Alaptand la 4 ani - pe coperta
Raspunsuri - Pagina 40
DarkBendis spune:
Un mesaj de genul "alaptatul la 12 luni, 18 luni, 2ani, 3-4 ani e bleah si cah" (in nici un caz 6-7-12-18 ani, NU despre asta e vorba!) e din aceeasi categorie cu "nu ai alaptat atatea saptamani - sau luni- sau ani, inseamna ca esti o mama rea, sau mai putin buna, sau juma' de mama" - uneori nici nu intereseaza sa se cunoasca motivele pentru care mamica a ales sau a fost nevoita sa aleaga sa alapteze, sau sa nu alapteze. Dar e asa de usor de pus etichete si de judecat - si intr-o directie si in alta!
Toata lumea e de acord ca fiecare copil e diferit, dar uneori se uita ca si fiecare mama e diferita. Dar faptul ca X nu concepe ca cineva sa alapteze mai mult/mai putin de ...atatea luni sau ani nu ar trebui sa insemne ca cine alapteaza mai mult/mai putin ...e ceva in neinregula cu persoana respectiva - doar pentru ca X nu concepe asa ceva. Ce naiba, nu e "it's my way or the highway"!! Repet, ne referim aici la copii de 2-3-4 ani, copii mici, care nu traiesc doar din laptele mamei, care au fost diversificati la timp, nu la copii de 7-8-10-12 si asa mai departe. Uite, o prietena de-a mea, al carei baietel e cu 2 ani mai mare decat al meu, nu a alaptat decat vreo 4-5 luni, a mai continuat cateva saptamani cu lapte muls in sticluta si apoi a mers pe lapte praf. Nu am intrebat-o de ce a alaptat cat a alaptat, pentru ca eu una consider ca fiecare si le stie pe ale lui si ca "it's not my business". Copilul a crescut, e bine, s-a dezvoltat frumos. La fel ca si al meu . Dar nici nu implinise baiatul meu 1 ani si jumatate si deja ma saturasem sa fiu numita "mama eroina", sa fiu compatimita de fiecare data cand ne vedeam "tu cum reusesti sa mai dormi" (si culmea ca dormeam si eu si asta micu toata noaptea) "tu mai rezisti?" "biata de tine, ce sacrificii faci ca sa-i mai dai lapte, da' oare mai are rost?" - fara sa fiu crezuta ca nu e nici un sacrificiu, ca pentru noi e OK asa, ca mie ce faceam mi se parea ceva firesc,naturalsi normal, ca pot sa ma si odihnesc, ca fac fata si la serviciu, ca aveam si viata intima, si viata sociala.. orice spuneam raspunsul era "uite, eu nu inteleg, eu nu as putea".
Iar exceptiile sunt exceptii. Atat cazul doamnei care-si alapteaza copilul de 8 sau 12 ani e o exceptie, la fel ca si cel cu "bitty" din Little Britain, de fapt acesta e o exagerare voita... flacaul de 30 ani care vrea "bitty" e din aceeasi categorie cu doamna care nu suporta pe cei care nu-s de aceeasi rasa sau nationalitate cu ea si care cand vede un negru/un chinez/pe cineva non-britanic incepe sa vomeze in jet, cu Vicky Pollard,fata saraca si needucata "mama singura cu vreo 7 copii toti cu tati diferiti", baiatul cu disabilitati care de fapt ii pacaleste pe toti si profita de toti si asa mai departe, sunt o multime de personaje in "Little Britain" -si toate aceste personaje sunt personaje de comedie, exagerate in mod voit - si in nici un caz nu se implica faptul ca toate mamele care alapteaza mai mult de cateva luni vor avea niste copii dependenti de fustele lor, cu probleme psihice, ca toate persoanele cu disabilitati sunt niste profitori si niste sarlatani de fapt, ca toate mamele singure sunt niste needucate care atata stiu sa faca, copii, ca orice doamna britanica alba, cu varsta de peste 50 ani middle class si cu domiciliul in sudul Angliei" uraste pe cei diferiti si isi varsa matele la vederea lor. Deci hai sa nu luam exagerarile ca litera de lege!
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
andacos spune:
Dark Bendis,doar nu crezi ca noi am luat pe bune "Little Britain",
Bineintzeles ca este o parodie,insa mesajul transmis ajunge!Ca da,se transmite un mesaj!
PS.Am vazut duminica de exemplu cum a trecut de la mama la bunica,ca mai are si ea un pic,bineintzeles ca n-a luat nimni d ebun/adevarat partea asta!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
simplyana_m spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Adica,mesajele pro alaptare (spun despre ele pentru ca voi avetzi un scop,nobil as spune,eu n-am vazut pina acum nicio femeie care sa intre sa spuna ca alaptatul natural e "cea mai mare prostie,ggoritza posibila"!N-am vazut la absolut niciun subiect,pe niciun forum!)nu au un scop? De ce trebuie sa fie agresive,eu asta nu intzeleg?Scopul propus nu se atinge cu violentza,agresivitate in niciun caz! Nelia,,mai spun o singura data!Daca eu as fi o proaspata mamica,p mine m-ar speria agresivitatea mesajelor pro alaptare!Eu cred ca asta ar trebui sa va dea de gindit! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Andacos, uite, eu fac apel, vreau sa intre o proaspata mamica speriata de mesajele pro-alaptare! Dar vreau mult de tot!
Nu cred ca e posibil sa vorbesti de agresivitate in mesajele pro-ceva, poate de vehementa, care e alta mancare de peste.
In primul si in primul rand, discutiile astea ating un drept, si anume al copilului de a fi alaptat. E dreptul lui! Cum o face, cat timp o face, si cand, ramane sa decida cei implicati in proces, copilul si mama! Ca sa intervina societatea in cazurile extreme, ar trebui intai sa le dovedeasca, sa masoare pulsul si tensiunea la mama si copil in timpul alaptarii, sa urmareasca erectia baieteilor cu sanul mamei in gura, sa urmareasca daca fixatiile se fac de la prea mult sau de la prea putin, sa se bazeze pe constatari, si nu pe supozitii.
Altfel, simplul fapt ca LM este un aliment bogat, usor de digerat, ca este ieftin, accesibil imediat, proaspat, hipoalergen, steril si la temperatura optima, il face de preferat in fata alternativelor (si ma refer la orice alt tip de lapte).
Si as mai vrea sa se deschida un subiect unde sa se manifeste la fel de "la liber" reactiile de scarba si oroare la adresa homosexualilor. Sa vedem ce se intampla. Postez eu niste imagini cu "gay pride parade", daca e nevoie.
For the record, eu si surorile mele (doua) am fost alaptate, in anii '70 si '80, 1 an jumate, 2 si respectiv 3ani, si toate ne-am alaptat copiii la randul nostru, cat si cum ne-a venit bine (3 ani inca nu a reusit niciuna dintre noi). Suntem normale, si fizic si psihic, consideram ca alaptatul este o experienta minunata si ne induiosam instantaneu cand vedem mame cu copii la san, chiar daca sunt mult mai mari decat au fost ai nostri cand au inchiat capitolul.
http://www.lucamic.blogspot.com/
nelia spune:
citat din mesajul lui DarkBendis Iar exceptiile sunt exceptii. Atat cazul doamnei care-si alapteaza copilul de 8 sau 12 ani e o exceptie, la fel ca si cel cu "bitty" din Little Britain, de fapt acesta e o exagerare voita... flacaul de 30 ani care vrea "bitty" e din aceeasi categorie cu doamna care nu suporta pe cei care nu-s de aceeasi rasa sau nationalitate cu ea si care cand vede un negru/un chinez/pe cineva non-britanic incepe sa vomeze in jet, cu Vicky Pollard,fata saraca si needucata "mama singura cu vreo 7 copii toti cu tati diferiti", baiatul cu disabilitati care de fapt ii pacaleste pe toti si profita de toti si asa mai departe, sunt o multime de personaje in "Little Britain" -si toate aceste personaje sunt personaje de comedie, exagerate in mod voit - si in nici un caz nu se implica faptul ca toate mamele care alapteaza mai mult de cateva luni vor avea niste copii dependenti de fustele lor, cu probleme psihice, ca toate persoanele cu disabilitati sunt niste profitori si niste sarlatani de fapt, ca toate mamele singure sunt niste needucate care atata stiu sa faca, copii, ca orice doamna britanica alba, cu varsta de peste 50 ani middle class si cu domiciliul in sudul Angliei" uraste pe cei diferiti si isi varsa matele la vederea lor. Deci hai sa nu luam exagerarile ca litera de lege! |
Da, sint personaje de comedie... dar mesajul ramine, indiferent despre ce personaj e vorba. E foarte inteligent facut, prinde, chiar daca spui ca ce, doar nu iei in serios... eu m-as indoi. Nu e facut degeaba, are un scop... si mie nu-mi place scopul, cum nu-mi plac nici mesajele lor.
Cornelia
Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Me comprends-tu, au moins en ce moment toi? Non, tu me juges fou; tu m’examines; tu te gardes de moi. Mais si tu parviens à saisir un jour ma souffrance, viens me le dire et je serai heureux une seconde, peut-être. (Maupassant, Solitude).
andacos spune:
Simplyana,sunt in mare graba,insa itzi spun cu sigurantza ca la subiectul de care am mentzionat anterior,taticul respectiv nici n-a mai intrat dupa ce mamica a fot facuta nesimtzita!Ma indoiesc ca cineva poate fi convins...prin fortzaSi da e agresivitate!Vehementza, de asemeni!
Potzi transmite un mesaj(si mai ales ce mesaj)si fara sa fii agresiv!Repet ,agresivitatea poate fi imbracata frumos,in haine colorate!
Dana
DarkBendis spune:
Pai da, dar de multe ori mesajul il decide privitorul. Adica cand unei mame care isi alapteaza copilul si ala micu a trecut deja de 2 ani i se spune "vezi, ca ajunge si al tau ca tipu' din din Little Britain"...eu una am senzatia ca mesajul a fost totusi inteles gresit .
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
andacos spune:
citat din mesajul lui DarkBendis Pai da, dar de multe ori mesajul il decide privitorul. Adica cand unei mame care isi alapteaza copilul si ala micu a trecut deja de 2 ani i se spune "vezi, ca ajunge si al tau ca tipu' din din Little Britain"...eu una am senzatia ca mesajul a fost totusi inteles gresit . Dark Bendis & The Goblin Prince (31.12.2008) "I dream of wolves. With them I run." "Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law" |
Da' cine a spus la subiect ca daca alaptezi la 2 ani,ajunge copilul ca cel din Little Britain?
Dana
ela_04 spune:
Andacos, uite, eu fac apel, vreau sa intre o proaspata mamica speriata de mesajele pro-alaptare! Dar vreau mult de tot! Nu cred ca e posibil sa vorbesti de agresivitate in mesajele pro-ceva, poate de vehementa, care e alta mancare de peste. |
Eu.
Sunt intradevar unele tare agresive. Si pro si contra.
Tot ce ma gandeam ca am citit de la inceput subiectul era sa ma fereasca D-zeu sa am vreo problema cu alaptarea si sa inceapa cineva la modul asta sa-mi explice...
ca dupa ce esti tu varza cu problemele tale si cu hormonii si cu copilul asta ar fi tot ce mi-ar lipsi.
Dar am citit cu placere mesajele de la Nelia. Calme, argumentate fara viruleta de cuvinte, usor detasat..."cam asa se face...dar tu poti face cum vrei" e mai usor de digerat intr-o astfel de perioada (a proaspetelor mamici sau a viitoarelor mamici).
andacos spune:
Simplyana,acum ai si raspunsul!
Si ela e un caz care vine si spune!Dar citzi sunt cei ce citesc doar,fara sa scrie!
editez doar sa mai precizez ca ela nu e la prima sarcina!Deci are o experientza si totusi aceasta perceptzie despre unele mesaje!
Dana
>>>Continuare