Mama, numai mama
Raspunsuri - Pagina 4
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Dar de ce batranii din alte tari nu procedeaza la fel? De ce aici batranii de 80+ ani sunt mandri ca traiesc singuri si independenti, se bucura de copiii si nepotii lor, sunt o placere sa stai de vorba cu ei? Ei de ce nu se vaicaresc constant? De ce nu li se darama lumea cand le pleaca copilul din oras/tara? Ce de sunt asa senini si multumiti? Eu stiu sigur ca nu am sa apelez la santaj emotional si am sa fiu fericita daca copiii mei vor fi fericiti indiferent unde aleg sa traiasca. Si cu cat am sa reusesc sa traiesc independenta si fara ajutorul lor, cu atat mai mandra si fericita voi fi. Vreau sa vina la mine cu drag nu cu inima indoita. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Pentru ca in occident oamenii au o viata sociala/comunitara spre deosebire de Romania unde viata sociala se reduce la mersul la biserica in mediul rural, din ce in ce mai rar.
Pentru ca au venituri decente si institutii care le ofera o viata demna la pretui accesibile.
Nu poate fiecare sa se ocupe de batrani si nu-i nici eficient.
Costurile ar fi mai mici daca ei ar fi institutionalizati.
Ar trebui antrenati in activitati sociale. ONG-urile care in occident sunt foarte active in Romania sunt ca si inexistente.
Poate batranii ar reusi sa se mobilizeze pentru activitati politice.
Le-ar trece timpul mai usor, ar avea un scop nobil de realizat, le-ar da sentimentul ca viata are un sens, au timp liber pentru astfel de activitati, ar socializa, si-ar face un nou anturaj care l-ar inlocui pe cel de la servici etc...
alinuk spune:
sa cautam o lista cu ong uri existente
si sa le recomandam!?
riscam sa ne trezim ca ne vor zice ca vrem sa-i dam la azil
idee: sa infiintam un ong care sa se ocupe cu astfel de activitati
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)
www.desprecopii.com/info-id-8903.htm" target="_blank">Lumina Sfanta pentru copii
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
ch_dana spune:
Oarecum fara legatura directa cu subiectul, ma gandesc insa ca nici prea multa independenta poate nu e buna...in Occident nu mai exista copii crescuti de bunici, ca aici. E drept insa ca balanta e intr-un echilibru precar, si crescutul la bunici poate sa dea in alte celea...cum am vazut deja cazuri si pe forum.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Pentru ca in occident oamenii au o viata sociala/comunitara spre deosebire de Romania unde viata sociala se reduce la mersul la biserica in mediul rural, din ce in ce mai rar. Pentru ca au venituri decente si institutii care le ofera o viata demna la pretui accesibile. Nu poate fiecare sa se ocupe de batrani si nu-i nici eficient. Costurile ar fi mai mici daca ei ar fi institutionalizati. Ar trebui antrenati in activitati sociale. ONG-urile care in occident sunt foarte active in Romania sunt ca si inexistente. |
Nu e doar asta. Si in tarile vestice sunt batrani care isi numara fiecare banut, care nu socializeaza din cauza ca nu sunt foarte mobili sau bolnavi. E vorba de atitudine.
Sunt parinti romani care refuza sa se mute sau chiar sa-si viziteze copiii in strainatate. Cum poti atunci sa spuna ca le este dor de ei si ca vor sa petreaca timp cu ei? Soacra-mea nu vrea sa vina la noi in vizita, pur si simplu nu vrea. E mai usor (intr-un fel masochist) sa se planga de dor si de cat vrea sa vada nepoatele.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
tinatache spune:
citat din mesajul lui ch_dana Oarecum fara legatura directa cu subiectul, ma gandesc insa ca nici prea multa independenta poate nu e buna...in Occident nu mai exista copii crescuti de bunici, ca aici. E drept insa ca balanta e intr-un echilibru precar, si crescutul la bunici poate sa dea in alte celea...cum am vazut deja cazuri si pe forum. Dana & Amelia (21.06.2011) |
cat se poate de neadevarat! noi stam intr-un sat mai mare, cam cat un orasel mai mic, ne cunoastem prin copiii de la gradi, scoala, etc. Multe, f multe familii stau aici de multe generatii, strabunici, bunici, parinti sunt vecini sau stau aproape unii de altii si fac cu randul la crescut copiii. In weekend merg la bunici, multi au "Oma/Opa Tag" adica o zi fixa pe sapt. pe care o petrece pana seara la culcare numai cu bunicii, in afara de ajutatul la nevoie. Multe mamici nu lucreaza sau lucreaza cateva ore pe sapt. si nu au nevoie de mult ajutor, dar cand au, se ajuta.
Si revenind la sub.: pacat, dar nu ai ce face. Noi suntem hotarati sa plecam oricunde in lumea asta mare unde se muta copiii, daca nu sunt in acelasi loc e cam problematic dar cel tarziu la pensie ne impartim intre ei 2. Fii alaturi de ea si incearca sa o intelegi fara sa te mai superi, alta solutie nu cred ca ai :((
bird70 spune:
citat din mesajul lui ch_dana Oarecum fara legatura directa cu subiectul, ma gandesc insa ca nici prea multa independenta poate nu e buna...in Occident nu mai exista copii crescuti de bunici, ca aici. E drept insa ca balanta e intr-un echilibru precar, si crescutul la bunici poate sa dea in alte celea...cum am vazut deja cazuri si pe forum. |
Independenta este intotdeauna buna .
Sa stii ca si aici bunicii sunt implicati in viata nepotilor si ajuta la cresterea lor. Nu e nimic neobisnuit ca bunicii sa duca copiii la scoala, sa-i astepte, sa petreaca weekendul cu ei. Nu prea intalnesti copii 'crescuti de bunici' dar asta este ceva pozitiv.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
ellej spune:
citat din mesajul lui tinatache
cat se poate mai neadevarat! noi stam intr-un sat mai mare, cam cat un orasel mai mic, ne cunoastem prin copiii de la gradi, scoala, etc. Multe, f multe familii stau aici de multe generatii, strabunici, bunici, parinti sunt vecini sau stau aproape unii de altii si fac cu randul la crescut copiii. In weekend merg la bunici, multi au "Oma/Opa Tag" adica o zi fixa pe sapt. pe care o petrece pana seara la culcare numai cu bunicii, in afara de ajutatul la nevoie. Multe mamici nu lucreaza sau lucreaza cateva ore pe sapt. si nu au nevoie de mult ajutor, dar cand au, se ajuta. Si revenind la sub.: pacat, dar nu ai ce face. Noi suntem hotarati sa plecam oricunde in lumea asta mare unde se muta copiii, daca nu sunt in acelasi loc e cam problematic dar cel tarziu la pensie ne impartim intre ei 2. Fii alaturi de ea si incearca sa o intelegi fara sa te mai superi, alta solutie nu cred ca ai :(( cristina |
Eu nu cred ca m-as muta intr-o tara prea indepartata, ai carei limba sa n-o cunosc sau cu o clima prea diferita dupa gustul meu. Mi-as vizita copilul cat de des cu putinta (generatia noastra e deja moderna, calatoreste des cu avionul, spre deosebire de generatia parintilor nostri pe care perspectiva cred ca ii sperie), dar nu m-as expatria oriunde.
alinuk spune:
Exista persoane cu diferite forme de claustrofobie, anxiozitate samd - constientizate sau nu!
Putem lua in calcul si faptul ca oamenii (daca nu se trateaza) cu cat inainteaza in varsta cu atat aceste frici se accentueaza.
Deci asa se poate explica teama de avion, locuri necunoscute, neintelegerea limbii,etc
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)
www.desprecopii.com/info-id-8903.htm" target="_blank">Lumina Sfanta pentru copii
Nimic nu-i intamplator!
ioachim spune:
eu inteleg ce spuneti si resimt si eu aceasta problema.
in cazul meu, ai mei nu se plang niciodata. ei m-au indemnat sa plec de mica la scoala in afara. practic sunt plecata din liceu.
dar totusi cred ca pe de o parte, in ciuda faptului ca amandoi mi-au incurajat si ca ei cred ca imi este mult mai bine in afara si se bucura pt. realizarile mele de aici, tot e o urma de tristete. asta simt cand, foarte rar, tata imi spune ca "noi n-am mai apucat sa vorbim cum trebuie din liceu, tu fiind mereu pe fuga, in Romania, doar in vacante/concedii". Si asta ma intristeaza, mai ales ca el a dezvoltat si o oarecare depresie cu tendinte spre un alcoolism incipient.
asa ca ma intreb, daca as fi ramas poate, acum tata ar fi fost mai fericit si mai sanatos?
buflea spune:
citat din mesajul lui bird70
Dar de ce batranii din alte tari nu procedeaza la fel? De ce aici batranii de 80+ ani sunt mandri ca traiesc singuri si independenti, se bucura de copiii si nepotii lor, sunt o placere sa stai de vorba cu ei? Ei de ce nu se vaicaresc constant? De ce nu li se darama lumea cand le pleaca copilul din oras/tara? Ce de sunt asa senini si multumiti? |
Aiurea ... fii serioasa. Toti batranii sunt la fel, simt la fel, ca doar n-or fi aia din Romania niste mutantzi si aia din Australia niste arieni de rasa pura.
Nu stim noi ce e in casa fiecaruia, dar sa stii ca si americanii au grija de parintii lor daca locuiesc in apropierea lor ...am vazut asta la multi colegi ai mei de serviciu, la vecina mea care cu 2 luni inainte de a muri a venit fica-sa si a stat zi de zi cu ea ...etc