Alaptand la 4 ani - pe coperta

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Unul din rolurile esentiale ale alaptatului este suportul imunitar. Intrebarea este, mai este necesar ajutor imunitar dupa 12 luni? Din cate stiu eu, sistemul imunitar al unui copilas se considera maturizat la 12 luni...



Aici ne poate lamuri un medic... dar eu stiu ca sistemul imunitar al unui copil se desavirseste in jur de 6-7 ani.



Eu cred ca nu se desavirseste niciodata.

Nelia, nu ai somn?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

desprecopii, eu nu stiu exact cand este sistemul imunitar maturizat, insa, o boala tratata cu antibiotic, sigur da peste cap sistemul imunitar, iar alaptatul ajuta la refacerea organismului. Noi dupa varsta de un an a celui mic ( cand multi considera ca alaptatul trebuie terminat) am suferit, toata familia, pe rand de doua enterocolite si o gripa ( dar groaznic s-au manifestat...aduse toate de fetita cea mare de la gradinita :) ). Cine crezi ca ca nu a facut enterocolita, si si-a revenit cel mai repede dupa gripa...cel mic de peste un an, alaptat. Desi, cel putin la enterocolite, medicul de familia, imi spusese ca pentru el va fi devastator, si ca sigur voi ajunge in spital cu el...ei bine, nu a avut nici cel mai mic simptom.

Tot medicul mi-a spus, ca daca ii dau antibiotic, si inca il alaptez, sa nu-mi fac griji, ca flora intestinala ( parca asa s-a exprimat) se va reface, i-am dat si probiotice cumparate, insa cele mai bune probiotice sunt in laptele matern, se stie.

Acum, daca eu la primul copil, nu visam ca voi alapta vreodata peste un an, acum, la al doilea nu mai comentez...

Iar sa mergem pana intr-acolo de a crede ca un copil poate sa suga la 12-18 ani, mi se pare prea mult...desi, stiu persoana care isi suge degetul la varsta asta :).

Lumea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

On topic: poza nu este fireasca. Atata tot. Nu stiu ce conotatii sexuale trezesc in unii, dar mie nu imi da cu nicio virgula sexuala acolo. Doar ca nu asa alaptezi un copil, nu pozezi cand o faci.
Mama arata super, nu neaparat datorat alaptatului, probabil poate sa se hraneasca la timp, sanatos, gene, face si ceva miscare, are doi atomici din cate inteleg.

Nu mai puneti linkuri cu alaptat dus la extrem. Filmuletul de ex.
Nu exclud ca exista si cazuri cand mamele sunt cele care cumva fac si reusesc! in demersul lor sa isi tie copiiii atarnati la tzitzi pana le da tuleii imi aduc aminte de un ep din Neveste Disperate, cand o mama refuza sa-i dea copilului alternative la baut. Or fi si din astea, probabil, nu stiu.

Mi-au placut ft mult interventiile Neliei, Ilincai---nup, nu sunt fan, dar eu stiu despre ce vorbeste pt ca sunt fix in pampucii ei la alaptat despre asta este vorba, sa vorbesti despre ce cunosti practic, nu din carti; si mai cateva, imi cer mii de scuze ca nu am retinut userele, dar le-am votat comentariile, pro.

Ce este de retinut: daca alegi sa alaptezi si ai de ales(la mine nu fu cazul, ca am o sefa mica, dar categorica), si vrei sa mearga treaba ca unsa o faci ca la carte, exclusiv 6 luni, fara apa, ceaiuri si alte prostii. Si ai mereu in vizor faptul ca ai doo urechi pt binevoitorii care zic ca nu se satura copilul, ca e laptele apa etc etc.

Suntem singura specie care mai papa lapte cand nu mai e cazul, haaat pana la adanci batranetisi pe ala de la alte specii.

De ce s-o fi numit hranit artificial si natural, adica sunt acceptati termenii astia de catre cam toata lumea?

Nelia spune bine: dc tot vrea copilul si suzica si bibe, apai de ce sa nu fie alea naturele, aduse cu ei din momentul cand au venit pe lume? De ce mama care decide sa il intzarce, nu ii taie macaroana si la laptele artificial si biberon, ci i le ofera ca alternativa? Dc copilul vrea, inseamna ca e el este inca in acea etapa cand mai suge, si este ft adevarata treaba cu ritmul fiecaruia. Cand sunt mai ales mici, prescolari, se observa cel mai bine acest ritm in multe lucruri: mers, vorbit, socializat, diversificat etc.

Nup, in general nu depinde de mama, ci chiar de copil, asta dc nu intervii tu si lasi sa decida copilul, apai el stie cat are nevoie de laptele ala(multi papa bibe si dupa 3 ani!da de gandit), de bratele mamei, aka o apropiere de felul celui oferit ac copilul sta la sanul mamei.

Stiu doua cazuri concrete, apropiate, de copii care se uita cu jind ac imi alaptez sa ma joc/imi giugiulesc fata. Nu au fost alaptate...nu stiu dc asta e cauza, dar cu certitudine ceva, tinut in brate, apropierea de mama nu a fost suficienta, ca nu ar tanji cand ne vad pe noi...si nu s-ar lipi de mine, nu la san, dar sa le tiu de mana, in brate sau sa ma joc si cu ele.

Cineva spunea ca si la animale intarcarea e un pic dureroasaDap, si eu am obs lucrul asta si ma ghidez oarecum dupa el. Deci, imi incurajez fata, dar nu iau pilule si nici nu plec sau o expediez de acasa ca sa o intarc. Sunt masuri radicale. Eu spre desoebire de Ilinca nu sunt asa zena, pt mine a fost ft greu si obositor, solicitant la max...pt ca a mea nici nu are frana, ar staaaaa mult si bine. Are zile si zile. Insa ii vorbesc si ii explic si ii exemplific si facem pasi mici spre intarcare. Ceva incepe sa ajunga la urechiusele ei.

Personal nu condamn pe nimeni dc nu alapteaza. Stiu ca cel mai natural proces poate sa fie si cel mai greu, stiu ca sunt mame care se intorc la munca, stiu ca sunt situatii care nu tin de vointa mamei, ci de viata, de cum ne poarta ea si pe unde ajungem, de sanatate, asa ca inteleg. Si pana la urma fiecare si le stie pe ale lui. Insa de aici pana la discutii cum ca : copilul alaptat peste 1 an e prost, ori mama e nu sh cum, ori copilul devine nu sh ce..., haida de! Cu atat mai mult ca nu e demonstrat. Din contra, Nelia spunea ceva de niste triburi cu copii alaptati pana la 7 ani si sistemul imun format complet pe atunci. E sanatos sa alaptez copilul atat timp cat poti, ideal cat ar vrea, dar si sa il incurajezi cumva si sa-i oferi alternative la a se simti iubit atat cat cere ca manifestare din partea mamei
PS: va rog sa ma scuzati dc nu iau in considerare deductiile unor scribi psiho pupu de genul masculin, ori al scribelor care personal nu au avut tangenta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Inca ceva, cand este bolnav, asa cum spunea si altcineva, imi dau seama imediat dupa cum suge...in perioadele de boala, suge foarte mult si exclusiv, mi s-a intamplat trecut de un an fiind, sa suga o saptamana exclusiv, pana i-a trecut boala, si culmea, desi bolnav, atunci a luat in greutate .





Lumea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui cristoiu

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Unul din rolurile esentiale ale alaptatului este suportul imunitar. Intrebarea este, mai este necesar ajutor imunitar dupa 12 luni? Din cate stiu eu, sistemul imunitar al unui copilas se considera maturizat la 12 luni...



Aici ne poate lamuri un medic... dar eu stiu ca sistemul imunitar al unui copil se desavirseste in jur de 6-7 ani.



Eu cred ca nu se desavirseste niciodata.

Nelia, nu ai somn?


Sint la munca.

Cornelia

Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)

Me comprends-tu, au moins en ce moment toi? Non, tu me juges fou; tu m’examines; tu te gardes de moi. Mais si tu parviens à saisir un jour ma souffrance, viens me le dire et je serai heureux une seconde, peut-être. (Maupassant, Solitude).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Nelia, eu nu ma refer la copiii de 2 ani sau peste doi ani. Eu vorbeam de varsta de 4 ani. Si 2 nu e acelasi lucru cu 4.
Am zis, de asemenea, ca nu ma hazardez eu sa dau termene.
Nu am vazut pe nimeni , aici la subiect, care sa militeze impotriva alaptatului. Ci al alaptatului prelungit, ca aici vorbim de copilul de 4 ani de pe coperta.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Alaptatul si biberonul insa sunt acelasi lucru ladyJ.

Pentru un tratament medical am renuntat la alaptatul baiatului cam la un an. Trecutul lui la biberon a insemnat reducerea drastica de lichide luate, ceea ce ne punea in dificultate la fiecare raceala pentru ca refuza sa bea si se deshidrata. Si vara era o problema constanta sa-l faci sa bea.
Baietelul meu de exemplu insa a renuntat la biberon tarziu pe la trei ani. A mancat pureuri pana pe la 5 ani... asta-i e felul. Detesta carnea, orice e greu de mestecat ti-l mesteca de te saturi si pana nu mai are nici un gust. Eu sincer cred ca mi-ar fi fost mai bine si mie si lui sa-l pot alapta mai tarziu.



E bine ca mesteca mult, stii cum se zice, digestia incepe in gura, stomacul nu are dinti, deci e bine sa mestecam cat mai mult mancarea inainte de a o inghiti.

La 4 ani un copil nu mai are nevoie de biberon. Deci nici de san. Sau?
Si nu-s chiar acelasi lucru, cred ca alaptatul e mai incarcat de intimitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Unul din rolurile esentiale ale alaptatului este suportul imunitar. Intrebarea este, mai este necesar ajutor imunitar dupa 12 luni? Din cate stiu eu, sistemul imunitar al unui copilas se considera maturizat la 12 luni...
O alta intrebare ar fi: cam cata vreme laptele matern este util din puctul de vedere al elementelor nutritive ... din cate stiu eu dupa 12 luni, laptele matern nu mai este atat de plin de vitamine ca si in primele 12 luni.

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook


Nu stiu cine considera sistemul imunitar al copilului maturizat la 12 luni...ooo, ce bine ar fi, am putea sa-i dam linistit la cresha, nicio treaba n-am avea cu virusii, bolile
Eu iar pot sa spun din proprie experientas una-alta, sper sa nu se enerveze iar cineva sau sa considere ca fabulez. Le voi pune cu liniutza, sa fie mai usor de citit. Deci este o lista cu avantajele pe care le-am experimentat EU si copilul MEU in ceea ce priveste alaptarea peste 1 an, nu zic ca sigur asa ar fi fost in cazul tuturor sau asa va fi pentru toti
1) dupa 1 an au inceput sa apara dintii cei mai "solicitanti" si anume molarii si caninii. Fata mea n-a avut manifestari de genul plans/febra/agitatie la niciun dinte iesit daaar ii disparea cu desavarsire pofta de mancare, pur si simplu nu vroia/nu putea manca nimic si mereu in perioada eruptiei, cate o saptamana, statea doar la san (super solicitant, si noaptea non-stop). Ei, eu zic ca in aceste cazuri alaptarea a fost mana cereasca, fata continuand totusi sa se hraneasca (daca laptele matern era zama chioara, oare cum rezista cate o saptamana doar cu el si era si satula, si calma si dolofana?:)) Din cate am vorbit cu alte mame, lipsa de apetenta era specifica tuturor, atat celor alaptati si celor nealaptati si modul de manifestare la fel, ambii acceptau doar lapte (matern sau formula) multe zile la rand. Avantaj LM, zic eu
2) orice raceala era precedat de acel supt specific de care spuneau si alte participante la discutie, deci eram avertizata si pregatita ca urmeaza "ceva"(raceala sau eruptie dentara). Veti spune ca sunt nebuna, dar cand eram racita si alaptam efectiv simteam si vedeam cum LM actioneaza ca un medicament, efectiv o intarea. Fetei mele nu i s-a prescris NICIODATA antibiotic pana acum. Pediatra, fara sa-i cer eu confirmari, mi-a spus mereu ca alaptatul dupa 1 an a avut un rol important in intarirea sistemului ei imunitar. Mi-a dat exempul unei colege cardiolog care alapta baietel de 3 ani si ii era RUSINE sa spuna fiindca singura reactie de apreciere la aflarea "vestii" a fost a acestei pediatre, restul erau toti impotriva prin urmare colega medic ASCUNDEA faptul ca alapteaza.
3) cand a intrat la gradi la 2 ani si 5 luni toate educatoarele/patroaana etc m-au avertizat sa ma astept ca va raci, ca asta este, asa e mersul firesc...au fost ULUITE ca fata mea a fost SINGURUL copil din grupa baby care nu a lipsit nici macar o zi in prima luna, mi-au spus ca e o premiera de cand au deschis gradinita (ele nu stiu nici acum "secretul":))) Fata mea a racit prima data in decembrie, ea frecventand gradinita din septembrie. Nu-mi spuneti ca imunitatea ei a fost un har ceresc si LM nu a avut nicio contributie...Stiu ca alaptarea nu e SINGURUL motiv, dar niciun "studiu" nu ma va convinge ca n-a avut niciun rol:))
4) fata mea a avut diaree dupa 1 an de 3 ori, mereu de la ceva prostioare mancate (deci nu rotavirus sau ceva). Niciodata nu a luat smecta sau alt medicament anti-diareic, nici saruri de hidratare, nimic. Sugea 2 zile si a 3 zi totul revenea la normal.
Trebuie sa fug caci eram in pauza mare
Asa cum eu, nefiind in cunostinta de cauza, nu pot sa bag mana in foc ca formula data copiilor de cateva luni care nu au fost alaptati sau suculetul de fructe dat la 4 luni le vor crea probleme in viitor (ca doar mereu se zice:"cresc copiii si cu formula! ai mei n-au fost alaptati si sunt sanatosi!") tot asa cred ca nici altii, care nu au alaptat peste 1 an, nu pot da verdictul ca LM devine "apa chioara", ca nu mai e nutritiv, ca nu mai are vitamine, ca nu mai ajuta la nimic, ca nu mai intareste sistemul imunitar etc. Fiindca toate mamele care au alaptat peste 1 an pot infirma acest lucru, cu exemple concrete din experientza.

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Nelia, eu nu ma refer la copiii de 2 ani sau peste doi ani. Eu vorbeam de varsta de 4 ani. Si 2 nu e acelasi lucru cu 4.
Am zis, de asemenea, ca nu ma hazardez eu sa dau termene.
Nu am vazut pe nimeni , aici la subiect, care sa militeze impotriva alaptatului. Ci al alaptatului prelungit, ca aici vorbim de copilul de 4 ani de pe coperta.



LadyJ, am spus ca daca alaptezi doi ani, patru nu e acelasi lucru, dar daca alaptezi trei sau trei si ceva, patru nu e chiar atit de departe. Pe cuvint, am copil de patru ani si un pic si cind il tin in brate nu ma deranjeaza gindul ca ar putea inca sa suga.

Si inca ceva: esti de acord cu mine ca acum 10 ani, doi ani era nemaipomenit de mult, iar peste doi la limita patologicului? Si uite ca acum daca specialistii au cazut de acord la nivel mondial ca doi e ok, si tu si multi altii spun ca nu vorbim de copii de doi ani... ci de patru. Si eu am spus ca nu dau termene, ca de fapt nu stie nimeni citi ani ar trebui alaptat un copil ca sa-i fie bine. Acum s-a ajuns la doi, garantezi ca in citiva ani nu se va ajunge la patru? Eu nu! Nici acum 10 ani nu se putea prevedea ca se va ajunge la doi...

Nu ai vazut pe nimeni care sa militeze impotriva alaptarii pina intr-un an cel mult, care este limita impusa de pediatri (majoritatea au cabinetele pline cu reclame praf si rari sint cei care nu recomanda supliment la cea mai mica problema de alaptare sau temere a mamicii), limita aceea patologica social determinata despre care vorbea Cristoiu. De cind OMS a recomandat alaptatul pina la doi, parca mai merge si dupa un an, hai maxim doi... mai departe deja nu se poate privi, ba e nevoia mamei, ba e aia, ba e aialalta. De ce nu se accepta ca sint mame perfect sanatoase care alapteaza copiii la fel de perfect sanatosi si intre 2 si 5 ani???

Dar ceea ce m-a aprins si m-a facut sa scriu sint acele judecati de sus si cu scirba la adresa mamelor care au ales sa alapteze peste doi ani, chiar si peste trei... Daca patru mamici care au intrat aici la subiect au spus ca au alaptat pina la 3 ani, trei ani si jumatate si patru ani si jumatate (si mai sint pe forum care au alaptat dupa 3 ani spre patru, eu mai stiu cel putin patru) intra aici si spun ca asta au facut si ca totul este in regula, atit au dorit copiii lor sa suga si au ales sa nu inlocuiasca laptele matern si sinul cu altceva... si vin altele si spun ca e bleah, scirbos, scabros... au probleme emotionale, copiii la fel etc., mesaje aprobate de alte 4-5 persoane, pe un forum despre copii... tie ti se pare in regula? Mie nu! Sigur ca unele postari si din cealalta tabara au fost neplacute, dar daca citesti comentariile din subsolul articolelor pe aceeasi tema din presa straina, eu pot sa-ti spun ca aici inca discutia s-a purtat decent.

Cornelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Ilinca o iau pe puncte:

1. La dinti fata mea nu a avut nici-o problema, nici febra, nici inapetenta, nimic. Nu am stiut cind i-au iesit dintii. Alt copil pe care il cunosc bine a avut doar iritatie la fund, la fiecare dinte, nimic altceva. Deci toti copiii au simptomele pe care enumeri mai sus. Insa se stie ca laptele de mama este pe post de calmant prin opiatele pe care le contine (casomorfina, in familia morfinei). Deci probabil ca au supt mai mult fiindca le calma durerea.

2. Nici fetei mele nu i s-a prescris niciodata un antibiotic si racelile au venit si au trecut in general foarte usor. Uneori cu febra noaptea, iar a doua zi era fresh. Starea de rau nu a durat niciodata mai mult de o jumate de zi. Nealaptata.

3. Idem la copilul meu nealaptat, cu mentiunea ca a mea a inceput cresa in mai si prima raceala a fost in septembrie. Nealaptata.

4. Si fata mea a avut diaree de citeva ori, din diverse motive, cine le stie. Nu i-am dat niciodata medicamente, nu a durat niciodata mai mult de 1 zi. Nealaptata.

Mergi la inceput