LMA!Ghiocei de Martie-Aprilie 2009***424***
Raspunsuri - Pagina 12
Ela78 spune:
Sunt acasa la Bucuresti... A trebuit sa iau de urgenta primul bilet de avion Munchen-Bucuresti, dupa aceea sa mergem toti 3 cu masina Bucuresti-Chisinau, dupa aceea cu microbusul cu toti invitatii Chisinau-Soroca, la inmormantarea bunicii mele
Habar nu am in ce context, insa vad ca vorbiti despre Dumnezeu si judecata de apoi. Daca tot mi-am pus problema ce se intampla cu sufletul dupa ce trupul trece in nefiinta... Dupa ce sufletul se leapada de straiele pamantesti, urca la cer unde bineinteles este judecat dupa faptele din timpul vietii si merge, in rai sau in iad.
Cred cu tarie in Dumnezeu, si cred ca exista "dupa fapta si rasplata", atat in lumea asta ("karma" ce se intoarce), cat si in lumea de apoi (cea vesnica).
simplyana_m spune:
Ela, condoleante! Dumnezeu sa o ierte pe bunica ta!
http://www.lucamic.blogspot.com/
inapreda spune:
Simpli, acum am ajuns acasa, nu am timp sa dezvolt acum dar, pentru mine iubirea e una, iertarea e alta iar pedeapsa n-are legatura cu nici una din cele 2. Sper sa nu ma schimb vreodata: acum eu spun ca nu-mi voi abandona veci copilul, indiferent ce se va intimpla (bineinteles, eu sper ca doar lucruri care sa ne bucure!) si ca-l voi iubi ca si acum, neconditionat; cred cu tarie ca si Dumnezeu ne iubeste la fel, si ca ne ne paraseste niciodata daca tot ai pomenit "dupa chipul si asemanarea sa". Cred ca ne iubeste pe toti, asceti sau criminali si ca ne alaturi mereu in devenirea noastra. Si eu cred ca Dumnezeu experimenteaza mila, dorul, furia, ca apreciaza umorul si ca, metaforic vorbind, isi mai increteste fruntea.
Tre' sa plec dar inainte iti las o povestioara (putin probabil sa nu o stii):
http://fiudetina.wordpress.com/2009/09/17/atunci-te-am-purtat-pe-brate/
inapreda spune:
Simpli, nu agreez deloc filmele cu si despre Isus dar m-ai facut curioasa; o sa-l rog pe Jambo sa inchirieze filmul sugerat de tine; sper ca nu te supara/jigneste "erezia" sau...credinta mea. Din punctul meu de vedere e un schimb de idei; mie imi face placere dar, daca te lezeaza in vreun fel, nu ma supar deloc daca imi spui sa-mi vad de buletin.
inapreda spune:
Ela, imi pare rau pentru pierderea bunicii. Sper sa va gasiti alinare in amintiri frumoase.
Monnvas spune:
ELA, condoleante! Odihneasca-se in pace!
SIMPLY, pusesi o problema interesanta, daca Dumnezeu mai cunoaste si durerea, iertarea, dorul, cum zisesi si matale, integrate la alt nivel. Poate pentru ca toate deriva din iubire si se pot defini cumva prin diverse grade ale iubirii, prin iubire supusa unor circumstante.
Cu siguranta, stie ce simte un om.
Sa stii ca si eu mi-am pus problema asta, a unui Dumnezeu dupa chipul si asemanarea noastra (pardon de expresia blasfemica). Daca noi suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui, uitandu-ne la noi putem sti cum e El. Doar ca asta inseamna a cunoaste Totalul dupa fragmente, dupa copii (cu accent pe o). Asa cum cunosti, in padure, un animal dupa urma lui: il cunosti in mare, dar nu in detalii.
In momentul in care incercam operatiunea asta de mers inapoi pe urme, am ajuns la concluzia ca Dumnezeu trebuie sa fie si foarte... inteligent. D-aia eu cred ca ne intelege zbaterile. Si, cumva empatic, poti spune ca sufera odata cu noi. Ca atunci cand noi traim o gama variata de sentimente, empatic le traieste si El. Doar ca El are "the big picture", pe care noi nu o stim. Noi ne traim sentimentele si suferinta avand o cunoastere limitata a lumii noastre, poate d-aia problemele noastre ni se par mereu mari si importante si suferim pentru niste chestii care, raportate la eternitate, sunt de fapt nimicuri.
Si inca ceva: eu is convinsa ca si Dumnezeul Inei e viu, si al meu e viu, chiar daca avem viziuni diferite.
Scuze, fetelor, ca am facut din topicul asta o... poliloghie...
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
inapreda spune:
Inca una si ma duc: Simpli, tu vorbesti despre credintele tale intime sau vorbesti despre/din Biblie? Sau, poate cele 2 coincid?
Eu, recunosc, ignor litera Bibliei cind vorbesc despre Dumnezeu pentru ca eu consider Biblia o...carte ce nu are legatura cu ce cred eu despre Dumnezeu. Prin urmare, s-ar putea sa discutam despre lucruri diferite.
inapreda spune:
Monn, sanatate Inginerului. Cum e? Cum se simte?
PS. Imi place ce ai scris in ultimul mesaj.
Monnvas spune:
@SIMPLY again: daca cine stie ce tampenii ar face copilul meu... nush ce-as simti, dar stiu ca parasindu-l sau pedepsindu-l n-as rezolva nimic. As sta langa el, rugandu-l, rugandu-ma, facand orice sa se schimbe.
CRISTIAN (7.03.2009)
Monnvas spune:
INA saru-mana, e bine, il tratam. I-am pus niste picaturi in ureche si nu-l mai doare, febra a scazut cu Nurofen.
Io-mi dau seama ca diferentele astea de gandire dintre noi se datoreaza si racordarii la `spiritul veacului`. Acum se intampla si la noi ceea ce in catolicism s-a intamplat odata cu Reforma si s-a imbunat odata cu Vatican II: Biserica plateste pretul propriei arogante, iar oamenii incep sa-si conceapa viata spirituala in afara credintei comunitare.
Spre deosebire de INA, eu nu cred ca Biblia e "o carte", ci Cartea (ca d-aia se cheama asa ). Insa, ca orice text sacru scris intr-un context istoric, are nevoie de o lectura... inteligenta si ghidata fiindca multe sunt simboluri. Simplul fapt ca citim o traducere - o traducere a traducerii chiar - inseamna ca am pierdut ceva din sensurile originare.
Candva, cand eram mai deschisa spre asemenea subiecte, am incercat sa citesc o hermeneutica a Genezei facuta de o tanti frantuzoaica, buna cunoscatoare de ebraica, si care explica diverse prin sensurile unor cuvinte ebraice. Ca sa va dau exemple, cand zice in Geneza ca Eva a fost facuta din coasta lui Adam, tanti glosa pe marginea cuvantului "coasta" ca sensul de baza ar fi "parte importanta", "parte f. intima", "parte esentiala". Eu n-am fost in stare sa citesc toata cartea, m-a depasit dar am retinut de aici ca sensurile sunt stratificate si ca sensul spiritual e mult mai aplicat. Ca Biblia, cand vorbeste despre Adam si Eva, de fapt vorbeste despre fiecare din noi, care are in sine o parte masculina si o parte feminina. Si ca, intr-un fel, fiecare din noi e Adam, e primul om.
Tocmai pentru ca Dumnezeu e viu, mi-e greu sa cred ca Il putem surprinde integral in vreo dogmatica. De orice fel.
CRISTIAN (7.03.2009)