Alaptand la 4 ani - pe coperta
Raspunsuri - Pagina 33
nelia spune:
Eu am comentat putin poza... caci nu merita, am spus la un moment dat ca jigneste mamele in bloc, eu nu stiu de de s-au impartit in categorii. Caci eu nu cred ca Time poza voia sa fie criticata. Poza si titlul alaturat sint tendentiose, eu nici nu l-am citit pe acest doctor Sears.
Dar alaptarea prelungita, in tandem cind ai doi copii mici foarte apropiati de virsta, la sin sau unul la sin si altul la biberon, cum a facut Motanik... merita pagini intregi de discutii, avem toti ce invata din ele.
Pentru cine e interesat, in cartea Breastfeeding beyond 12 months. An historical perspective de Y. Piovanetti este descrisa foarte bine evolutia (sau involutia) alaptatului. Si se dau date stiintifice, de ce, cum si cind... foarte interesanta. Sint bine descrise si avantaje si dezavantage (putine totusi la alaptatul prelungit, mult mai putine decit se incearca, din motive obscure, sa se creada ca sint).
In plus, acolo scrie si despre ceea ce spunea Ilinca mai sus, ca antropologii spun ca... Ei bine, da, acestia au lansat ipoteza, deja sustinuta de studii mai mici si mai putin rasunatoare, ca intarcarea naturala este recomandata si ca cea definitiva este recomandata cind:
- copilul atinge de patru ori greutatea de la nastere.
- virsta copilului este de sase ori perioada de gestatie.
- sau la eruptia primului molar.
Nu ma intrebati de ce antropologii au cazut de acord asupra acestor momente, insa, eu tind oarecum sa le dau dreptate... si cred ca la un moment dat se va ajunge la o medie data de ai ca virsta ideala alaptarii (cind spun ideal e ideal - cine nu vrea sa atinga idealul in orice? Si mai depinde si de ritmul copilului).
Spuneam ca tind sa le dau dreptate, ca daca ma gindesc la ai mei, intarcati sa zicem semi-natural, lasati in voia lor si dupa calculele de mai sus, mi-ar iesi in jur de 3.5 ani, caci cam atunci au avut 15-15.5 kilograme, deci de patru ori greutatea de la nastere... La 4.2 ani daca tin cont de al doilea moment si undeva intre cred daca tin cont de aparitia primului molar, care, din amintirile mele, la toti trei a fost undeva intre 3.5 si 4 ani. Daca ii lasam in voia lor, fara sa-i sensibilizez deloc la nivel de discutii si exemple (i-am facut un pic din vorbe, recunosc, dar am motive mai mult sau mai putin intemeiate), cred ca se intarcau singuri de tot undeva spre 3 ani. Facind o medie intre acest presupus 3 dat de mine si 4.2 dat de ei... tot mi-ar iesi vreun 3 si un pic...
Cornelia
nelia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui BalMascat
n-am avut rabdare sa citesc tot ce s-a scris, ca m-am izbit de mesajul asta, asa gandesc si eu. unde e limita? as avea o curiozitate, pt ca recunosc ca nu am cunostinte.......cunoasteti animale la care alaptatul se prelungeste peste limita la care se poate hrani cu altceva decat lapte? |
Ce aveti domnule cu abuzul sexual legat de alaptat? De ce il tot legati de alaptat, v-a indoctrinat de tot Freud asta?
Daca se analizeaza un pic cazurile de incest si de abuz sexual, de pedofilie si de ce mai vreti voi, se poate constata usor nu numai ca nu au fost alaptati, dar au fost abandonati, abuzati, neglijati, oricum gasesti, in nici intr-un caz iubiti.
Cit despre animale, da... din cite stiu eu, cam toate. In schimb, dupa ce sint capabili definitiv sa se descurce si nu mai au nevoie deloc de laptele maternel, nici nu mai pun gura pe altfel de lapte... ma refer la salbaticie, nu neaparat la animalele domestice. Doar daca nu au fost alaptati, abandonati... ii hranesti cu substituti cit sint foarte mici (de catre om) sau gasesc ei singuri o femela adoptiva care sa accepte sa-i hranesca. Eu as spune sa nu se mai caute exemple in natura, ca nu vor fi gasite si unde sint, sint exceptii care intaresc regula (sint femele care nu-si alapteaza puii, care si-i maninca, care si-i agreseaza... deci cumva, specia umana nu e foarte diferita de cea animala in multe privinte).
Cornelia
Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Me comprends-tu, au moins en ce moment toi? Non, tu me juges fou; tu m’examines; tu te gardes de moi. Mais si tu parviens à saisir un jour ma souffrance, viens me le dire et je serai heureux une seconde, peut-être. (Maupassant, Solitude).
mamitzica spune:
Credeam ca pe un forum public ai voie sa iti exprimi parerea chiar daca este contrara altor persoane.
Da,mi se pare scirbos(ca sa nu spun scabros)sa iti alaptezi copilul de 4 ani;in asa hal de scirbos incit azi am refuzat sa pun revista Time in salade asteptare.Probabil ca asta au si vrut-publicitate.In cazul meu au reusit contrariul.
In ceea ce ma priveste imi pot arata iubirea fata de copilul meu si in alt mod nu doar prin a il alapta.Si pentru gurile rele l-am alaptat 6 luni desi am inceput serviciul cind avea 8 saptamini;am cumparat o pompa si am tras cu ea de multe ori ziua si noaptea tocmai fiindca imi iubesc copilul si consider ca alaptatul este bun dar cu limita.
Ps Nelia get a life
nelia spune:
Poate iti mai trece din scirba.
PS Am una si inca foarte buna, mersi de sfat.
M-am prins...
Aqai spune:
eu vreau sa marturisesc ca de cate ori aveam intrebari in ceea ce priveste relatia nataurala (adica aia de origini) intre mama si copil, ma intrebam, cercetam ce se intampla in triburile din africa.
M-am intrebat si acum si am aflat ca in africa se alapteaza pana la 6 ani. Dar de data asta chiar nu sunt convinsa fiindca acolo situatia este foarte inflentata de lipsa accesului la apa potabila, la hrana, ingrijiri medicale etc si atunci evident cea mai buna solutie e alaptatul prelungit.
so, who knows? eu zic ca e bine sa fim fericite ca "avem di tate". inainte de formula, daca am citit eu bine, se murea pe capete in randul bebelusilor care din vari-motive nu erau alaptati. Iara relatia mama-copil se dezvolta si fara supt, ca altfel toti cei crescuti pe formula ar fi fost niste alinati.
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
nelia spune:
Tu cu africanii, eu cu indienii... Sigur ca da, de aceea am si spus in raspunsul catre LadyJ ca problema e pusa din start gresit.
Am mai pus inca o daca titlul cartii de aceasta autoare, pentru cine vrea si are rabdare sa citeasca interviul, rezuma un pic filozofia de viata a acelui trib de indieni din care s-a inspirat cind a scris cartea si a pus bazele la continuum concept. Nu e alaptarea in sine partea principala, desi e importanta, ci toata abordarea da catre parinti a cresterii copilului (si a comunitatii in care traieste). Sustine si ceea ce spui tu, ca alaptatul nu e neaparat garantia unei relatii bune... si nu de asta se alapteaza in general.
http://www.lovenaturalbirth.com/continuum-concept-interview.html
Cornelia
Carolyne spune:
Parearea mea: mi se pare o varsta matusalemica 3-4-5 ani pentru alaptat.
Intrebarea mea cea mai arzatoare (scuze daca a mai fost adresata, dar nu am citit toate raspunsurile): cum reusiti dom'le sa produceti lapte ani de zile ?????????
Mie mi se pare de domeniul povesti nemuritoare sa alaptezi pana la 4-5 ani.
Din punct de vedere practic in 8.5 ore de stat la serviciu (30min inseamna pauza de masa) pot sa ma mulg o singura data in pauza mea de masa. Daca mai pui si drumul dus/intors la job (aproxmativ 1h) sau te mai opresti la un magazin alimentar pentru un ou, o paine, ca se mai intampla, nu poti planifica totul, ma intreb din nou cat lapte pti produce si unde il depoziteaza??? (la serviciu ma refer)
Mi-e greu sa cred ca toate mamele astea ce alpateaza ani de zile nu au serviciu, dar mai stii?
Cred ca sunt invidoasa, deoarece eu lucrez full time.
Si ma mai gandesc si la consistenta laptelui. Cam dupa varsta de 1 an a copilului ce vitamine mai contine laptele ala? Poate ne spune vreun medic ce aport mai aduce un lapte matern la 1 an si la 3 ani?
Cam asa mai vezi unii copii pe aici lasati in pampers pana la 4-5 ani. Mi se pare o lene crasa din partea parintilor (exceptie facand cazurile medicale, etc, ).
Subiectul cere parerea forumistilor, nu propune sa cadem de acord care varianta este mai buna, asa ca nu doresc sa polemizez cu nimeni, mi-am exprimat propria opinie.
dana vio spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Asta cred ca tot pe la un an si jumatate ar fi?Sau? Ia sa mai vedem opinii? Dana vio,ce virsta corspunda cu "bagatul degetelor d ela picioare"in gura in zona voastra? Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Intre 7-9 luni.
Alexandra Maria
14.12.2007
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ilinca_M. Nu era vorba de "alaptare exclusiva", nu exista asa ceva, alaptare exclusiva timp de 2 ani, ar fi patologic, un copil sanatos macar de curiozitate mai roade si un mar, o banana...Nici pana la 1 an nu e frecventa alaptarea EXCLUSIVA, cred ca e ceva destul de rar. Era vorba de o fetita mofturoasa care, nu se stie exact din ce cauze, refuza sa se hraneasca cu mare branza in afara de lapte matern. Si de aici invinovatirea mamei, ca de-aia n-are fata dinti ca a alaptat-o doi ani (la naiba, io oare de ce mai am dinti?!). Poate ar fi fost mai"etic" din partea mamei, daca fata tot nu manca, sa-i taie si portia de alaptare, i-ar fi curmat suferinta prin inanitie. Sau daca i-ar fi dat lapte praf sau de vaca fata ar fi avut acum toti dintii in gura. Ma rog, unele rationamente ma depasesc. |
In cazul asta ESTE vina mamei. E mai complicat, o sarcina obtinuta greu dupa multi ani de incercari, o mama nu tocmai tinerica, a facut din copil singurul motiv sa traiasca: daca n-am copil ce sens are sa traiesc? Pe fondul asta vine copilul. Mama nu a diversificat-o la 6 luni de frica sa nu renunte la san, nu a invatat copilul nici un alt fel de a rezolva conflicte, de a se relaxa, de a rezolva anxietati, decat la san. Pentru ca MAMA avea nevoie sa fie centrul universului pentru copilul asta si pentru ca nu a acceptat ca altcineva poate sa ingrijeasca copilul macar pentru cateva ore. Mama nu a facut nici un efort sa hraneasca copilul si abia dupa 2,5 ani, dupa o internare la spital cu anemie severa si dupa ce dintii din fata s-au rupt, bunica copilului a intervenit si zilnic s-a dus la casa lor si a hranit copilul. Nu a intampinat dificultati mari si copilul a mancat destul de usor odata ce a prins ideea.
Exista multe mame care alapteaza exclusiv pana la 1 an, e mult mai comod. Daca rezerva de fier a copilului se termina la 6 luni, eu cred ca natura ne zice ceva la varsta aia, e momentul sa inceapa copilul sa se hraneasca cu solide.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
andacos spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui dana vio
Intre 7-9 luni. Alexandra Maria 14.12.2007 |
Multzumesc de precizare!
Cred ca totusi bunicile si mamele noastre,au alaptat pina undeva la maximum maximorum 1 an!
Deci trendul cu 2 ani e recent(eu recunosc ca acum 16 ani si ceva cind am nascut eu,nici macar nu mi s-a spus de alaptat natural,adica nu era asa o mare tragedie daca itzi alaptai copilul artificial,important era sanatate copilului si a mamei),e ok din punctul meu de vedere,insa fara campanie agresiva!
Uite eu (dar ma rog nu stiu daca sunt persoana cea mai potrivita pntru asa ceva,mai ales ca n-am de gind sa mai fac copiii)consider interventziile pro alaptat de la subiect(indiferent ca- pina sau pest 2 ani)extrem de agresive,indferent de persoana pro alaptare,si personal cred eu ca aici trebuie lucrat!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit