Alaptand la 4 ani - pe coperta
Raspunsuri - Pagina 38
nelia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
In cazul asta ESTE vina mamei. E mai complicat, o sarcina obtinuta greu dupa multi ani de incercari, o mama nu tocmai tinerica, a facut din copil singurul motiv sa traiasca: daca n-am copil ce sens are sa traiesc? Pe fondul asta vine copilul. Mama nu a diversificat-o la 6 luni de frica sa nu renunte la san, nu a invatat copilul nici un alt fel de a rezolva conflicte, de a se relaxa, de a rezolva anxietati, decat la san. Pentru ca MAMA avea nevoie sa fie centrul universului pentru copilul asta si pentru ca nu a acceptat ca altcineva poate sa ingrijeasca copilul macar pentru cateva ore. Mama nu a facut nici un efort sa hraneasca copilul si abia dupa 2,5 ani, dupa o internare la spital cu anemie severa si dupa ce dintii din fata s-au rupt, bunica copilului a intervenit si zilnic s-a dus la casa lor si a hranit copilul. Nu a intampinat dificultati mari si copilul a mancat destul de usor odata ce a prins ideea. Exista multe mame care alapteaza exclusiv pana la 1 an, e mult mai comod. Daca rezerva de fier a copilului se termina la 6 luni, eu cred ca natura ne zice ceva la varsta aia, e momentul sa inceapa copilul sa se hraneasca cu solide. |
Vezi ca daca incerci sa afli de ce o mama face asta, se gasesc cauze? Deci mama avea nevoie de ajutor, in loc sa o judecati acum, pentru ca a ingrijit copilul asa cum a crezut ea ca e mai bine, voi, cei sanatosi din familie ce ati facut ca sa o ajutati? Cind o mama vrea sa fie centrul universului, afectind copilul, mama are nevoie de ajutor, nu de judecata.
Si iar e un caz extrem, adus in discutie, numai ca sa arati ce face alaptatul... e obositor sa discuti asa.
Da, sint mame care alapteaza pina la un an. In primul rind, cu atitea alergii iesite iesite ca ciupercile dupa ploaie, si cu atitea cazuri de gastrite, refluxuri, cancer la stomac la virste adulte foarte tineri, ca sa nu mai spun de cumplitele tulburari psihice legate de mincare... eu nu pot garanata ca nu se vor schimba regulile peste citiva ani si nu se va impinge un pic limita diversificarii spre un an... sau sa se faca, dar intr-un ritm mai lent, neinsistind cu toate alimentele, indiferent de protestul ccopiilor, ca nu, e musai sa pape ou, carnita si toate legumele pina la 7 luni.
Da, exista si mame, care si din comoditate, alapteaza exclusiv mult pina peste 6 luni... ai o statistica cu proportia acestora in rindul mamelor care alapteaza peste sase luni. Eu din 10 cunoscute, cunosc una sa zicem si care are clar nevoie de ajutor si indrumare.
Cornelia
Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Me comprends-tu, au moins en ce moment toi? Non, tu me juges fou; tu m’examines; tu te gardes de moi. Mais si tu parviens à saisir un jour ma souffrance, viens me le dire et je serai heureux une seconde, peut-être. (Maupassant, Solitude).
pisigri spune:
Haide mai, Ilinco, despre mama mea si prietenele ei de joaca din copilarie stiu - ca imi povesteste bunica - daca umblau sau nu cu scaunelul dupa mame sa le dea tzitza. Bunicul meu la fel, se ducea dupa maica-sa in gradina sa mai suga oleaca.
Pe mine m-a sunat acum o cunostinta a bonei ca vroia sa ma intrebe ceva legat de alaptare, fetita are o saptamina; nici nu stiam de unde sa o iau cind mi-a spus cine este, nu ne-am vazut niciodata.
Eu am alaptat (cu paturica, prosop etc) si de fata cu prieteni veniti in vizita...
Multe cunostinte au alaptat de fata cu mine, fara sa existe nu stiu ce gra dde intimitate intre noi.
In parc, discutiile mamicesti pina la 1 an, 1 an jumate ai copiilor, includ detalii legate de alaptare.
Daca e un subiect care te intereseaza, intrebi si ti se raspunde. Mie nu mi se pare nimic anormal in faptul ca cele care au scris aici, mame, stiu cit si cum au alaptat citeva prietene, sau cit au fost alaptate citeva prietene. Nu stiu, sint chestii care ies la iveala din discutii...despre alaptare
Nu cauta nod in papura
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
nelia spune:
citat din mesajul lui Laura25
Nelia a raspuns la intrebarea asta foarte frumos si argumentat in mai multe postari la acest subiect. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Exemplele extreme si filmuletul cu cele de 12 ani le-a vazut toata lumea care se scirbeste la ideea unei alaptari peste doi ani... insa a avut timp toata lumea sa le citeasca sau sa le vada, sa le comenteze. Insa, pe linkurile puse de mine, de exemplu, care va asigur ca sint destul de decente, cu destula informatie, unele dintre ele puteam fi citite in cit timp s-a vazut filmuletul... a intrat cineva?!
Dana, agresivitatea e de ambele parti, au fot interventii bune si de o parte si de alta, agresive si de o parte si de alta... adica nu te agreseaza cuvintul scirbos la adresa unui copil de 4 ani la sinul mamei, insa te agreseaza cele sustin alaptarea? Pai, nu-i corect, agresiunea e aceeasi, indiferent de unde vine, eu le consider agresive pe ambele)
Cornelia
Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Me comprends-tu, au moins en ce moment toi? Non, tu me juges fou; tu m’examines; tu te gardes de moi. Mais si tu parviens à saisir un jour ma souffrance, viens me le dire et je serai heureux une seconde, peut-être. (Maupassant, Solitude).
BlackCat4evR spune:
citat din mesajul lui BalMascat
n-am avut rabdare sa citesc tot ce s-a scris, ca m-am izbit de mesajul asta, asa gandesc si eu. unde e limita? as avea o curiozitate, pt ca recunosc ca nu am cunostinte.......cunoasteti animale la care alaptatul se prelungeste peste limita la care se poate hrani cu altceva decat lapte? |
Exact ca si tine, tre' sa raspund la asta!
Animalele care se hranesc cu altceva, nu cumva o fac SINGURE?
andacos spune:
Adica,mesajele pro alaptare (spun despre ele pentru ca voi avetzi un scop,nobil as spune,eu n-am vazut pina acum nicio femeie care sa intre sa spuna ca alaptatul natural e "cea mai mare prostie,ggoritza posibila"!N-am vazut la absolut niciun subiect,pe niciun forum!)nu au un scop?
De ce trebuie sa fie agresive,eu asta nu intzeleg?Scopul propus nu se atinge cu violentza,agresivitate in niciun caz!
Nelia,,mai spun o singura data!Daca eu as fi o proaspata mamica,p mine m-ar speria agresivitatea mesajelor pro alaptare!Eu cred ca asta ar trebui sa va dea de gindit!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
ela_04 spune:
Citat: |
Exemplele extreme si filmuletul cu cele de 12 ani le-a vazut toata lumea care se scirbeste la ideea unei alaptari peste doi ani... insa a avut timp toata lumea sa le citeasca sau sa le vada, sa le comenteze. Insa, pe linkurile puse de mine, de exemplu, care va asigur ca sint destul de decente, cu destula informatie, unele dintre ele puteam fi citite in cit timp s-a vazut filmuletul... a intrat cineva?! |
eu nu am fazut filmuletul.... nu am avut nici o curiozitate sa vad un adolescent(a) la sanul mamei.
insa m-am uitat pe linkuri...sunt luna 4-a ma pregatesc sa reiau procesul.
Roxie spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Dana, sa inteleg ca "sunt beneficii multe si bravo celor ce alapteaza" e mai agresiv decat "scarbos! blex, pedofilie" ? <hr /> Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
De ce nu formulezi corect si complet? Nu a spus nimeni ca alaptatul unui bebelus la san este bleah, scarbos sau whatever. Se vorbea despre alaptatul unui copil de 4 ani, si despre poza din prima pagina a acestui topic.
Ilinca_M. spune:
Pisigri, da' chiar nu am cautat nod in papura (nici nu trebuie, la subiectul asta is ditamai nodurile pescaresti vizibile din avion, nu trebuie sa le caut eu:)) eu sincer ma minunam de unde se stie amanuntul asta, cu alaptarea.
Normal ca stiu cat au alaptat multe prietene care au nascut deodata cu mine, inainte cu cativa ani sau dupa, eu vorbeam in cazul barbatului de 40, al celui de 29...curiozitatea mea era absolut sincera.
Eu, repet, habar n-am cat a fost alaptata nici prietena mea cea mai buna, habar n-am cat a fost alaptata macar vreo singura ruda de-a mea!! Ciudat, eu care sunt "fanatica", nu m-am gandit niciodata sa lansez subiectul asta, asa, la o shueta, la o bere eventual:"hai noroc! Auzi, colegu', tu cat ai fost alaptat?" Dar chiar mi-ati dat o idee buna, o sa fac si eu niste cercetari!
In rest, ce observ e ca majoritatea participantelor la discutie iau etalon varsta la care au intzarcat copiii lor (sau s-au intarcat singuri), aia li se pare varsta ideala si peste li se pare exagerare!:))
Tu, Pisigri, fiindca ai intarcat la 1 an si 5 luni, vorbesti despre faptul ca alaptarea peste 18 luni nu mai are sens, mama poarta vina daca alapteaza peste 18 luni, hai 2 ani. La vremea cand Ilinca avea 1 an, 1 an si ceva, tu stiind ca e NORMAL ca-ti alaptezi copila, nu cred ca reactionai prea bine auzind in jur:"copiiil care umbla si are dinti alaptaaat? Ce rusine! Dar e mare! 5-6 luni e destul, pana-si baga piciorusele in gura!"
Eu, care am copil de 3 ani, o consider cam trilulilu pe tanti din filmuletz si recunosc ca si cand o vedeam pe copila de 4 ani a amicei mele ca suge mi se parea cam exagerat:)))
Una care nu a reusit sa alapteze deloc nu accepta ideea unui copil peste 1 an alaptat, poate ai remarcat argumentul ca doar un bebelus e normal sa fie alaptat, cand deja se vede care e fetitza si care baietel e anormal, e sexual, e ciudat:))
Si tot asa...foarte putine femei au acceptat alaptarea ca fiind fireasca la o varsta mai mare decat au avut copiii lor cand au renuntat si eu le-am remarcat doar pe lucialu, nelia, dark_bendis inaclick si laura25. Daca sunt mai multe imi cer scuze. Pentru mine ele sunt cele cu adevarat tolerante si open-minded
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
nelia spune:
Andacos, si eu iti mai spun inca o singura data: n-am raspuns la nimeni agresiv, eu personal, si cu toate acestea am fost pusa la punct cu agresivitate. Ai observat si asta? Ai sanctionat? Sau ti-ai frecat miinile si ai spus bravo, a pus-o cu botul pe labe? Si inca aici au fost dulci cu mine...
ela_04, daca una din cele citeva zeci care au citit acest subiect a intrat pe acele link-uri (unde sint date si avantaje si dezavantaje), eu ma declat multumita. De aceea sint aici. Felicitari si sarcina usoara in continuare, ai tot timpul sa te informezi si sa faci cum crezi tu ca e mai bine pentru copil si pentru tine, dar in cunostinta de cauza.
Edit: De fapt, eu pentru tine si alte fete ca tine scriu si argumentez. Si fac asta si in viata reala pentru ca stiu ca sint multe mamici care au nevoie de sprijin, tocmai ca sa ia hotarirea buna, informata, cu care sa fie impacata peste ani si ani, cind copiii vor creste.
Cornelia
Ingrid S spune:
Ilinca, nu au ajuns toti baietii mamosi in preajma mea sau Bird sau alte femei care povestesc anumite experiente. Avand in vedere ca te-ai exprimat foarte jignitor la adresa barbatilor, cam vad unde bati: sunt niste nasparlii invidiosi pe tzatele tale si timpul alocat bietului bebelus (adica la 4 sau cati ani are). Crezi sau nu, multi barbati au o opinie sanatoasa si un bun-simt care, daca ar fi ascultat uneori de mamele superprotective, ar fi bine pentru copiii lor.
Unii aleg sa taca din cauza ca nu vor sa-si jigneasca partenerele de viata. Si sa fim seriosi: care barbat ar indrazni sa-i reproseze unei mame ca tine ca-si alapteaza prea mult copilul? Ar primi un sut undeva...la ce frumos te exprimi.
Ideea a fost sintetizata bine de Pisigri: peste o varsta mamele care-si alapteaza copiii nu vor sa renunte la dependenta. Este o dependenta de ambele parti, dar intretinuta de un adult.
Tot n-am aflat care-i varsta unde sa punem punct: ce mi-e 5 ani si un pic, 6 ani si un pic, 7 ani si un pic....laptele e acelasi, neschimbat, mama se simte ok, copilul la fel...de ce sa nu se alapteze pana hat incolo?