelegea si a trebuit lucru de corectare a vorbirii...
A trebuit sa ii vorbesc simplu , aratandu-i obiectele denumite, pus sa repete pana ii iese corect.Dat in mana obiectul numindu-l, asa cum inveti tu o limba straina .Nu turuit pe langa el , ca nu am avut nici o rezolvare asa, oricat am vorbit cu el .
Cel de al doilea a vorbit dinainte de un an , la un an jumate deja povestea ce face si ce vrea, in propozitii complexe.Cu el era deakuns sa-i spun ca uite acum punem supa in farfurie si stia care e supa , care e farfuria, fara sa-i arat eu pe rand.Avea alta capacitate de observiatie si asociere.
Conteaza mult cum e copilul .Cel mare era lenes, ma ducea de mana fara sa spuna ce vrea si cand ajungea la obiect facea ca toate visele ca il vrea da nu vroia sa zica dupa mine cum se numeste lucrul ala.CIca am facut rau ca il dadeam , trebuia sa nu-i dau pana nu zice, dar nu puteam.De multe ori in cazul copilor trebuie alta persoana, inafara de mama , sa le zica ceva, ca vor face.Aceasta persoana poate fi logopeda, educatoarea sau chiar o prietena care vine pe la noi.Mama e ceva acolo care poate fi ignorata

Sper ca nu am vorbit pe langa subiect si am zis cate ceva care te pot ajuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

La 2 ani e prea mic ,eu stiu ca la logoped se merge dupa 3 ani!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

eu l-am dus pe al la 5 ani pt ca vb sasait si nu pronunta literele r,l. dupa nici 5 sedinte zicea toate literele corect

Caught between the devil and the deep blue sea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Merci de raspunsuri tuturor, Roxi ca de obicei tu esti mereu aici cu o vorba buna si un sfat..si al meu ma ia de mana cand vrea ceva si imi arata ce vrea dar nu spune..aceeasi recomandare am primit, de a nu i da ceea ce solicita pana nu numeste acel lucru numai ca al meu refuza si plange daca vede ca insist...offf...Sper din toata inima sa vorbeasca si al meu cat de curand..Pe mine ma streseaza ff mult soacra mea care imi tot da exemplu pe unul si pe altul care vorbesc si sunt poate mai mici ca al meu..ieri mi-a zis pana si ca :"tre sa faci ceva urgent ca sunt sigura ca nici la gradinita nu ti-l va primi daca nu vorbeste"..offf Abia toamna viitoare intentionez sa il dau la gradinita..pana atunci poate va vorbi..macar cat de cat, dar eu una nu stiam ca daca nu vorbeste nu il primeste///pt ca eu cunosc cativa copii care sunt la gradi bine merci si nu vorbesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cellia78 spune:

Oana, mai Oana, pai si tu crezi absolut ce-ti spune soacra ta? Mai selecteaza si tu, filtreaza, nu lua de bun totul!
Si mi se pare una dintre marile greseli in cresterea unui copil sa-l compari cu altul/ altii de aceeasi varsta!!! Fiecare e aparte in felul lui!
Am patit si eu si cand imi amintesc cate mi se spuneau!!! Daca aplecam urechea era jale!
Din ciclul asta:" Vai, nu merge si are un an si 3 luni", "Vai are probleme grave", "Vai saracul copil nu are dinti la un an "

Cum adica nu se primesc la gradinita copii dc nu vorbesc? Pai trebuie sa vorbeasca cursiv? Fara greseli? Si corect gramatical? Si sa se schimbe singuri si sa de toate singuri? Si sa le supravegheze si pe educatoare? Hai, mai!
Tu chiar stai si te uiti in gura soacrei?? Eu nici in a mamei mele nu ma uit! Ca sa intelegi, am nascut o fetita speciala, cu niste probleme care in fine s-au dus, e ok acum; dar pana am vazut-o ok........dc ascultam la sfaturile unora si altora si uneori chiar si ale mamei mele....o luam pe campii!

Pt linistea ta, mergi cu copilul la logoped.

Nu cunosc acolo la tine, eu stiu numai aici, la Bucuresti logoped.

Cred ca asa iti raspunzi cel mai bine la intrebari si te linistesti. Noi putem veni cu variante, ba ca e prea mic, ba ca nu pt logoped, dar numai logopedul decide asta, dupa o evaluare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

Oana daca doar soacra e cea care te nemultumeste , spunei ca al tau are purtator de cuvant, de aceea nu vorbeste, ca are cine vorbi in locul lui.Asa ca daca nu se potoleste cu sfaturile cele de bagat in sperieti , fara ceva documentat care sa ajute, atunci sa faca bine sa vorbeasca ea in locul copilului.Asa cum al meu in clasa 1 a zis ca ce sa se mai chinuie sa invate sa scrie literele ca le scrie calculatorul , asa si al tau mic, ce sa vorbeasca cand poate sa o faca mama pentru el .
Tinerii din ziua de azi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

si copilul prietenei mele a vorbit abia dupa varsta de 3 ani, dupa ce l-a dus la gradi...pana atunci se facea inteles prin semne, sunete si cuvinte pe limba luice se mai stresa mamica!acum nu il mai poti opri, turuie incontinuu

Caught between the devil and the deep blue sea...

Mergi la inceput