Blestemul emigrantului

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Carmenbr, zmotocel are drepate: gradul de urgenta est dat de clinica, adica de simptome.

Urgente sint analizele de singe (despre care am inteles ca au fost facute) si tratamentul in functie de simptome.

Daca are febra sau il doare foarte tare (ceea ce inteleg ca nu este cazul, altfel ne-ai fi spus asta de la bun inceput) atunci ceri in urgenta o echografie, ca sa vezi starea ficatului, a cailor biliare, a veziculei biliare si pe cit posibil pancreasul.
Daca e abdomen chirurgical, chirurgii cer de multe ori (si) un scanner (si chiar daca au de gind sa opereze, de multe ori prefera sa "raceasca" procesul cu antibiotice inainte de a opera).

RMN-ul (biliRMN, in cazul de fata), exact cum spune zmotocel, iti permite sa vezi mai bine caile biliare si sa identifici mai bine obstacolul.
Nu stui cum este in alte tari, insa in Franta un biliIRM obtinut in 4-5 zile (dintre care una libera)... ma face sa visez...

Stentarea endoscopica de care spune zmotocel consta in a-i intoduce (in general pe gura pina in duodenum, care este parte initiala a intestinului, dincolo de stomac) un endoscop, care permite sa largesti portiunea terminala a cailor biliare (unde este in general localizat obstacolul), poti sa faci biopsii etc.
Durata de asteptare (aici): 2 saptamini, daca ai noroc.

Oricum, mult curaj, imi dau seama ca atunci cind cineva apropiat este implicat, asteptarea este greu de suportat.


cam la fel e si in alte tari.
mie in irlanda in cel mai mare spital privat al lor imi lua cam 1-3 zile pt MRCP (adica rmn special pt caile biliare) si inca atat si multe multe telefoane si analize pt un ERCP (adica procedura endoscopica). in spitalele de stat daca prindem MRCP in 4-7 zile si ERCP dupa inca 4-7 era super.
diferenta este ca aici lumea intelege ca asa e normal si nimeni nu incearca sa forteze sistemul daca le spui politicos ca este un nr limitat de rmn-uri sau ercp-uri care se pot face pe zi si exista o lista de prioritate in functie de conditia clinica a pacientului.


ps: este doar o analogie generala cu romania, sper sa nu o ia nimeni personal aici.
inteleg perfect nevoia de informatii, dar la fel de bine inteleg si ca pacientul si familia sa ma creada cand ii explic ceva si sa nu ma acuze ca nu vreau, ca nu mi s-a dat si alte cele.....
si nu ma deranjeaza sa explic de n ori. asa ca daca mai ai nevoie de informatii, cu cea mai mare placere.
multa rabdare si multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Carmenbr

Multumesc mult de explicatii.
Asa cum ziceam, nu am cunostinte medicale si se pare ca procedeul de care spuneam cu pensa e stentarea endoscopica. Am mai invatat ceva.
Ma bucur sa aud ca litiaza biliara nu e ceva atat de grav si ca oameni mai in varsta au scapat de asa ceva. Alte vesti deocamdata nu am. Sper ca nu deranjez daca o sa mai cer sfaturi in caz ca lucrurile se schimba.

Carmen & Ericutz (15.06.2004)

Ajutati-o pe Diana!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=68525 " target="_blank"> Povestea nasterii!




cele doua procedee nu sunt chiar unul si acelas.
primul presupune introducerea unui mic cosulet/penseta pe canalul care leaga colecistul (bila) de duoden si curatarea lui de pietre.
dupa aceea se poate face operatia de scoatere a colecistului.
stentarea presupune ca dupa ce canalul respectiv a fost curatat sa se puna un mic tub de plastic sau metal care sa-l tina deschis, in speranta ca nu va ma fi blocat de pietre. apoi pacientul este revazut cam la 3-6 luni sa se verifice starea stentului.
de obicei se pune stent la persoanele care nu pot/nu vor sa faca operatia de colecist. si inca altele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Daca socrul tau nu are colecistita acuta nu este o urgenta. Si nu are, ca daca avea era deja operat.
La RMN se fac programari, daca spuneti ca se plateste asta inseamna ca nu este RMN-ul spitalului, ci unul privat.
La noi daca nu exista contraindicatie pt. ERCP (si daca exista indicatie) se face acesta si nu RMN-ul daca se suspicioneaza un blocaj in afara ficatului si se doreste rezolvarea lui astfel.
la ERCP la noi se programeaza si de pe o zi pe alta, dar asta depinde de cate urgente sunt.

Probabil rudele tale care sunt acolo sunt stresate i speriate, nu au inteles explicatiile medicului daca acestea eu existat si de aici confuzia.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Si eu cred ca rudele sunt speriate si iti spun ce inteleg. Eu am avut o prietena foarte draga care a lucrat la Floreasca ( din pacate a plecat din tara ), si-ti spun ca se face tot ce se poate si ce trebuie, fara a se astepta spaga, eu din ce stiu, este un spital foarte bun. Incep si eu ca XIO, prea se baga spaga asta la inaintare si creeaza panica, ba ca se cere ba ca nu se cere :).

Lumea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmenbr spune:

Imi cer scuze ca am fost confuza si poate am confuzat si pe altii, dar e al naibii de greu sa "privesti" de departe ce se intampla cu parintii batrani si bolnavi si sa nu ai cum sa faci nimic.
Habar nu am ce fel de spital e Floreasca, nu am avut niciodata pe nimeni internat acolo, plus ca eu sunt plecata de 10 ani din tara, iar in 10 ani s-au schimbat o gramada de lucruri in tara. Daca stiam ce sa fac nu ceream sfaturi.
Azi am vorbit din nou cu cumnata mea, care intr-adevar e speriata, e singura, sotul meu e singurul ei frate, mama ei a murit cu multi ani in urma. Deci e clar ca fiind singura sa faca fata la toate problemele e speriata si confuza. I-au facut RMN azi socrului meu (nu stiu daca a dat sau nu spaga, nu am intrebat, nu mi-a spus) si au descoperit 2 pietre pe canal. Tot azi i le scot pietrele si e programat la operatia de scoatere a bilei in 24-48 de ore dupa ce scot pietrele de pe canal. Socrul meu e in continuare slabit, nu a mancat de ceva vreme si e normal ca la varsta dansului sa fie slabit, dar medicii spun ca inima, ficatul, plamanii sunt buni si ca ar trebui sa reziste operatiei. Acum doar Dumnezeu il poate ajuta.
Din ce a aflat din salon referitor la spaga, pentru prima mana se dau 6 milioane, a doua mana 3 milioane si anestezistul 2 milioane. Stiu ca nu e ok practica cu spaga (eu locuiesc in State unde nu exista deloc notiunea de spaga), dar cand stii ca asta se practica acolo, eu una nu am curajul si nici cumnata mea sa testam sa vedem ce se intampla pe pielea parintilor nostri, nu suntem atat de curajoase. Stiu ca nu e ok, dar pur si simplu nu avem curajul. Asa cum aici de atatia ani nu am dat $1 spaga nicaieri, nu as da nici acolo, insa nu am curaj. Nu cand e vorba de copilul meu, parintii mei. Sper sa nu fiu judecata pt asta.
Multumesc inca o data de sfaturi si intelegere!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Carmen multa sanatate si sa fie reusita operatia si sa se puna pe picioare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Carmen, sanatate multa socrului , sa treaca cu bine de interventii si recuperare cit mai usoara !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmenbr spune:

AB AC, Alintaroma, multumesc mult de urari.
Din pacate nu am vesti bune. Ieri nu i-au mai facut interventia de scoatere a pietrelor, pt ca desi ei nu i-au dat sa manance ca sa fie ok la interventie, nimeni nu a stat sa aiba grija de el si a luat cumva de mancare. L-au vazut ca mananca si au cancelat interventia. Eu inteleg ca e personal putin, dar are Alzheimer si toti stim cum e cu bolnavii de Alzheimer. Din pacate, desi au cancelat interventia, au "uitat" sa ii mai puna perfuzii, sa ii mai dea calmante si cand a ajuns cumnata mea seara la el era intr-o criza specifica Alzheimerului. Vorbea aiurea, nu stia ce se intampla cu el, avea dureri, era infometat, etc. I-au pus o perfuzie, dar a tras de ea si si-a scos-o. Calmante nu i-au dat pt ca ei spun ca sedativele fac mai rau unui bolnav de Alzheimer, il agita mai rau, plus ca nefiind diagnosticat de psihiatrul spitalului, nu-i pot da sedative din spital. Ieri seara au spus ca il va vedea azi un pishiatru, pana la ora asta nu l-a vazut nimeni. Seara trecuta cumnata mea a platit unei asistente sa se uite de el. Pt ca o asistenta are in grija 20 de pacienti, probabil cand era pe la altcineva, socru meu a plecat din salon si nu l-au mai gasit decat dupa o jumatate de ora. Au crezut ca s-a aruncat de pe un balcon ca au gasit geamul la balcon deschis, dar el era in alt salon, dormea acolo. Spitalul nu isi asuma responsabilitatea pacientului, ca nu au personal sufficient si atunci pt ca are Alzheimer trebuie sa aiba un insotitor, asa ce din noaptea asta sta cumnata-mea cu el in spital noaptea. Insa ea nu va avea vreun pat ceva unde sa se intinda. Deci nici personal, nici conditii pt insotitor. Ufffff……
Acum interventia de scoatere a pietrelor e programata pt luni si apoi cea de scoatere a bilei. Inca o saptamana de stat in spital.

Se pare ca Alzheimer-ul se agraveaza tot mai mult, asa ca va trebui sa cautam un azil pt bolnavi cu Alzheimer pt ca nu mai are curaj cumnata-mea sa il lase singur in casa. Daca stiti cumva pe cineva care are parintii, rudele, unchi, matusi internate la un azil pt bolnavi de Alzheimer, va rog frumos sa imi dati si mie ceva indicatii.

Multumesc.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

caminul de batrani sf elizabeta - gheorgheni. Nu e exclusiv pt bolnavi cu alzhaimer.

noi avem pe cineva acolo si pare decent locul. costra intre 1200 si 1500/ luna, daca imi aduc bine aminte.

desi, din experiente personale, pot sa spun ca ar fi de preferat sa gasiti un insotitor permanent. Acest insotitor primeste si un salariu de la stat, deci v-ar reduce costurile. doar ca trebuie sa gasiti o persoana de incredere si poate asistenta pensionata?

Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

imi pare rau sa aud ca s-a intmplat asta.
din pacate se intampla foarte frecvent ca pacientilor in varsta cu diverse demente, sa li se agraveze boala de fond in spital, din cauza conditiilor nefamiliare si a bolii acute ptentru care sunt internati.
veste buna este ca de cele mai multe ori dupa rezolvarea bolii acute si externare isi revin la nivelul pe care il aveau inainte de internare.
multa sanatate

Mergi la inceput