Alaptand la 4 ani - pe coperta

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Mie chestia asta cu nu vrea copilul, sa asteptam pana e copilul pregatit mi se pare o aiureala. Daca facem asta vor fi copii care vor merge la scoala cu pampersi sau vor astepta sa fie hraniti in gura sau stersi la fund pana la adolescenta. Nu sunt deloc adepta masurilor dure, sunt pentru blandete dar cred ca in cresterea copiilor trebuie sa ai si fermitate.

Evident ca un copil se opune atunci cand mama ii propune olita sau ii ofera lingurita sa se hraneasca singur. Se opune atunci cand incepe gradinita sau cand i se ofera un fel nou de mancare. E rolul nostru de parinti sa asiguram copilului posibilitatea de-a se dezvolta normal penttru varsta lui.

Mie nu mi se pare normal ca un copil de un an sa fie hranit aproape exclusiv la san, cum zicea cineva pe aici. La varsta asta copilul trebuie sa manance deja o gama de alimente. Laptele este in continuare important dar copilul trebuie sa primeasca in alimentatie si elemente care nu se gasesc in lapte.

Nu am cautat studii despre cum afecteaza alaptatul prelungit psihologia copilului. Tot ce pot sa spun sunt ca am 2 exemple in familie care nu sunt pozitive. Un verisor adult care la 40 de ani este extrem de dependent de maica-sa si nu a reusit sa faca nimic in viata. A avut relatii dar de scurta durata si doar cu femei mai in varsta , care aveau copii deja. Si o nepoata de varsta prescolara care are o sanatate foarte subreda, a fost alaptata aproape exclusiv pana la 2,5 ani , aproape nu mai are dinti deloc in gura, a fost in spital cu anemie severa. Maica-sa zice ca nu a vrut copilul sa manance mancare, asa ca a alaptat-o . Pai daca nu a vrut copilul, daca nu a fost pregatit sa manance ?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Nu am cautat studii despre cum afecteaza alaptatul prelungit psihologia copilului. Tot ce pot sa spun sunt ca am 2 exemple in familie care nu sunt pozitive.


Chiar crezi ca faptul ca au primit lapte matern mai mult a fost factorul decisiv in viata lor? Fizica si psihica.
Ii judeci cam rau si dupa parerea mea, fara temei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Desi NU SUNT de acord cu multe din punctele sale de vedere, iata aici punctul de vedere al unui psihiatru.

Ca sa nu ziceti ca nu-s neutra

parca ceruse careva opinia unui psiho / psihi, etc. Iata UNA dintre ele.

http://andreanum.org/?p=3483

edit: cititi si comentariile. exemplu pozitiv de "cum se discuta in contradictoriu FARA sa ne ridicam fustele-n cap"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui BraveGirl

Chiar nu e pe forum un psiholog care sa explice de ce psihologii/psihoterapeutii nu recomanda alaptarea peste o anumita varsta? Stiu ca cele care alapteaza peste 2-3 ani, nu vor sa auda, dar poate ar trebui totusi sa nu mai sara ca "arse".


==========
Corina
Mami de Arianna Maria (18.11.2008) si Patrick Stefan (16.10.2010)

POZE




Exista vreun subiect legat de puericultura in care specialistii sa fie de acord?
Tu spui ca exista specialisti care nu recomanda alaptarea peste 2 ani si explica de ce. Sunt convinsa ca se pot aduce rauri de linkuri cu opiniile lor.
Eu iti spun ca exista specialisti care recomanda cu toata convingerea alaptarea peste 2 ani si isi justifica parerea. Pot aduce rauri de linkuri pe tema asta (chiar am dat unul, e drept ca in engleza).
Ideea e ca majoritatea care au intarcat copilul inainte de 2 ani sau sunt setate pe ideea asta NU se vor osteni sa citeasca despre beneficiile alaparii peste 2 ani, destul de logic, nu?
Iar cele care au alaptat sau alapteaza copii de varste mai maricele si stiu din proprie experienta cate beneficii le-a adus, nu se vor osteni sa citeasca articole care neaga importanta alaptarii peste 2 ani. La fel de logic, nu?
Important e sa fie fiecare categorie impacata in primul rand cu ea insasi, sa fie sigure ca decizia lor a fost corecta si daca vrea (dar nu e necesar, mai important e cum au simtit ele ca mame) sa-si ia drept aliati ce specialisti vor.
Si cred ca de asta e si un "dialog al surzilor" pe aici, fiecare suntem sigure pe deciziile si parerile noastre, ceea ce intr-un final e foarte bine asa ca tonele de opinii ale specialistilor, indiferent de ce sustin, nu-si au rostul decat pentru cele care inca nu sunt sigure de care parte a baricadei vor sa se aseze.

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

Desi NU SUNT de acord cu multe din punctele sale de vedere, iata aici punctul de vedere al unui psihiatru.

Ca sa nu ziceti ca nu-s neutra

parca ceruse careva opinia unui psiho / psihi, etc. Iata UNA dintre ele.

http://andreanum.org/?p=3483

edit: cititi si comentariile. exemplu pozitiv de "cum se discuta in contradictoriu FARA sa ne ridicam fustele-n cap"



Ingrozitor de prost articol, foarte faine si pertinente majoritatea comentariilor.
Mai fac un rezumat:
TOTI specialistii sunt de acord ca laptele matern este foarte important pentru un nou-nascut si pentru bebelusi si ca intarcarea copilului sub cateva luni este nociva. Si totusi UNELE mame, din diverse motive, nu alapteaza deloc sau foarte putin.
UNII specialisti considera ca alaptarea peste 2 ani nu este recomandata sau chiar nociva, si totusi UNELE mame, din diverse motive, o fac.
Asa cum se recomanda sa nu ne isterizam si sa nu dam cu barda in cap femeilor care nu au alaptat, asa as zice si in acest caz, ca nu e potrivit sa ne indignam si sa ne oripilam in asa hal, zbierand:"da' de ce mai alapteaza alea peste 2 ani, nu le-a explicat specialsitu' ce si cum, is nebune, abuuuuz, ignoranta!!"
O data ca specialistii, cum spuneam, nu se vor pune niciodata de acord. Stim cu totii ca exista specialisti care recomanda sucurile de fructe de la 2 luni, supa de la 3 luni si ficatel de la 4. Sunt specialisti care recomanda inceperea diversificarii cu sucuri, altii cu fructe, altii cu legume. Sunt specialisti care recomanda Fe la toti bebelusii de peste 4 luni, fara analize, sunt specialisti care nu sunt de acord cu administrarea nici unui supliment fara analize. Sunt specialisti care prescriu antibiotice cu caldura, la orice stranut. Sunt specialisti care nu fac asta. Si as putea continua la infinit.
Fiecare se "alipeste" de specialistul care rezoneaza cel mai mult cu propriile conceptii. Exista un specialist pentru fiecare:))) Asa cum BraveGirl nu va lua in seama specialista mea care ma aproba ca am alaptat atat de mult (medic pediatru, sefa de sectie de neonatologie, mama a 3 copii) asa nici eu nu voi lua in seama "psihonustiuce" care i-a explicat ca alaptatul peste 2 ani e nociv

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Raza de soare spune:

Citat:
citat din mesajul lui a_alinta

Citat:
citat din mesajul lui Raza de soare

Mie imi dau lacrimile cand vad un bebe la sanul mamei, e induiosator si-mi aminteste de clipe atat de dragi...

Am alaptat 6 luni si as mai fi vrut, insa a racit piticuta si a renuntat singura. Visam la 1 an, maxim 2, dar in nici un caz mai mult. Filmuletul cu copila de 8 ani e... poate spun o prostie, dar se arunca pe sanul ala parca e...femeie! Sau barbat... M-a socat!

Cat despre alaptatul in public...
Noi, adultii, putem manca un sandwich, pe strada, cand ne e foame...femeile poarta fuste la limita tivului de la tricou...pe orice post vedem si crestem rating-ul tv...Si nu e nimic rau in asta?!

DAR cand unui bebelus ii este foame si isi cere dreptul...cum, mai, sa fie cineva deranjat de asta??? Ca o mamica isi alapteaza puiul? Da, chiar in public, fix unde eu, tu, altii, mancam o banana (subiect de glume porcoase), de ex!

O data chiar i-am zis de dulce unei cotoroante care apostrofa o mamica, ce-si alapta bebele, in parc, pe bancuta, "in vazul tuturor, nesimtita, nu poa' sa-i dea acasa???"! Si ce i-am zis...

Apropos, in Romania este interzis prin lege sa te iei de o mama ce alapteaza in public! Macar atat...



titlul acestui subiect este "alaptand la 4 ani ". la 4 ani nu mai esti bebelus , asa ca am impresia ca ai gresit subiectul.

alina

Scumpa "alintata", m-am gandit daca sa ignor mesajul tau sau sa raspund. Si aleg sa raspund, dupa care voi ignora restul, daca mai ai chef sa arunci rautati gratuite (asa cum s-a mai intamplat in cazul meu).

1. Se vede ca nu ai citit fiecare cuvant din fiecare post de pana la mesajul meu, altfel ai fi realizat de ce vorbesc despre bebelusi mai mult. Cum nu ai facut-o, iti spun eu: pentru ca o userita povesteste ca undeva, intr-un avion, a iesit un mare scandal, legat de alaptatul in public. Si mi-a sarit tandara!!! Pacat ca n-am fost eu in avionul ala, s-o pun la punct pe "doamna" aia sensibila! (Sa nu intelegi gresit, cu userita noastra nu am nimic!)

2. Unde spun eu ca sunt de acord cu alaptatul peste 2 ani, draga mea? Dimpotriva... Uite, ti-am inrosit partea unde spun clar ca nu.

Si cu asta am terminat, las pe altii sa se certe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
Desigur, taratul unui copil de 2 ani pe treptele scarii si scosul lui afara din casa fiindca indrazneste sa-si dea jos sosetele e mai adecvat decat alaptatul unui copil de aceeasi varsta, cred ca nimeni nu contesta asta


NICIODATA nu s-a intamplat asa ceva. Fabulezi. LA GREU.

Iar varsta de 2 ani e SUB limita mea psihologica maxima.

In fine, ca sa iti permiti o aroganta precum a ta fara sa devii o catza, trebuie sa ai si rafinament. NU il ai.



Din putin se face mult - ajutor umanitar!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Bird -- eu ppot sa itI demostrez din experienta mea cu copiii mei ca acele etape mentionate de tine nu se fac intotdeauna cu proteste si lacrimi.

Copiii mei au facut la olita cand au fost pregatiti (John de exemplu abia dupa 3 ani), fara lacrimi, doar o trecere normala, fireasca in alta etapa.

La gradinita la fel, la John am insistat si a plans, eram la primul copil, nu auzisem de attachment parenting. Dar la Jodie, totul normal, firesc, a fost ea pregatita inainte sa fiu eu pregatita sa o las. Imi amintesc prima data cand am lasat-o o dimineata la gradinita unde mergeam de vreun an la Mommy and Me, am stat exact vizavi la coffee shop si am sunat la sfert de ora si radeau de mine, pentru ca Jodie nu avea nici o treaba, eu insa aveam emotii imense.

Jane are acum 2 ani si 2 luni. A supt pana in jur de un an aproape exclusiv. Adica manca, dar nu mult, gusta din toate, dar nu manca o cantitate de mancare semnificativa. Si la san la cateva ore. Nu mai stiu exact cand s-a schimbat, insa acum mananca extrem de bine insa si acum mananca atunci cand ii e foame, adica de exemplu dimineata manca imediat ce se scula -- lapte cu cereale, ou, cremwurst, oatmeal. Si manca mult. Acum, de vreo luna, nu mai mananca nimic cand se trezeste, insa am patit-o de cateva ori sa iesim afara si sa ceara de mancare, asa ca de acum ce fac pentru toti la micul dejun, partea ei o pun la pachet si o cere cand ii e foame. E foarte sanatoasa, poate cea mai sanatoasa dintre copiii mei, este independenta, se joaca si singura si cu alti copii perioade lungi de timp. Despre supt, acum suge asa: in fiecare dimineata, la sculare, la pranz inainte de culcare si uneori si la trezire si seara inaite de culcare. Si am ajuns la acest program fara lacrimi si fortare. Si nu numai atat, cateodata se trezeste la 5-6-7 dimineata si suge, apoi se culca la loc iar cand se scoala de tot, pe la 8-9 nu mai suge. Nu inteleg acest mecanism, dar asa face mereu cand se trezeste devreme si adoarme la loc. Iar seara, la culcare, suge insa nu mai adoarme la san, il lasa si se pune langa mine si ne dragalim pana adoarme.

Deci nu, nu orice copil trebuie fortat de parinti sa treaca dintr-o etapa in alta. Daca e un copil iubit, acceptat asa cum este, cu parinti iubitori, disponibili, echilibrati, copilul va parcurge etapele in mod natural, firesc, fara fortzari.

Nu stiu cum e cu alaptatul pana la 8-10-12 ani. Mi se pare nefresc, dar poate gresesc. Ma gandesc ca acele mame au descurajat copilul de la a fi independent, daca pe la 3-4-5 ani acel copil a vrut sa treaca spre alte etape, mamele poate l-au speriat, descurajat. Poate e vorba de o dependenta a mamei. Poate. Nu stiu. Insa eu consider ca un copil normal cu niste parinti normali, care il sustin si iubesc si accepta neconditionat, se va dezvolta armonios si nu va ajunge sa suga pana in liceu...



Delia, 21+ cu si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Ilinca are dreptate in dezbaterea asta: nu s-au pus de acord specialistii pediatrii in legatura cu inceperea divesrificarii, unii o recomanda de la 3 luni, altii 6 luni, altii 1 an, iar studiul acesta cu efectele alaptarii asupra copilului are foarte multe variabile care isi pun amprenta pe dezvoltarea copilului.
Ca si daca ajunge la 40 de ani sa stea cu mama si sa fie cu femei in varsta care sunt mame, nimeni nu poate demonstra ca asta e din cauza ca a fost alaptat pana la 1-2-3-7 ani, sau din cauza mediului in care a crescut si a relatiei dintre membrii familiei.

ca sa nu o lungesc: nu prea inteleg de ce va certati din moment ce nici o parte nu ii poate demonstra celilalte ca are dreptate sau ca greseste.
E ca si discutiile despre religie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lo_li_Ta spune:

Citat:
citat din mesajul lui rall

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Nu am cautat studii despre cum afecteaza alaptatul prelungit psihologia copilului. Tot ce pot sa spun sunt ca am 2 exemple in familie care nu sunt pozitive.


Chiar crezi ca faptul ca au primit lapte matern mai mult a fost factorul decisiv in viata lor? Fizica si psihica.
Ii judeci cam rau si dupa parerea mea, fara temei.



Alaptatul e mai mult decat o sursa de "lapte matern". Iar dupa o anumita varsta (repet, exista si cazuri de alaptat pana la 7-12 ani), oricum cantitate de lapte e infima.

Mergi la inceput