Blestemul emigrantului
Stiam ca se va intampla, dar tot speram sa se amane momentul cat mai mult. Pe scurt, socrul meu e in spital. E in varsta, are 83 ani si litiaza biliara. E in spital de 2 zile, cumnata mea l-a dus cu forta la analize pt ca nu se mai tinea pe picioare si era galben rau, nu manca nimic. I s-au facut analizele si nu are hepatita, dar l-au trimis de urgenta la Floreasca pt ca are litiaza biliara. Acum nu se stie de ce e blocat canalul si toata bila se elimina in organism, pot fi pietre sau tumoare. Dar din cauza ca nu a lucrat nimeni pe 30 si 1, pana acum nu i s-a facut RMN. Iar azi dimineata cumnata a aflat ca e pus pe lista, sa astepte la coada, sa i se faca RMN-ul in 2-3 zile. E pe perfuzii pt ca in continuare nu mananca, nu se poate tine pe picioare, e slabit. Mi-e peste poate sa inteleg cum pot sa lase un batran de 83 de ani sa astepte la rand la RMN si de ce nu intra la urgente, dar asta e, trebuie sa accept ca suntem departe si nu putem face nimic si suntem la mana doctorilor si a destinului.
Am o mare rugaminte...e cineva pe forum care lucreaza la Floreasca sau are cunostinte pe cineva la Floreasca, un doctor, asistenta ceva? Tare mi-e teama ca se stinge asteptand randul...ficatul si inima lui erau ok acum 3 zile, dar cu atatea toxine revarsate in organism nu mai garantez ca e totul ok, plus ca organismul e batran, organele pot ceda mai usor ca la un organism mai tanar.
P.S. Imi cer scuze daca spun prostii, nu sunt medic, asta am inteles din discutia cu cumnata mea care nu e medic nici ea si care e destul de disperata din cauza situatiei. As aprecia daca cineva cu cunostinte medicale mi-ar putea explica ceva despre litiaza asta biliara, implicatii, tratament etc. Multumesc mult.
Raspunsuri
cge spune:
Carmen, sanatate multa.
Trimiteti bani si cumnata ta sa dea peste tot.
E clar ca trebuie impins in fata.
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cge Carmen, sanatate multa. Trimiteti bani si cumnata ta sa dea peste tot. E clar ca trebuie impins in fata. Cristina, mama lui Victor si a Ancai |
De ce sa dea spaga? Eu asta nu inteleg, si traiesc in Romania.
Daca nu se poate altfel sa se duca sa faca RMN cu plata. Da, probabil normal ar fi sa se faca de urgenta dar daca nu se poate si e risc vital atunci sa ceara sa i se faca contracost.
Eu prefer sa platesc un serviciu cu 100 lei decat sa dau spaga 50.
Cred ca daca s-ar discuta cu medicul care-l ingrijeste si i s-ar sublinia ca familia spera ca este dispus sa-si asume amanarea investigatiilor in caz de probleme ulterioare acesta ar face ce trebuie fara "stimulente".
Poate chiar nu e cazul de urgenta, eu am avut litiaza biliara la 30 si-un pic si nu ma puteam tine pe picioare.
Carmenbr spune:
Ramiris, vorbim de un batran de 83 de ani, nu de un tanar de 30. De aia zic ca un organism batran reactioneaza diferit fata de unul tanar si ca la 80 de ani se poate muri si dintr-o raceala banala. Deci daca tie ti-a fost rau la 30 de ani, inchipuie-ti cum se simte un batran de 83 de ani.
Anyway, nu ma intereseaza acum sa fac discutii pe marginea spagii, pe amenintat medicul si alte cele. Nu sunt acolo sa stiu exact ce se intampla si mai stiu ca nu schimb eu un sistem. Tot ce ma intereseaza acum e cum il pot ajuta, daca il pot ajuta. Iar pt asta stiu sigur ca am nevoie de cineva din interiorul spitalului Floreasca si sfaturi din partea unui medic despre litiaza biliara si implicatiile ei asupra unui batran de 83 ani.
Cristina, multumesc de grija si de urari. Nu banii sunt problema, am trumis imediat bani si cumnata nu o duce chiar rau cu banii. Ideea e ca probabil ca nu stie nici ea cui sa dea, cat sa dea etc. Mi-a spus ca incearca sa faca ceva sa ii faca azi RMN dar nu era sigura.
zmotocel spune:
plecand de la informatiile pe care le-ai dat, foarte putine dealtfel, o saincerc sa-ti spun cateva lucruri.
in primul rand prima analiza radiologica care se face este ecografie, nu rmn. doar daca la ecografia nu se gaseste problema sau suspecteaza ceva malign se face rmn.
in alta ordine de idei, rmn-ul nu e pt oricine. spre exemplu este interzis persoanelor cu pacemaker. si altele. la 83 de ani s-ar putea sa fie nevoie de 2-3 zile ca sa il puna pe picioare sa poata sa fie supus unui rmn. nu e chiar asa de simplu de facut rmn.
iar apoi, rmn este pt diagnostic, nu pt tratament. pt moment poate fi tratat foarte bine si fara rmn, doar pe baza semnelor clinice si a anlizelor de sange.
eu as zice ca cel mai mult conteaza daca se simte mai bine de cand e in spital. daca are dureri, daca vomita, e deshidratat.
cat despre icter, va dura cateva zile - o saptamana pana incepe sa se vada o diferenta, iar prima data icterul va deveni mai evident, abia apoi va incepe sa dispara.
ca medic, daca ar fi pacientul meu, m-ar interesa sa nu aiba dureri (deci i-as da analgezice), sa nu vomite, sa poata sa bea (daca nu bea destul i-as punea fluide intravenos sa nu fie deshidratat), as cere o ecografie, as urmari evolutia analizelor de sange zi de zi, si as cere markeri pt cancer. si antibiotice (ampicilina e de pirma intentie, sau ceva cefalosporine). rmn-ul poate sa mai astepte cateva zile, si s-ar putea sa nici nu fie nevoie.
in caz ca situtia clinica se schimba: are dureri mari, face febra, delireaza etc, atunci as trece la invetigatii si tratamente mai agresive.
o intrebare: se plangea ca il doare burta, sau pur si simplu familia a observat ca e sabit si galben?
gudinde spune:
Carmen,
La Floreasca asa e. Eu l-am avut pe bunicul meu internat acolo (tot 80+ ani) si nu au vrut sa-i faca RMN ca nu e loc.
RMN-ul oricum se plateste, deci nu-ti imagina ca pt ca asteapta cateva zile il va face gratis.
Apoi, sp Floreasca este un spital mare, de urgente care nu se inchide de sabratori. Pe 30 si 1 era personal chiar daca mai putin.
Imi pare rau sa zic, dar in anumite sectii daca ai o varsta nici nu se mai uita la tine. Bunicul meu a fost la gastro internat. Sper ca socrul tau e pe alta sectie.
Realist vorbind, e mare lucru ca ati reusit sa-l treceti pe lista. Pentru a ajunge mai repede la un RMN eu vad doua solutii:
- o pila in spital;
- daca e cat de cat pe picioare (bunicu meu nu era, e imobilizat), luat bilet de voie pt cateva ore sa mergeti la un RMN in alta parte si sa reveniti cu rezultatul la spital.
Sanatate!
Carmenbr spune:
Multumesc de sfaturi.
Zmotocel, din cate am inteles de la cumnata mea, prinsimplul fapt ca mi-a spus ca oricum va fi nevoie de o interventie chirurgicala pt ca bila e plina de pietre, am presupus ca i s-a facut o ecografie, ca altfel nu vad cum ar fi stiut ca e plina de pietre bila. Deci oricum vor sa-i scoata bila. Acum RMN e programat ca sa vada ce obstructioneaza canalul, daca sunt pietre sau tumoare. Am inteles ca daca sunt pietre pe canal atunci i le vor scoate cu nu stiu ce procedeu,ceva de genul i se introduce o pensa cu un lat in varf si agata piatra, i se va face un shortcut ceva ca sa faca asta. Dar trebuie sa stie intai ce obstructioneaza canalul. Repet, scuze ca explic asa aiurea, poate ca nici nu face sens dar asta a inteles cumnata mea si mi-a spus mie si asa am retinut eu, stiti cum e telefonul fara fir.
Stiu ca e pe perfuzii in continuare pt ca e fff slabit si nu poate manca si atunci porbabil ca il hranesc, hidrateaza prin perfuzii. Din cate am inteles cand l-au internat nu putea sa mearga, era foarte slabit, acum nu stiu daca si-a mai revenit. Nu are pacemaker, nu mi s-a spus nimic de vomitat sau febra. Cumnata mea a observat ca e galben tot mai rau si ca nu mananca si nu se mai poate da jos din pat. De mentionat ca locuieste singur, iar cumnata mea se duce saptamanal in week-end sa ii gateasca, faca curat, etc. Ea a banuit ca are hepatita si asa au ajuns la analize, iar de acolo li s-a spus ca nu e hepatita,e litiaza biliara si l-au trimis la Floreasca.
Gudinde, de asta mi-e si mie frica, sa nu cumva sa il considere prea batran ca sa mai faca ceva pt el. Habar nu am la ce sectie e internat, o sa intreb. Adevarul e ca socul ne-a cam lasat fara grai si nu am intrebat prea multe. Acu incercam sa aflam mai multe.
Multumesc inca o data.
zmotocel spune:
cat despre tratamnet, luand in considerare varsta si probabilitatea de complicatii, eu as pune undeva la inceputl listei : tratamament simptomatic si stentarea endoscopica.
dar mai sunt si alte variante in functie de cauza exacta a bolii.
asteryaro spune:
Carmen,
sper ca intre timp ati gasit solutia optima pt. socrul tau.
POvestea socrului meu: in aprilie (parca) 2010 a avut cateva varsaturi, intro buna dimineata. Diagnostic: pietre la fiere (litiaza biliara/colecist nu mai stiu cum). Operat clasic chirurgical, in Buzau. Operatia a fost un succes, avand in vedere varsta si antecedentele medicale (operat de hernie inghinala pe la vreo 82 de ani, are o pareza destul de severa..., cardiac....). Ah, anul trecut ne-am operat impreuna: el - ocluzie intestinala, eu - litiaza biliara. Si-am scapat amandoi, evident .
Socrul meu avea atunci 89 de ani (cand a fost operat de colecist).
Daaa, traieste bine merci si-n ziua de azi.
Deci, se poate, asta vreau sa zic.
Nu inteleg de ce trebuie RMN?
O simpla echografie este de ajuns, + analize de sange specifice.
Sanatate si numai bine
gmmm spune:
Carmenbr, zmotocel are drepate: gradul de urgenta est dat de clinica, adica de simptome.
Urgente sint analizele de singe (despre care am inteles ca au fost facute) si tratamentul in functie de simptome.
Daca are febra sau il doare foarte tare (ceea ce inteleg ca nu este cazul, altfel ne-ai fi spus asta de la bun inceput) atunci ceri in urgenta o echografie, ca sa vezi starea ficatului, a cailor biliare, a veziculei biliare si pe cit posibil pancreasul.
Daca e abdomen chirurgical, chirurgii cer de multe ori (si) un scanner (si chiar daca au de gind sa opereze, de multe ori prefera sa "raceasca" procesul cu antibiotice inainte de a opera).
RMN-ul (biliRMN, in cazul de fata), exact cum spune zmotocel, iti permite sa vezi mai bine caile biliare si sa identifici mai bine obstacolul.
Nu stui cum este in alte tari, insa in Franta un biliIRM obtinut in 4-5 zile (dintre care una libera)... ma face sa visez...
Stentarea endoscopica de care spune zmotocel consta in a-i intoduce (in general pe gura pina in duodenum, care este parte initiala a intestinului, dincolo de stomac) un endoscop, care permite sa largesti portiunea terminala a cailor biliare (unde este in general localizat obstacolul), poti sa faci biopsii etc.
Durata de asteptare (aici): 2 saptamini, daca ai noroc.
Oricum, mult curaj, imi dau seama ca atunci cind cineva apropiat este implicat, asteptarea este greu de suportat.
Carmenbr spune:
Multumesc mult de explicatii.
Asa cum ziceam, nu am cunostinte medicale si se pare ca procedeul de care spuneam cu pensa e stentarea endoscopica. Am mai invatat ceva.
Ma bucur sa aud ca litiaza biliara nu e ceva atat de grav si ca oameni mai in varsta au scapat de asa ceva. Alte vesti deocamdata nu am. Sper ca nu deranjez daca o sa mai cer sfaturi in caz ca lucrurile se schimba.